အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ က်န္းမာေရး အႏၲရာယ္
Written by သိပၸံစာေရးဆရာ ကုိကုိေအာင္
ယေန႔မ်က္ေမွာက္ စားေသာက္ကုန္ ေလာကတြင္ ဟင္းလ်ာမ်ားကုိ အရသာ ထူးကဲေစေသာ ဟင္းခတ္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားသည္ အမွတ္တံဆိပ္ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ထုပ္ပုိးမႈ ပုံစံ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဆဲြေဆာင္မႈ အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ေစ်းကြက္ တစ္ခုလုံး၏ အဓိကက်ေသာ အခန္းက႑၌ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေနရာယူလ်က္ ရွိေနၾကသည္။ အခ်ဳိ႕ ေသာ အမွတ္တံဆိပ္ မ်ားက အခ်ဳိမႈန္႔ဟူ၍ လည္းေကာင္း၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ဟူ၍ လည္းေကာင္း အမည္တပ္ ထားၾကသလုိ . . . အခ်ဳိ႕ကမူ အသားမႈန္႔ ဟူ၍ လည္းေကာင္း၊ သဘာဝဟင္းခတ္မႈန္႔ ဟူ၍ ည္း ေကာင္း ေခၚေဝၚသုံးႏႈန္းကာ ေစ်းကြက္တင္ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေနၾကသည္။
ယင္းကဲ့သုိ႔ အမည္နာမ အမ်ဳိးမ်ဳိးတပ္၍ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေနၾကေသာ ဟင္းခတ္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားသည္ မိသားစု တစ္စု၏ မီးဖုိေခ်ာင္တြင္ မရွိမျဖစ္ အေရးႀကီးလွေသာ ဟင္းခတ္ပစၥည္း တစ္ခုအျဖစ္ ပုိင္ပုိင္ႏုိင္ ႏုိင္ေနရာ ယူထားၾကသည္။ ၁၉၀၈ ခုႏွစ္က ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ တုိက်ဳိတကၠသုိလ္ ပါေမာကၡတစ္ဦးက တီထြင္ႀကံ ဆရွာေဖြေဖာ္ ထုတ္ခဲ့ေသာ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ဳိးသည္ ႏွစ္ေပါင္း ၁၀၀ ေက်ာ္အတြင္း ဟင္းခတ္အခ်ဳိမႈန္႔ အျဖစ္ ကမၻာ တစ္ဝန္းသုိ႔ ပ်ံ႕ႏွ႔ံေရာက္ရွိသြားခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံအတြင္း မီွတင္းေနထိုင္ၾကေသာ ျပည္သူမ်ားသည္ ေရွးအစဥ္ အဆက္ကပင္ ဟင္းလ်ာႏွင့္ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားကုိ အရသာထူးကဲေစရန္အတြက္ ငါး၊ ပုစြန္၊ ငါးပိ၊ ဆား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တုိ႔ ကုိသာသုံးစဲြၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ လာခဲ့ၾကရာမွ ဓာတ္ခဲြခန္းတြင္ ဖန္တီးျပဳလုပ္ ထားသည့္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ ေျပာင္း လဲသုံးစဲြလာခဲ့ၾကသည္။ ၁၉၇၀ ျပည့္ႏွစ္ဝန္းက်င္ခန္႔တြင္ စီးပြားေရးၿမိဳ႕ေတာ္မ်ားႏွင့္ အုပ္ခ်ဳပ္ ေရး႐ုံးစုိက္ရာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ စတင္သုံးစဲြလာခဲ့ၾကသည္။
ထုိစဥ္ကာလမ်ားက တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး လက္ေဆာင္ေပးရာ၌ပင္ အခ်ဳိမႈန္႔အထုပ္ႀကီးမ်ားကုိ ထူးကဲေသာ လက္ေဆာင္ပစၥည္းတစ္ခုအေနျဖင့္ အသုံးျပဳခဲ့ၾကသည္။ ၁၉၇၅ ခုႏွစ္ဝန္းက်င္တြင္ ေမာ္လၿမိဳင္-ရန္ ကုန္ေမွာင္ခုိ ပစၥည္းကုန္သြယ္ေရး လမ္းေၾကာင္းမ်ားမွတစ္ဆင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ထုပ္မ်ားသည္ ပမာဏအမ်ား အျပား ဝင္ေရာက္လာခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံသားတုိ႔သည္ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ စတင္စမ္းသပ္ သုံးစဲြခဲ့ၾကစဥ္က ျမည္းစမ္းသည့္သေဘာမွ်သာ ရွိခဲ့ ၾကၿပီးဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္သည့္အခါတုိင္း အခ်ဳိမႈန္႔ကုိအၿမဲသျဖင့္ သုံးစဲြျခင္းမရွိခဲ့ၾကေပ။ အေဆာတ လ်င္ျဖင့္ အလ်င္အျမန္ခ်က္ျပဳတ္ရန္ လုိအပ္ေသာ အေျခအေနမ်ဳိး၌သာ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ ယာယီအေထာက္ အကူ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ အသုံးျပဳခဲ့ၾကၿပီး ပံုမွန္အားျဖင့္ ငါး၊ ပုစြန္၊ ငါးပိ စသည္တုိ႔ကုိသာ ဟင္းခတ္ ပစၥည္း အျဖစ္ အဓိကထား သုံးစဲြခဲ့ၾကသည္။
