ဒူးရင္းသီး ႏွင့္ က်န္းမာေရး
အနံ ့အရသာႏွင့္ျပည့္ စံုေသာ ဒူးရင္းသီး ပင္မ်ား၏ ဌာေနေဒသမွာ ဘရူႏိုင္း၊ အင္ဒိုနီးရွား ႏွင့္ မေလးရွားတို ့ျဖစ္ၾကျပီး၊ ကမၻာ ေပၚတြင္ ဒူးရင္းပင္ မ်ိဳးစိပ္ေပါင္း ၃၀ ရွိရာ၊ ၉-မ်ိဳးသာ စား၍ရပါသည္။ အပင္စိုက္ျပီး ၄-၅ ႏွစ္ခန္ ့ၾကာမွ စတင္အသီးသီးေလ့ရွိျပီး၊ အသီးမွည့္၍၊ ၂-ရက္ မွ ၄-ရက္အၾကာတြင္ သူ႔အလိုလို ေၾကြက်တတ္ရာ၊ အဆူးမာ အခြံမ်ား၏ အႏၱရာယ္ေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးမ်ား ရင့္မွည့္ေသာ ရာသီေရာက္ပါက၊ အပင္ေအာက္မွ သတိ ထားၿပီးျဖတ္သန္း သြားလာသင့္သည္။
ခူးဆြတ္ၿပီး ၅-ရက္ မွ ၆-ရက္ အတြင္း စားသံုးပါက အရသာ ပိုရွိသည္။ အခ်ိဳ ့ကလဲ စူးရွေသာ ရနံ ့ရွိသည္ဟူ၍ မနွစ္သက္ၾကပါ။ သို ့ေသာ္ ျမည္းစမ္းၾကည့္ လိုက္ရာ၊ ႏူးညံ့ခ်ိဳေမႊး အီဆိမ့္ျပီး အရသာေကာင္းမွန္း သိသြား၍ စြဲလန္း သြားၾကပါသည္။ ဒူးရင္းသီး၏ ထူးျခားေသာအရသာ ေၾကာင့္ အေရွ ့ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ားတြင္၊ ၄င္းကို "အသီးမွာဘုရင္" ဟု တင္စားေခၚေ၀ၚၾကသည္။
(၁) ဒူရင္းသီး အႏွစ္သားသည္ ပရိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀ရံုသာမက၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးျပဳဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳ ဓာတ္ (၁၇)မ်ိဳးပါရွိသည့္အတြက္ နာလန္ထစလူနာမ်ား ခြန္အားျပည့္ ဓာတ္စာအျဖစ္ မွီ၀ဲႏိုင္သည္။
(၂) ဒူးရင္းသီး အႏွစ္သားထဲတြင္ သဘာ၀သၾကားဓာတ္ ပါရွိကာ၊ အလြန္ႏူးညံ့ အစာေၾကလြယ္သျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မျပည့္ေသာ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္ ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ေကြ်းေမြးသင့္သည္။
(၃) သံဓာတ္ႏွင့္ေဖာ့စဖရက္တို ့သည္ ဌက္ေပ်ာသီးတြင္ ပါ၀င္မႈထက္ ၁၀-ဆေက်ာ္ပိုမိုသျဖင့္ ကေလးမီးဖြာျပီးစ မိခင္မ်ား ဒူးရင္းသီး စားသံုးျခင္း (သို ့မဟုတ္) အခြံကိုမီးျမွိဳက္၍ အခြံအတြင္းသား အမွ်င္မ်ားကို စားသံုးရန္ အထူးသင့္ေတာ္သည္။
(၄) အသီးထဲတြင္ပါ၀င္ေသာ အဆီဓာတ္သည္ အျခားအသီး အႏွံမ်ားထက္ အဆီဓာတ္ ပါ၀င္မႈျမင့္မားေသာ္လဲဘဲ၊ ကိုလက္စထေရာ ကင္းေသာ အဆီဓာတ္ျဖစ္သည္။
(၅) အစာေၾကလြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေပါၾကြယ္၀စြာ ပါရွ•ိေသာေၾကာင့္ ၀မ္းေပ်ာ့ေစျပီး၊ အူသိမ္အူမထဲရွိ အရိအခြ်ဲမ်ားကို ေလ်ာ့ ေစကာ အူမၾကီး ကင္ဆာျဖစ္ပြာျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ အလြန္အမင္း ၀မ္းခ်ဳပ္ပါက၊ ဒူးရင္းသီးအခြံ၏ အတြင္းသားျဖင့္ ၀မ္းဗိုက္ကို ပြတ္တိုက္ေပးႏိုင္သည္။
