လူကို ခြန္အားျဖစ္ေစမယ့္ အစားအေသာက္ (၁၈) မ်ိဳး

(၁) အစိမ္းေရာင္ အရြက္ဖားဖား ဟင္းရြက္မ်ား။
ဟင္းနုနယ္၊ ကိုက္လန္၊ မုန္ညင္းစိမ္း၊ ကန္စြန္းရြက္ စတဲ့ စိမ္းေရာင္ျခယ္အရြက္ ေတြမွာ ဗီတာမင္နဲ ့ သတၱဳဓာတ္ေတြပါရွိျပီး၊ ကယ္လိုရီနဲပါးတဲ့ အစား အစာေတြျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ နဲ့ ေဖာလိပ္ဓာတ္တို ့ ၾကြယ္၀တာမို ့ ခြန္အားတိုးပြားေစရံုမွ်ုမက၊ စိတ္က်ေရာဂါေတြ ကိုပါ တို္က္ထုတ္ေပး ပါတယ္။

(၂) အေစ့အဆံမ်ား။
ဗာဒံေစ့၊ သစ္အယ္သီး၊ သစ္က်ားသီး၊ သီဟုိေစ့ စတဲ့ အေစ့အဆံေတြမွာ ခံနိုင္ရည္စြမ္းအားေထာက္ပံ့ေပး တဲ့ ပရိုတင္းေတြပါရွိေနပါတယ္။ ၄င္းတို့ကို စားသံုးျပီးတဲ့အခါမွာ ခႏၶာကို္ယ္တြင္း ရွိေကာင္းက်ိဳးျပဳဆဲလ္ေတြကို
စြမ္းအားျပည့္ ထုတ္လုပ္ေပးနိုင္ေအာင္ တဖက္တလမ္းမွ အေထာက္အပံံ့ျဖစ္ေပးပါတယ္။

(၃) အဆီမပါေသာအသားမ်ား။
ၾကက္ နဲ ့ၾကက္ဆင္သားေတြကို အေရခြံမပါဘဲ စားေပးပါ။ အနီေရာင္အသားေတြ စားတဲ့အခါမွာ အဆီ ကိုေရွာင္ပါ။ ထို ၾကက္၊ ၾကက္ဆင္၊ အနီေရာင္အသားေတြမွာ ပါတဲ့ အမိုင္နိုအက္ဆစ္ေတြက ပင္ပန္းႏြမ္း နယ္မႈကို တိုက္ထုတ္ေပးပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ သံဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီ နဲ ့ပရိုတင္းမ်ားပါရွိလို့ၾကြက္သားမ်ား သန္မာေစပါတယ္။ (အားကစားသမားမ်ား သက္လံု ေကာင္းေစပါတယ္)

(၄) ပင္လယ္ငါးမ်ား။
ပင္လယ္ငါး ဟင္းလ်ာမ်ားကို အနည္းဆံုး ရက္သတၱတ္ ၁-ပတ္မွာ ၃ ရက္ခန့္စားေပးပါ။ ပင္လယ္ငါးထဲမွာ ပါတဲ့ ဖက္တီးအက္ဆစ္ေတြက အင္ဆူလင္ပမာဏကို ထိန္းညွိေပးတဲ့အျပင္၊ ဦးေႏွာက္ကိုေကာင္းစြာ
အလုပ္လုပ္ေစပါတယ္။ ဒါ့ ျပင္ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစျခင္း၊ အရိုးအဆက္မ်ား သက္ေတာင့္ သက္သာ အေကြးအဆန္ ့ျပဳလုပ္နိုင္ျခင္း စသည္တို ့ကိုေကာင္းက်ိဳးျပဳကာ၊ ၾကြက္သားမ်ား တြဲက်ျခင္းကို မျဖစ္ေစပါဘူး။

(၅) ၾကက္ဥမ်ား။
သက္သက္လြတ္ စားသူေတြအတြက္ အသားအစားထိုးအျဖစ္ ခြန္အားျပည့္ ၾကက္ဥကို စားေပးသင့္ပါတယ္။ ၾကက္ဥထဲမွာလဲ အသားေတြလိုဘဲ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ပရိုတင္း၊ ဗီတာမင္မ်ားနဲ ့ သံဓာတ္ေတြ ပါရွိေနပါတယ္။

