ေက်ာင္းေနရြယ္ကေလးငယ္မ်ား ဉာဏ္ရည္ျမင့္တက္ေစဖို႔ ငါးနဲ႔အေစ့အဆန္ေကၽြးၾကစို႔

 
Health Updates Journal No. 86

ေလ့လာမႈတစ္ခုမွာေဖာ္ျပထားခ်က္အရ အိုမီဂါ ၃ အဆီဓာတ္ႂကြယ္၀ေနတဲ့ ငါးနဲ႔အေစ့အဆန္ (nuts)ေတြ ေကၽြးေပးျခင္းဟာ ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ ေက်ာင္းတြင္းစာလိုက္ႏုိင္မႈကို ျမႇင့္တင္ေပးႏိုင္တယ္လို႔ သိရပါ တယ္။ ဒီေလ့လာမႈကို ေအာက္စဖို႔ တကၠသုိလ္က ျပဳလုပ္ခဲ့တာျဖစ္ၿပီး ေက်ာင္းေနရြယ္ ကေလးငယ္ ၅၀၀ ေက်ာ္ကို ေလ့လာခဲ့တာျဖစ္ပါတယ္။

ေဆာ္လမြန္ငါးနဲ႔ သစ္ၾကားသီးေစ့ေတြကို ကေလးေတြစားသံံုးတဲ့အစားအစာထဲမွာ ထည့္သြင္းစားသံုးေစျခင္းရဲ႕ အက်ိဳးရလဒ္ကို ေလ့လာခဲ့ရာ မွ အိုမီဂါ ၃ အဆီဓာတ္ႂကြယ္၀တဲ့ အဲဒီအစားအစာေတြကို စားသံုးေပးတဲ့ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ လစဥ္ပညာရည္မွတ္တမ္းေတြမွာ အမွတ္ေတြျမင့္တက္လာၿပီး ပိုမိုက်န္းမာတဲ့ ဦးေႏွာက္ေတြကို ပိုင္ဆိုင္လာတယ္လို႔ ေဖာ္ထုတ္ႏိုင္ခဲ့ပါတယ္။

ပါ၀င္ခဲ့တဲ့ အသက္(၇)ႏွစ္ကေန (၉)ႏွစ္အတြင္း ကေလးငယ္ေတြရဲ႕ ေသြးနမူနာကို ရယူၿပီး စမ္းသပ္မႈေတြ ျပဳလုပ္ခဲ့ရာမွာ အိုမီဂါ ၃အဆီဓာတ္ေတြကို ေသြးထဲမွာ မ်ားျပားေနတဲ့ ကေလးငယ္ေတြဟာေလ့လာမႈ၊ အာ႐ံုစူးစိုက္ႏိုင္မႈေတြ ပိုမိုေကာင္းမြန္တယ္ဆုိတာကိုေတြ႕ရွိခဲ့ပါတယ္။ လန္ဒန္ၿမိဳ႕မွာျပဳလုပ္ခဲ့တဲ့ က်န္းမာေရးကြန္ဖရင့္မွာ စာတမ္းဖတ္ၾကားခဲ့မႈအရ အိုမီဂါ၃ အဆီဓာတ္ ပမာဏ ျမင့္မားျခင္းဟာ စာေလ့လာမႈအား၊ စာဖတ္အားပိုမိုေကာင္းမြန္ေစၿပီး မွတ္ဉာဏ္ေကာင္းျခင္း၊ အျပဳအမူ ဆိုင္ရာျပႆနာေတြ နည္းပါးျခင္းေတြကို ခံစားရေစႏိုင္ပါတယ္။

အဆီဓာတ္ႂကြယ္၀တဲ့ ငါးနဲ႔ အေစ့အဆန္ေတြကို ကေလးေတြအား ပံုမွန္ေကၽြးျခင္းဟာ ဦးေႏွာက္တည္ေဆာက္ပံုကို ပိုမိုဖြံ႕ၿဖိဳးေစၿပီး သိျမင္မႈ (cognitive)စြမ္းအားေတြ ကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ အိုမီဂါ ၃ အဆီဓာတ္ဟာ ဆာဒင္းငါး၊ ငါးကြမ္း ရွပ္၊တူနာငါး၊ ေဆာ္လမြန္ငါးေတြမွာ ပါ၀င္ၿပီး သစ္ၾကားေစ့လို အေစ့အဆန္ ေတြမွာလည္း ပါ၀င္တဲ့အတြက္ စားသံုးေပးႏိုင္ပါတယ္။
ဒီေလ့လာမႈကို Journal PLOS One မွာ ေဖာ္ျပထားတာ ျဖစ္ပါတယ္။

သက္ကို
Ref: ANI
Health Updates Journal

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...