(၆) ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္သည့္ ဗီတာမင္ B Complex မ်ားၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားျမင့္မား ကာ၊ ျပင္ပေရာဂါမ်ားကို အလြယ္တကူ မကူးစပ္ႏိုင္ေအာင္ တိုက္ထုတ္ေပးသည္။
(၇) ဒူးရင္းသီး အႏွစ္သားသာမက၊ အျမစ္ႏွင့္ အရြက္တို ့ကို တိုင္းရင္းေဆးဆရာမ်ားက အျပင္းဖ်ားနာျခင္း ႏွင့္ အသား၀ါေရာဂါ ကုထံုးမ်ားတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။
(၈) ေသြးသန္ ့ေစသည့္ျပင္ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးျပီး၊ သံဓာတ္ႏွင့္ ေဖာလစ္အက္ဆစ္တို ့ၾကြယ္၀သျဖင့္ ေသြးအား နည္းေရာဂါကိုလည္း မျဖစ္ေစပါ။
(၉) ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးဖိအားတို ့ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည့္ ပိုတက္စီယမ္လဲ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိသည္။
(၁၀) ဦးေခါင္းေပၚရွိ ဒက္ နွင့္ အေရျပားေပၚရွိ ေပြးကြက္မ်ားအတြက္ အရြက္ျပဳတ္ရည္ျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္သည္။
(၁၁) ေကာ့ပါးဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ သိုင္းရိြဳက္ (လည္ပငး္အက်ိတ္ )ေ၀ဒနာသည္ မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။
(၁၂) ပရိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀မႈေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား ေကာင္းမြန္စြာ တည္ေဆာက္မႈကို အေထာက္အကူျပဳေပးသည္။
(၁၃) ေသြးလည္ပတ္မႈကို အားေပးၿပီး၊ ကာမစိတ္ကို အစြမ္းကုန္လွံဳ ့ေဆာ္ေပးသည္။
(၁၄) အသီးထဲတြင္ မဂၢနီစီယမ္၊ ဗီတာမင္ဘီ ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အရိုးႏွင့္ အရိုးဆက္မ်ား က်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာ ပံ့ပိုးေပးသည္။
(၁၅) ေျခသည္း/လက္သည္း မႈိပိုးစြဲျခင္းမ်ားအတြက္ ဒူးရင္းသီးပင္အျမစ္က ေကာင္းစြာ ကုသေပးႏိုင္စြမ္း ရွိသည္။
(၁၆) မဂၢနီးစ္ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည္။
(၁၇) မီးစုန္းဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ သြားႏွင့္သြားဖံုး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာျမွင့္တင္ေပးသည္။
(၁၈) ဒူးရင္းသီးအခြံကို အိမ္ယာ ကုတင္ေအာက္ထားျခင္းျဖင့္ ၾကမ္းပိုး ႏွင့္ ျခင္ အႏၱရာယ္တို ့မွ ကင္းေ၀းေစသည္။
(၁၉) Pyridoxine (ေခၚ) ဗီတာမင္B6 ႏွင့္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ တမ်ိဳးျဖစ္ေသာ tryptophan တို ့ပါ၀င္သျဖင့္ စိတ္က်ေရာဂါမ်ား၊ စိုးရိမ္ေၾကာင့္ၾကျဖစ္ျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးျခင္း စသည့္ေ၀ဒနာမ်ား ကိုေျပေပ်ာက္ေစကာ၊ အိပ္ေမာက်၍ ဉာဏ္ရည္ကိုတိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစသည္။