သုိ႔ရာတြင္ တစ္ေန႔တျခား လူဦးေရတုိးပြားလာျခင္း၊ အလုပ္အကိုင္ အခြင့္အလမ္းမ်ား ေပါမ်ားလာျခင္း၊ မိသားစု စားဝတ္ေနေရးအတြက္ ခက္ခက္ခဲခဲ ႀကိဳးပမ္းလာရျခင္း၊ သြားလာေရးအတြက္ အခ်ိန္ပိုမုိေပးရ ျခင္း၊ သားငါးေစ်းတည္ေနရာမ်ား ပုိမုိအလွမ္းေဝး လာျခင္းစေသာ အေျခခံအေၾကာင္းအရာမ်ားသည္ အခ်ိန္တုိ အတြင္း၌ အရသာရွိေသာ ဟင္းလ်ာ တစ္ခြက္ျဖစ္လာေစေရးအတြက္ လက္တစ္ကမ္း၌ လြယ္လင့္တကူ ဝယ္ယူရရွိႏုိင္ေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ အေလးထား သုံးစဲြရသည့္ အေျခအေန တစ္ရပ္ဆီသုိ႔ တြန္းပုိ႔ေပးခဲ့သည္။
မ်က္ေမွာက္ကာလတြင္ ျမန္မာတစ္ႏုိင္ငံလုံးရွိ စားေသာက္ဆုိင္မ်ား ရာႏႈန္းျပည့္နီးပါးသည္ အမည္အ မ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေနၾကေသာ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ သုံးစဲြလ်က္ ရွိေနၾကသလုိ အိမ္ေထာင္စုမ်ား အေနျဖင့္လည္း လူဦးေရ၏ ၉၀ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္သည္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ သုံးစဲြလ်က္ရွိေန ၾကသည္။ အၾကားအျမင္ ဗဟုသုတႏွင့္ ျပည့္စုံၿပီးက်န္းမာေရးကုိ အေလးထား လုိက္စားသည့္ အနည္း ငယ္မွ်သာ မိသားစုအခ်ဳိ႕တုိ႔ကသာလွ်င္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ ေရွာင္ရွားၾကၿပီး အမ်ားစုေသာ မိသားစုတို႔သည္ အခ်ဳိမႈန္႔၏ သံသရာ စက္ဝန္းအတြင္းမွ ႐ုန္းမထြက္ႏုိင္ဘဲ ရွိေနၾကသည္။
အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္တကြ အခ်ဳိမႈန္႔ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ထားေသာ အသားမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားကုိ ထုတ္လုပ္ သူတုိ႔က သဘာဝပစၥည္း တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ ပုံေဖာ္ေပးလ်က္ရွိသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ သုိ႔တည္းမဟုတ္ အခ်ဳိမႈန္႔ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ ထားေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔၏ ဓာတုေဗဒ အမည္မွာ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ဂလူတာ မိတ္ (Monosodium Glutamate) ျဖစ္ၿပီး ဂလူတာမစ္အက္စစ္ (Glutamic Acid) မွတစ္ဆင့္ ဓာတ္ခဲြ ခန္း နည္းပညာျဖင့္ ဖန္တီးေဖာ္ထုတ္ထားျခင္း ျဖစ္သည္။
ဂလူတာမစ္အက္စစ္သည္ ပ႐ုိတင္းႂကြယ္ဝေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ သဘာဝအေလ်ာက္ ပါဝင္ေန သည့္ အမုိင္ႏုိအက္စစ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ယင္းပစၥည္းကုိ ပီေလာပီနံ၊ ေျပာင္းဖူး၊ သကာရည္ စသည္တုိ႔မွ လည္း မုိႏုုိ ဆုိဒီယမ္ဂလူတာမိတ္ကမူ ယင္းမွတစ္ဆင့္ ဓာတ္ခဲြခန္းတြင္ ဖန္တီးရယူ ထုတ္လုပ္ေသာ သဘာဝလြန္ ဓာတုပစၥည္း တစ္မ်ဳိးသာျဖစ္သည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ပင္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔အမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔ကုိ ဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ ထည့္သြင္းသုံးစဲြမႈ ကာလၾကာရွည္ လာသည့္အခါ၊ ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္း၊ ေခါင္းကုိက္ျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ ႏွလုံးခုန္ျမန္ျခင္း၊ အသက္႐ွဴက်ပ္ျခင္း၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ျဖစ္ျခင္း၊ ထုံက်ဥ္ျခင္းစေသာ ေဝဒနာမ်ားျဖစ္ပြား လာႏုိင္ေၾကာင္း ေဆး သိပၸံ ပညာရွင္တုိ႔က သတိေပးထားၾကသည္။
