ျပင္သစ္ Burgundy ၀ိုင္အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ
သမိုင္းရာဇ၀င္ မ်ားကို ေလ့လာ ၾကည့္ရာတြင္ လြန္ခ့ဲ့ေသာ BC 6000 ခန္ ့ကစ၍ ပါရွား (ေခၚ) အီရန္သည္၊ ကမၻာေပၚတြင္ ပထမဦးဆံုး စပ်စ္ သီးျဖင့္ ၀ိုင္ကို စတင္ခ်က္လုပ္ ေသာက္ သံုးေသာ ႏိုင္ငံျဖစ္ပါသည္။ ထိုမွတဆင့္
အီဂ်စ္> ဂရိ> အီတလီီီ> စပိန္> ျပင္သစ္> အာေရဗ်> ဥေရာပေျမာက္ပိုင္း >ေရာမ> မကၠဆီကိုိ> ပီရူး> ကာလီဖိုးနီးယား> ၾသစေၾတးလ်> နယူးဇီလန္. စသည္ျဖင့္ လက္ဆင့္ ကမ္း ေရြ ့လ်ားလာခဲ့ပါသည္။ အေနာက္ ဥေရာပႏိုင္ငံ အားလံုး လိုလိုတြင္ စပ်စ္သီးမွသာ ၀ိုင္ခ်က္ လုပ္ေလ့ ရွိၾကပါသည္။ အာရွတိုက္ တြင္ေတာ့ အိႏိၵယႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္း ႏွင့္ တရုတ္ တို ့တြင္ BC 100 ခန္ ့က စတင္ေသာက္ သံုး လာခဲ့ၾကျပီး၊ ထိိုမွတဆင့္ အာရွႏိုင္ငံ အသီးသီးတို ၀ိုင္ေသာက္သံုး ေသာ ဓေလ့ပ်ံ ့ႏွံ ့ လာခဲ့ပါသည္။
“ ဂ်ပန္မွာ ဆာေကး၊ ျပင္သစ္မွာ ၀ိုင္၊ စေကာ့တလန္မွာ ၀ီစကီ၊ ရုရွမွာ ေဗာ့ဒ္ကာ ” ဟူေသာ ဆိုရိုးစကား ရွိပါသည္။ မွန္ပါသည္။ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံထုတ္ ၀ိုင္အရက္မ်ားသည္ ကမၻာေပၚတြင္ ထင္ရွားေက်ာ္ၾကား ဆံုးျဖစ္ ပါသည္။ ျပင္သစ္တို့သည္ စပ်စ္သီးျဖင့္သာ ၀ိုင္ခ်က္ လုပ္ေလ့ရွိၾကပါသည္။ ေသာက္သံုးျပီးေသာအခါ
ခံတြင္းထဲတြင္ သင္းပ်ံ ့ေသာေမႊးရနံ ့ႏွင့္အတူ အရသာ ရွည္ၾကာစြာ စြဲက်န္ေနေစရန္ အတြက္ ငရုပ္ေကာင္းမွ ရရွိေသာ ပူရိန္းရနံ ့၊ သစ္ခြရနံ့ႏွင့္ ရင့္မွည့္ေသာ ဘလက္ဘယ္ရီသီး ရနံ ့တို ့ျဖင့္ျပဳလုပ္ၾကပါသည္။
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံထုတ္ နံမည္ၾကီး ၀ိုင္အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိၾကရာ၊ Burgundy ၀ိုင္သည္လည္း အေကာင္းဆံုး စာရင္း၀င္ တစ္ခုျဖစ္ပါသည္။ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံ အေရွ့ပိုင္း ဘာဂန္ဒီနယ္သည္ ကမာၻေက်ာ္ ၀ိုင္အရက္ အေကာင္းစားမ်ား