(၂၀) riboflavin (ေခၚ) ဗီတာမင္B2 ပါရွိသျဖင့္ ေခါင္းတျခမ္း ကိုက္ျခင္းမွ သက္သာေစသည္။
(၂၁) သီအာမင္နွင့္နီအာစင္း ဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးစားျပီးေနာက္ ဗိုက္၀သြားကာ ေနာက္ထပ္အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ ေပးသည္။
(၂၂) ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္ခ်က္ မ်ားအရ၊ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းတမ်ိဳးျဖစ္ေသာ ဗီတာမင္စီ RDA ရာခိုင္ႏႈန္းအျပည့္အ၀ပါရွိသျဖင့္၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလိုလားအပ္ေသာ free radicals မ်ားကိုတိုက္ထုတ္ေပး၍ ကူးစက္ေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း၊ ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ား အနာက်က္လြယ္ေစကာ အေရျပားကို က်န္းမာေစေၾကာင္း၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစေၾကာင္း ေလ့လာ သိရွိရသည္။
<သတိျပဳရန္>>(က) ဒူးရင္းသီးသည္ အရက္ႏွင့္လံုး၀ ဓာတ္မတည့္ပါ။ တြဲစားမိပါက၊ အူခ်ဥ္နာ၊ ေလထိုးေလေအာင့္နာျဖစ္ ေစ ႏိုင္သည္။ (ခ) အပူဓာတ္ျဖစ္ကာ၊ သၾကားဓာတ္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိသည့္အတြက္၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းမ်ားႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါသည္မ်ား မစားသင့္ပါ။ (ဂ) က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေသာ္လည္း အလြန္အကြ်ံ စားသံုးပါက၊ ေသြးတိုးျခင္း/ အပူကန္ျခင္းစသည့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိုးက်ိဳးမ်ားျဖစ္ေစတတ္သည္။ (အပူစင္ေစရန္အတြက္ ဒူးရင္းသီး စားျပီးတိုင္း မင္းကြတ္သီး အနည္းငယ္ စားေပးသင့္သည္)
သို ့ပါ၍ ဒူးရင္းသီးကို သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အထက္ပါက်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို အရယူႏိုင္ပါေၾကာင္း။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
ခူးဆြတ္ၿပီး ၅-ရက္ မွ ၆-ရက္ အတြင္း စားသံုးပါက အရသာ ပိုရွိသည္။ အခ်ိဳ ့ကလဲ စူးရွေသာ ရနံ ့ရွိသည္ဟူ၍ မနွစ္သက္ၾကပါ။ သို ့ေသာ္ ျမည္းစမ္းၾကည့္ လိုက္ရာ၊ ႏူးညံ့ခ်ိဳေမႊး အီဆိမ့္ျပီး အရသာေကာင္းမွန္း သိသြား၍ စြဲလန္း သြားၾကပါသည္။ ဒူးရင္းသီး၏ ထူးျခားေသာအရသာ ေၾကာင့္ အေရွ ့ေတာင္အာရွႏိုင္ငံမ်ားတြင္၊ ၄င္းကို "အသီးမွာဘုရင္" ဟု တင္စားေခၚေ၀ၚၾကသည္။
(၁) ဒူရင္းသီး အႏွစ္သားသည္ ပရိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀ရံုသာမက၊ လူသားတို ့က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးျပဳဗီတာမင္ႏွင့္ သတၱဳ ဓာတ္ (၁၇)မ်ိဳးပါရွိသည့္အတြက္ နာလန္ထစလူနာမ်ား ခြန္အားျပည့္ ဓာတ္စာအျဖစ္ မွီ၀ဲႏိုင္သည္။
