ဘီယာ အရက္ႏွင့္ အစာေခ်ဖ်က္မႈ

photo:google

တစ္ညတာအျပင္ထြက္၍ အရက္ေသစာေသာက္စားျခင္းျဖင့္ အခ်ိန္အေတာ္ၾကာ ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေစာင့္ၾကည့္ျခင္းႏွင့္ အစားအစာထိန္းခ်ဳပ္စားေသာက္ျခင္းတို႔ကို ပရမ္းပတာျဖစ္ သြားေစႏုိင္သည္။

အရက္ေသာက္ျခင္းသည္ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလိုအပ္ေသာ ကယ္လိုရီမ်ား တိုးပြားေစ႐ံုသာမက ဆာေလာင္ျခင္း၊ အိပ္စက္ျခင္းႏွင့္ ခႏၶာကိုယ္ဇီ၀ျဖစ္စဥ္အေပၚ သက္ေရာက္မႈရွိျခင္းမ်ား ျဖစ္ေစၿပီး အစားအစာ စားေသာက္မႈ အစီအစဥ္မ်ားကို ပ်က္စီးေစသည္။ အရက္တစ္ခြက္၊ ႏွစ္ခြက္ေသာက္ျခင္း က ျပႆနာမရွိႏိုင္ဟု အလြယ္တကူ ယူဆလွ်င္ အရက္သည္ စားေသာက္မႈပံုစံကို မည္သို႔ထိ ခိုက္ႏိုင္ေၾကာင္း ေအာက္ပါအတိုင္း သိႏိုင္သည္။

ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလိုအပ္ေသာ ကယ္လိုရီမ်ား

ဘီယာဘူးတစ္ဘူးတြင္ ၁၅၄ ကယ္လုိရီခန္႔ပါ၀င္ၿပီး မာတီနီတြင္ ကယ္လိုရီ ၂၅၀ ခန္႔ ပါ၀င္သည္။ ယင္းကယ္လိုရီမ်ားမွာ အာဟာရတန္ဖိုး လံုး၀မရွိေပ။ ခႏၶာကိုယ္သည္ ယင္းကယ္လိုရီမ်ားကို အက်ဳိးရွိရွိ အသံုးမခ်ေသာေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္မ်ား တက္လာလိမ့္မည္ျဖစ္သည္။

စားခ်င္စိတ္မ်ား တုိးမ်ားလာျခင္း

အရက္ေသာက္ေနစဥ္ အစာမစားဘဲ ေနရန္ ႀကိဳးစားေသာ္လည္း ပ်ဳိ႕အန္ခ်င္စိတ္မ်ား ျဖစ္လာၿပီးေနာက္တြင္ အစာမ်ား အလြန္အကြၽံစားမိလိမ့္မည္ျဖစ္သည္။ အရက္ေသာက္ျခင္းသည္ အစားအစာထိန္းခ်ဳပ္ စားသံုးမႈအေပၚလည္း အက်ဳိးသက္ေရာက္မႈ ရွိေသာေၾကာင့္ ကယ္လိုရီဓာတ္ျမင့္မားေသာ အစားအစာ မ်ားစြာကို စားမိလိမ့္မည္ျဖစ္သည္။

ေရဓာတ္ကုန္ခန္းျခင္း

အရက္သည္ ဆီးရႊင္ေစေသာေၾကာင့္ ေရဓာတ္ဆံုး႐ံႈးမႈကို ျဖစ္ေစ သည္။ ခႏၶာကိုယ္၏ အေရးႀကီးေသာ သတၱဳဓာတ္မ်ားကို ဆံုး႐ံႈးၿပီး ေနာက္ ေရဓာတ္ကုန္ခန္းလာသည္။ ထို႔အျပင္ အရက္ေသာက္ေနစဥ္ အငန္ဓာတ္ပါေသာ ေျမပဲမ်ား၊ အာလူးေခ်ာင္းေၾကာ္မ်ား စားမိေသာ ေၾကာင့္ ေရဆာမႈကို ျဖစ္ေစ သည္။ ေရဓာတ္ကုန္ခန္းျခင္းသည္ လူကို ေနထိုင္မေကာင္းသလို ျဖစ္ေစႏိုင္ၿပီး အစားအစာပိုမိုစားသံုးမိေစ သည္။

ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈမ်ား ေႏွးေကြးလာျခင္း

အရက္သည္ ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈကို ၇၀ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ သည္။ ဇီ၀ျဖစ္ပ်က္မႈ ေႏွးေကြးျခင္းေၾကာင့္ ခႏၶာကိုယ္တြင္းရွိ အဆီမ်ား ေလာင္ကြၽမ္းႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းသြားမည္ျဖစ္သည္။ ခႏၶာကိုယ္သည္ အရက္ေၾကာင့္ျဖစ္ေသာ ကယ္လုိရီမ်ားကို အားစိုက္ေခ်ဖ်က္ေနရေသာေၾကာင့္ အစားအစာမွျဖစ္ေသာ ကယ္လိုရီမ်ားကို ေခ်ဖ်က္ႏိုင္စြမ္း မရွိဘဲ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးလာေစသည္။

ခႏၶာကိုယ္အဆီပိုမ်ား တိုးလာျခင္း

အစားအစာႏွင့္ အခ်ဳိရည္မ်ားကို အစာေခ်စနစ္က လြယ္ကူစြာ ေခ်ဖ်က္ေပးႏိုင္ေသာ္လည္း အရက္ကို အစာအိမ္ႏွင့္ အူသိမ္တို႔က လ်င္ျမန္စြာစုပ္ယူလိုက္ၿပီး ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အသည္းမ်ားသို႔ ပို႔လိုက္သည္။ ထို႔ေနာက္တြင္ အရက္သည္ အသည္းအဆီအျဖစ္သို႔ ေျပာင္းသြားၿပီး ခႏၶာကိုယ္အတြင္း အဆီမ်ားစုေ၀းရာမွ ခႏၶာကိုယ္အေလးခ်ိန္ တိုးမႈကို ျဖစ္လာေစသည္။ —Ref: Times of India

7Day Daily
No.363 Tuesday, April 29, 2014

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...