ထုတ္လုပ္ရာနယ္ျဖစျ္ပီး၊ ထိုေဒသမွ ထြက္ရွိေသာ စပ်စ္သီးမ်ားျဖင့္သာ ၀ိုင္ကို ခ်က္လုပ္ၾကပါသည္။ ထိုေဒသ ထြက္ စပ်စ္သီး အခြံမ်ားထဲတြင္ အျခားႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္မတူ တမူထူးျခားစြာ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို
အက်ိဳးျပဳေစသည့္ saponins (ေခၚ) သဘာ၀ဖေယာင္းဓာတ္ ပမာဏ ျမင့္မားစြာ ပါရွိေသာေၾကာင့္ ေသြးထဲ ရွိ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါသည္။
ရွန္ပိန္(ခ်မ္ပိန္)ေဒသ မွ ထြက္ေသာ အရက္ကို ရွန္္ပိန္ အရက္ဟု အမည္သညာျပဳ ေခၚၾကသကဲ့သို ့၊ Burgundy ေဒသမွ ထုတ္သည့္ ၀ိုင္ကို Burgundy ၀ိုင္ဟု ေခၚျခင္းျဖစ္ပါသည္။ နာမည္ေက်ာ္ စစ္ဘုရင္ နပိုလီယံ၏ favourate ၀ိုင္ဟု ဆိုပါသည္။ ဘာဂန္ဒီ ၀ိုင္အရက္၏ အေရာင္မွာ နီညိဳ ေရာင္ (သို ့မဟုတ္) ၾကက္ေသြးေရာင္ ဆန္ဆန္ ျဖစ္ပါသည္။ အရသာမွာ ခ်ိဳသေယာင္ေယာင္္ ႏွင့္ ခါးသက္သက္ျဖစ္ျပီး၊ သက္တမ္း ပိုၾကာလာေသာအခါ ခါးသက္သက္ အရသာ ရွိပါသည္။ အနီေရာင္အသားမ်ား၊ ခ်ိစ္မ်ားႏွင့္ အသားကင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ျဖင့္ လို္က္ဖက္စြာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ေသာ ၀ိုင္ျဖစ္ပါသည္။ ထို၀ိုင္နီကို ေသာက္ သံုးရံုသာမက၊ အမဲသား၊ ခ်ိစ္၊ ဂ်ံဳမႈန္ ့တို ျ့ဖင့္ စီမံေသာ ၾကက္သြန္နီ စြပ္ျပဳတ္ ထဲတြင္ ေန ့စဥ္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေလ့ၾကပါသည္။ ဘာဂန္ဒီ အနီေရာင္ကို ျပင္သစ္ကဗ်ာဆရာမ်ားကလည္း တဖြဲ ့တႏြဲ ့ စပ္ဆိုၾကပါသည္။
ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ ၀ိုင္ ႏွင့္ အေဖ်ာ္ ယမကာတို ့ကို စြဲလန္း ဆံုးႏိုင္ငံမွာ ျပင္သစ္ႏိုင္ ငံျဖစ္သည့္ အေလ်ာက္၊ နံမည္ၾကီး၀ိုင္ပုလင္းမ်ားကို ထိုႏိုင္ငံရွိ နာမည္ေက်ာ္မ်ိဳးရိုးစဥ္ဆက္ခ်မ္းသာသည့္ သူေဌးၾကီးမ်ား က ေငြေၾကးေဒၚလာေသာင္းခ်ီ အကုန္က်ခံကာ၊ ေလလံဆြဲၾကၿပီး အပူအေအး ထိန္းညိွ ထားသည့္ ၎တို ့၏ ဧည့္ခန္းမ်ားတြင္ အလွဆင္ထား