(၂) ဒူးရင္းသီး အႏွစ္သားထဲတြင္ သဘာ၀သၾကားဓာတ္ ပါရွိကာ၊ အလြန္ႏူးညံ့ အစာေၾကလြယ္သျဖင့္ ကိုယ္အေလးခ်ိန္မျပည့္ေသာ ကေလးငယ္မ်ားအတြက္ ျဖည့္စြက္စာအျဖစ္ ေကြ်းေမြးသင့္သည္။
(၃) သံဓာတ္ႏွင့္ေဖာ့စဖရက္တို ့သည္ ဌက္ေပ်ာသီးတြင္ ပါ၀င္မႈထက္ ၁၀-ဆေက်ာ္ပိုမိုသျဖင့္ ကေလးမီးဖြာျပီးစ မိခင္မ်ား ဒူးရင္းသီး စားသံုးျခင္း (သို ့မဟုတ္) အခြံကိုမီးျမွိဳက္၍ အခြံအတြင္းသား အမွ်င္မ်ားကို စားသံုးရန္ အထူးသင့္ေတာ္သည္။
(၄) အသီးထဲတြင္ပါ၀င္ေသာ အဆီဓာတ္သည္ အျခားအသီး အႏွံမ်ားထက္ အဆီဓာတ္ ပါ၀င္မႈျမင့္မားေသာ္လဲဘဲ၊ ကိုလက္စထေရာ ကင္းေသာ အဆီဓာတ္ျဖစ္သည္။
(၅) အစာေၾကလြယ္ေသာ အမွ်င္ဓာတ္ မ်ားေပါၾကြယ္၀စြာ ပါရွ•ိေသာေၾကာင့္ ၀မ္းေပ်ာ့ေစျပီး၊ အူသိမ္အူမထဲရွိ အရိအခြ်ဲမ်ားကို ေလ်ာ့ ေစကာ အူမၾကီး ကင္ဆာျဖစ္ပြာျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးသည္။ အလြန္အမင္း ၀မ္းခ်ဳပ္ပါက၊ ဒူးရင္းသီးအခြံ၏ အတြင္းသားျဖင့္ ၀မ္းဗိုက္ကို ပြတ္တိုက္ေပးႏိုင္သည္။
(၆) ခႏၶာကိုယ္ က်န္းမာေရးအတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္သည့္ ဗီတာမင္ B Complex မ်ားၾကြယ္၀ေသာေၾကာင့္ ကိုယ္ခံစြမ္းအားျမင့္မား ကာ၊ ျပင္ပေရာဂါမ်ားကို အလြယ္တကူ မကူးစပ္ႏိုင္ေအာင္ တိုက္ထုတ္ေပးသည္။
(၇) ဒူးရင္းသီး အႏွစ္သားသာမက၊ အျမစ္ႏွင့္ အရြက္တို ့ကို တိုင္းရင္းေဆးဆရာမ်ားက အျပင္းဖ်ားနာျခင္း ႏွင့္ အသား၀ါေရာဂါ ကုထံုးမ်ားတြင္ အသံုးျပဳေလ့ရွိသည္။
(၈) ေသြးသန္ ့ေစသည့္ျပင္ ေသြးနီဥဆဲလ္မ်ားကို ထုတ္လုပ္ေပးျပီး၊ သံဓာတ္ႏွင့္ ေဖာလစ္အက္ဆစ္တို ့ၾကြယ္၀သျဖင့္ ေသြးအား နည္းေရာဂါကိုလည္း မျဖစ္ေစပါ။
(၉) ႏွလံုးခုန္ႏႈန္းႏွင့္ ေသြးဖိအားတို ့ကိုထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည့္ ပိုတက္စီယမ္လဲ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိသည္။
(၁၀) ဦးေခါင္းေပၚရွိ ဒက္ နွင့္ အေရျပားေပၚရွိ ေပြးကြက္မ်ားအတြက္ အရြက္ျပဳတ္ရည္ျဖင့္ လိမ္းက်ံေပးႏိုင္သည္။
(၁၁) ေကာ့ပါးဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ သိုင္းရိြဳက္ (လည္ပငး္အက်ိတ္ )ေ၀ဒနာသည္ မ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳသည္။
(၁၂) ပရိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀မႈေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား ေကာင္းမြန္စြာ တည္ေဆာက္မႈကို အေထာက္အကူျပဳေပးသည္။
(၁၃) ေသြးလည္ပတ္မႈကို အားေပးၿပီး၊ ကာမစိတ္ကို အစြမ္းကုန္လွံဳ ့ေဆာ္ေပးသည္။