(၆) ေကာက္ႏွံမ်ား။
လူး၊ ဆပ္၊ ဂ်ံဳ၊ အုတ္၊ စပါး စတဲ့ေကာက္ႏွံေတြကို စားေသာက္ျပီးတဲ့ေနာက္ အခ်ိန္တိုအတြင္းမွာပင္ ခြန္အား ျဖစ္ေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ျပဳျပင္ထားျခင္းမရွိတဲ့ ဆန္လံုးညိုေတြနဲ ့ အညိေရာင္ေပါင္မုန္ ့ေတြက
အာနိသင္ပိုရွိၾကပါတယ္။

(၇) ေကာ္ဖီ။
ေကာ္ဖီထဲမွာပါတဲ့ ကဖိန္းဓာတ္ေတြက ၾကည္လင္လန္းဆန္းမႈကို တခဏအတြင္းေပးႏိုင္္စြမ္းလို ့ကမၻာေပၚရွိ သန္း ေပါင္းမ်ားစြာေသာ လူသားမ်ား ခြန္အားသစ္ျဖည့္တင္းေပးတဲ့ ေကာ္ဖီကို နံက္အိပ္ယာထ ေသာက္ေလ့ ရွိေနၾကပါတယ္။

(၈) လၻက္ရည္။
လၻက္ရည္(အခ်ိဳ)/လၻက္ရည္ၾကမ္း(ေရေႏြးၾကမ္း)/green tea မ်ားမွာလဲ ေကာ္ဖီထဲမွာလိုဘဲ ကဖိန္းဓာတ္မ်ားပါ ရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ L-theanine(ေခၚ) အမိုင္နိုအက္ဆစ္တစ္မ်ိဳး ပါရွိတာေၾကာင့္ လူကို လန္းဆန္း တက္ၾကြေစတဲ့ အျပင္ မွတ္ဥာဏ္အား ေကာင္းေစပါတယ္။

(၉) ပဲသီး(ေခၚ)ပဲေတာင့္ရွည္ နဲ ့ဗိုလ္စားပဲသီးမ်ား။
အစိမ္းေရာင္ ပဲသီးေတြထဲမွာ သံဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီ နဲ ့အမိုင္နိုအက္ဆစ္မ်ားအျပင္ အနီေရာင္အသားေတြ မွာေတြ ့ရတဲ့ ပရိုတင္းဓာတ္မ်ားလဲ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အမွွ်င္ ဓာတ္ၾကြယ္၀လို
့အစာေခ်စံနစ္ ကိုေကာင္းမြန္ေစကာ က်မၼာေရးနဲ ့ ညီညြတ္ေစပါတယ္။

(၁၀) ပန္းသီးမ်ား။
ပန္းသီးထဲမွာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္ေတြအျပင္၊ ဗီတာမင္စီနဲ ့အမွ်င္ဓာတ္ေတြပါရွိသျဖင့္ ခြန္အားကိုတိုး ပြားေစပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ပန္းသီးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ fructose ဓာတ္က တခဏအတြင္းမွာပင္ ကိုယ္ခံ စြမ္းအားကို တိုးပြားလာေစပါတယ္။

(၁၁) ဌက္ေပ်ာသီးမ်ား။
ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀တဲ့ ဌက္ေပ်ာသီးေတြက ခႏၶာကိုယ္ၾကြက္သားေတြကို ေကာင္းစြာတည္ေဆာက္ေပး လို ့ခႏၶာကုိယ္အတြက္ အေကာင္းဆံုး အေဖာ္မြန္ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ သစ္သီးမွရတဲ့ သဘာ၀သၾကားဓာတ္ မ်ားျဖစ္ေသာ fructose နဲ ့ glucose မ်ားက ခြန္အားျဖစ္ေစျပီး၊ လန္းဆန္းတက္ၾကြမႈ ကိုျဖစ္ေစပါတယ္။

