ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္း
ထိုင္း၊ ကေမၻာဒီးယမ္း လူမ်ဳိးေတြ red curry paste, အုန္းႏို႔နဲ႔ ခ်က္တတ္တဲ့ ဟင္းကို အေျခခံ ထားေပ မယ့္ အုန္းႏိူ႔ မထည့္သလို၊ red curry paste အစား မိမိၾကိဳက္သည့္ အနွစ္ကို လုပ္ၿပီး ခ်က္ထားတဲ့ အနံ႔ အရသာနဲ႔ အေတာ္ေလးျပည့္စံုတဲ့ ဟင္းေလးျဖစ္ ပါတယ္။
***... ငါးနယ္ထားရန္ လိုအပ္ တာေလးေတြ…
1. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ မိမိနွစ္သက္ရာငါး – 700 g (၄၆ က်ပ္သား)ခန္႔
2. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
3. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အားလံုးကို ေရာနယ္ကာ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ နွပ္ထားပါ။
***... ဟင္းအနွစ္အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. မာသည့္ အျပင္ခြံ အခ် ဳိ႕ကို ဖယ္ကာ ပါးပါး လွီးထားေသာ စပါးလင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း ခန္႔
2. ပဒဲေကာ (galanga) – လက္မအရြယ္ခန္႔ (အခြံခြါၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။)
3. အရမ္း မစပ္သည့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ – ၁၀ ေတာင့္ (ေရေႏြးထဲ ၁ နာရီခန္႔စိမ္ထားပါ။)
4. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – 1 1/2 cups (375 ml)ခန္႔
5. ၾကက္သြန္ျဖဴ – အတက္ၾကီး ၄ တက္
6. ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးထားေသာ နံနံပင္အျမစ္ – ၄ ပင္
7. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔
စပါးလင္၊ ပဒဲေကာ နွင့္ ေရစိမ္ၿပီးသည့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ကို ညက္ေအာင္ ဦးစြာၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းေပးပါ။
ၿပီးေနာက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ နံနံပင္အျမစ္ နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔တုို႔ကိုပါ ထည့္ၿပီး ေရာၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းလိုက္လွ်င္ လိုအပ္ေသာ ဟင္းအနွစ္ကို ရပါၿပီ။ (စလံုးစခုမ်ား တတ္ႏိူင္သမွ် မက်န္ေစရန္ အရမ္းေၾကညက္ေအာင္ ၾကိတ္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။)
***.... ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္း ခ်က္ရန္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဆီ – 1/2 cup (125 ml)
2. ၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းထားေသာ ဟင္းအနွစ္
3. ေရေႏြး – 3 1/3 cups (830 ml)
4. ငါးငံျပာရည္ – 1/4 cup (60 ml)
5. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
6. အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ၿပီး နွပ္ထားေသာ ငါး – 700 g (၄၆ က်ပ္သား)ခန္႔
7. အတံုးၾကီးၾကီးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – 2/3 cup (160 ml) ခန္႔
8. အရည္စစ္ထားေသာ လိုင္ခ်ီးသီး – ၁ ဗူး (အလံုး ၂၀ ခန္႔)
9. တစ္လက္မအရွည္ခန္႔လွီးထားေသာ နံနံပင္ – 1/3 cup (80 ml)ခန္႔
10. ေတာေရွာက္ရြက္ (kaffir lime leavs) – ၈ ရြက္ခန္႔
ဆီ နွင့္ ၾကိတ္ထားေသာ ဟင္းအနွစ္ကို medium heat ျဖင့္ အဖတ္မ်ား လိပ္ၿပီးေမႊးလာသည္ အထိ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
ေမႊးလာလွ်င္ ေရေႏြး၊ ငါးငံျပာရည္၊ chicken powder တို႔ထည့္၍ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ high heat ျဖင့္ ၅ မိနစ္ခန္႔ ပြက္ပြက္ဆူခိုင္းထားပါ။
ၿပီးေနာက္ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာဟင္းရည္ထဲ ငါးမ်ားကို ထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊၿပီး ၂ မိနစ္ခန္႔ ဆူေအာင္ ထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုး၍ ၁ မိနစ္ခန္႔ ဆက္တည္ပါ။
လိုင္ခ်ီးသီး၊ နံနံပင္ နွင့္ ေတာေရွာက္ရြက္ကိုထည့္၍ ခပ္ဖြဖြ အနည္းငယ္ေမႊေပးကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ တည္ၿပီးေနာက္…..
ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္းေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ref;https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
***... ငါးနယ္ထားရန္ လိုအပ္ တာေလးေတြ…
1. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ မိမိနွစ္သက္ရာငါး – 700 g (၄၆ က်ပ္သား)ခန္႔
2. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
3. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အားလံုးကို ေရာနယ္ကာ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ နွပ္ထားပါ။
***... ဟင္းအနွစ္အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. မာသည့္ အျပင္ခြံ အခ် ဳိ႕ကို ဖယ္ကာ ပါးပါး လွီးထားေသာ စပါးလင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း ခန္႔
2. ပဒဲေကာ (galanga) – လက္မအရြယ္ခန္႔ (အခြံခြါၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။)
3. အရမ္း မစပ္သည့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ – ၁၀ ေတာင့္ (ေရေႏြးထဲ ၁ နာရီခန္႔စိမ္ထားပါ။)
4. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – 1 1/2 cups (375 ml)ခန္႔
5. ၾကက္သြန္ျဖဴ – အတက္ၾကီး ၄ တက္
6. ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးထားေသာ နံနံပင္အျမစ္ – ၄ ပင္
7. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔
စပါးလင္၊ ပဒဲေကာ နွင့္ ေရစိမ္ၿပီးသည့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ကို ညက္ေအာင္ ဦးစြာၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းေပးပါ။
ၿပီးေနာက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ နံနံပင္အျမစ္ နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔တုို႔ကိုပါ ထည့္ၿပီး ေရာၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းလိုက္လွ်င္ လိုအပ္ေသာ ဟင္းအနွစ္ကို ရပါၿပီ။ (စလံုးစခုမ်ား တတ္ႏိူင္သမွ် မက်န္ေစရန္ အရမ္းေၾကညက္ေအာင္ ၾကိတ္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။)
***.... ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္း ခ်က္ရန္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဆီ – 1/2 cup (125 ml)
2. ၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းထားေသာ ဟင္းအနွစ္
3. ေရေႏြး – 3 1/3 cups (830 ml)
4. ငါးငံျပာရည္ – 1/4 cup (60 ml)
5. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
6. အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ၿပီး နွပ္ထားေသာ ငါး – 700 g (၄၆ က်ပ္သား)ခန္႔
7. အတံုးၾကီးၾကီးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – 2/3 cup (160 ml) ခန္႔
8. အရည္စစ္ထားေသာ လိုင္ခ်ီးသီး – ၁ ဗူး (အလံုး ၂၀ ခန္႔)
9. တစ္လက္မအရွည္ခန္႔လွီးထားေသာ နံနံပင္ – 1/3 cup (80 ml)ခန္႔
10. ေတာေရွာက္ရြက္ (kaffir lime leavs) – ၈ ရြက္ခန္႔
ဆီ နွင့္ ၾကိတ္ထားေသာ ဟင္းအနွစ္ကို medium heat ျဖင့္ အဖတ္မ်ား လိပ္ၿပီးေမႊးလာသည္ အထိ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
ေမႊးလာလွ်င္ ေရေႏြး၊ ငါးငံျပာရည္၊ chicken powder တို႔ထည့္၍ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ high heat ျဖင့္ ၅ မိနစ္ခန္႔ ပြက္ပြက္ဆူခိုင္းထားပါ။
ၿပီးေနာက္ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာဟင္းရည္ထဲ ငါးမ်ားကို ထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊၿပီး ၂ မိနစ္ခန္႔ ဆူေအာင္ ထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုး၍ ၁ မိနစ္ခန္႔ ဆက္တည္ပါ။
လိုင္ခ်ီးသီး၊ နံနံပင္ နွင့္ ေတာေရွာက္ရြက္ကိုထည့္၍ ခပ္ဖြဖြ အနည္းငယ္ေမႊေပးကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ တည္ၿပီးေနာက္…..
ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္းေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ref;https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
- (အရှေ့သို့) ဂ်ာမန္ အမ်ိဳးသားမ်ားက ကမၻာ့အဆိုးဆုံး လိင္ဆက္ဆံဖက္ျဖစ္လာ စိတ်ဖိစီးမှု လျော့ကျစေနည်း (၁၀)ချက်... ျမန္မာမယ္ အြန္လုိင္းမဲ လိမ္ညာခံေနရမႈ ေျဖရွင္းခ်က္မေပး၍ ျမန္မာပရိသတ္မ်ား အြန္လုိင္းမဲ မေပးၾကရန္ ေမတၲာရပ္ခံရုရွားက ဆယ္ေက်ာ္သက္ Shatuniha ဆုိသူက အြန္လုိင္းမွာ တစုံတရာကုိ ေလလံတင္ျမန္မာ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူမ်ား အတြက္ University Of Queensland’s မွ ငါးဆယ္ရာခိုင္ႏႈန္း ပညာသင္ဆု ေပးအပ္မည္ေထြရာေလးပါး...၉၃ မျမင္ရေသာ ေဆးဝါးမ်ား
- (အနောက်သို့) အိပ္မက္အေၾကာင္း သိေကာင္းစရာ စိတ်ဖိစီးမှု လျော့ကျစေနည်း (၁၀)ချက်... ျမန္မာမယ္ အြန္လုိင္းမဲ လိမ္ညာခံေနရမႈ ေျဖရွင္းခ်က္မေပး၍ ျမန္မာပရိသတ္မ်ား အြန္လုိင္းမဲ မေပးၾကရန္ ေမတၲာရပ္ခံရုရွားက ဆယ္ေက်ာ္သက္ Shatuniha ဆုိသူက အြန္လုိင္းမွာ တစုံတရာကုိ ေလလံတင္ျမန္မာ ေက်ာင္းသား၊ ေက်ာင္းသူမ်ား အတြက္ University Of Queensland’s မွ ငါးဆယ္ရာခိုင္ႏႈန္း ပညာသင္ဆု ေပးအပ္မည္ေထြရာေလးပါး...၉၃ မျမင္ရေသာ ေဆးဝါးမ်ား