ဥာဏ္ရည္ထက္ေစမယ့္ ဦးေႏွာက္အားျဖည့္ အစားအစာမ်ား
ဦးေႏွာက္ဟာ လူ႕ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ တျခား အစိတ္အပိုင္း လိုပဲ အာဟာရျပည့္၀ မွသာ ထိေရာက္စြာ အလုပ္လုပ္ႏိုင္ မွာျဖစ္ပါတယ္။ အာ႐ံု စိုက္ႏိုင္စြမ္းနဲ႕ မွတ္ဥာဏ္ စြမ္းအား တက္ေစဖို႕ မွန္ကန္မွ်တတဲ့ အာဟာရကို စားေသာက္ရမွာ ျဖစ္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ စြမ္းအားကို တက္ေစတဲ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္က်န္းမာေရးကိုပါ အေထာက္ အကူျဖစ္ေစဖို႕ စားသင့္တဲ့အစားအစာ (၇) မ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပး လိုက္ပါတယ္။
ႏွံစားသီးနွံ - လူ႕ခႏၶာကိုယ္က စားေသာက္တဲ့ ကယ္လိုရီအားလံုးရဲ႕ ၂၀% ဟာ ဦးေႏွာက္က အသံုးျပဳေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ထားၾကပါတယ္။ အေသး စိပ္ေလ့လာ ခ်က္အရ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ အေရွ႕ျခမ္း ဟာ ကလူးကို႕စ္က်ဆင္းတဲ့အခါ အလုပ္လုပ္ႏိုင္စြမ္းလည္း က်ဆင္းျပီး စိတ္႐ႈပ္ေထြးမႈေတြ ျဖစ္လာတတ္တယ္လို႕ဆိုပါတယ္။ ဆန္ညိဳ၊ ဂ်ံဳ၊ ေကြကာအုတ္နဲ႕ ေပါင္မုန္႕အညိဳေရာင္ စတဲ့ ႏွံစားသီးနွံထြက္ အစားအစာေတြဟာ ဂလူးကို႕စ္ဓါတ္ကို ျပည့္၀ေအာင္ ျဖည့္တင္းေပးျပီး စိတ္ကို လန္းဆန္းတက္ၾကြေစကာ အေတြးအျမင္ေတြ ရွင္းလင္းၾကည္လင္ေနေစပါတယ္။
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ - ကိုက္လန္၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ေဂၚဖီစိမ္း စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအႏွံ ေတြဟာ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္ေက ၾကြယ္၀ျပီး ေဖာလစ္အက္ဆစ္လို႕ လူအမ်ားသိၾကတဲ့ ဗီတာမင္ဘီ တစ္မ်ိဳးလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏိုင္တဲ့ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Homocysteine ဓါတ္ကို ေဖာလစ္အက္ဆစ္က ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အတြက္ ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္ေပးကာ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေက ကလည္း သင္ယူႏိုင္မႈစြမ္းရည္ကို တိုးေစတဲ့ ဓါတ္တစ္ခုပါပဲ။
ငါး - ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕က်န္းမာေရးအတြက္ အထိေရာက္ဆံုးျဖစ္တဲ့ omega-3 fatty acid ကို ခႏၶာကိုယ္မွ မထုတ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ အစားအေသာက္ကေန ရယူၾကရပါတယ္။ ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ထေရာက္ငါး၊ မက္ကရယ္ငါး၊ တူနာငါး၊ ဆာဒင္းငါးနဲ႕ တျခားေရခ်ိဳငါးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ပါ၀င္တတ္ပါတယ္။ Omega-3 fatty acid ဟာ ဦးေနွာက္ရဲ႕ အဓိကပါ၀င္ပစၥည္း တစ္ခုျဖစ္ျပီး ထိုအက္ဆစ္ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခမ်ားတယ္လို႕ သိရပါတယ္။ အယ္လဇိုင္းမားေရာဂါဟာ မွတ္ဥာဏ္ေတြပ်က္စီးျပီး အတိတ္ေမ့သူငယ္ျပန္တဲ့ေရာဂါတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ဘလူးဘယ္ရီသီးနဲ႕ ေထာပတ္သီး - ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္ဒီပါ၀င္ျပီး အိုမင္းလာတဲ့အခါ ျဖစ္တတ္တဲ့ ေမ့တတ္လြန္းျခင္းနဲ႕ အာ႐ံုမစူးစိုက္ႏုိင္ျခင္းတို႕ကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီကို မ်ားမ်ားစားျခင္းဟာ သင္ယူမႈစြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစျပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လႈပ္ရွားႏိုင္မႈစြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ျဖစ္ေစ၊ ေရခဲ႐ိုက္ျပီးေအးခဲ၍ျဖစ္ေစ၊ အေျခာက္ခံ၍ျဖစ္ေစ ေန႕စဥ္စားေပး ႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
ေထာပတ္သီးဟာလည္း ဘလူးဘယ္ရီသီးလိုပဲ ဦးေႏွာက္ကိုအားျဖည့္ေစတဲ့ ဗီတာမင္အီး နဲ႕ ဗီတာမင္စီပါ၀င္ျပီး အန္တီေအာက္ဆီးဒင့္လည္း ၾကြယ္၀တာေၾကာင့္ ဘလူးဘယ္ရီအစား ေထာပတ္သီးကို စားရင္လည္း အာနိသင္ တူတယ္လို႕ပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါတယ္။ ေထာပတ္သီးဟာ အဆီအႏွစ္မ်ားတဲ့အသီးျဖစ္ေပမဲ့ ေထာပတ္သီးမွာပါတဲ့ အဆီက မျပည့္၀ဆီျဖစ္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္ျပီး ေသြးလည္ပတ္ႏႈန္းေကာင္းေစပါတယ္။ ေသြးလည္ပတ္ႏႈန္းေကာင္းမွသာ ဦးေႏွာက္ကို ေသြးပံုမွန္စီးဆင္းလည္ပတ္ျပီး အားျပည့္ေစမွာျဖစ္ပါတယ္။
အခြံမာသီးနဲ႕ အေစ့အဆန္မ်ား - သစ္ခ်ေစ့၊ သစ္အယ္ေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ေျမပဲ၊ ေနၾကာေစ့၊ ႏွမ္းေစ့၊ ဖ႐ံုေစ့ တို႕ဟာ ဗီတာမင္အီးၾကြယ္၀ျပီး အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့ပါးလာတာမ်ိဳး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေျမပဲေထာပတ္နဲ႕ ဗာဒံေစ့ေထာပတ္ စတဲ့ သြားရည္စာမ်ားဟာလည္း ဦးေႏွာက္စြမ္းအားထက္အစားအစာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။
ေရေႏြးၾကမ္း - လက္ဖက္ေျခာက္မွာ ကဖင္းဓါတ္နဲ႕ အန္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါ၀င္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႕ကို ေရေႏြးၾကမ္းႏွစ္ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းဟာ မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းလာျခင္း၊ အာ႐ံုစုိက္ႏုိင္စြမ္း တိုးတက္လာျခင္းနဲ႕ စိတ္လန္းဆန္းတက္ၾကြျခင္းစတဲ့ ဦးေႏွာက္စြမ္းအားမ်ားကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္လက္ဖက္ ေျခာက္ခတ္ထားခါစ ေရေႏြးၾကမ္းကိုပဲ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။
