လာအို-ထိုင္း စတိုင္ ဂဏန္းသား သေဘၤာသီးေထာင္း
အေျခခံ သေဘာ တရားတူတဲ့ စားစရာ တစ္မ်ဳိး တည္းကိုပဲ ေဒသေတြ၊ ႏိူင္ငံေတြ မတူတာနဲ႔ ပါဝင္ပစၥည္းမ်ား ကြာျခားမွဳ အနည္းငယ္ ရိွသြားၾကပါ တယ္။ သေဘၤာသီးေထာင္းကို ထိုင္း ပံုစံေထာင္းရင္ ပုဇြန္ေျခာက္ (ပံု မပ်က္ေအာင္ ေရမစိမ္ပဲ ေထာင္း ၾကပါတယ္)၊ ရႊြံ႕ကဲ့သို႔ ေစးေနေသာ Pulm sugar အေပ်ာ့၊ ငါးငံျပာရည္ နဲ႔ ေျမပဲေလွာ္ကို သံုးၿပီး ငပိမထည့္ပဲ ေထာင္းပါတယ္။ လာအို ပံုစံေထာင္း ရင္ေတာ့ padek (fermented fish sauce) (သို႔) စိမ္းစားငပိ (fish paste)၊ crab paste , ငါးငံျပာ ရည္ နဲ႔ ရိုးရိုးသၾကား အျဖဴ ကို သံုးၿပီး ပုဇြန္ေျခာက္ မထည့္ပါဘူး။ ကြ်န္မ ကေတာ့ ထံုုးစံအတိုင္း စားေကာင္း ဖို႔ကို အဓိက ထားသူမို႔ မိမိၾကိဳက္ တာေလးေတြ အပိုထည့္ၿပီး ေထာင္းထားပါတယ္ရွင္…. အစားအစာမ်ား ရိုးရာ မပ်က္ေအာင္ ထိန္း သိမ္းေစာင့္ေရွာက္ လိုသူမ်ား မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ နည္းကို အသံုးျပဳႏိူင္ပါတယ္ ရွင္ …
soft shall crab (ဂဏန္းေပ်ာ့), salted crab ကို ကြ်န္မ မစားတဲ့အတြက္ ဆီမပါပဲ က်က္ရံု အိုးပူတိုက္ ထားေသာ ဂဏန္းသားကို သံုးထားပါတယ္။ ဂဏန္းသား ရွာေဖြရတာ မလြယ္ပါက ပုဇြန္ကိုအိုးပူတိုက္ သံုးႏိူင္သလို ဘာအသားမွ မထည့္လည္း ရပါတယ္။
ပဲေတာင့္ရွည္သီး (long bean)၊ ခရမ္းၾကြပ္သီး (Thai eggplant) မ်ားကိုလည္း ၾကိဳက္လွ်င္ ထည့္ေထာင္းႏိူင္ ပါတယ္။
အခြံခြါၿပီး ေရေဆးထားေသာ သေဘၤာသီးကို ပံုပါအတိုင္း ဓါးျဖင့္ ခပ္စိပ္စိပ္ေပါက္ကာ ပါးပါးလွီးထား ပါ။ ျခစ္ၿပီးသံုးႏိူင္ပါေသာ္လည္း ဓါးျဖင့္ေပါက္တာက ပိုၾကြပ္ေစပါတယ္။ ( ကြ်န္မသံုးတဲ့အသီးက လတ္ၿပီး ၾကြပ္ေပမယ့္ အဝါရိပ္သန္းေနတဲ့အတြက္ အေရာင္ကို စိတ္တိုင္းမက်ပါဘူး။ ဝယ္ယူရ လြယ္ကူသူမ်ား စိမ္းၿပီး လတ္ဆတ္ကာ မာေနေသာ သေဘၤာသီးကို သံုးေစခ်င္ပါတယ္။)
***... လာအို-ထိုင္း စတိုင္ ဂဏန္းသား သေဘၤာသီးေထာင္း အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ငရုတ္သီးစိမ္း – ၅ ေတာင့္ (သို႔) စားႏိူင္သေလာက္ (ေထာင္းရလြယ္ကူေစရန္ ထက္ပိုင္းျပတ္လွီးထားပါ။)
2. ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၃ တက္ (ေထာင္းရလြယ္ကူေစရန္ ထက္ပိုင္းျပတ္လွီးထားပါ။)
3. သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
4. စိမ္းစားငပိ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံုခန္႔
5. ပုဇြန္ေျခာက္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (ေထာင္းေသာအခါ အနည္းငယ္ညက္ၿပီး အရသာဝင္ေစရန္ ၁ မိနစ္ခန္႔ ေရေႏြးစိမ္ၿပီး ေရျပန္ စစ္ထားပါ)
5. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
7. သံပရာ(ရို)ရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း (မန္က်ဥ္းရည္ကို အစားထိုးသံုးႏိူင္ပါတယ္။)
8. ၈ စိတ္ကြဲလွီးထားေသာ ေဂါက္သီးအရြယ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၁ လံုး
9. ၂ ျခမ္းျဖတ္ကာ ပါးပါးလီွးထားေသာ သံပုရာ(ရို)သီး – ၄ ပိုင္း (မထည့္လည္းရ)
10. ဓါးျဖင့္ေပါက္ကာ လွီးထားေသာ သေဘၤာသီး – 2 cups (500 ml) ခန္႔
11. အခြံမပါေသာ ေျမပဲေလွာ္ (သို႔) ေျမပဲေၾကာ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
12. အိုးပူတိုက္ထားသည့္ ဂဏန္းသား – 1/2 cup (125 ml)ခန္႔
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း နွင့္ သၾကား ကို ဆံုထဲထည့္ကာ အေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
စိမ္းစားငပိ နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္ထည့္ကာ အနည္းငယ္ညက္ရံု ေထာင္းပါ။
ငါးငံျပာရည္၊ သံပရာ(ရို)ရည္၊ ပါးပါးလီွးထားေသာ သံပုရာ(ရို)သီး နွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္ကာ အရသာဝင္ရံု အနည္းငယ္ေထာင္းပါ။ (ေၾကဖို႕၊ ညက္ဖို႕မလိုပါ။)
သေဘၤာသီး၊ ေျမပဲဆန္ နွင့္ ဂဏန္းအသားကိုထည့္ကာ ဇြန္း (သို႔) spatual ကိုပါ တြဲသံုး၍ အရသာ နွင့္ အဖတ္မ်ား ေရာေနွာသြားေအာင္ မၾကာခဏ အထက္ေအာက္လွန္ၿပီးေမႊေရာကာ ခပ္ဖြဖြေထာင္းပါ။ (အဖတ္မ်ား ေၾကညက္သြားေအာင္ မေထာင္းရပါ။)
အဖတ္မ်ားစိတ္တိုင္းက် မေရာေနွာေသးဟုထင္ပါက လက္ျဖင့္ ခပ္ဖြဖြနယ္ကာ အသံုးျပဳလိုေသာ ပန္းကန္ထဲ ထည့္၍ ၾကြပ္ၿပီးခ်ဥ္စပ္ကာ စားေကာင္းလွေသာ လာအို-ထိုင္း စတိုင္ ဂဏန္းသား သေဘၤာသီးေထာင္းကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
soft shall crab (ဂဏန္းေပ်ာ့), salted crab ကို ကြ်န္မ မစားတဲ့အတြက္ ဆီမပါပဲ က်က္ရံု အိုးပူတိုက္ ထားေသာ ဂဏန္းသားကို သံုးထားပါတယ္။ ဂဏန္းသား ရွာေဖြရတာ မလြယ္ပါက ပုဇြန္ကိုအိုးပူတိုက္ သံုးႏိူင္သလို ဘာအသားမွ မထည့္လည္း ရပါတယ္။
ပဲေတာင့္ရွည္သီး (long bean)၊ ခရမ္းၾကြပ္သီး (Thai eggplant) မ်ားကိုလည္း ၾကိဳက္လွ်င္ ထည့္ေထာင္းႏိူင္ ပါတယ္။
အခြံခြါၿပီး ေရေဆးထားေသာ သေဘၤာသီးကို ပံုပါအတိုင္း ဓါးျဖင့္ ခပ္စိပ္စိပ္ေပါက္ကာ ပါးပါးလွီးထား ပါ။ ျခစ္ၿပီးသံုးႏိူင္ပါေသာ္လည္း ဓါးျဖင့္ေပါက္တာက ပိုၾကြပ္ေစပါတယ္။ ( ကြ်န္မသံုးတဲ့အသီးက လတ္ၿပီး ၾကြပ္ေပမယ့္ အဝါရိပ္သန္းေနတဲ့အတြက္ အေရာင္ကို စိတ္တိုင္းမက်ပါဘူး။ ဝယ္ယူရ လြယ္ကူသူမ်ား စိမ္းၿပီး လတ္ဆတ္ကာ မာေနေသာ သေဘၤာသီးကို သံုးေစခ်င္ပါတယ္။)
