ဒိန္ခ်ဥ္ ေသာက္ၿခင္းက ဆီးခိ်ဳေရာဂါ ျဖစ္ႏုိင္ေခ်ကို ေလွ်ာ့ခ်ႏုိင္
သမန္းက်ား၊ ရတနာပံု သတင္းစာ
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ၏ ဟားဗတ္ၿပည္သူ႔ က်န္းမာေရး ေက်ာင္းမွ သုေတသီတို႔၏ လတ္တေလာ ရွာေဖြ ေတြ႔ရွိခ်က္ ႏုိ႔ခ်ဥ္ကို ေန႔စဥ္ ၂၈ ဂရမ္ခန္႔ ေသာက္သံုး ေပးၿခင္းက ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၿဖစ္ႏုိင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ခ် ေပးႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
၂၈ ဂရမ္ဟု ဆိုရာမွာ အိုးငယ္တစ္လံုး၏ ေလးပံု တစ္ပံုခန္႔ ပမာဏၿဖစ္ၿပီး ၄င္းအခ်ိန္အဆၿဖင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးေပးပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါၿဖစ္ႏုိင္ေၿခကို ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ေလ်ာ့ခ်ႏုိင္ မည္ၿဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဟားဗတ္ေက်ာင္းမွ သုေတသီတုိ႔က အမ်ိဳးသမီးႏွင့္ အမ်ိဳးသားေပါင္း ၂၀၀၀၀၀ ဦးတုိ႔ကို ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ ခန္႔ေလ့ လာခဲ့ရာ ၄င္းတို႔၏ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ ပံုစံကိုလည္း အေသးစိပ္ မွတ္သားခဲ့ၾကသည္။ စမ္းသပ္ခံသူ မ်ားက အစတြင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ မရွိေသာ္လည္း ႏွစ္သံုးဆယ္အတြင္း စမ္းသပ္ခံသူအနက္ ၁၅၁၅၆ ဦးခန္႔က ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိလာသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သုေတသီမ်ားက စမ္းသပ္ခံမ်ား၏ စားေသာက္ပံု မွတ္တမ္းမ်ားကို ၿပန္လည္ ေလ့လာခဲ့ရာ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းစားသံုးသူမ်ားကို သတိထားမိခဲ့သည္။
၄င္းတုိ႔အနက္ႏြားႏို႔ ႏွင့္ဒိန္ခဲ စားသံုးသူမ်ားတြင္ သိသာေသာေၿပာင္းလဲမႈမ်ားကို မေတြ႔ခဲ့ရေသာ္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သံုးသူမ်ားက ဆီးခ်ိဳေရာဂါၿဖစ္ႏုိင္ေခ် ေလ်ာ့နည္းေနသည္ကို ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကသည္။
အဆုိပါ သုေတသီတုိ႔ ေလ့လာခဲ့သည့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမ်ိဳးအစား(၂)သည္ အ၀လြန္ၿခင္းေၾကာင့္ ၿဖစ္တတ္ၿပီး ၄င္းဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစားကို လူလတ္ပုိင္း အရြယ္မ်ားတြင္ မ်ားစြာေတြ႔ရကာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမိ်ဴးအစား(၂)ရွိသူမ်ား က မ်က္စိကြယ္ၿခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါၿဖစ္ၿခင္း ႏွင့္ ေလၿဖတ္ၿခင္းတို႔ ၿဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