ေန႕စဥ္အစားအေသာက္ေတြကေန အာဟာရေတြရရွိႏိုင္ေပမဲ့ တခါတေလမွာ မွ်တေအာင္မစားႏိုင္တဲ့အတြက္ အာဟာရအားျဖည့္ေဆးေတြကိုလည္း ရံဖန္ရံခါမွီ၀ဲသင့္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B6 ၊ ဗီတာမင္ B12 ၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ Omega3 Fatty Acid စတဲ့ အားျဖည့္ေဆးေတြကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ကိုေရာ ဦးေနွာက္စြမ္းအားကိုပါ အားျပည့္ေစတဲ့အျပင္ ဦးေႏွာက္ဆိုင္ရာေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဆရာ၀န္နဲ႕တုိင္ပင္ေဆြးေႏြးျပီးမွ ေသာက္သံုးတာကေတာ့ အေကာင္းဆံုးပဲျဖစ္ပါတယ္။
ႏွံစားသီးနွံ - လူ႕ခႏၶာကိုယ္က စားေသာက္တဲ့ ကယ္လိုရီအားလံုးရဲ႕ ၂၀% ဟာ ဦးေႏွာက္က အသံုးျပဳေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ထားၾကပါတယ္။ အေသး စိပ္ေလ့လာ ခ်က္အရ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ အေရွ႕ျခမ္း ဟာ ကလူးကို႕စ္က်ဆင္းတဲ့အခါ အလုပ္လုပ္ႏိုင္စြမ္းလည္း က်ဆင္းျပီး စိတ္႐ႈပ္ေထြးမႈေတြ ျဖစ္လာတတ္တယ္လို႕ဆိုပါတယ္။ ဆန္ညိဳ၊ ဂ်ံဳ၊ ေကြကာအုတ္နဲ႕ ေပါင္မုန္႕အညိဳေရာင္ စတဲ့ ႏွံစားသီးနွံထြက္ အစားအစာေတြဟာ ဂလူးကို႕စ္ဓါတ္ကို ျပည့္၀ေအာင္ ျဖည့္တင္းေပးျပီး စိတ္ကို လန္းဆန္းတက္ၾကြေစကာ အေတြးအျမင္ေတြ ရွင္းလင္းၾကည္လင္ေနေစပါတယ္။
အစိမ္းရင့္ေရာင္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ - ကိုက္လန္၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ ေဂၚဖီစိမ္း စတဲ့ အစိမ္းရင့္ေရာင္ အသီးအႏွံ ေတြဟာ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္ေက ၾကြယ္၀ျပီး ေဖာလစ္အက္ဆစ္လို႕ လူအမ်ားသိၾကတဲ့ ဗီတာမင္ဘီ တစ္မ်ိဳးလည္း ပါ၀င္ပါတယ္။ ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ေတြကို ေသေစႏိုင္တဲ့ ဓါတ္တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ Homocysteine ဓါတ္ကို ေဖာလစ္အက္ဆစ္က ေလ်ာ့က်ေစတဲ့အတြက္ ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္ထိခိုက္မႈကို ကာကြယ္ေပးကာ ေလျဖတ္ႏိုင္ေျခကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ ေက ကလည္း သင္ယူႏိုင္မႈစြမ္းရည္ကို တိုးေစတဲ့ ဓါတ္တစ္ခုပါပဲ။
ငါး - ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕က်န္းမာေရးအတြက္ အထိေရာက္ဆံုးျဖစ္တဲ့ omega-3 fatty acid ကို ခႏၶာကိုယ္မွ မထုတ္ႏိုင္တဲ့အတြက္ အစားအေသာက္ကေန ရယူၾကရပါတယ္။ ေဆာ္လမြန္ငါး၊ ထေရာက္ငါး၊ မက္ကရယ္ငါး၊ တူနာငါး၊ ဆာဒင္းငါးနဲ႕ တျခားေရခ်ိဳငါးေတာ္ေတာ္မ်ားမ်ားမွာ ပါ၀င္တတ္ပါတယ္။ Omega-3 fatty acid ဟာ ဦးေနွာက္ရဲ႕ အဓိကပါ၀င္ပစၥည္း တစ္ခုျဖစ္ျပီး ထိုအက္ဆစ္ခ်ိဳ႕တဲ့ပါက အယ္လ္ဇိုင္းမား ေရာဂါျဖစ္ပြားႏိုင္ေျခမ်ားတယ္လို႕ သိရပါတယ္။ အယ္လဇိုင္းမားေရာဂါဟာ မွတ္ဥာဏ္ေတြပ်က္စီးျပီး အတိတ္ေမ့သူငယ္ျပန္တဲ့ေရာဂါတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါတယ္။