(၁၂) ေရႊဖရုံေစ့မ်ား။
အမွတ္စဥ္(၂)မွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ အေစ့အဆန္မ်ားလိုဘဲ၊ ေရႊဖရံုေစ့ထဲမွာ ဗီတာမင္၊ ပရိုတင္မ်ားနဲ ့ က်န္းမာ ေရးအတြက္ အေထာက္အကူျဖစ္ေစတဲ့ အဆီဓာတ္ေတြ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ မဂနီစီယမ္ဓာတ္ ပါရွိလို ့ ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။

(၁၃) သံပုရာသီးေဖ်ာ္ရည္။
ႏုံခ်ိအားနည္းေနတဲ့အခါ သံပုရာရည္တစ္ခြက္ ေသာက္ေပးျခင္းျဖင့္ ဇီ၀ကမၼျဖစ္စဥ္ကို တိုးတက္ ေကာင္းမြန္ လာျပီး၊ ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ (ထို့နည္းတူစြာ သဘာ၀အုန္းစိမ္းရည္ စစ္စစ္ကလဲ လူကို ခြန္အားျဖစ္ေစ ပါတယ္)

(၁၄) ဖရဲသီး။
ေရဓာတ္ အေျမာက္အမ်ားရွိတဲ့ ဖရဲသီးကိုစားေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ေရဓာတ္ခမ္းေျခာက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ ေပးတဲ့အျပင္၊ ဗီတာမင္ဘီ၊ ပိုတက္စီယမ္နဲ ့ fructose(ေခၚ) သဘာ၀သၾကားဓာတ္တို ့ ပါရွိသျဖင့္
ကိုယ္ခံစြမ္းအား ေကာင္းေစပါတယ္။

(၁၅) ဘလူးဘယ္ရီသီး။
ၾကြက္ငယ္မ်ားနဲ ့ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္ခ်က္မ်ားအရ၊ ဘလူးဘယ္ရီသီးထဲမွာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းေတြ အလံုအေလာက္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစတဲ့ “စူပါအသီးအႏွံ” လို ့ေခၚၾကပါတယ္တဲ့။ ဒါ့ျပင္ အမွတ္စဥ္(၂)မွာ ေဖာ္ျပ ထားတဲ့ အေစ့အဆံမ်ားလိုဘဲ omega-3 ဖက္တီး အက္ဆစ္ေတြ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိတာမို ့ ဦးေႏွာက္ကို ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။

(၁၆) ပန္းငရုပ္ပြသီး။
ပန္းငရုပ္ပြသီးေတြထဲမွာ မယံုၾကည္နိုင္ေလာက္ေအာင္ ဗီတာမင္စီေတြ မ်ားျပားစြာ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အ မွွ်င္ဓာတ္၊ ဗီတာမင္ဘီီနဲ ့phytochemical lycopene ဓာတ္တို ့ပါရွိေနလို ့ ေရာင္ရမ္းနာမ်ားကို သက္သာေစ ကာ၊ အလြန္အမင္း ေမာပန္းႏြမ္းနယ္မႈကိုပါ ေျပေလ်ာ့ေစပါတယ္။

(၁၇) အနက္ေရာင္ေခ်ာကလက္။
ေလ့လာ စမ္းစစ္ခ်က္မ်ားအရ၊ အမဲေရာင္ ေခ်ာကလက္ေတြဟာ ဦးေႏွာက္သို ့ေသြးလည္ပတ္ စီးဆင္းမႈ အားေကာင္းေစလို ့၊ ေခ်ာကလက္စားျပီးေနာက္ ၂-နာရီ(သို ့မဟုတ္) ၃-နာရီအတြင္းမွာပင္ သိသိသာသာ စိတ္ဖိစီးမႈ ေတြ ေျပေလ်ာ့သြားျပီး၊ မွတ္ဥာဏ္အားေကာင္း လာေစပါတယ္။

(၁၈) ဒိန္ခ်ဥ္။
အနီေရာင္ အသားေတြမွာကဲ့သို ့အမိုင္နိုအက္ဆစ္ ပါရွိတာေၾကာင့္ သက္သက္လြတ္ စားသူမ်ား ဒိန္ခ်ဥ္ေတြေသာက္ ရင္း ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒိန္ခ်ဥ္က ေလးလံထိုင္းမႈိင္းျခင္းနဲ ့ေမာပန္းႏြမ္းနယ္ မႈေတြကိုပါ ေျပေပ်ာက္ေစပါတယ္။

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)

promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...