ဆားႏွင့္သၾကား စားသံုးမႈဆိုင္ရာ အျငင္းပြားမႈျဖစ္ေပၚ
By သမန္းက်ား
အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုတြင္ သၾကားသည္ ဆားထက္ နွလံုး က်န္းမာေရးကို ပို ထိခိုက္ေစႏိုင္ျပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ကိုလည္း ပို၍ ဆိုး၀ါးေစသည္ဟု ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကား လာေသာ သိပၸံပညာရွင္မ်ားႏွင့္ အျခား သိပၸံပညာရွင္မ်ား အျငင္းပြားေနၾက ေၾကာင္း သိရသည္။
ႏွလံုးႏွင့္ေသြးတိုးေရာဂါတို ့ကို ထိန္းခ်ဳပ္ရာတြင္ အေထာက္အကူျပဳရန္ ဆား စားသံုးမႈႏႈန္းေလ်ာ့ခ်ျခင္းက သံသယပြားဖြယ္ ျဖစ္ေနျပီး အမွန္တစ္ကယ္တြင္ သၾကားစားသံုးမႈႏႈန္းကိုသာ ေလ်ာ့ခ်ရန္ ပို၍အာရံုထား သင့္သည္ဟု အေမရိကန္ ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္မ်ားက ဆိုရာ၀ယ္ အျခားသုေတသီမ်ားက ဆားကိုေလ်ာ့စားရန္ မလိုအပ္ဟု ေျပာေသာသိပၸံပညာရွင္ မ်ားသည္ အမွန္တရားကို သိလ်က္ႏွင့္ ခ်ိဳထားျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊ သိပၸံ အေထာက္အထားမ်ားအရ မေျပာသင့္ဘဲ ေျပာျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဆားႏွင့္သၾကား (၂)မ်ိဳးလံုးကို ေလ်ာ့ခ်စား သံုးရန္ လိုေၾကာင္း ေျပာဆိုျငင္းခုန္မႈ ျဖစ္ေပၚလာျခင္းျဖစ္သည္။
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုရွိ St Luke’s Mid America Heart Institute ႏွင့္ Montefiore Medical Centre တို ့မွ သုေတသီမ်ားက တိရိစၦာန္နွင့္လူသားတို ့အေပၚျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ အေျခခံ သိပၸံစမ္းသပ္မႈမ်ားအရ သၾကား သည္ fructose ဓါတ္ ေပၚၾကြယ္၀ျပီး ေသြးတိုးေရာဂါကို ပို၍ဆိုး၀ါးေစႏိုင္ကာ ႏွလံုးကိုလည္း ဆားထက္ ပို၍ ထိခိုက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေကာက္ခ်က္ခ်ခဲ့သည့္အျပင္ ဆားစားသံုးမႈကို လိုအပ္သည္ ထက္ေလ်ာ့ခ်ပါ က ေကာင္းက်ိဳးထက္ ဆိုးက်ိဳးပိုလာႏိုင္ ေၾကာင္း၊ အစားအစာမ်ားကို ဆားေလ်ာ့ထည့္ကာ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းေၾကာင့္ အစားပိုစား လာၾကေၾကာင္း ေျပာသည္။
သို ့ေသာ္ University of Warwick မွ ပေရာ္ဖက္ဆာ Francessco Cappuccio က သၾကားပဲေလ်ာ့စား ရမယ္ဆိုတာ ေတာ့ သိလ်က္သားနဲ ့ခ်ိဳေျပာထားတာပါ။ ႏွလံုးေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ဖို ့ဆိုတာ ဆားေရာ၊ သၾကားပါ ေလ်ာ့စားဖို ့လို ပါတယ္။ အခုလို ဆားကေန သၾကားကို ေျပာင္းျပီး အာရံုစိုက္ေဆြးေႏြးေနရ တာမ်ိဳးက သိပၸံေလာကမွာ မရွိသင့္၊ မျဖစ္သင့္တဲ့ ကိစၥပဲမို ့ ကၽြန္ေတာ္တို ့ဒါကို မေထာက္ခံပါဘူးဟု ေျပာ သည္။
