အစာစားျခင္းႏွင့္ က်န္းမာေရး



ခပ္သိမ္းကုန္ေသာ သတၱ၀ါတုိ႔သည္ အစာအာဟာရ၌သာ တည္မွီၾကကုန္၏။ (သေဗၺသတၱာ အာဟာရ ဒိ႒ိကာ) ဟူေသာ စကား။ ထမင္းအသက္ ခုႏွစ္ရက္၊ ေရအသက္ တစ္မနက္ ဟူေသာ စကား။ အသက္ေသြးေၾကာဟူေသာ စကားတုိ႕သည္ သတၱ၀ါတုိ႔အတြက္ အစာအာဟာရ မည္မွ် အေရးၾကီးေၾကာင္း ေဖာ္ျပေနသည္။


အသက္ရွည္ အနာမဲ့ေၾကာင္း

မိမိႏွင့္ သင့္ျမတ္ေသာ အစာအာဟာရကို သင့္တင့္စြာ မွီ၀ဲ သံုးေဆာင္တတ္ျခင္းသည္ အသက္ရွည္ရာ အနာမဲ့ေၾကာင္း၏ အေျခခံ တစ္ခု ျဖစ္သည္။ ေန႕စဥ္မျပတ္ မွီ၀ဲ သံုးေဆာင္ေနရာေသာ အစားအစာမွာ သတၱ၀ါတုိ႔အတြက္ အသက္ရွင္ေရး၊ အနာေရာဂါ ကာကြယ္ေရးတုိ႔အတြက္ တုိက္ရုိက္ အက်ိဳး သက္ေရာက္ေနလ်က္ ရွိသည္။

အစာအဟာရတုိ႔၏ အက်ိဳးအျပစ္ သေဘာကို နားလည္လွ်င္ ေရာဂါ ေ၀ဒနာ ေပ်ာက္ကင္းေရးအတြက္ “ေဆး” သဖြယ္ ျဖစ္သည္။

အစာလည္းေဆး၊ ေဆးလည္း အစာဟူေသာ ဆုိရုိးစကားမွာ တုိင္းရင္း ေဆးပညာ၏ အႏွစ္သာရဟု ဆုိေသာ္ မမွားရာ။

အစားအစာကို စားလိုက္ရျခင္းျဖင့္ လတ္တေလာ ခြန္အားသစ္ကို ပြားေစသည္။ ကိုယ္ကို စည္ပင္ေစသည္။ ၀ျဖိဳးေစသည္။ အမူကိစၥ တုိင္း၌ ေအာင္ျမင္ေအာင္ ေဆာင္ရြက္ ႏုိင္စြမ္းသည္။ သတိ၊ ပညာ၊ ခြန္အား၊ အရည္အေသြး၊ အသက္၊ ၾသဇာ၊ တင့္တယ္ျခင္းတုိ႔ ျဖစ္တတ္ေၾကာင္း ေဆးက်မ္းမ်ားက ဆုိမိန္႕ထားသည္။


တန္ေဆး လြန္ေဘး

မိမိႏွင့္ သင့္ျမတ္ေသာ အာဟာရကုိပင္ သင့္တင့္ေအာင္ မမွီ၀ဲတတ္ပါက (လြန္ၾကဴးစြာ စားမိပါက) “ေဆး” မျဖစ္ဘဲ “ေဘး”ျဖစ္တတ္သည္။ “စူဇကာ ပုဏၰား၊ လွဴတာ အကုန္စား” ဟူေသာ စကားမွာ လူတုိ႔အတြက္ မွတ္သားဖြယ္ ျဖစ္၏။

စူဇကာ ပုဏၰား စားေသာ အစာမ်ားမွာ အလွဴခံ ရရွိအပ္ေသာ ခဲဖြယ္ေဘာဇဥ္မ်ားျဖစ္၍ အေကာင္းအမြန္ခ်ည္း ျဖစ္မည္ ေသခ်ာသည္။ စူဇကာ ပုဏၰား ဗုိက္ကားေသရျခင္းမွာ ေကာင္းျမတ္ေသာ အစာကို ေတာ္သင့္ရုံ မမွီ၀ဲဘဲ အလြန္အကြ်ံ စားသံုးမိသျဖင့္ ေသရျခင္းမ်ိဳး ျဖစ္သည္။ အစာမွား၍ မေသ၊ အစာမ်ား၍ ေသျခင္းျဖစ္သည္ကို သတိျပဳသင့္လွ၏။

တခ်ိဳ႕ေသာ ပုဂၢိဳလ္တုိ႔မွာ အေၾကာင္းေၾကာင္းေၾကာင့္ အစာေရွာင္ၾကသည္။ အစာေရြးၾကသည္။ မစားဘဲေနသူ နပ္ေက်ာ္စားသူမ်ားပင္ ရွိသည္။ ထုိပုဂၢိဳလ္မ်ားမွာ က်န္းမာေရး ရူေထာင့္က ၾကည့္မူ လံုး၀ မေကာင္းလွေခ်။

