သြားမ်ားက်ဥ္ျခင္း၊ ေႂကြလႊာမ်ား ပ်က္စီးျခင္းတုိ႔ မျဖစ္ႏုိင္ေစရန္ ဘယ္လုိျပဳမူ ေနထုိင္ရမလဲ
Written by ေကတီအမ္
သြားမ်ား က်ဥ္ျခင္း၊ ေႂကြလႊာမ်ား ပ်က္စီးျခင္းတုိ႔ မျဖစ္ႏုိင္ေစရန္ မည္သုိ႔ ဂ႐ုစုိက္ေနထုိင္ ရမည္ႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး သြားႏွင့္ခံတြင္း အထူးကု ဆရာဝန္ ေဒါက္တာ ေဆာင္းလြင္ေအာင္က ယခုလုိ အႀကံျပဳေျပာၾကား ထားသည္။
ဓာတုေဆးမ်ားႏွင့္ မၾကာခဏ သြားေခ်းခၽြတ္ျခင္း မျပဳလုပ္သင့္
သြားမ်ားကုိျဖဴေဖြးေစရန္အတြက္ ဓာတုေဆးမ်ားႏွင့္ မၾကာခဏသြားေခ်းခၽြတ္ပါက သြားမ်ားက်ဥ္ျခင္း မ်ားျဖစ္လာ တတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“သြားကုိ ဓာတုပစၥည္းေတြနဲ႔ မၾကာခဏေခ်းခၽြတ္ တာမ်ဳိးေတြကုိ ေရွာင္က်ဥ္သင့္တယ္။ တခ်ဳိ႕ဆရာဝန္ ေတြ က ကြမ္းစားထားတဲ့ သူေတြကုိ သြားေက်ာက္ျခစ္တယ္။ သြားေခ်းခၽြတ္ တာေတြကုိ စက္ေတြနဲ႔မပြန္း မပဲ့ေစမယ့္နည္းေတြနဲ႔ ျခစ္တာမ်ဳိးေတြမလုပ္ဘဲနဲ႔ စက္ေတြနဲ႔ စားပစ္လုိက္ တာမ်ဳိးေတြ ရွိတယ္။ အဲဒီလုိ မ်ဳိးေတြ လုပ္ရင္ေတာ့ သြားအေပၚေႂကြလႊာေတြ ပါးသြားၿပီးေတာ့ သြားက်ဥ္တဲ့ ေဝဒနာေတြ ခံစားရတတ္ ပါတယ္” ဟု သြားႏွင့္ ခံတြင္း အထူးကုဆရာဝန္ ေဒါက္တာ ေဆာင္းလြင္ေအာင္က ေျပာသည္။
သြားေက်ာက္ျခစ္ျခင္းကုိ ေျခာက္လ တစ္ႀကိမ္ခန္႔သာ ျပဳလုပ္သင့္
ယင္းအတြက္ေၾကာင့္ သြားေက်ာက္ျခစ္ျခင္းကုိ ေျခာက္လတစ္ခါျခစ္သင့္ေသာ္လည္း မၾကာခဏျခစ္ ျခင္း မ်ဳိးကုိေတာ့ မလုပ္သင့္ေၾကာင္း ယင္းသုိ႔ မၾကာခဏျပဳလုပ္ပါက သြားေႂကြသား လႊာမ်ားကုိ ထိခုိက္ ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
“အဓိက သြားပုိးေပါက္ေၾကာင့္ျဖစ္ေစ၊ သြားေႂကြသားလႊာကုိ ဓာတုေဆးေတြနဲ႔ စားလုိ႔ျဖစ္ေစ၊ တခ်ဳိ႕ေတြ က်ေတာ့ သြားပုိးေပါက္ေတာ့ မဟုတ္ဘူး။ သြားတုိက္တဲ့ေနရာမွာ သြားေတြကုိ ေဘးတုိက္တစ္ေစာင္း တုိက္ၾကေတာ့ သြားမွာေျမာင္းေတြျဖစ္ကုန္တယ္။ အဲဒီေျမာင္းေလးေတြေၾကာင့္ ပုိးေပါက္ေလးေတြျဖစ္ သြားႏုိင္တယ္။ ပထမေႂကြသားလႊာေတြက ပါးသြားႏုိင္တယ္” ဟုဆုိသည္။
အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ေရွာင္သင့္
