ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္း
ထိုင္း၊ ကေမၻာဒီးယမ္း လူမ်ဳိးေတြ red curry paste, အုန္းႏို႔နဲ႔ ခ်က္တတ္တဲ့ ဟင္းကို အေျခခံ ထားေပ မယ့္ အုန္းႏိူ႔ မထည့္သလို၊ red curry paste အစား မိမိၾကိဳက္သည့္ အနွစ္ကို လုပ္ၿပီး ခ်က္ထားတဲ့ အနံ႔ အရသာနဲ႔ အေတာ္ေလးျပည့္စံုတဲ့ ဟင္းေလးျဖစ္ ပါတယ္။
***... ငါးနယ္ထားရန္ လိုအပ္ တာေလးေတြ…
1. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ မိမိနွစ္သက္ရာငါး – 700 g (၄၆ က်ပ္သား)ခန္႔
2. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
3. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အားလံုးကို ေရာနယ္ကာ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ နွပ္ထားပါ။
***... ဟင္းအနွစ္အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. မာသည့္ အျပင္ခြံ အခ် ဳိ႕ကို ဖယ္ကာ ပါးပါး လွီးထားေသာ စပါးလင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း ခန္႔
2. ပဒဲေကာ (galanga) – လက္မအရြယ္ခန္႔ (အခြံခြါၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။)
3. အရမ္း မစပ္သည့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ – ၁၀ ေတာင့္ (ေရေႏြးထဲ ၁ နာရီခန္႔စိမ္ထားပါ။)
4. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – 1 1/2 cups (375 ml)ခန္႔
5. ၾကက္သြန္ျဖဴ – အတက္ၾကီး ၄ တက္
6. ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးထားေသာ နံနံပင္အျမစ္ – ၄ ပင္
7. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔
စပါးလင္၊ ပဒဲေကာ နွင့္ ေရစိမ္ၿပီးသည့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ကို ညက္ေအာင္ ဦးစြာၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းေပးပါ။
ၿပီးေနာက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ နံနံပင္အျမစ္ နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔တုို႔ကိုပါ ထည့္ၿပီး ေရာၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းလိုက္လွ်င္ လိုအပ္ေသာ ဟင္းအနွစ္ကို ရပါၿပီ။ (စလံုးစခုမ်ား တတ္ႏိူင္သမွ် မက်န္ေစရန္ အရမ္းေၾကညက္ေအာင္ ၾကိတ္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။)
***.... ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္း ခ်က္ရန္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဆီ – 1/2 cup (125 ml)
2. ၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းထားေသာ ဟင္းအနွစ္
3. ေရေႏြး – 3 1/3 cups (830 ml)
4. ငါးငံျပာရည္ – 1/4 cup (60 ml)
5. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
6. အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ၿပီး နွပ္ထားေသာ ငါး – 700 g (၄၆ က်ပ္သား)ခန္႔
7. အတံုးၾကီးၾကီးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – 2/3 cup (160 ml) ခန္႔
8. အရည္စစ္ထားေသာ လိုင္ခ်ီးသီး – ၁ ဗူး (အလံုး ၂၀ ခန္႔)
9. တစ္လက္မအရွည္ခန္႔လွီးထားေသာ နံနံပင္ – 1/3 cup (80 ml)ခန္႔
10. ေတာေရွာက္ရြက္ (kaffir lime leavs) – ၈ ရြက္ခန္႔
ဆီ နွင့္ ၾကိတ္ထားေသာ ဟင္းအနွစ္ကို medium heat ျဖင့္ အဖတ္မ်ား လိပ္ၿပီးေမႊးလာသည္ အထိ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
ေမႊးလာလွ်င္ ေရေႏြး၊ ငါးငံျပာရည္၊ chicken powder တို႔ထည့္၍ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ high heat ျဖင့္ ၅ မိနစ္ခန္႔ ပြက္ပြက္ဆူခိုင္းထားပါ။
ၿပီးေနာက္ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာဟင္းရည္ထဲ ငါးမ်ားကို ထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊၿပီး ၂ မိနစ္ခန္႔ ဆူေအာင္ ထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုး၍ ၁ မိနစ္ခန္႔ ဆက္တည္ပါ။
လိုင္ခ်ီးသီး၊ နံနံပင္ နွင့္ ေတာေရွာက္ရြက္ကိုထည့္၍ ခပ္ဖြဖြ အနည္းငယ္ေမႊေပးကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ တည္ၿပီးေနာက္…..
ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္းေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ref;https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
***... ငါးနယ္ထားရန္ လိုအပ္ တာေလးေတြ…
1. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ မိမိနွစ္သက္ရာငါး – 700 g (၄၆ က်ပ္သား)ခန္႔
2. ငါးငံျပာရည္ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း
3. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
အားလံုးကို ေရာနယ္ကာ ၁၅ မိနစ္ခန္႔ နွပ္ထားပါ။
***... ဟင္းအနွစ္အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. မာသည့္ အျပင္ခြံ အခ် ဳိ႕ကို ဖယ္ကာ ပါးပါး လွီးထားေသာ စပါးလင္ – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း ခန္႔
2. ပဒဲေကာ (galanga) – လက္မအရြယ္ခန္႔ (အခြံခြါၿပီး ပါးပါးလွီးထားပါ။)
3. အရမ္း မစပ္သည့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ – ၁၀ ေတာင့္ (ေရေႏြးထဲ ၁ နာရီခန္႔စိမ္ထားပါ။)
4. အတံုးၾကီးၾကီး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – 1 1/2 cups (375 ml)ခန္႔
5. ၾကက္သြန္ျဖဴ – အတက္ၾကီး ၄ တက္
6. ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆးထားေသာ နံနံပင္အျမစ္ – ၄ ပင္
7. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔ – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္းခန္႔
စပါးလင္၊ ပဒဲေကာ နွင့္ ေရစိမ္ၿပီးသည့္ ငရုတ္သီး အေျခာက္ေတာင့္ကို ညက္ေအာင္ ဦးစြာၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းေပးပါ။
ၿပီးေနာက္ ၾကက္သြန္နီ၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ ၊ နံနံပင္အျမစ္ နွင့္ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္႔တုို႔ကိုပါ ထည့္ၿပီး ေရာၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းလိုက္လွ်င္ လိုအပ္ေသာ ဟင္းအနွစ္ကို ရပါၿပီ။ (စလံုးစခုမ်ား တတ္ႏိူင္သမွ် မက်န္ေစရန္ အရမ္းေၾကညက္ေအာင္ ၾကိတ္ေပးဖို႔ လိုပါတယ္။)
***.... ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္း ခ်က္ရန္ အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…
1. ဆီ – 1/2 cup (125 ml)
2. ၾကိတ္ (သို႔) ေထာင္းထားေသာ ဟင္းအနွစ္
3. ေရေႏြး – 3 1/3 cups (830 ml)
4. ငါးငံျပာရည္ – 1/4 cup (60 ml)
5. chicken powder – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
6. အရသာဝင္ေအာင္ နယ္ၿပီး နွပ္ထားေသာ ငါး – 700 g (၄၆ က်ပ္သား)ခန္႔
7. အတံုးၾကီးၾကီးလွီးထားေသာ ခရမ္းခ်ဥ္သီး – 2/3 cup (160 ml) ခန္႔
8. အရည္စစ္ထားေသာ လိုင္ခ်ီးသီး – ၁ ဗူး (အလံုး ၂၀ ခန္႔)
9. တစ္လက္မအရွည္ခန္႔လွီးထားေသာ နံနံပင္ – 1/3 cup (80 ml)ခန္႔
10. ေတာေရွာက္ရြက္ (kaffir lime leavs) – ၈ ရြက္ခန္႔
ဆီ နွင့္ ၾကိတ္ထားေသာ ဟင္းအနွစ္ကို medium heat ျဖင့္ အဖတ္မ်ား လိပ္ၿပီးေမႊးလာသည္ အထိ ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
ေမႊးလာလွ်င္ ေရေႏြး၊ ငါးငံျပာရည္၊ chicken powder တို႔ထည့္၍ အိုးအဖံုး ဖံုးကာ high heat ျဖင့္ ၅ မိနစ္ခန္႔ ပြက္ပြက္ဆူခိုင္းထားပါ။
ၿပီးေနာက္ ပြက္ပြက္ဆူေနေသာဟင္းရည္ထဲ ငါးမ်ားကို ထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊၿပီး ၂ မိနစ္ခန္႔ ဆူေအာင္ ထားပါ။
ခရမ္းခ်ဥ္သီးထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုး၍ ၁ မိနစ္ခန္႔ ဆက္တည္ပါ။
လိုင္ခ်ီးသီး၊ နံနံပင္ နွင့္ ေတာေရွာက္ရြက္ကိုထည့္၍ ခပ္ဖြဖြ အနည္းငယ္ေမႊေပးကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ တည္ၿပီးေနာက္…..
ငါး လိုင္ခ်ီးသီး အရည္ဆမ္းေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။
ref;https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+