အစာမစားဘဲ ေနျခင္း၊ အစာကို အလြန္နည္းပါးစြာ စားသံုးျခင္းတုိ႔၏ အျပစ္မ်ားမွာ ကိုယ္လက္ ႏြမ္းနယ္ျခင္း၊ အားခြန္ဗလ ကုန္လြန္ျခင္း၊ ခံတြင္းအရသာ ပ်က္ျခင္း၊ မ်က္စိ မၾကည္လင္ျခင္း၊ ေရငတ္ျခင္း၊ မူးေ၀ျခင္း၊ လည္ေခ်ာင္းေျခာက္ျခင္း၊ ၀မ္းတြင္းပူျခင္း၊ ဆီးနီ၊ ဆီးနည္း၊ ဆီးေရာဂါ ရျခင္း၊ နားအာရုံ ပ်က္ျခင္း၊ ႏွလံုးတုန္ ရင္ခုန္ျခင္း၊ အမူၾကီးငယ္တုိ႔၌ စိတ္မ၀င္စားျခင္း စသည္တုိ႔ ျဖစ္သည္။

ထုိ႔ေၾကာင့္ အစာကို မစားဘဲ မေနသင့္။ သင့္တင့္စြာ စားသံုးရမည္။ ဆာလွ်င္ တခုခုကို စားရမည္။

မိမိ၀မ္းႏွင့္ ေလ်ာ္ကန္ေသာ အစာ ပမာဏကို အခ်ိန္မွန္ကန္စြာ စားသံုးဖုိ႔ လုိအပ္သည္။

ဆာပါလ်က္ မစားဘဲ “ေပ” ေနသျဖင့္ အစာအိမ္၌တည္ေသာ ပါစကာ ၀မ္းမီး ပ်က္စီးတတ္သည္။ အခ်ိန္လြန္မွ စားေသာ အစာေၾကဘက္ရန္ ခက္ခဲလွသည္။

အလြန္အၾကဴး စားျခင္းမ်ိဳးမွာလည္း အစာ ေလွ်ာ့စားျခင္းကဲ့သို႔ မလုိလားထုိက္ေသာ အစြန္းတစ္ပါး ျဖစ္သည္။ အလြန္အၾကဴး စားသံုးျခင္းမ်ာ အႏၱရာယ္တစ္ခု ျဖစ္သည္။

တုိင္းရင္းေဆးပညာတြင္ “အစိဏၰံ-သဗၺ ေရာဂါနံ မူလံ” ဟူေသာ အမွာ အသက ရွိသည္။ အစာကို လြန္ၾကဴးေအာင္ စားျခင္းေၾကာင့္ ၀မ္းမီး မခ်က္ႏုိင္သျဖင့္ (အစာမေၾကညက္သျဖင့္) အလံုးစံုေသာ ေရာဂါ ေ၀ဒနာတုိ႔ ျဖစ္ပြားရာ ျဖစ္ပြားေၾကာင္း မူလ အေျခခံဟူ၍ သတိေပးေနေသာ စကားျဖစ္ပါ၏။

ေလာကနီတိ ဆရာကလည္း “ဇနီးမယားကို အရြယ္လြန္မွ ခ်ီးက်ဴးရာ၏။ အစာကိုလည္း ေၾကညက္ျပိးေနာက္မွ ခ်ီးက်ဴးရာ၏”ဟူ၍ ဆုိမိန္႕ခဲ့သည္။

မည္မွ်ပင္ ေကာင္းမြန္ေသာ၊ တန္ဖုိးၾကီးေသာ အစာပင္ ျဖစ္ေစကာမူ ေၾကညက္ျပီးမွ (၀ါ) ေၾကညက္ေအာင္ စားတတ္မွ အာဟာရတန္ဖုိး ေျမာက္သည္။

အစာမေၾကျခင္း ဆိုးက်ိဳး၏ တရားခံမွာ အစာကို လုိအပ္သည္ထက္ ပိုမုိ စားသံုးျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။