အလြန္ ဆာေလာင္မြတ္သိပ္ေနခ်ိန္မ်ဳိး၌ တစ္နည္းအားျဖင့္ အစာအိမ္အတြင္း အစာမရွိသည့္အေျခအ ေနမ်ဳိး၌ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ လြန္ကဲစြာခတ္ထားေသာ စြပ္ျပဳတ္၊ ဆန္ျပဳတ္၊ ဟင္းခ်ဳိ၊ ေၾကး အုိးစေသာ အစားအစာမ်ားကို စားေသာက္မိပါက အခ်ဳိမႈန္႔၏ဓာတ္တုံ႔ျပန္မႈသည္ ပိုမုိျမန္ဆန္ၿပီး ေဖာ္ျပ ပါေရာဂါ လကၡဏာမ်ားကို ႀကံဳေတြ႕ၾကရႏုိင္သည္။
တစ္ခါတစ္ရံ ခႏၶာကုိယ္၏ တစ္ေနရာရာ၌ မေျပာပေလာက္ေသာ နာက်င္မႈမ်ားသည္ ေပၚလုိက္၊ ေပ်ာက္ လုိက္ျဖင့္ မၾကာခဏျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထရွိၾကျခင္းမ်ဳိးသည္လည္း အခ်ဳိမႈန္႔စားသုံးမႈ ပမာဏမ်ားျပား လာျခင္း၏ လကၡဏာ တစ္ရပ္ပင္ျဖစ္သည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ပမာဏ အမ်ားအျပားခတ္ထားေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားကုိ အားပါးတရျဖင့္ မ်ားမ်ားစားသုံးသည့္ အခါမ်ဳိး၌လည္း ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း၊ အသက္႐ွဴက်ပ္ျခင္း၊ ႏွလုံးခုန္ျမန္ျခင္းမ်ား ကုိ ခံစားၾကရေလ့ရွိသည္။
မုိႏုိဆုိဒီယမ္ဂလူတာမိတ္ေခၚ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိေရရွည္ စားသုံးသူမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိေသာ ေရာဂါတစ္ မ်ဳိးမွာ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကုိက္ ေဝဒနာျဖစ္ၿပီး အကယ္၍အခ်ဳိမႈန္႔စားသုံးမႈကုိ ေလွ်ာ့ခ်ျခင္းမျပဳပါက မၾကာ ခဏဆုိသလုိ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကုိက္တတ္သည့္ ေဝဒနာမွာ နာတာရွည္ေရာဂါမ်ဳိးကဲ့သုိ႔ စြဲကပ္သြားႏုိင္ သည္။ အလားတူပင္ ေမာပန္းလြယ္ျခင္း၊ ထုိင္းမႈိင္းျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္ က်ျခင္းစေသာ ေရာဂါေဝဒနာမ်ား လည္းျဖစ္ ပြားလာႏုိင္သည္။
အလွဴအတန္းကဲ့သုိ႔ေသာ လူအမ်ားအျပား စားသုံးရန္ ခ်က္ျပဳတ္သည့္ အခါမ်ဳိး၌လည္း အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ ပါဝင္ေသာ အသားမႈန္႔မ်ား၊ ဟင္းအႏွစ္မႈန္႔မ်ားကုိ ပမာဏမ်ားမ်ား သုံးစဲြခ်က္ျပဳတ္ပါက စားသုံး သူမ်ား အားေအာ့အန္ျခင္း၊ အသက္႐ွဴရခက္ခဲျခင္း၊ အားအင္ခ်ည့္နဲ႔ျခင္းစသည္တုိ႔ကုိ ခံစားၾကရေစႏုိင္သည္။ အလွဴအတန္းမ်ား၌ စီစဥ္ခ်က္ျပဳတ္ရေသာ ဟင္းလ်ာအမည္ (မယ္)တုိ႔မွာ မ်ားျပား႐ုံမွ်မက၊ ဟင္းအမည္ (မယ္) တစ္မ်ဳိးခ်င္းစီကလည္း ပမာဏ မ်ားျပားသည့္ အားေလ်ာ္စြာ၊ ဟင္းလ်ာခ်ဳိၿမိန္ေစရန္ ႏွင့္ စီမံခ်က္ျပဳတ္ ခ်ိန္ ျမန္ဆန္ေစေရးအတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ပမာဏ အမ်ားအျပားကုိ သုံးစဲြေလ့ ရွိၾကသည္။
အခ်ဳိမႈန္႔၏ သေဘာသဘာဝမွာ မိမိကုိယ္တုိင္က အရသာအားျဖင့္ အနည္းငယ္မွ်သာ ရွိေသာ္လည္း ဟင္းလ်ာ မ်ားထဲသုိ႔ ခတ္လုိက္သည့္အခါ ထုိဟင္းလ်ာမ်ားကုိ ထူးထူးကဲကဲ အရသာ ရွိသြားေစသည္။ ထုိ႔ ေၾကာင့္ အခ်ဳိမႈန္႔သီးသန္႔ကုိ သုံးစဲြသည္ျဖစ္ေစ၊ အခ်ဳိမႈန္႔ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ ထားေသာ အသားမႈန္႔မ်ား၊ ဟင္းခ်ဳိခဲမ်ား၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ား၊ ဟင္းခတ္အႏွစ္မႈန္႔မ်ား စသည္တုိ႔ကုိ သုံးစဲြသည္ျဖစ္ေစ၊ ဟင္းလ်ာမ်ားကုိ ထူးကဲစြာ အရသာရွိသြားေစသလုိ၊ မူလပင္ရင္း ဓာတုပစၥည္းျဖစ္သည့္ အခ်ဳိမႈန္႔၏ အာနိသင္ႏွင့္ ဆက္စပ္ ဆုိးက်ဳိးမ်ားကုိလည္း ခံစားရေစႏုိင္သည္။
ေနာက္ဆုံး သုေတသနျပဳထားခ်က္မ်ားအရ အခ်ဳိမႈန္႔ေခၚ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္သည္ ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္မ်ား ကုိ ပ်က္စီးေစႏုိင္ေသာ အဆိပ္အေတာက္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ ကာလၾကာရွည္စြာ သုံးစဲြစားသုံး သြားမည္ဆုိပါက မွတ္ဉာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းသည့္ ေဝဒနာကုိခံစားရႏုိင္ ေၾကာင္း ေဆးသိပၸံ ပညာရွင္ တုိ႔က သတိေပး ထားၾကသည္။
မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္သည္ ကာစီႏုိဂ်င္ေခၚ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ဝတၳဳပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ေသာ ေၾကာင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ပမာဏ အမ်ားအျပားပါဝင္သည့္ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္မ်ား၊ ၾကက္သားျပား မ်ား၊ အသားေခ်ာင္းႏွင့္အတူ အသားလုံးမ်ား၊ ဝက္အူေခ်ာင္းမ်ားႏွင့္ ၾကက္အူေခ်ာင္းမ်ား၊ တုိ႔ဟူး ေျခာက္ေၾကာ္၊ အားလူးေခ်ာင္းေၾကာ္၊ ငါးမုန္႔ေၾကာ္ႏွင့္ အသင့္စားအသားကင္မ်ား စသည္တုိ႔ကုိ ေရရွည္စားသုံးသြားမည္ ဆုိပါက ကင္ဆာေရာဂါေဝဒနာမ်ားကုိ ခံစားၾကရႏုိင္သည္။
ယခုအခါ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္ကုိ ထည့္သြင္းထားေသာ ႏုိ႔ႏွင့္ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ားသည္လည္း စားသုံး သူတုိ႔၏ လက္တစ္ကမ္းသုိ႔ေရာက္ရွိ လာေနၿပီျဖစ္သည္။ သဘာဝႏြားႏုိ႔ အနည္းငယ္ မွ်သာပါဝင္ ၿပီး မုိႏုိ ဆုိဒီယမ္ဂလူတာမိတ္ႏွင့္ မယ္လမင္းအမႈန္႔မ်ားကုိ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ ထားသည့္ အသင့္ေသာက္ သုံးႏုိင္ေသာ ႏုိ႔ဘူးမ်ား၊ ႏုိ႔ခဲမ်ား၊ ႏို႔မႈန္႔မ်ား၊ အာဟာရျဖည့္စြက္ အစားအစာမ်ား စသည္တုိ႔သည္ ေၾကာ္ ျငာ အားေကာင္းေကာင္းျဖင့္ အမ်ားျပည္သူတုိ႔ကုိ ဆဲြေဆာင္လ်က္ ရွိေနၾကသည္။
ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈေနာက္က်ေသာ ႏုိင္ငံမ်ားႏွင့္ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲႏုိင္ငံမ်ားကုိ မဆိုထားဘိ။ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီးႏိုင္ငံမ်ား၌ပင္ ႏုိ႔ႏွင့္ႏုိ႔ ထြက္ ပစၥည္းအတုမ်ားကို တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ ေစ်းကြက္တင္ေရာင္းခ် လ်က္ရွိေနၾကသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ပင္လွ်င္ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီးႏုိင္ငံႀကီးမ်ား၌ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္ႏွင့္ မယ္လမင္းအမႈန္႔မ်ားကုိ ေရာစပ္ထည့္ သြင္းျပဳလုပ္ ထားသည့္ ႏုိ႔ႏွင့္ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းအတုမ်ားကုိ အမ်ားျပည္သူအတြင္း ပ်ံ႕ႏွံ႔မသြားေစရန္ အတြက္ရွာေဖြေဖာ္ထုတ္ အေရးယူၿပီး ဖ်က္ဆီးပစ္သည့္ သတင္းမ်ားကုိ ႏုိင္ငံတကာ သတင္းမ်က္ႏွာစာမ်ား ေပၚ၌ မၾကာခဏ ဆုိသလုိ ေတြ႕ျမင္ေနၾကရျခင္းျဖစ္သည္။
သဘာဝလြန္ ဓာတုပစၥည္းျဖစ္ေသာ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္ကုိ အေျချပဳ၍ ထုတ္လုပ္ထားသည့္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ အသားမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းအႏွစ္မႈန္႔မ်ားကုိ လူအမ်ားက စဲြလမ္းႏွစ္ၿခိဳက္စြာ သုံးစဲြေန ၾကေသာ္လည္း ယင္းတုိ႔ကုိ ထုတ္လုပ္ေနသူမ်ားကမူ လုံးဝစားသုံးျခင္း မျပဳၾကေပ။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဆုိေသာ္ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္ ထုတ္ကုန္ပစၥည္းျဖစ္ေသာ အခ်ဳိမႈန္႔အပါအဝင္ အရသာမႈန္႔အမ်ဳိးမ်ဳိး တုိ႔၏ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးႏွင့္ က်န္းမာေရး အႏၲရာယ္မ်ားကုိ ထုတ္လုပ္သူတို႔က ေကာင္းစြာ သိရွိထားၾက ေသာေၾကာင့္ပင္ျဖစ္သည္။]