အစားအေသာက္မ်ားတြင္ အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားသည့္ အစားအေသာက္မ်ား (အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ား) သည္ သြားေႂကြလႊာကုိ ပါးသြားေစသည့္အတြက္ေၾကာင့္ အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားသည့္အစားအေသာက္မ်ား အလြန္ အကၽြံစားသုံးျခင္းကုိ ေရွာင္က်ဥ္သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
“အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြေၾကာင့္ သြားေပၚကေႂကြသားလႊာေတြ ပ်က္စီးျခင္းကုိခံရၿပီး သြားအေပါက္ေတြျဖစ္လာၿပီးေတာ့လဲ သြားက်င္လာတတ္တယ္။ အစာမာမာေတြ စားတာ၊ အိပ္ေနရင္း နဲ႔သြားႀကိတ္တာေတြက သြားက်ဥ္ျခင္းကုိျဖစ္ေပၚေစပါတယ္” ဟုဆုိသည္။
မာေသာ၊ ခ်ဳိေသာ အစားအစာမ်ား မစားသင့္
ကြမ္းသီး၊ မာလကာသီး စသည့္မာသည့္ အရာတစ္ခုခုကုိ ကိုက္မိပါကလည္း ေႂကြသားလႊာမ်ား ပဲ့သြား တတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“အခ်ဳိေတြစားမယ္၊ အခ်ဳိေတြကုိ ငုံထားမယ္ဆုိရင္လဲ အဲဒီအခ်ဳိေတြက ေႂကြလႊာမွာကပ္မယ္။ ကပ္ ေတာ့ပိုးစား မယ္။ ေနာက္ဒုတိယေႂကြသားလႊာေပၚေရာက္လာၿပီး အဲဒီအခါမွာ သြားက်ဥ္တဲ့ေဝဒနာကုိ ခံစားရမယ္” ဟုဆုိသည္။
သြားတုိက္နည္း
သြားမွန္မွန္မတုိက္ျခင္း၊ သြားတုိက္သည့္ အခါတြင္လည္း သြားတုိက္တံျဖင့္ ဖိ၍ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းတုိက္ ျခင္း၊ သြားပြတ္တံ ႀကိဳးမ်ားကုိ လန္ထြက္ေနေအာင္ တုိက္ျခင္းတုိ႔ေၾကာင့္ သြားဖုံးမ်ား ပြန္းပဲ့လာကာ အခ်ိန္ ၾကာလာသည္ႏွင့္အမွ် သြားမ်ားေပၚတြင္ ဖုံးထားေသာ ေႂကြသားလႊာမ်ားႏွင့္ သြားဖုံးတစ္သွ်ဴးမ်ား ပ်က္စီး လာတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ယင္းအခါတြင္ သြားႏွင့္ အစားအစာမ်ား တုိက္႐ုိက္ထိေတြ႕မႈ ပုိမ်ားလာသည့္အတြက္ သြားက်ဥ္ျခင္း မ်ား ျဖစ္ေပၚလာတတ္ၿပီး အပူအေအး အစားအေသာက္မ်ားကုိ စားမိေသာက္ မိသည္ႏွင့္ နာက်င္ျခင္း မ်ား ျဖစ္ေပၚ လာတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
သြားေႂကြလႊာမ်ား ပ်က္စီးျခင္းသည္ လူတစ္ဦးခ်င္း၏ သြားႏွင့္ခံတြင္းသန္႔ရွင္းမႈရွိျခင္း၊ မရွိျခင္းႏွင့္ အစား အေသာက္မ်ား စားသည့္ အေလ့အက်င့္မ်ား၊ အျခားက်န္းမာေရးကိစၥမ်ားတြင္ တစ္ခုခုႏွင့္သက္ ဆုိင္ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