အလြန္အကြ်ံ စားျခင္း၏ အျပစ္မ်ားမွာ ကိုယ္လက္ မအီမသာျဖစ္ျခင္း၊ ေလးလံ ထုိင္းမူိင္းျခင္း၊ အမူကိစၥတုိ႔၌ လံု႕လ ၀ီရိယ နည္းပါးျခင္း၊ အစာအိမ္ အခ်ဥ္ေပါက္ျခင္း (စားခ်င့္ျပန္ျခင္း) စားသမွ် ေသြးသားမျဖစ္ျခင္း၊ (မေၾကညက္ေသာ အစာမွ ျဖစ္အပ္ေသာ ေသြးသားသည္လည္း သန္႕စင္မူ နည္းပါး၍) ေသြးတုိး၊ ႏွလံုး၊ ဆီးခ်ိဳစေသာ ေသြးႏွင့္ စပ္ေသာ ေရာဂါမ်ားကို ျဖစ္ေပၚေစျခင္း၊ ၀မ္းေရာင္၊ ၀မ္းေလ်ာ၊ ၀မ္းပ်က္ျဖစ္ျခင္း၊ ကိုယ္သား ကိုယ္ေရ မၾကည္လင္ျခင္း၊ ၀ေသာ္လည္း အားခြန္ မရွိျခင္း၊ ထၾကြလံု႕လ နည္းပါးျခင္းစေသာ အျပစ္မ်ားကို ျဖစ္ေစတတ္သည္။

ထုိ႔ေၾကာင့္ မနည္းလြန္း၊ မမ်ားလြန္းေသာ အတုိင္းအတာ ပမာဏရွိေသာ အစာကို မိမိ၀မ္းႏွင့္ ခ်င့္၍ မွီ၀ဲ သံုးေဆာင္သင့္သည္။ ဤေသာက္စရာ ေနရာခ်န္၍ စားပါ ဟူေသာ ေရွးလူၾကီးမ်ား စကားမွာ တန္ဖုိး ရွိလွသည္။


အစာမစားမီ ျပဳက်င့္ဖြယ္

အခ်ိန္မွန္ စားသံုးမူသည္ ေကာင္းေသာ အက်င့္မ်ိဳးျဖစ္သည္။ ခရီးေရာက္မဆုိက္အခ်ိန္၊ ပင္ပန္းလြန္းေသာ အခ်ိန္၊ ေဒါသစိတ္ျဖစ္ပြားေနခ်ိန္၊ အစာ၌ စိတ္မ၀င္စားေသာ အခ်ိန္ (မဆာေသာအခ်ိန္) တုိ႔၌ ထမင္း စသည္ မစားသင့္။

ထမင္းမစားမီ ေရေအးလြန္စြာ မေသာက္သင့္။ အစာမစားႏုိင္ျဖစ္၍ လူကို ပိန္ေစတတ္သည္။


အစာစားစဥ္ ျပဳက်င့္ဖြယ္

အစာကို စိတ္၀င္စားမူ (ႏွစ္ျခိဳက္မူ)ရွိသင့္သည္။ အစာကို မေႏွးလြန္း မျမန္လြန္း စားသင့္သည္။ ျမန္စြာ စားပါက အစာမေၾကျဖစ္တတ္ျပီး ေႏွးစြာ စားပါက ေလခံ၍ အက်ိဳးမရွိ ျဖစ္တတ္သည္။ အဓိကမွာ အစာကို ေကာင္းစြာ ေၾကညက္ေအာင္ ၀ါးစားသင့္သည္။

ေပ်ာ့လြန္းေသာထမင္းႏွင့္ မာလြန္းေသာထမင္းတုိ႔မွာ အာဟာရဓာတ္ မျဖစ္ႏုိင္။ ေအးလြန္းေသာ ထမင္းႏွင့္ ပူလြန္းေသာ ထမင္းတုိ႔မ်ာလည္း အာဟာရ အက်ိဳးမထင္။ လတ္ဆတ္ေသာ (မပူ မေအး) ထမင္းသည္ အျမဳိက္ႏွင့္ တူသည္ဟူ၍ ေဆးက်မ္းမ်ားက ဆုိမိန္႕ထားသည္။

ေဟာင္းလြန္းေသာဆန္(ဖြတ္လြန္းေသာဆန္)ႏွင့္ သစ္လြန္းေသာဆန္ (ေကာက္သစ္) တုိ႔သည္ အက်ိဳး မျဖစ္ေစတတ္။ စပါးကို တစ္ႏွစ္ေက်ာ္ ေကာင္းစြာ သိုမွီးထားျပီး ရအပ္ေသာ ပကတိ ဆန္သည္ က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးထူး ျဖစ္ေစတတ္သည္။ ဆန္၀ါ၊ ဆန္ေအာက္ (မူိတက္) မသန္႕ရွင္းေသာ ဆန္တုိ႔မွာ စားသံုးသူအတြက္ အက်ိဳးယုတ္ ေစတတ္သည္။

အစာစားစဥ္ စာဖတ္ျခင္း၊ ေဆာ့ကစားျခင္း၊ ေရဒီယိုနားေထာင္ျခင္း၊ ရုပ္ျမင္သံၾကား ၾကည့္ျခင္းတုိ႔သည္ အစာေပၚ၌ အာရုံမေရာက္၍ ေရွာင္သင့္သည္။