အျမင္လွေသာအျဖဴေရာင္ ပုံေဆာင္ခဲ ကေလးမ်ားျဖစ္သည့္ အခ်ဳိမႈန္႔သည္ ဟင္းလ်ာမ်ားကုိ အရသာ ထူးထူးကဲကဲ ရွိေစေသာ္လည္း အခ်ဳိမႈန္႔ေၾကာင့္ ရရွိခံစားၾကရမည့္ ေဘးအႏၲရာယ္တုိ႔ကမူ ေၾကာက္ခ မန္းလိလိထိတ္လန္႔ဖြယ္ ေကာင္းလြန္းသည့္အတြက္ အၾကားအျမင္ ဗဟုသုတႏွင့္ ျပည့္စုံေသာပုဂၢိဳလ္ တုိ႔က အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ “ခ်ဳိၿမိန္ေသာအဆိပ္” ဟုပင္ တင္စားသုံးႏႈန္းေလ့ ရွိၾကသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ပင္ ထုတ္လုပ္ သူတုိ႔ကုိယ္တုိင္က စားသုံးျခင္းမျပဳေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ သုံးစဲြ ေနၾက မည့္အစား ဟင္းလ်ာမ်ားခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ သဘာဝသၾကားညိဳ (Brown Sugar) ဆား၊ အသား၊ ငါးႏွင့္ ဟင္းခတ္ အသီးအရြက္တုိ႔ကုိသာ သုံးစဲြခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္သြားၾကျခင္း အားျဖင့္ က်န္းမာေပ်ာ္ ရႊင္ေသာ လူမႈဘဝကုိ တည္ေဆာက္သြား သင့္ၾကေပသည္။
ျမန္မာ့အလင္းသတင္းစာ
ေအာက္တုိဘာ (၁၀) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ယေန႔မ်က္ေမွာက္ စားေသာက္ကုန္ ေလာကတြင္ ဟင္းလ်ာမ်ားကုိ အရသာ ထူးကဲေစေသာ ဟင္းခတ္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားသည္ အမွတ္တံဆိပ္ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ထုပ္ပုိးမႈ ပုံစံ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ဆဲြေဆာင္မႈ အမ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ေစ်းကြက္ တစ္ခုလုံး၏ အဓိကက်ေသာ အခန္းက႑၌ က်ယ္က်ယ္ျပန္႔ျပန္႔ ေနရာယူလ်က္ ရွိေနၾကသည္။ အခ်ဳိ႕ ေသာ အမွတ္တံဆိပ္ မ်ားက အခ်ဳိမႈန္႔ဟူ၍ လည္းေကာင္း၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔ဟူ၍ လည္းေကာင္း အမည္တပ္ ထားၾကသလုိ . . . အခ်ဳိ႕ကမူ အသားမႈန္႔ ဟူ၍ လည္းေကာင္း၊ သဘာဝဟင္းခတ္မႈန္႔ ဟူ၍ ည္း ေကာင္း ေခၚေဝၚသုံးႏႈန္းကာ ေစ်းကြက္တင္ ေရာင္းခ်လ်က္ ရွိေနၾကသည္။
ယင္းကဲ့သုိ႔ အမည္နာမ အမ်ဳိးမ်ဳိးတပ္၍ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေနၾကေသာ ဟင္းခတ္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားသည္ မိသားစု တစ္စု၏ မီးဖုိေခ်ာင္တြင္ မရွိမျဖစ္ အေရးႀကီးလွေသာ ဟင္းခတ္ပစၥည္း တစ္ခုအျဖစ္ ပုိင္ပုိင္ႏုိင္ ႏုိင္ေနရာ ယူထားၾကသည္။ ၁၉၀၈ ခုႏွစ္က ဂ်ပန္ႏုိင္ငံ တုိက်ဳိတကၠသုိလ္ ပါေမာကၡတစ္ဦးက တီထြင္ႀကံ ဆရွာေဖြေဖာ္ ထုတ္ခဲ့ေသာ ဓာတုပစၥည္းတစ္မ်ဳိးသည္ ႏွစ္ေပါင္း ၁၀၀ ေက်ာ္အတြင္း ဟင္းခတ္အခ်ဳိမႈန္႔ အျဖစ္ ကမၻာ တစ္ဝန္းသုိ႔ ပ်ံ႕ႏွ႔ံေရာက္ရွိသြားခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံအတြင္း မီွတင္းေနထိုင္ၾကေသာ ျပည္သူမ်ားသည္ ေရွးအစဥ္ အဆက္ကပင္ ဟင္းလ်ာႏွင့္ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားကုိ အရသာထူးကဲေစရန္အတြက္ ငါး၊ ပုစြန္၊ ငါးပိ၊ ဆား၊ ဟင္းသီးဟင္းရြက္တုိ႔ ကုိသာသုံးစဲြၿပီး ခ်က္ျပဳတ္ လာခဲ့ၾကရာမွ ဓာတ္ခဲြခန္းတြင္ ဖန္တီးျပဳလုပ္ ထားသည့္ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ ေျပာင္း လဲသုံးစဲြလာခဲ့ၾကသည္။ ၁၉၇၀ ျပည့္ႏွစ္ဝန္းက်င္ခန္႔တြင္ စီးပြားေရးၿမိဳ႕ေတာ္မ်ားႏွင့္ အုပ္ခ်ဳပ္ ေရး႐ုံးစုိက္ရာ ၿမိဳ႕ႀကီးမ်ားတြင္ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ စတင္သုံးစဲြလာခဲ့ၾကသည္။
