သီးအနွံတြင္ပါရွိေသာ သၾကားဓါတ္ တစ္မ်ိဳးေၾကာင့္ ပို၍ဆာေလာင္ေစနိုင္

သမန္းက်ား၊ ရတနာပံုေန ့စဥ္

အသီးအႏွံမ်ားကို ခ်ိဳေစေသာ ဖရူးတိုးစ္ သၾကားဓါတ္ေၾကာင့္ အစာစားခ်င္ စိတ္ကိုပိုေစျပီး လူကိုလည္း ပို၍ ဆာေလာင္ ေစကာ ကိုယ္အေလးခ်ိန္ ေလ်ာ့ခ်လိုသူမ်ား၊ က်န္းမာေရး အရ အစားေရွာင္လို သူမ်ားအဖို ့ ကယ္လိုရီ မ်ားစြာပါ၀င္ ေသာ အစားအစာမ်ားကို ထပ္မံစား မိလ်က္သား ျဖစ္ေနတတ္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက ဆိုသည္။

သုေတသီမ်ားက ဖရူးတိုးစ္ ပါ၀င္ေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္နွင့္ ဖရူးတိုးစ္ျပိဳကြဲရာမွ ထြက္ေပၚလာေသာ ဂလူးကို ့စ္ပါ၀င္ ေသာ သစ္သီးေဖ်ာ္ရည္တို ့ကို ပံုမွန္ေသာက္သံုး သူမ်ားအား ဆန္းစစ္ေလ့လာခဲ့ရာ ဂလူးကုိ ့စ္ထက္ ဖရူးတိုးစ္က လူကို အခ်ိဳစားခ်င္စိတ္ ပိုေစေၾကာင္း ေတြ ့ရွိခဲ့သည္။

ဂလူးကို ့စ္ကို ေပါင္မုန္ ့ကဲ့သို ့ ကာဗိုဟိုက္ဒရိတ္ျမင့္ မားေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ ေတြ ့ရေလ့ရွိျပီး ခႏၶာကိုယ္၏ ဇီ၀ ကမၼျဖစ္စဥ္တိုင္းအတြက္ အသံုး၀င္ရာ၀ယ္ ဖရူးတိုးစ္သည္ အစာစားျပီးေနာက္ ၀လင္ျခင္းကိုခံစားရေစသည့္ အင္ဆူ လင္ ေဟာ္မုန္းကို လွံဳ ့ေဆာ္ေပးျခင္းမျပဳသည့္အတြက္ ဖရူးတိုးစ္ပါ၀င္ေသာ အသီးအနွံနွင့္ေဖ်ာ္ရည္မ်ားကို စားေသာက္ျပီးေသာ္လည္း ၀သည္ကဲ့သို ့ မခံစားရဘဲ ထပ္မံ၍ စားေသာက္မိတတ္ေၾကာင္း ေတြ ့ရွိခဲ့သည္။

သၾကားဓါတ္တစ္ခုနဲ ့တစ္ခု မတူသလို သူတို ့ေၾကာင့္ျဖစ္တဲ့ စားခ်င္စိတ္လည္း မတူပါဘူး။ ဒီေတာ့ လူေတြကို ဂလူးကုိ ့စ္ စားမယ့္အုပ္စုနဲ ့ ဖရူးတုိးစ္စားမယ့္အုပ္စု ၂-စု ခြဲလိုက္တယ္။ အစားစားျပီးတာနဲ ့ အခ်ိဳထပ္စားမလား ဒါမွမဟုတ္ ၁-လျပည့္တဲ့အခါ ရမယ့္ ဆုေတာ္ေငြကုိ ယူမလားလို ့ ေရြးစရာေပးလိုက္တယ္။ ဂလူးကို ့စ္စားသူေတြ က ၁-လျပည့္တဲ့အထိေစာင့္ျပီး ဆုေငြကိုထုတ္ယူဖုိ ့ ေရြးခ်ယ္ၾကျပီး ဖရူူးတိုးစ္စားသူေတြကေတာ့ အခ်ိဳမုန္ ့ေလး တစ္ခုေလာက္ကို စားလိုက္ရဖို ့ပဲ ေတာင္းဆိုခဲ့ၾကတာကို ေတြ ့ရတယ္ဟု ေတာင္ပိုင္းကယ္လီဖိုးနီးယားတကၠသိုလ္ မွ သုေတသီတစ္ဦးက ေျပာျပသည္။

ထို ့ေၾကာင့္ အသီးအနွံမ်ားကို စားေသာက္ရာ၀ယ္ ဖရူးတိုးစ္သၾကားဓါတ္ ပါ၀င္ျပီးျဖစ္သည့္အတြက္ သၾကား ထပ္ထည့္ကာ စားေသာက္ျခင္း၊ အသီးအႏွံစားျပီးသည့္ေနာက္ အခ်ိဳပြဲထပ္တည္ျခင္း၊ အျခားအစားအစာမ်ား သီးျခား ထပ္စားျခင္းတို ့ကို ေရွာင္ၾကဥ္သင့္ေၾကာင္း သုေတသီမ်ားက အၾကံျပဳထားသည္။

Lashio News Diary

https://www.facebook.com/lashio.news.city/photos/a.1392120091027507.1073741827.1392070334365816/1591367221102792/?type=1&theater
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...