(၁၄) အသီးထဲတြင္ မဂၢနီစီယမ္၊ ဗီတာမင္ဘီ ႏွင့္ ပိုတက္စီယမ္တို ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ အရိုးႏွင့္ အရိုးဆက္မ်ား က်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာ ပံ့ပိုးေပးသည္။
(၁၅) ေျခသည္း/လက္သည္း မႈိပိုးစြဲျခင္းမ်ားအတြက္ ဒူးရင္းသီးပင္အျမစ္က ေကာင္းစြာ ကုသေပးႏိုင္စြမ္း ရွိသည္။
(၁၆) မဂၢနီးစ္ဓာတ္ ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို ပံုမွန္ျဖစ္ေအာင္ ထိန္းခ်ဳပ္ေပးသည္။
(၁၇) မီးစုန္းဓာတ္ ပါရွိသျဖင့္ သြားႏွင့္သြားဖံုး က်န္းမာေရးကို ေကာင္းစြာျမွင့္တင္ေပးသည္။
(၁၈) ဒူးရင္းသီးအခြံကို အိမ္ယာ ကုတင္ေအာက္ထားျခင္းျဖင့္ ၾကမ္းပိုး ႏွင့္ ျခင္ အႏၱရာယ္တို ့မွ ကင္းေ၀းေစသည္။
(၁၉) Pyridoxine (ေခၚ) ဗီတာမင္B6 ႏွင့္ အမိုင္ႏိုအက္ဆစ္ တမ်ိဳးျဖစ္ေသာ tryptophan တို ့ပါ၀င္သျဖင့္ စိတ္က်ေရာဂါမ်ား၊ စိုးရိမ္ေၾကာင့္ၾကျဖစ္ျခင္းႏွင့္ စိတ္ဖိစီးျခင္း စသည့္ေ၀ဒနာမ်ား ကိုေျပေပ်ာက္ေစကာ၊ အိပ္ေမာက်၍ ဉာဏ္ရည္ကိုတိုးတက္ ေကာင္းမြန္ေစသည္။
(၂၀) riboflavin (ေခၚ) ဗီတာမင္B2 ပါရွိသျဖင့္ ေခါင္းတျခမ္း ကိုက္ျခင္းမွ သက္သာေစသည္။
(၂၁) သီအာမင္နွင့္နီအာစင္း ဓာတ္ပါရွိျခင္းေၾကာင့္ ဒူးရင္းသီးစားျပီးေနာက္ ဗိုက္၀သြားကာ ေနာက္ထပ္အစာစားခ်င္စိတ္ကို ခ်ိဳးႏွိမ္ ေပးသည္။
(၂၂) ဓာတ္ခြဲ စမ္းသပ္ခ်က္ မ်ားအရ၊ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းတမ်ိဳးျဖစ္ေသာ ဗီတာမင္စီ RDA ရာခိုင္ႏႈန္းအျပည့္အ၀ပါရွိသျဖင့္၊ ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မလိုလားအပ္ေသာ free radicals မ်ားကိုတိုက္ထုတ္ေပး၍ ကူးစက္ေရာဂါမ်ားမွ ကာကြယ္ေပးေၾကာင္း၊ ထိခိုက္ဒဏ္ရာမ်ား အနာက်က္လြယ္ေစကာ အေရျပားကို က်န္းမာေစေၾကာင္း၊ အရြယ္တင္ႏုပ်ိဳေစေၾကာင္း ေလ့လာ သိရွိရသည္။
<သတိျပဳရန္>>(က) ဒူးရင္းသီးသည္ အရက္ႏွင့္လံုး၀ ဓာတ္မတည့္ပါ။ တြဲစားမိပါက၊ အူခ်ဥ္နာ၊ ေလထိုးေလေအာင့္နာျဖစ္ ေစ ႏိုင္သည္။ (ခ) အပူဓာတ္ျဖစ္ကာ၊ သၾကားဓာတ္ အေျမာက္အမ်ား ပါရွိသည့္အတြက္၊ ကိုယ္၀န္ေဆာင္ မိခင္ေလာင္းမ်ားႏွင့္ ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါသည္မ်ား မစားသင့္ပါ။ (ဂ) က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ိဳးျပဳေသာ္လည္း အလြန္အကြ်ံ စားသံုးပါက၊ ေသြးတိုးျခင္း/ အပူကန္ျခင္းစသည့္ ေနာက္ဆက္တြဲ ဆိုးက်ိဳးမ်ားျဖစ္ေစတတ္သည္။ (အပူစင္ေစရန္အတြက္ ဒူးရင္းသီး စားျပီးတိုင္း မင္းကြတ္သီး အနည္းငယ္ စားေပးသင့္သည္)
သို ့ပါ၍ ဒူးရင္းသီးကို သင့္တင့္မွ်တစြာ စားသံုးျခင္းျဖင့္ အထက္ပါက်န္းမာေရး အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ားကို အရယူႏိုင္ပါေၾကာင္း။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+