ၾကပါသည္။ ထိုႏိုင္ငံ၏ ခရစၥတင္း ေလလံပြဲမ်ားတြင္ ၀ိုင္အရက္ ေလလံ ဆဲြမႈမွာ ေရွးေဟာင္း နာရီ ႏွင့္ ပန္းခ်ီကားတို ့ၿပီးလွ်င္ လူၾကိဴက္ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ပါသည္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
*promise.pauk*
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
အီဂ်စ္> ဂရိ> အီတလီီီ> စပိန္> ျပင္သစ္> အာေရဗ်> ဥေရာပေျမာက္ပိုင္း >ေရာမ> မကၠဆီကိုိ> ပီရူး> ကာလီဖိုးနီးယား> ၾသစေၾတးလ်> နယူးဇီလန္. စသည္ျဖင့္ လက္ဆင့္ ကမ္း ေရြ ့လ်ားလာခဲ့ပါသည္။ အေနာက္ ဥေရာပႏိုင္ငံ အားလံုး လိုလိုတြင္ စပ်စ္သီးမွသာ ၀ိုင္ခ်က္ လုပ္ေလ့ ရွိၾကပါသည္။ အာရွတိုက္ တြင္ေတာ့ အိႏိၵယႏိုင္ငံ ေျမာက္ပိုင္း ႏွင့္ တရုတ္ တို ့တြင္ BC 100 ခန္ ့က စတင္ေသာက္ သံုး လာခဲ့ၾကျပီး၊ ထိိုမွတဆင့္ အာရွႏိုင္ငံ အသီးသီးတို ၀ိုင္ေသာက္သံုး ေသာ ဓေလ့ပ်ံ ့ႏွံ ့ လာခဲ့ပါသည္။
“ ဂ်ပန္မွာ ဆာေကး၊ ျပင္သစ္မွာ ၀ိုင္၊ စေကာ့တလန္မွာ ၀ီစကီ၊ ရုရွမွာ ေဗာ့ဒ္ကာ ” ဟူေသာ ဆိုရိုးစကား ရွိပါသည္။ မွန္ပါသည္။ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံထုတ္ ၀ိုင္အရက္မ်ားသည္ ကမၻာေပၚတြင္ ထင္ရွားေက်ာ္ၾကား ဆံုးျဖစ္ ပါသည္။ ျပင္သစ္တို့သည္ စပ်စ္သီးျဖင့္သာ ၀ိုင္ခ်က္ လုပ္ေလ့ရွိၾကပါသည္။ ေသာက္သံုးျပီးေသာအခါ
ခံတြင္းထဲတြင္ သင္းပ်ံ ့ေသာေမႊးရနံ ့ႏွင့္အတူ အရသာ ရွည္ၾကာစြာ စြဲက်န္ေနေစရန္ အတြက္ ငရုပ္ေကာင္းမွ ရရွိေသာ ပူရိန္းရနံ ့၊ သစ္ခြရနံ့ႏွင့္ ရင့္မွည့္ေသာ ဘလက္ဘယ္ရီသီး ရနံ ့တို ့ျဖင့္ျပဳလုပ္ၾကပါသည္။
ျပင္သစ္ႏိုင္ငံထုတ္ နံမည္ၾကီး ၀ိုင္အမ်ိဳးမ်ိဳးရွိၾကရာ၊ Burgundy ၀ိုင္သည္လည္း အေကာင္းဆံုး စာရင္း၀င္ တစ္ခုျဖစ္ပါသည္။ ျပင္သစ္ႏိုင္ငံ အေရွ့ပိုင္း ဘာဂန္ဒီနယ္သည္ ကမာၻေက်ာ္ ၀ိုင္အရက္ အေကာင္းစားမ်ား ထုတ္လုပ္ရာနယ္ျဖစျ္ပီး၊ ထိုေဒသမွ ထြက္ရွိေသာ စပ်စ္သီးမ်ားျဖင့္သာ ၀ိုင္ကို ခ်က္လုပ္ၾကပါသည္။ ထိုေဒသ ထြက္ စပ်စ္သီး အခြံမ်ားထဲတြင္ အျခားႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္မတူ တမူထူးျခားစြာ လူသားတို ့က်န္းမာေရးကို