အစာစားျပီးေနာက္ ျပဳက်င့္ဖြယ္

အစာစားျပီးေနာက္ ေရေအး(ပကတိေရ)ေသာက္ျခင္းသည္ အားခြန္ဗလ ပြားေစသည္။ အစာစားျပီးေနာက္ေရေႏြးေသာက္ျခင္းသည္ အစာကို ေၾကညက္ေစသည္။ ေရခဲေရေသာက္ျခင္းသည္လည္း အစာကို လ်င္ျမန္စြာေၾကညက္ေစတတ္သည္။ အပူခံရွိသူမ်ားႏွင့္ကား မသင့္ေခ်။

အစာမစားမီ ေရ ၾကိဳတင္ ေသာက္ထားပါက လူကို ပိန္ေစတတ္သည္။ အစာကို မ်ားျပားစြာ စားေသာက္ႏုိင္ျခင္း မရွိ။ ထမင္းစားစဥ္ ကာလ (အလယ္)၌ ေရေသာက္ပါက အစာကို ေၾကညက္ေစတတ္သည္။

ထမင္းစားျပီးေနာက္ သံပရာရည္၊ ေရွာက္ရည္၊ ကမၺလာရည္၊ ဆီးရည္ စသည့္(သဘာ၀ေဖ်ာ္ရည္) တစ္မ်ိဳးမ်ိဳး ေသာက္ျခင္းသည္ ေကာင္းသည္။ အေရာင္ပါေသာ (ဆုိးေဆး သံုးထားေသာ) ႏုိင္ငံျခားျဖစ္ (၀ိကတိ) ေဖ်ာ္ရည္မ်ားမွာ ၾကာလွ်င္ က်န္းမာေရးကို အႏၱရာယ္ျဖစ္ေစႏုိင္သည္။

ထမင္းစားျပီးေနာက္ အလုပ္ၾကမ္း လုပ္သူသည္ အသက္ကို တုိေစတတ္သည္။ ထမင္းစားျပီး မိမိႏွင့္ သင့္တင့္စြာ စၾကၤ ံေလွ်ာက္လွ်င္ အစာေၾက၍ က်ေရာက္ဆဲ ေရာဂါမ်ား ေပ်ာက္ကင္းေစတတ္သည္။ အသက္ကိုပင္ ရွည္ေစတတ္ေသာ အက်င့္ေကာင္း ျဖစ္သည္။ ထမင္းစားျပီး တစ္ေအာင့္ တစ္နား နားျပီးမွ ေလွ်ာက္သင့္သည္။

ထမင္းစားျပီးေနာက္ တစ္ေမွး၊ တစ္ေရး အိပ္စက္လွ်င္ ပိန္သူ ၀ျဖိဳး ေစႏုိင္သည္။ ၀သူမ်ားႏွင့္ မသင့္။ အလုပ္ၾကမ္းလုပ္သူ၊ သက္ၾကီး ရြယ္အုိ၊ ကေလးသူငယ္မ်ားအတြက္ သင့္သည္။

အစာ၀ၾကီးႏွင့္ ေရခ်ိဳးျခင္း၊ အပင္ပန္းခံ၍ အလုပ္လုပ္ျခင္း၊ ေျပးလႊားျခင္း၊ ေမထုန္အမူျပဳျခင္းမ်ားကို ေရွာင္သင့္သည္။

အစာစားျပီးေနာက္ (ေန႕ခင္း) ၾကာၾကာမအိပ္သင့္။ အစာစားျပီးခ်ိန္ႏွင့္ ညအိပ္ရာ၀င္ခ်ိန္ ဆက္တုိက္ ရွိမေနသင့္။ ညစာကို ေနမ၀င္မိျပီးေအာင္ စားသံုးျခင္းသည္ အိပ္ခ်ိန္ႏွင့္ ကြာေ၀းေသာ အခ်ိန္ျဖစ္သည္။
ထမင္း ဆာခ်ိန္၌ ေရ မေသာက္ရ။ ထမင္းဆာခ်ိန္ ထမင္းကို စားရမည္။ ေရဆာခ်ိန္ ေရကိုသာ ေသာက္ရမည္။ ထမင္းဆာခ်ိန္၌ ေရေသာက္မိပါက “ေရဖ်ဥ္းနာ” စြဲတတ္ျပီး ေရဆာခ်ိန္ ထမင္းစားပါက “ဂူနာ” က်ေရာက္တတ္သည္။

အစာကို အျပစ္ကင္းစြာျဖင့္ စားႏုိင္ၾကပါေစရွင္။

ေမတၱာရိပ္

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...