***... လာအို-ထိုင္း စတိုင္ ဂဏန္းသား သေဘၤာသီးေထာင္း အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ငရုတ္သီးစိမ္း – ၅ ေတာင့္ (သို႔) စားႏိူင္သေလာက္ (ေထာင္းရလြယ္ကူေစရန္ ထက္ပိုင္းျပတ္လွီးထားပါ။)
2. ၾကက္သြန္ျဖဴ အတက္ၾကီး – ၃ တက္ (ေထာင္းရလြယ္ကူေစရန္ ထက္ပိုင္းျပတ္လွီးထားပါ။)
3. သၾကား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္း
4. စိမ္းစားငပိ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ပံု ၁ ပံုခန္႔
5. ပုဇြန္ေျခာက္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း (ေထာင္းေသာအခါ အနည္းငယ္ညက္ၿပီး အရသာဝင္ေစရန္ ၁ မိနစ္ခန္႔ ေရေႏြးစိမ္ၿပီး ေရျပန္ စစ္ထားပါ)
5. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
7. သံပရာ(ရို)ရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း (မန္က်ဥ္းရည္ကို အစားထိုးသံုးႏိူင္ပါတယ္။)
8. ၈ စိတ္ကြဲလွီးထားေသာ ေဂါက္သီးအရြယ္ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – ၁ လံုး
9. ၂ ျခမ္းျဖတ္ကာ ပါးပါးလီွးထားေသာ သံပုရာ(ရို)သီး – ၄ ပိုင္း (မထည့္လည္းရ)
10. ဓါးျဖင့္ေပါက္ကာ လွီးထားေသာ သေဘၤာသီး – 2 cups (500 ml) ခန္႔
11. အခြံမပါေသာ ေျမပဲေလွာ္ (သို႔) ေျမပဲေၾကာ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
12. အိုးပူတိုက္ထားသည့္ ဂဏန္းသား – 1/2 cup (125 ml)ခန္႔
ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ ငရုတ္သီးစိမ္း နွင့္ သၾကား ကို ဆံုထဲထည့္ကာ အေတာ္ေလး ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ။
စိမ္းစားငပိ နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္ထည့္ကာ အနည္းငယ္ညက္ရံု ေထာင္းပါ။
ငါးငံျပာရည္၊ သံပရာ(ရို)ရည္၊ ပါးပါးလီွးထားေသာ သံပုရာ(ရို)သီး နွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို ထည့္ကာ အရသာဝင္ရံု အနည္းငယ္ေထာင္းပါ။ (ေၾကဖို႕၊ ညက္ဖို႕မလိုပါ။)
သေဘၤာသီး၊ ေျမပဲဆန္ နွင့္ ဂဏန္းအသားကိုထည့္ကာ ဇြန္း (သို႔) spatual ကိုပါ တြဲသံုး၍ အရသာ နွင့္ အဖတ္မ်ား ေရာေနွာသြားေအာင္ မၾကာခဏ အထက္ေအာက္လွန္ၿပီးေမႊေရာကာ ခပ္ဖြဖြေထာင္းပါ။ (အဖတ္မ်ား ေၾကညက္သြားေအာင္ မေထာင္းရပါ။)
အဖတ္မ်ားစိတ္တိုင္းက် မေရာေနွာေသးဟုထင္ပါက လက္ျဖင့္ ခပ္ဖြဖြနယ္ကာ အသံုးျပဳလိုေသာ ပန္းကန္ထဲ ထည့္၍ ၾကြပ္ၿပီးခ်ဥ္စပ္ကာ စားေကာင္းလွေသာ လာအို-ထိုင္း စတိုင္ ဂဏန္းသား သေဘၤာသီးေထာင္းကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။
https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+