အၿခားေလ့လာခ်က္ မ်ားတြင္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္၏ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူၿပဳပံု မ်ားကိုေတြ႔ရွိ ခဲ့သည္။ ဒိန္ခ်ဥ္ တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဘက္တီးရီးယားမ်ားက ခႏၶာကုိယ္၏ ဇီ၀ၿဖစ္စဥ္ကို ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ေစၿခင္းႏွင့္ မိမိတုိ႔၏ ၀မ္းဗိုက္ အတြင္း အဆီကိုၿဖစ္ေစေသာ ဘက္တီးရီးယား မ်ားကိုလည္း ေသေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမ်ိဳးအစား(၂)ကို ကာကြယ္ႏုိင္ရန္ ခႏၶာကုိယ္ အေလးခ်ိန္ မ်ားစြာတုိးေစႏုိင္သည့္ အစား အေသာက္ မ်ားေရွာင္ၿခင္း၊ က်န္းမာေရး အတြက္ လႈပ္ရွားမႈ တစ္မ်ိဳးကို စြဲစြဲၿမဲၿမဲ လုပ္ေဆာင္ၿခင္း၊ အငန္ဓါတ္/ အခ်ိဳဓါတ္ ႏွင့္ အဆီနည္းေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးေပးႏုိင္ၿပီး မိမိတို႔၏ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ တြင္ဒိန္ခ်ဥ္ကိုပံုမွန္ ထည့္သြင္း စားေသာက္ကာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါမွ ကာကြယ္ရာတြင္ အေထာက္အကူၿပဳႏုိင္မည္ ၿဖစ္သည္။
ႏို႔ခ်ဥ္ကို ေသာက္သံုးေပးၿခင္းၿဖင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာေသာ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိႏုိင္မည့္ အၿပင္ ႏုိ႔ခ်ဥ္က ေစ်းႏႈန္းလည္းခ်ိဳသာၿပီး သက္ၾကီးရြယ္အို အရြယ္မ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ ဓါတ္စာ တစ္မ်ိဳးလည္းၿဖစ္ႏုိင္ေၾကာငး္ သိရသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
အေမရိကန္ႏုိင္ငံ၏ ဟားဗတ္ၿပည္သူ႔ က်န္းမာေရး ေက်ာင္းမွ သုေတသီတို႔၏ လတ္တေလာ ရွာေဖြ ေတြ႔ရွိခ်က္ ႏုိ႔ခ်ဥ္ကို ေန႔စဥ္ ၂၈ ဂရမ္ခန္႔ ေသာက္သံုး ေပးၿခင္းက ဆီးခ်ိဳေရာဂါ ၿဖစ္ႏုိင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ခ် ေပးႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
၂၈ ဂရမ္ဟု ဆိုရာမွာ အိုးငယ္တစ္လံုး၏ ေလးပံု တစ္ပံုခန္႔ ပမာဏၿဖစ္ၿပီး ၄င္းအခ်ိန္အဆၿဖင့္ ဒိန္ခ်ဥ္ကို ေန႔စဥ္ ေသာက္သံုးေပးပါက ဆီးခ်ိဳေရာဂါၿဖစ္ႏုိင္ေၿခကို ၁၈ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ေလ်ာ့ခ်ႏုိင္ မည္ၿဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဟားဗတ္ေက်ာင္းမွ သုေတသီတုိ႔က အမ်ိဳးသမီးႏွင့္ အမ်ိဳးသားေပါင္း ၂၀၀၀၀၀ ဦးတုိ႔ကို ႏွစ္ေပါင္း ၃၀ ခန္႔ေလ့ လာခဲ့ရာ ၄င္းတို႔၏ ေန႔စဥ္ အစားအေသာက္ ပံုစံကိုလည္း အေသးစိပ္ မွတ္သားခဲ့ၾကသည္။ စမ္းသပ္ခံသူ မ်ားက အစတြင္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ မရွိေသာ္လည္း ႏွစ္သံုးဆယ္အတြင္း စမ္းသပ္ခံသူအနက္ ၁၅၁၅၆ ဦးခန္႔က ဆီးခ်ိဳေရာဂါရွိလာသည္ကို ေတြ႔ရသည္။ ထို႔ေၾကာင့္ သုေတသီမ်ားက စမ္းသပ္ခံမ်ား၏ စားေသာက္ပံု မွတ္တမ္းမ်ားကို ၿပန္လည္ ေလ့လာခဲ့ရာ ႏို႔ထြက္ပစၥည္းစားသံုးသူမ်ားကို သတိထားမိခဲ့သည္။
၄င္းတုိ႔အနက္ႏြားႏို႔ ႏွင့္ဒိန္ခဲ စားသံုးသူမ်ားတြင္ သိသာေသာေၿပာင္းလဲမႈမ်ားကို မေတြ႔ခဲ့ရေသာ္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္ေသာက္သံုးသူမ်ားက ဆီးခ်ိဳေရာဂါၿဖစ္ႏုိင္ေခ် ေလ်ာ့နည္းေနသည္ကို ေတြ႔ရွိခဲ့ၾကသည္။
အဆုိပါ သုေတသီတုိ႔ ေလ့လာခဲ့သည့္ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမ်ိဳးအစား(၂)သည္ အ၀လြန္ၿခင္းေၾကာင့္ ၿဖစ္တတ္ၿပီး ၄င္းဆီးခ်ိဳအမ်ိဳးအစားကို လူလတ္ပုိင္း အရြယ္မ်ားတြင္ မ်ားစြာေတြ႔ရကာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမိ်ဴးအစား(၂)ရွိသူမ်ား က မ်က္စိကြယ္ၿခင္း၊ ႏွလံုးေရာဂါၿဖစ္ၿခင္း ႏွင့္ ေလၿဖတ္ၿခင္းတို႔ ၿဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
အၿခားေလ့လာခ်က္ မ်ားတြင္လည္း ဒိန္ခ်ဥ္၏ က်န္းမာေရး အေထာက္အကူၿပဳပံု မ်ားကိုေတြ႔ရွိ ခဲ့သည္။ ဒိန္ခ်ဥ္ တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဘက္တီးရီးယားမ်ားက ခႏၶာကုိယ္၏ ဇီ၀ၿဖစ္စဥ္ကို ပံုမွန္ အလုပ္လုပ္ေစၿခင္းႏွင့္ မိမိတုိ႔၏ ၀မ္းဗိုက္ အတြင္း အဆီကိုၿဖစ္ေစေသာ ဘက္တီးရီးယား မ်ားကိုလည္း ေသေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
ဆီးခ်ိဳေရာဂါ အမ်ိဳးအစား(၂)ကို ကာကြယ္ႏုိင္ရန္ ခႏၶာကုိယ္ အေလးခ်ိန္ မ်ားစြာတုိးေစႏုိင္သည့္ အစား အေသာက္ မ်ားေရွာင္ၿခင္း၊ က်န္းမာေရး အတြက္ လႈပ္ရွားမႈ တစ္မ်ိဳးကို စြဲစြဲၿမဲၿမဲ လုပ္ေဆာင္ၿခင္း၊ အငန္ဓါတ္/ အခ်ိဳဓါတ္ ႏွင့္ အဆီနည္းေသာ အစားအစာမ်ားကို စားသံုးေပးႏုိင္ၿပီး မိမိတို႔၏ ေန႔စဥ္အစားအေသာက္ တြင္ဒိန္ခ်ဥ္ကိုပံုမွန္ ထည့္သြင္း စားေသာက္ကာ ဆီးခ်ိဳေရာဂါမွ ကာကြယ္ရာတြင္ အေထာက္အကူၿပဳႏုိင္မည္ ၿဖစ္သည္။
ႏို႔ခ်ဥ္ကို ေသာက္သံုးေပးၿခင္းၿဖင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ မ်ားစြာေသာ အက်ိဳးေက်းဇူးမ်ား ရရွိႏုိင္မည့္ အၿပင္ ႏုိ႔ခ်ဥ္က ေစ်းႏႈန္းလည္းခ်ိဳသာၿပီး သက္ၾကီးရြယ္အို အရြယ္မ်ားအတြက္ ေကာင္းမြန္ေသာ ဓါတ္စာ တစ္မ်ိဳးလည္းၿဖစ္ႏုိင္ေၾကာငး္ သိရသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+