ေနာက္ထပ္ ပေရာ္ဖက္ဆာ တစ္ဦးကလည္း ဆားေလ်ာ့စားျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ခ် မယ္ဆို ရင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို လည္း က်ဆင္းေစပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သၾကားပိုစားလို ့ျဖစ္လာတဲ့ အက်ိဳးဆက္ေတြ က ျပင္းထန္ပါတယ္ဟု ေျပာသည္။
UK မွာ အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ေရးသမားေတြက ဆားကိုေလ်ာ့ျပီးသံုးလာၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း UK တ၀ွမ္းလံုး မွာ ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္လာတယ္။ ဒါေပမယ့္ အခ်ိဳရည္၊ မုန္ ့တိုက္ထုတ္မုန္ ့၊ ကိတ္မုန္ ့နဲ ့အျခား ေဖ်ာ္ ေသာက္လို ့ရတဲ့ အရာေတြအားလံုးမွာ သၾကားကိုေလ်ာ့သံုးတာမ်ိဳး မရွိေသးဘူး။ ဒီေလာကသားေတြကလည္း သၾကားကို ေလ်ာ့သံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ကမၻာၾကီးရဲ ့က်န္းမာေရးကို အမ်ားၾကီး အေထာက္အကူျပဳသြားမွာပါဟု ေျပာသည္။
သို ့ျဖစ္၍ ဆားကိုျဖစ္ေစ၊ သၾကားကိုျဖစ္ေစ၊ ႏွစ္မ်ိဳးလံုးကိုျဖစ္ေစ၊ ေလ်ာ့စားေပးပါက က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိသည္သာ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ လူအမ်ားစုက ဆားႏွင့္သၾကား ႏွစ္မ်ိဳးလံုးကို ေလ်ာ့စားရန္ ေရြး ခ်ယ္ေနၾကသည္ဟု သိရသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
အေမရိကန္ ျပည္ေထာင္စုတြင္ သၾကားသည္ ဆားထက္ နွလံုး က်န္းမာေရးကို ပို ထိခိုက္ေစႏိုင္ျပီး ေသြးတိုးေရာဂါ ကိုလည္း ပို၍ ဆိုး၀ါးေစသည္ဟု ထုတ္ေဖာ္ေျပာၾကား လာေသာ သိပၸံပညာရွင္မ်ားႏွင့္ အျခား သိပၸံပညာရွင္မ်ား အျငင္းပြားေနၾက ေၾကာင္း သိရသည္။
ႏွလံုးႏွင့္ေသြးတိုးေရာဂါတို ့ကို ထိန္းခ်ဳပ္ရာတြင္ အေထာက္အကူျပဳရန္ ဆား စားသံုးမႈႏႈန္းေလ်ာ့ခ်ျခင္းက သံသယပြားဖြယ္ ျဖစ္ေနျပီး အမွန္တစ္ကယ္တြင္ သၾကားစားသံုးမႈႏႈန္းကိုသာ ေလ်ာ့ခ်ရန္ ပို၍အာရံုထား သင့္သည္ဟု အေမရိကန္ ကၽြမ္းက်င္ပညာရွင္မ်ားက ဆိုရာ၀ယ္ အျခားသုေတသီမ်ားက ဆားကိုေလ်ာ့စားရန္ မလိုအပ္ဟု ေျပာေသာသိပၸံပညာရွင္ မ်ားသည္ အမွန္တရားကို သိလ်က္ႏွင့္ ခ်ိဳထားျခင္းျဖစ္ေၾကာင္း၊ သိပၸံ အေထာက္အထားမ်ားအရ မေျပာသင့္ဘဲ ေျပာျခင္း ျဖစ္ေၾကာင္း၊ ဆားႏွင့္သၾကား (၂)မ်ိဳးလံုးကို ေလ်ာ့ခ်စား သံုးရန္ လိုေၾကာင္း ေျပာဆိုျငင္းခုန္မႈ ျဖစ္ေပၚလာျခင္းျဖစ္သည္။
အေမရိကန္ျပည္ေထာင္စုရွိ St Luke’s Mid America Heart Institute ႏွင့္ Montefiore Medical Centre တို ့မွ သုေတသီမ်ားက တိရိစၦာန္နွင့္လူသားတို ့အေပၚျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ အေျခခံ သိပၸံစမ္းသပ္မႈမ်ားအရ သၾကား သည္ fructose ဓါတ္ ေပၚၾကြယ္၀ျပီး ေသြးတိုးေရာဂါကို ပို၍ဆိုး၀ါးေစႏိုင္ကာ ႏွလံုးကိုလည္း ဆားထက္ ပို၍ ထိခိုက္ေစႏိုင္ေၾကာင္း ေကာက္ခ်က္ခ်ခဲ့သည့္အျပင္ ဆားစားသံုးမႈကို လိုအပ္သည္ ထက္ေလ်ာ့ခ်ပါ က ေကာင္းက်ိဳးထက္ ဆိုးက်ိဳးပိုလာႏိုင္ ေၾကာင္း၊ အစားအစာမ်ားကို ဆားေလ်ာ့ထည့္ကာ ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းေၾကာင့္ အစားပိုစား လာၾကေၾကာင္း ေျပာသည္။