ဘလူးဘယ္ရီသီးနဲ႕ ေထာပတ္သီး - ဘလူးဘယ္ရီသီးမွာ ဗီတာမင္အီး၊ ဗီတာမင္ဒီပါ၀င္ျပီး အိုမင္းလာတဲ့အခါ ျဖစ္တတ္တဲ့ ေမ့တတ္လြန္းျခင္းနဲ႕ အာ႐ံုမစူးစိုက္ႏုိင္ျခင္းတို႕ကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာေစပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီကို မ်ားမ်ားစားျခင္းဟာ သင္ယူမႈစြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစျပီး ခႏၶာကိုယ္ရဲ႕ လႈပ္ရွားႏိုင္မႈစြမ္းရည္ကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ ဘလူးဘယ္ရီကို လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ျဖစ္ေစ၊ ေရခဲ႐ိုက္ျပီးေအးခဲ၍ျဖစ္ေစ၊ အေျခာက္ခံ၍ျဖစ္ေစ ေန႕စဥ္စားေပး ႏိုင္ရင္ အေကာင္းဆံုးပါပဲ။
ေထာပတ္သီးဟာလည္း ဘလူးဘယ္ရီသီးလိုပဲ ဦးေႏွာက္ကိုအားျဖည့္ေစတဲ့ ဗီတာမင္အီး နဲ႕ ဗီတာမင္စီပါ၀င္ျပီး အန္တီေအာက္ဆီးဒင့္လည္း ၾကြယ္၀တာေၾကာင့္ ဘလူးဘယ္ရီအစား ေထာပတ္သီးကို စားရင္လည္း အာနိသင္ တူတယ္လို႕ပညာရွင္မ်ားက ဆိုပါတယ္။ ေထာပတ္သီးဟာ အဆီအႏွစ္မ်ားတဲ့အသီးျဖစ္ေပမဲ့ ေထာပတ္သီးမွာပါတဲ့ အဆီက မျပည့္၀ဆီျဖစ္တာေၾကာင့္ က်န္းမာေရးနဲ႕ညီညြတ္ျပီး ေသြးလည္ပတ္ႏႈန္းေကာင္းေစပါတယ္။ ေသြးလည္ပတ္ႏႈန္းေကာင္းမွသာ ဦးေႏွာက္ကို ေသြးပံုမွန္စီးဆင္းလည္ပတ္ျပီး အားျပည့္ေစမွာျဖစ္ပါတယ္။
အခြံမာသီးနဲ႕ အေစ့အဆန္မ်ား - သစ္ခ်ေစ့၊ သစ္အယ္ေစ့၊ ဗာဒံေစ့၊ သီဟိုဠ္ေစ့၊ေျမပဲ၊ ေနၾကာေစ့၊ ႏွမ္းေစ့၊ ဖ႐ံုေစ့ တို႕ဟာ ဗီတာမင္အီးၾကြယ္၀ျပီး အသက္အရြယ္ေၾကာင့္ မွတ္ဥာဏ္ေလ်ာ့ပါးလာတာမ်ိဳး မျဖစ္ေအာင္ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေျမပဲေထာပတ္နဲ႕ ဗာဒံေစ့ေထာပတ္ စတဲ့ သြားရည္စာမ်ားဟာလည္း ဦးေႏွာက္စြမ္းအားထက္အစားအစာမ်ားျဖစ္ပါတယ္။
ေရေႏြးၾကမ္း - လက္ဖက္ေျခာက္မွာ ကဖင္းဓါတ္နဲ႕ အန္တီေအာက္ဆီးဒင့္ပါ၀င္တာေၾကာင့္ တစ္ေန႕ကို ေရေႏြးၾကမ္းႏွစ္ခြက္ ေသာက္သံုးျခင္းဟာ မွတ္ဥာဏ္ေကာင္းလာျခင္း၊ အာ႐ံုစုိက္ႏုိင္စြမ္း တိုးတက္လာျခင္းနဲ႕ စိတ္လန္းဆန္းတက္ၾကြျခင္းစတဲ့ ဦးေႏွာက္စြမ္းအားမ်ားကို တိုးတက္ေစပါတယ္။ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္လက္ဖက္ ေျခာက္ခတ္ထားခါစ ေရေႏြးၾကမ္းကိုပဲ ေသာက္သံုးသင့္ပါတယ္။
ေန႕စဥ္အစားအေသာက္ေတြကေန အာဟာရေတြရရွိႏိုင္ေပမဲ့ တခါတေလမွာ မွ်တေအာင္မစားႏိုင္တဲ့အတြက္ အာဟာရအားျဖည့္ေဆးေတြကိုလည္း ရံဖန္ရံခါမွီ၀ဲသင့္ပါတယ္။ ဗီတာမင္ B6 ၊ ဗီတာမင္ B12 ၊ ေဖာလစ္အက္ဆစ္၊ Omega3 Fatty Acid စတဲ့ အားျဖည့္ေဆးေတြကို ေသာက္သံုးေပးျခင္းျဖင့္ ခႏၶာကိုယ္ကိုေရာ ဦးေနွာက္စြမ္းအားကိုပါ အားျပည့္ေစတဲ့အျပင္ ဦးေႏွာက္ဆိုင္ရာေရာဂါမ်ားကိုလည္း ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ဆရာ၀န္နဲ႕တုိင္ပင္ေဆြးေႏြးျပီးမွ ေသာက္သံုးတာကေတာ့ အေကာင္းဆံုးပဲျဖစ္ပါတယ္။
Yangon Life
http://yangonlife.com.mm/mm/article/13803
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+