Democracy Today Daily
ႏုိဝင္ဘာ (၉) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
သြားမ်ား က်ဥ္ျခင္း၊ ေႂကြလႊာမ်ား ပ်က္စီးျခင္းတုိ႔ မျဖစ္ႏုိင္ေစရန္ မည္သုိ႔ ဂ႐ုစုိက္ေနထုိင္ ရမည္ႏွင့္ ပတ္သက္ၿပီး သြားႏွင့္ခံတြင္း အထူးကု ဆရာဝန္ ေဒါက္တာ ေဆာင္းလြင္ေအာင္က ယခုလုိ အႀကံျပဳေျပာၾကား ထားသည္။
ဓာတုေဆးမ်ားႏွင့္ မၾကာခဏ သြားေခ်းခၽြတ္ျခင္း မျပဳလုပ္သင့္
သြားမ်ားကုိျဖဴေဖြးေစရန္အတြက္ ဓာတုေဆးမ်ားႏွင့္ မၾကာခဏသြားေခ်းခၽြတ္ပါက သြားမ်ားက်ဥ္ျခင္း မ်ားျဖစ္လာ တတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“သြားကုိ ဓာတုပစၥည္းေတြနဲ႔ မၾကာခဏေခ်းခၽြတ္ တာမ်ဳိးေတြကုိ ေရွာင္က်ဥ္သင့္တယ္။ တခ်ဳိ႕ဆရာဝန္ ေတြ က ကြမ္းစားထားတဲ့ သူေတြကုိ သြားေက်ာက္ျခစ္တယ္။ သြားေခ်းခၽြတ္ တာေတြကုိ စက္ေတြနဲ႔မပြန္း မပဲ့ေစမယ့္နည္းေတြနဲ႔ ျခစ္တာမ်ဳိးေတြမလုပ္ဘဲနဲ႔ စက္ေတြနဲ႔ စားပစ္လုိက္ တာမ်ဳိးေတြ ရွိတယ္။ အဲဒီလုိ မ်ဳိးေတြ လုပ္ရင္ေတာ့ သြားအေပၚေႂကြလႊာေတြ ပါးသြားၿပီးေတာ့ သြားက်ဥ္တဲ့ ေဝဒနာေတြ ခံစားရတတ္ ပါတယ္” ဟု သြားႏွင့္ ခံတြင္း အထူးကုဆရာဝန္ ေဒါက္တာ ေဆာင္းလြင္ေအာင္က ေျပာသည္။
သြားေက်ာက္ျခစ္ျခင္းကုိ ေျခာက္လ တစ္ႀကိမ္ခန္႔သာ ျပဳလုပ္သင့္
ယင္းအတြက္ေၾကာင့္ သြားေက်ာက္ျခစ္ျခင္းကုိ ေျခာက္လတစ္ခါျခစ္သင့္ေသာ္လည္း မၾကာခဏျခစ္ ျခင္း မ်ဳိးကုိေတာ့ မလုပ္သင့္ေၾကာင္း ယင္းသုိ႔ မၾကာခဏျပဳလုပ္ပါက သြားေႂကြသား လႊာမ်ားကုိ ထိခုိက္ ေစႏုိင္ေၾကာင္း သိရသည္။
“အဓိက သြားပုိးေပါက္ေၾကာင့္ျဖစ္ေစ၊ သြားေႂကြသားလႊာကုိ ဓာတုေဆးေတြနဲ႔ စားလုိ႔ျဖစ္ေစ၊ တခ်ဳိ႕ေတြ က်ေတာ့ သြားပုိးေပါက္ေတာ့ မဟုတ္ဘူး။ သြားတုိက္တဲ့ေနရာမွာ သြားေတြကုိ ေဘးတုိက္တစ္ေစာင္း တုိက္ၾကေတာ့ သြားမွာေျမာင္းေတြျဖစ္ကုန္တယ္။ အဲဒီေျမာင္းေလးေတြေၾကာင့္ ပုိးေပါက္ေလးေတြျဖစ္ သြားႏုိင္တယ္။ ပထမေႂကြသားလႊာေတြက ပါးသြားႏုိင္တယ္” ဟုဆုိသည္။
အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြ ေရွာင္သင့္
