အဆစ္ေရာင္နာ သက္သာေစမည့္ အစားအစာမ်ား
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhb4mGcC5E4JSkWv2pAYggMZVh0R99n0TDngIfrEFhOCK-eT03VOCHYqUR766XvT30zxHjvGhOGwiAnpLxOpMYwdwVulK0nzJ1N-ESOa2AXxZufcPkxtCpTXZjp5vZb4gTDzDns-hirpvbR/s320/183571_212452358886282_1352104742_n.jpg)
သင့္မွာ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါရွိေနရင္ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေတြ ေသာက္ရေတာ့မယ္လုိ႔ပဲ သင္ထင္ျမင္မိမွာပါ။ ဒါေပမဲ့ ကမၻာတစ္၀န္းမွ ေလ့လာမူေတြအမ်ားအျပားအရ အစားအေသာက္နဲ႕ အဆစ္ေရာင္ေရာဂါ လကၡဏာေတြကို သက္သာေအာင္ ျပဳလုပ္ႏုိင္တယ္လုိ႔ သိလာရပါျပီ။ အကိုက္အခဲေပ်ာက္ေဆးေတြ တာရွည္ေသာက္ရတာေၾကာင့္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္တတ္တာနဲ႕ အစာအိမ္အနာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ ၁၅-ရာခိုင္ႏူန္းေလာက္ ျမင့္တက္ႏုိင္တာလိုမ်ိဳး ဆုိးက်ိဳးေတြရရွိလာႏုိင္ပါတယ္။ အစားအေသာက္ကို ဆင္ျခင္ႏုိင္ရင္ အဆစ္ေရာင္နာေ၀ဒနာဟာ ရက္သတၱပတ္အနည္းငယ္အတြင္း သက္သာ လာနုိင္ပါတယ္။
ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ ဓာတုပစၥည္းေတြကို ထိန္းညွိပါ
သင့္အဆစ္ေရာင္နာသက္သာဖုိ႔ သင္ရဲ႕ Prostagladin ႏွစ္မ်ိဳးကို ထိန္းညွိဖုိ႔လုိအပ္ပါတယ္။ Prostagladin တစ္မ်ိဳးက ေရာင္ရမ္းမူေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္ျပီး ေနာက္တစ္မ်ိဳးက ေရာင္ရမ္းမူပိုဆုိးေစတာပါ။ သင့္ကို ဒုကၡေပးတဲ့ Prostagladin ကို EPA (Eicosapentaenoic Acid) နဲ႕ ေလွ်ာ့ခ်ရပါမယ္။ EPA ဆုိတာဟာ အဆီမ်ားတဲ့ ငါးနဲ႕ ေရသတၱ၀ါေတြမွာ ေတြ႕ရွိႏုိင္တဲ့ Omega-3 Fatty Acid ပါ။
ဒါေၾကာင့္ Omega-3 Fatty Acids ပါ၀င္တဲ့ ေအာက္ပါအစာေတြ စားပါ။ Omega-3 Fatty Acid ဟာ ေရာင္ရမ္းမူေလ်ာ့က်ေစတာသာမက ႏွလံုးေရာဂါနဲ႕ ေလျဖတ္ႏုိင္ေျခမ်ားေစတဲ့ ေသြးေၾကာတြင္း ေသြးခဲဖတ္ေတြမျဖစ္ေအာင္လည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေန႕စဥ္ EPA သံုးဂရမ္ရရွိေအာင္ စားေပးပါ။
- ဆလမြန္၊ ငါးသေလာက္၊ ငါးကြမ္းရွပ္၊ တူနာငါးေတြမွာ Omega-3 Fatty Acid အမ်ားအျပားပါ၀င္တဲ့အတြက္ မ်ားမ်ားစားပါ။
- ေဆးဆုိင္ေပၚမွာ ေရာင္းတဲ့ Fish Oil Capsule ကို ၀ယ္ေသာက္ပါ။