သို ့ေသာ္ University of Warwick မွ ပေရာ္ဖက္ဆာ Francessco Cappuccio က သၾကားပဲေလ်ာ့စား ရမယ္ဆိုတာ ေတာ့ သိလ်က္သားနဲ ့ခ်ိဳေျပာထားတာပါ။ ႏွလံုးေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္ဖို ့ဆိုတာ ဆားေရာ၊ သၾကားပါ ေလ်ာ့စားဖို ့လို ပါတယ္။ အခုလို ဆားကေန သၾကားကို ေျပာင္းျပီး အာရံုစိုက္ေဆြးေႏြးေနရ တာမ်ိဳးက သိပၸံေလာကမွာ မရွိသင့္၊ မျဖစ္သင့္တဲ့ ကိစၥပဲမို ့ ကၽြန္ေတာ္တို ့ဒါကို မေထာက္ခံပါဘူးဟု ေျပာ သည္။
ေနာက္ထပ္ ပေရာ္ဖက္ဆာ တစ္ဦးကလည္း ဆားေလ်ာ့စားျပီး ကိုယ္အေလးခ်ိန္ေလ်ာ့ခ် မယ္ဆို ရင္ ေသြးေပါင္ခ်ိန္ကို လည္း က်ဆင္းေစပါတယ္။ ဒါေပမယ့္ သၾကားပိုစားလို ့ျဖစ္လာတဲ့ အက်ိဳးဆက္ေတြ က ျပင္းထန္ပါတယ္ဟု ေျပာသည္။
UK မွာ အစားအေသာက္ထုတ္လုပ္ေရးသမားေတြက ဆားကိုေလ်ာ့ျပီးသံုးလာၾကတယ္။ ဒါေၾကာင့္လည္း UK တ၀ွမ္းလံုး မွာ ေသြးတိုးေရာဂါကို ထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္လာတယ္။ ဒါေပမယ့္ အခ်ိဳရည္၊ မုန္ ့တိုက္ထုတ္မုန္ ့၊ ကိတ္မုန္ ့နဲ ့အျခား ေဖ်ာ္ ေသာက္လို ့ရတဲ့ အရာေတြအားလံုးမွာ သၾကားကိုေလ်ာ့သံုးတာမ်ိဳး မရွိေသးဘူး။ ဒီေလာကသားေတြကလည္း သၾကားကို ေလ်ာ့သံုးေပးမယ္ဆိုရင္ ကမၻာၾကီးရဲ ့က်န္းမာေရးကို အမ်ားၾကီး အေထာက္အကူျပဳသြားမွာပါဟု ေျပာသည္။
သို ့ျဖစ္၍ ဆားကိုျဖစ္ေစ၊ သၾကားကိုျဖစ္ေစ၊ ႏွစ္မ်ိဳးလံုးကိုျဖစ္ေစ၊ ေလ်ာ့စားေပးပါက က်န္းမာေရးအတြက္ အက်ိဳးရွိသည္သာ ျဖစ္ေသာေၾကာင့္ လူအမ်ားစုက ဆားႏွင့္သၾကား ႏွစ္မ်ိဳးလံုးကို ေလ်ာ့စားရန္ ေရြး ခ်ယ္ေနၾကသည္ဟု သိရသည္။
Lashio News Diary
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
- (အရှေ့သို့) အတိုက္အခံေျပာဆို တတ္သူမ်ားေၾကာင့္ ဆံုးျဖတ္ခ်က္ေကာင္းမ်ား ခ်မွတ္ႏိုင္ Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)Cytotec (Misoprostol) ေဆးသံုးနည္းAbortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)လာမယ့္ ဧျပီလ (၁၁) ရက္ေန႔တြင္ မႏၱေလးျမိဳ႔မွာ က်င္းပမယ့္ Past & Present SOE THU LIVE @ Mandalay စာနယ္ဇင္းရွင္းလင္းပြဲ Acer Aspire E1-510P-2671 Laptop Review JAVA leaning Myanmar (PDF)
- (အနောက်သို့) Facebook တြင္ dislike ခလုတ္ ထည့္သြင္းရန္ စဥ္းစားေနေၾကာင္း မာ့ခ္ဇူကာဘက္ခ္ ေျပာၾကား Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)Cytotec (Misoprostol) ေဆးသံုးနည္းAbortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)လာမယ့္ ဧျပီလ (၁၁) ရက္ေန႔တြင္ မႏၱေလးျမိဳ႔မွာ က်င္းပမယ့္ Past & Present SOE THU LIVE @ Mandalay စာနယ္ဇင္းရွင္းလင္းပြဲ Acer Aspire E1-510P-2671 Laptop Review JAVA leaning Myanmar (PDF)