အစားအေသာက္မ်ားတြင္ အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားသည့္ အစားအေသာက္မ်ား (အက္ဆစ္ဓာတ္မ်ား) သည္ သြားေႂကြလႊာကုိ ပါးသြားေစသည့္အတြက္ေၾကာင့္ အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားသည့္အစားအေသာက္မ်ား အလြန္ အကၽြံစားသုံးျခင္းကုိ ေရွာင္က်ဥ္သင့္ေၾကာင္း သိရသည္။
“အခ်ဥ္ဓာတ္မ်ားတဲ့ အစားအေသာက္ေတြေၾကာင့္ သြားေပၚကေႂကြသားလႊာေတြ ပ်က္စီးျခင္းကုိခံရၿပီး သြားအေပါက္ေတြျဖစ္လာၿပီးေတာ့လဲ သြားက်င္လာတတ္တယ္။ အစာမာမာေတြ စားတာ၊ အိပ္ေနရင္း နဲ႔သြားႀကိတ္တာေတြက သြားက်ဥ္ျခင္းကုိျဖစ္ေပၚေစပါတယ္” ဟုဆုိသည္။
မာေသာ၊ ခ်ဳိေသာ အစားအစာမ်ား မစားသင့္
ကြမ္းသီး၊ မာလကာသီး စသည့္မာသည့္ အရာတစ္ခုခုကုိ ကိုက္မိပါကလည္း ေႂကြသားလႊာမ်ား ပဲ့သြား တတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
“အခ်ဳိေတြစားမယ္၊ အခ်ဳိေတြကုိ ငုံထားမယ္ဆုိရင္လဲ အဲဒီအခ်ဳိေတြက ေႂကြလႊာမွာကပ္မယ္။ ကပ္ ေတာ့ပိုးစား မယ္။ ေနာက္ဒုတိယေႂကြသားလႊာေပၚေရာက္လာၿပီး အဲဒီအခါမွာ သြားက်ဥ္တဲ့ေဝဒနာကုိ ခံစားရမယ္” ဟုဆုိသည္။
သြားတုိက္နည္း
သြားမွန္မွန္မတုိက္ျခင္း၊ သြားတုိက္သည့္ အခါတြင္လည္း သြားတုိက္တံျဖင့္ ဖိ၍ ခပ္ၾကမ္းၾကမ္းတုိက္ ျခင္း၊ သြားပြတ္တံ ႀကိဳးမ်ားကုိ လန္ထြက္ေနေအာင္ တုိက္ျခင္းတုိ႔ေၾကာင့္ သြားဖုံးမ်ား ပြန္းပဲ့လာကာ အခ်ိန္ ၾကာလာသည္ႏွင့္အမွ် သြားမ်ားေပၚတြင္ ဖုံးထားေသာ ေႂကြသားလႊာမ်ားႏွင့္ သြားဖုံးတစ္သွ်ဴးမ်ား ပ်က္စီး လာတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
ယင္းအခါတြင္ သြားႏွင့္ အစားအစာမ်ား တုိက္႐ုိက္ထိေတြ႕မႈ ပုိမ်ားလာသည့္အတြက္ သြားက်ဥ္ျခင္း မ်ား ျဖစ္ေပၚလာတတ္ၿပီး အပူအေအး အစားအေသာက္မ်ားကုိ စားမိေသာက္ မိသည္ႏွင့္ နာက်င္ျခင္း မ်ား ျဖစ္ေပၚ လာတတ္ေၾကာင္း သိရသည္။
သြားေႂကြလႊာမ်ား ပ်က္စီးျခင္းသည္ လူတစ္ဦးခ်င္း၏ သြားႏွင့္ခံတြင္းသန္႔ရွင္းမႈရွိျခင္း၊ မရွိျခင္းႏွင့္ အစား အေသာက္မ်ား စားသည့္ အေလ့အက်င့္မ်ား၊ အျခားက်န္းမာေရးကိစၥမ်ားတြင္ တစ္ခုခုႏွင့္သက္ ဆုိင္ျခင္းေၾကာင့္ျဖစ္ေၾကာင္း သိရသည္။
Democracy Today Daily
ႏုိဝင္ဘာ (၉) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+