အက်ိဳးျပဳေစသည့္ saponins (ေခၚ) သဘာ၀ဖေယာင္းဓာတ္ ပမာဏ ျမင့္မားစြာ ပါရွိေသာေၾကာင့္ ေသြးထဲ ရွိ ကိုလက္စထေရာမ်ားကို ေလ်ာ့ခ်ေပးႏိုင္စြမ္း ရွိပါသည္။
ရွန္ပိန္(ခ်မ္ပိန္)ေဒသ မွ ထြက္ေသာ အရက္ကို ရွန္္ပိန္ အရက္ဟု အမည္သညာျပဳ ေခၚၾကသကဲ့သို ့၊ Burgundy ေဒသမွ ထုတ္သည့္ ၀ိုင္ကို Burgundy ၀ိုင္ဟု ေခၚျခင္းျဖစ္ပါသည္။ နာမည္ေက်ာ္ စစ္ဘုရင္ နပိုလီယံ၏ favourate ၀ိုင္ဟု ဆိုပါသည္။ ဘာဂန္ဒီ ၀ိုင္အရက္၏ အေရာင္မွာ နီညိဳ ေရာင္ (သို ့မဟုတ္) ၾကက္ေသြးေရာင္ ဆန္ဆန္ ျဖစ္ပါသည္။ အရသာမွာ ခ်ိဳသေယာင္ေယာင္္ ႏွင့္ ခါးသက္သက္ျဖစ္ျပီး၊ သက္တမ္း ပိုၾကာလာေသာအခါ ခါးသက္သက္ အရသာ ရွိပါသည္။ အနီေရာင္အသားမ်ား၊ ခ်ိစ္မ်ားႏွင့္ အသားကင္ အမ်ိဳးမ်ိဳးတို ့ျဖင့္ လို္က္ဖက္စြာ သံုးေဆာင္ႏိုင္ေသာ ၀ိုင္ျဖစ္ပါသည္။ ထို၀ိုင္နီကို ေသာက္ သံုးရံုသာမက၊ အမဲသား၊ ခ်ိစ္၊ ဂ်ံဳမႈန္ ့တို ျ့ဖင့္ စီမံေသာ ၾကက္သြန္နီ စြပ္ျပဳတ္ ထဲတြင္ ေန ့စဥ္ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေလ့ၾကပါသည္။ ဘာဂန္ဒီ အနီေရာင္ကို ျပင္သစ္ကဗ်ာဆရာမ်ားကလည္း တဖြဲ ့တႏြဲ ့ စပ္ဆိုၾကပါသည္။
ယေန ့ကမၻာေပၚတြင္ ၀ိုင္ ႏွင့္ အေဖ်ာ္ ယမကာတို ့ကို စြဲလန္း ဆံုးႏိုင္ငံမွာ ျပင္သစ္ႏိုင္ ငံျဖစ္သည့္ အေလ်ာက္၊ နံမည္ၾကီး၀ိုင္ပုလင္းမ်ားကို ထိုႏိုင္ငံရွိ နာမည္ေက်ာ္မ်ိဳးရိုးစဥ္ဆက္ခ်မ္းသာသည့္ သူေဌးၾကီးမ်ား က ေငြေၾကးေဒၚလာေသာင္းခ်ီ အကုန္က်ခံကာ၊ ေလလံဆြဲၾကၿပီး အပူအေအး ထိန္းညိွ ထားသည့္ ၎တို ့၏ ဧည့္ခန္းမ်ားတြင္ အလွဆင္ထား ၾကပါသည္။ ထိုႏိုင္ငံ၏ ခရစၥတင္း ေလလံပြဲမ်ားတြင္ ၀ိုင္အရက္ ေလလံ ဆဲြမႈမွာ ေရွးေဟာင္း နာရီ ႏွင့္ ပန္းခ်ီကားတို ့ၿပီးလွ်င္ လူၾကိဴက္ အမ်ားဆံုး ျဖစ္ပါသည္။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
*promise.pauk*
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+