- Flax Seed Oil – Flax Sedd ကို ခႏၶာကိုယ္က EPA အျဖစ္ ေျပာင္းလဲနုိင္ပါတယ္။ Flax Seed အဆီထမင္းစား ဇြန္းၾကီးတစ္ဇြန္း ဒါမွမဟုတ္ ေဆးလံုးသံုးလံုးဟာ EPA Capsule တစ္ဂရမ္နဲ႕ ညီမွ်ပါတယ္။
အစားအေသာက္နည္းလမ္း
- ဟင္းသီးဟင္းရြက္ မ်ားမ်ားစားပါ။ ဒါေပမဲ့ ငါးဟင္းကို အကန္႕အသတ္မရွိစားပါ။
- ၾကက္သား (အေရခြံခြာျပီး) အသင့္အတင့္စားပါ။
- အသားေတြကို တတ္ႏုိင္သမွ်ေရွာင္ပါ။ ၀က္သား၊ အမဲသား၊ ဆိတ္သားေတြကို တစ္လတစ္ၾကိမ္ထက္ ပိုမစားပါနဲ႕။
- ၾကက္ဥအကာသာစားပါ။ အဆီမပါတဲ့ ႏြားႏုိ႕သာေသာက္ပါ။
- တုိဟူးလုိမ်ိဳး ဟင္းသီးဟင္းရြက္မွရတဲ့ ပရုိတင္းစားပါ။
- ေန႕စဥ္ ဆာလမြန္ငါးတစ္ၾကိမ္ ပါ၀င္ေအာင္စားပါ။
သတိျပဳရန္
ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ အာလူး၊ ခရမး္သီးနဲ႕ ငရုတ္သီးေတြဟာ လူအမ်ားစုမွာ ေရာင္ရမ္းမူကို ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။
ခႏၶာကုိယ္အေလးခ်ိန္ ထိန္းပါ
ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္တုိးလာတာေၾကာင့္ အဆစ္ေရာင္နာပိုဆုိးလာတတ္ပါတယ္။ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ကို ထိန္းထားရတဲ့ ဒူးဆစ္နဲ႕ တင္ပဆံုအဆစ္ေတြ သာမက လက္ဆစ္ေတြပါ ပိုနာလာတတ္တာမုိ႔ ခႏၶာကိုယ္ အေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ပါ။
ဗီတာမင္၊ သတၱဳဓာတ္နဲ႕ အမွ်င္ဓာတ္ပိုစားပါ
ေန႕စဥ္ ဗီတာမင္စီ ၅၀၀မီလီဂရမ္နဲ႕ ဗီတာမင္မ်ိဳးစံုပါ၀င္တဲ့ အားေဆးစားေပးပါ။ အနီေရာင္၊ လိေမၼာ္ေရာင္နဲ႕ အ၀ါေရာင္ပါ၀င္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ေန႕စဥ္စားပါ။
တခ်ိဳ႕ အစားအစာေတြမွ အဆစ္ေရာင္တာ ပိုဆုိးေစတဲ့ ပစၥည္းေတြ ထြက္ရွိလာတတ္တာမုိ႔ အဲ့ဒီပစၥည္းေတြ ခႏၶာကိုယ္မွ ျမန္ျမန္ထြက္ရွိေအာင္ အမွ်င္ဓာတ္လံုလံုေလာက္ေလာက္စားေပးပါ။ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားမ်ားစားသလုိ ေရမ်ားမ်ားေသာက္ဖုိ႔လည္း လုိအပ္ပါတယ္။
ဘူးသီးေၾကာ္၊ စမူဆာလုိမ်ိဳး ဆီေၾကာ္စာေတြ မစားပါနဲ႕။ ဟင္းခ်က္ရာမွာ သံလြင္ဆီ ဒါမွမဟုတ္ Canola Oil ဟာ အဆစ္ေရာင္နာအတြက္ အေကာင္းဆံုးပါ။ ေျမပဲဆီနဲ႕ ပဲပိစပ္ဆီကို အသံုးျပဳႏုိင္ေပမယ့္ ေျပာင္းဖူးဆီ (Corn Oil) ဟာ အဆစ္ေရာင္နာကို ပိုမုိဆုိးရြားေစတာမုိ ႔အသံုးမျပဳသင့္ပါ။
(ေဒါက္တာခင္မုိးမုိး)