ထုိစဥ္ကာလမ်ားက တစ္ဦးႏွင့္တစ္ဦး လက္ေဆာင္ေပးရာ၌ပင္ အခ်ဳိမႈန္႔အထုပ္ႀကီးမ်ားကုိ ထူးကဲေသာ လက္ေဆာင္ပစၥည္းတစ္ခုအေနျဖင့္ အသုံးျပဳခဲ့ၾကသည္။ ၁၉၇၅ ခုႏွစ္ဝန္းက်င္တြင္ ေမာ္လၿမိဳင္-ရန္ ကုန္ေမွာင္ခုိ ပစၥည္းကုန္သြယ္ေရး လမ္းေၾကာင္းမ်ားမွတစ္ဆင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ထုပ္မ်ားသည္ ပမာဏအမ်ား အျပား ဝင္ေရာက္လာခဲ့သည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံသားတုိ႔သည္ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ စတင္စမ္းသပ္ သုံးစဲြခဲ့ၾကစဥ္က ျမည္းစမ္းသည့္သေဘာမွ်သာ ရွိခဲ့ ၾကၿပီးဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္သည့္အခါတုိင္း အခ်ဳိမႈန္႔ကုိအၿမဲသျဖင့္ သုံးစဲြျခင္းမရွိခဲ့ၾကေပ။ အေဆာတ လ်င္ျဖင့္ အလ်င္အျမန္ခ်က္ျပဳတ္ရန္ လုိအပ္ေသာ အေျခအေနမ်ဳိး၌သာ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ ယာယီအေထာက္ အကူ ပစၥည္းတစ္မ်ဳိးအျဖစ္ အသုံးျပဳခဲ့ၾကၿပီး ပံုမွန္အားျဖင့္ ငါး၊ ပုစြန္၊ ငါးပိ စသည္တုိ႔ကုိသာ ဟင္းခတ္ ပစၥည္း အျဖစ္ အဓိကထား သုံးစဲြခဲ့ၾကသည္။
သုိ႔ရာတြင္ တစ္ေန႔တျခား လူဦးေရတုိးပြားလာျခင္း၊ အလုပ္အကိုင္ အခြင့္အလမ္းမ်ား ေပါမ်ားလာျခင္း၊ မိသားစု စားဝတ္ေနေရးအတြက္ ခက္ခက္ခဲခဲ ႀကိဳးပမ္းလာရျခင္း၊ သြားလာေရးအတြက္ အခ်ိန္ပိုမုိေပးရ ျခင္း၊ သားငါးေစ်းတည္ေနရာမ်ား ပုိမုိအလွမ္းေဝး လာျခင္းစေသာ အေျခခံအေၾကာင္းအရာမ်ားသည္ အခ်ိန္တုိ အတြင္း၌ အရသာရွိေသာ ဟင္းလ်ာ တစ္ခြက္ျဖစ္လာေစေရးအတြက္ လက္တစ္ကမ္း၌ လြယ္လင့္တကူ ဝယ္ယူရရွိႏုိင္ေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ အေလးထား သုံးစဲြရသည့္ အေျခအေန တစ္ရပ္ဆီသုိ႔ တြန္းပုိ႔ေပးခဲ့သည္။
မ်က္ေမွာက္ကာလတြင္ ျမန္မာတစ္ႏုိင္ငံလုံးရွိ စားေသာက္ဆုိင္မ်ား ရာႏႈန္းျပည့္နီးပါးသည္ အမည္အ မ်ဳိးမ်ဳိးျဖင့္ ထုတ္လုပ္ေရာင္းခ်ေနၾကေသာ အခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ သုံးစဲြလ်က္ ရွိေနၾကသလုိ အိမ္ေထာင္စုမ်ား အေနျဖင့္လည္း လူဦးေရ၏ ၉၀ ရာခုိင္ႏႈန္းေက်ာ္သည္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ သုံးစဲြလ်က္ရွိေန ၾကသည္။ အၾကားအျမင္ ဗဟုသုတႏွင့္ ျပည့္စုံၿပီးက်န္းမာေရးကုိ အေလးထား လုိက္စားသည့္ အနည္း ငယ္မွ်သာ မိသားစုအခ်ဳိ႕တုိ႔ကသာလွ်င္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ ေရွာင္ရွားၾကၿပီး အမ်ားစုေသာ မိသားစုတို႔သည္ အခ်ဳိမႈန္႔၏ သံသရာ စက္ဝန္းအတြင္းမွ ႐ုန္းမထြက္ႏုိင္ဘဲ ရွိေနၾကသည္။
အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္တကြ အခ်ဳိမႈန္႔ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ထားေသာ အသားမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခတ္မႈန္႔မ်ားကုိ ထုတ္လုပ္ သူတုိ႔က သဘာဝပစၥည္း တစ္မ်ဳိးအျဖစ္ ပုံေဖာ္ေပးလ်က္ရွိသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ သုိ႔တည္းမဟုတ္ အခ်ဳိမႈန္႔ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ ထားေသာ ဟင္းခတ္မႈန္႔ အမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔၏ ဓာတုေဗဒ အမည္မွာ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ဂလူတာ မိတ္ (Monosodium Glutamate) ျဖစ္ၿပီး ဂလူတာမစ္အက္စစ္ (Glutamic Acid) မွတစ္ဆင့္ ဓာတ္ခဲြ ခန္း နည္းပညာျဖင့္ ဖန္တီးေဖာ္ထုတ္ထားျခင္း ျဖစ္သည္။
ဂလူတာမစ္အက္စစ္သည္ ပ႐ုိတင္းႂကြယ္ဝေသာ အစားအစာမ်ားတြင္ သဘာဝအေလ်ာက္ ပါဝင္ေန သည့္ အမုိင္ႏုိအက္စစ္တစ္မ်ဳိးျဖစ္ၿပီး ယင္းပစၥည္းကုိ ပီေလာပီနံ၊ ေျပာင္းဖူး၊ သကာရည္ စသည္တုိ႔မွ လည္း မုိႏုုိ ဆုိဒီယမ္ဂလူတာမိတ္ကမူ ယင္းမွတစ္ဆင့္ ဓာတ္ခဲြခန္းတြင္ ဖန္တီးရယူ ထုတ္လုပ္ေသာ သဘာဝလြန္ ဓာတုပစၥည္း တစ္မ်ဳိးသာျဖစ္သည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ပင္ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔အမ်ဳိးမ်ဳိးတုိ႔ကုိ ဟင္းလ်ာမ်ား ခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ ထည့္သြင္းသုံးစဲြမႈ ကာလၾကာရွည္ လာသည့္အခါ၊ ရင္ဘတ္ေအာင့္ျခင္း၊ ေခါင္းကုိက္ျခင္း၊ ပ်ဳိ႕ျခင္း၊ ႏွလုံးခုန္ျမန္ျခင္း၊ အသက္႐ွဴက်ပ္ျခင္း၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ျဖစ္ျခင္း၊ ထုံက်ဥ္ျခင္းစေသာ ေဝဒနာမ်ားျဖစ္ပြား လာႏုိင္ေၾကာင္း ေဆး သိပၸံ ပညာရွင္တုိ႔က သတိေပးထားၾကသည္။
အလြန္ ဆာေလာင္မြတ္သိပ္ေနခ်ိန္မ်ဳိး၌ တစ္နည္းအားျဖင့္ အစာအိမ္အတြင္း အစာမရွိသည့္အေျခအ ေနမ်ဳိး၌ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ လြန္ကဲစြာခတ္ထားေသာ စြပ္ျပဳတ္၊ ဆန္ျပဳတ္၊ ဟင္းခ်ဳိ၊ ေၾကး အုိးစေသာ အစားအစာမ်ားကို စားေသာက္မိပါက အခ်ဳိမႈန္႔၏ဓာတ္တုံ႔ျပန္မႈသည္ ပိုမုိျမန္ဆန္ၿပီး ေဖာ္ျပ ပါေရာဂါ လကၡဏာမ်ားကို ႀကံဳေတြ႕ၾကရႏုိင္သည္။
တစ္ခါတစ္ရံ ခႏၶာကုိယ္၏ တစ္ေနရာရာ၌ မေျပာပေလာက္ေသာ နာက်င္မႈမ်ားသည္ ေပၚလုိက္၊ ေပ်ာက္ လုိက္ျဖင့္ မၾကာခဏျဖစ္ေလ့ျဖစ္ထရွိၾကျခင္းမ်ဳိးသည္လည္း အခ်ဳိမႈန္႔စားသုံးမႈ ပမာဏမ်ားျပား လာျခင္း၏ လကၡဏာ တစ္ရပ္ပင္ျဖစ္သည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ပမာဏ အမ်ားအျပားခတ္ထားေသာ စားေသာက္ ဖြယ္ရာမ်ားကုိ အားပါးတရျဖင့္ မ်ားမ်ားစားသုံးသည့္ အခါမ်ဳိး၌လည္း ပ်ဳိ႕အန္ျခင္း၊ အသက္႐ွဴက်ပ္ျခင္း၊ ႏွလုံးခုန္ျမန္ျခင္းမ်ား ကုိ ခံစားၾကရေလ့ရွိသည္။
မုိႏုိဆုိဒီယမ္ဂလူတာမိတ္ေခၚ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိေရရွည္ စားသုံးသူမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားေလ့ရွိေသာ ေရာဂါတစ္ မ်ဳိးမွာ ေခါင္းတစ္ျခမ္းကုိက္ ေဝဒနာျဖစ္ၿပီး အကယ္၍အခ်ဳိမႈန္႔စားသုံးမႈကုိ ေလွ်ာ့ခ်ျခင္းမျပဳပါက မၾကာ ခဏဆုိသလုိ ေခါင္းတစ္ျခမ္း ကုိက္တတ္သည့္ ေဝဒနာမွာ နာတာရွည္ေရာဂါမ်ဳိးကဲ့သုိ႔ စြဲကပ္သြားႏုိင္ သည္။ အလားတူပင္ ေမာပန္းလြယ္ျခင္း၊ ထုိင္းမႈိင္းျခင္း၊ စိတ္ဓာတ္ က်ျခင္းစေသာ ေရာဂါေဝဒနာမ်ား လည္းျဖစ္ ပြားလာႏုိင္သည္။
အလွဴအတန္းကဲ့သုိ႔ေသာ လူအမ်ားအျပား စားသုံးရန္ ခ်က္ျပဳတ္သည့္ အခါမ်ဳိး၌လည္း အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ ပါဝင္ေသာ အသားမႈန္႔မ်ား၊ ဟင္းအႏွစ္မႈန္႔မ်ားကုိ ပမာဏမ်ားမ်ား သုံးစဲြခ်က္ျပဳတ္ပါက စားသုံး သူမ်ား အားေအာ့အန္ျခင္း၊ အသက္႐ွဴရခက္ခဲျခင္း၊ အားအင္ခ်ည့္နဲ႔ျခင္းစသည္တုိ႔ကုိ ခံစားၾကရေစႏုိင္သည္။ အလွဴအတန္းမ်ား၌ စီစဥ္ခ်က္ျပဳတ္ရေသာ ဟင္းလ်ာအမည္ (မယ္)တုိ႔မွာ မ်ားျပား႐ုံမွ်မက၊ ဟင္းအမည္ (မယ္) တစ္မ်ဳိးခ်င္းစီကလည္း ပမာဏ မ်ားျပားသည့္ အားေလ်ာ္စြာ၊ ဟင္းလ်ာခ်ဳိၿမိန္ေစရန္ ႏွင့္ စီမံခ်က္ျပဳတ္ ခ်ိန္ ျမန္ဆန္ေစေရးအတြက္ အခ်ဳိမႈန္႔ပမာဏ အမ်ားအျပားကုိ သုံးစဲြေလ့ ရွိၾကသည္။
အခ်ဳိမႈန္႔၏ သေဘာသဘာဝမွာ မိမိကုိယ္တုိင္က အရသာအားျဖင့္ အနည္းငယ္မွ်သာ ရွိေသာ္လည္း ဟင္းလ်ာ မ်ားထဲသုိ႔ ခတ္လုိက္သည့္အခါ ထုိဟင္းလ်ာမ်ားကုိ ထူးထူးကဲကဲ အရသာ ရွိသြားေစသည္။ ထုိ႔ ေၾကာင့္ အခ်ဳိမႈန္႔သီးသန္႔ကုိ သုံးစဲြသည္ျဖစ္ေစ၊ အခ်ဳိမႈန္႔ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ ထားေသာ အသားမႈန္႔မ်ား၊ ဟင္းခ်ဳိခဲမ်ား၊ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ား၊ ဟင္းခတ္အႏွစ္မႈန္႔မ်ား စသည္တုိ႔ကုိ သုံးစဲြသည္ျဖစ္ေစ၊ ဟင္းလ်ာမ်ားကုိ ထူးကဲစြာ အရသာရွိသြားေစသလုိ၊ မူလပင္ရင္း ဓာတုပစၥည္းျဖစ္သည့္ အခ်ဳိမႈန္႔၏ အာနိသင္ႏွင့္ ဆက္စပ္ ဆုိးက်ဳိးမ်ားကုိလည္း ခံစားရေစႏုိင္သည္။
ေနာက္ဆုံး သုေတသနျပဳထားခ်က္မ်ားအရ အခ်ဳိမႈန္႔ေခၚ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္သည္ ဦးေႏွာက္ ဆဲလ္မ်ား ကုိ ပ်က္စီးေစႏုိင္ေသာ အဆိပ္အေတာက္ တစ္မ်ဳိးျဖစ္ေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရသည္။ အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ ကာလၾကာရွည္စြာ သုံးစဲြစားသုံး သြားမည္ဆုိပါက မွတ္ဉာဏ္ခ်ဳိ႕ယြင္းသည့္ ေဝဒနာကုိခံစားရႏုိင္ ေၾကာင္း ေဆးသိပၸံ ပညာရွင္ တုိ႔က သတိေပး ထားၾကသည္။
မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္သည္ ကာစီႏုိဂ်င္ေခၚ ကင္ဆာျဖစ္ေစသည့္ ဝတၳဳပစၥည္းတစ္မ်ဳိးျဖစ္ေသာ ေၾကာင့္ အခ်ဳိမႈန္႔ပမာဏ အမ်ားအျပားပါဝင္သည့္ ဟင္းလ်ာမ်ား၊ ဝက္ေပါင္ေျခာက္မ်ား၊ ၾကက္သားျပား မ်ား၊ အသားေခ်ာင္းႏွင့္အတူ အသားလုံးမ်ား၊ ဝက္အူေခ်ာင္းမ်ားႏွင့္ ၾကက္အူေခ်ာင္းမ်ား၊ တုိ႔ဟူး ေျခာက္ေၾကာ္၊ အားလူးေခ်ာင္းေၾကာ္၊ ငါးမုန္႔ေၾကာ္ႏွင့္ အသင့္စားအသားကင္မ်ား စသည္တုိ႔ကုိ ေရရွည္စားသုံးသြားမည္ ဆုိပါက ကင္ဆာေရာဂါေဝဒနာမ်ားကုိ ခံစားၾကရႏုိင္သည္။
ယခုအခါ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္ကုိ ထည့္သြင္းထားေသာ ႏုိ႔ႏွင့္ႏုိ႔ထြက္ ပစၥည္းမ်ားသည္လည္း စားသုံး သူတုိ႔၏ လက္တစ္ကမ္းသုိ႔ေရာက္ရွိ လာေနၿပီျဖစ္သည္။ သဘာဝႏြားႏုိ႔ အနည္းငယ္ မွ်သာပါဝင္ ၿပီး မုိႏုိ ဆုိဒီယမ္ဂလူတာမိတ္ႏွင့္ မယ္လမင္းအမႈန္႔မ်ားကုိ ထည့္သြင္းျပဳလုပ္ ထားသည့္ အသင့္ေသာက္ သုံးႏုိင္ေသာ ႏုိ႔ဘူးမ်ား၊ ႏုိ႔ခဲမ်ား၊ ႏို႔မႈန္႔မ်ား၊ အာဟာရျဖည့္စြက္ အစားအစာမ်ား စသည္တုိ႔သည္ ေၾကာ္ ျငာ အားေကာင္းေကာင္းျဖင့္ အမ်ားျပည္သူတုိ႔ကုိ ဆဲြေဆာင္လ်က္ ရွိေနၾကသည္။
ဖြံ႕ၿဖိဳးမႈေနာက္က်ေသာ ႏုိင္ငံမ်ားႏွင့္ ဖြံ႕ၿဖိဳးဆဲႏုိင္ငံမ်ားကုိ မဆိုထားဘိ။ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီးႏိုင္ငံမ်ား၌ပင္ ႏုိ႔ႏွင့္ႏုိ႔ ထြက္ ပစၥည္းအတုမ်ားကို တြင္တြင္က်ယ္က်ယ္ ေစ်းကြက္တင္ေရာင္းခ် လ်က္ရွိေနၾကသည္။ ထုိ႔ေၾကာင့္ ပင္လွ်င္ ဖြံ႕ၿဖိဳးၿပီးႏုိင္ငံႀကီးမ်ား၌ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္ႏွင့္ မယ္လမင္းအမႈန္႔မ်ားကုိ ေရာစပ္ထည့္ သြင္းျပဳလုပ္ ထားသည့္ ႏုိ႔ႏွင့္ႏုိ႔ထြက္ပစၥည္းအတုမ်ားကုိ အမ်ားျပည္သူအတြင္း ပ်ံ႕ႏွံ႔မသြားေစရန္ အတြက္ရွာေဖြေဖာ္ထုတ္ အေရးယူၿပီး ဖ်က္ဆီးပစ္သည့္ သတင္းမ်ားကုိ ႏုိင္ငံတကာ သတင္းမ်က္ႏွာစာမ်ား ေပၚ၌ မၾကာခဏ ဆုိသလုိ ေတြ႕ျမင္ေနၾကရျခင္းျဖစ္သည္။
သဘာဝလြန္ ဓာတုပစၥည္းျဖစ္ေသာ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္ကုိ အေျချပဳ၍ ထုတ္လုပ္ထားသည့္ အခ်ဳိမႈန္႔၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔၊ အသားမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းအႏွစ္မႈန္႔မ်ားကုိ လူအမ်ားက စဲြလမ္းႏွစ္ၿခိဳက္စြာ သုံးစဲြေန ၾကေသာ္လည္း ယင္းတုိ႔ကုိ ထုတ္လုပ္ေနသူမ်ားကမူ လုံးဝစားသုံးျခင္း မျပဳၾကေပ။ အဘယ္ေၾကာင့္ ဆုိေသာ္ မုိႏုိဆုိဒီယမ္ ဂလူတာမိတ္ ထုတ္ကုန္ပစၥည္းျဖစ္ေသာ အခ်ဳိမႈန္႔အပါအဝင္ အရသာမႈန္႔အမ်ဳိးမ်ဳိး တုိ႔၏ ေဘးထြက္ဆုိးက်ဳိးႏွင့္ က်န္းမာေရး အႏၲရာယ္မ်ားကုိ ထုတ္လုပ္သူတို႔က ေကာင္းစြာ သိရွိထားၾက ေသာေၾကာင့္ပင္ျဖစ္သည္။]
အျမင္လွေသာအျဖဴေရာင္ ပုံေဆာင္ခဲ ကေလးမ်ားျဖစ္သည့္ အခ်ဳိမႈန္႔သည္ ဟင္းလ်ာမ်ားကုိ အရသာ ထူးထူးကဲကဲ ရွိေစေသာ္လည္း အခ်ဳိမႈန္႔ေၾကာင့္ ရရွိခံစားၾကရမည့္ ေဘးအႏၲရာယ္တုိ႔ကမူ ေၾကာက္ခ မန္းလိလိထိတ္လန္႔ဖြယ္ ေကာင္းလြန္းသည့္အတြက္ အၾကားအျမင္ ဗဟုသုတႏွင့္ ျပည့္စုံေသာပုဂၢိဳလ္ တုိ႔က အခ်ဳိမႈန္႔ကုိ “ခ်ဳိၿမိန္ေသာအဆိပ္” ဟုပင္ တင္စားသုံးႏႈန္းေလ့ ရွိၾကသည္။
ထုိ႔ေၾကာင့္ပင္ ထုတ္လုပ္ သူတုိ႔ကုိယ္တုိင္က စားသုံးျခင္းမျပဳေသာ အခ်ဳိမႈန္႔ႏွင့္ ဟင္းခ်ဳိမႈန္႔မ်ားကုိ သုံးစဲြ ေနၾက မည့္အစား ဟင္းလ်ာမ်ားခ်က္ျပဳတ္ရာတြင္ သဘာဝသၾကားညိဳ (Brown Sugar) ဆား၊ အသား၊ ငါးႏွင့္ ဟင္းခတ္ အသီးအရြက္တုိ႔ကုိသာ သုံးစဲြခ်က္ျပဳတ္ စားေသာက္သြားၾကျခင္း အားျဖင့္ က်န္းမာေပ်ာ္ ရႊင္ေသာ လူမႈဘဝကုိ တည္ေဆာက္သြား သင့္ၾကေပသည္။
ျမန္မာ့အလင္းသတင္းစာ
ေအာက္တုိဘာ (၁၀) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+