ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ (၉ ပြဲ)

ၿမိဳ႕နာမည္ပါတဲ့ အစား အစာေတြကို ခ်က္တိုင္း အဲ့ဒီက ၿမိဳ႕သူ၊ ၿမိဳ႕သားေတြလို႕ ယူဆ ရသူမ်ားက အဲ့ဒီလို ခ်က္တာ မဟုတ္ဘူး၊ မသိပဲနဲ႕မခ်က္နဲ႕လို႕ အမ်ားအားျဖင့္ ေျပာတတ္ ၾကပါတယ္။ အစားအစာ တိုင္းကို အဲ့ဒီၿမိဳ႕၊ အဲ့ဒီႏိူင္ငံမွာ သြားစား၊ အဲ့ဒီခ်က္ နည္းမ်ားကို ထြင္ခဲ့တဲ့ သူမ်ားကို ေမးၿပီးမွ ခ်က္ထား တာ မဟုတ္လို႕ မတူဘူးလို႔ ယူဆသူမ်ား မိမိၾကိဳက္နွစ္သက္ရာ နည္းနဲ႔ ခ်က္ႏိူင္ ပါတယ္ရွင္။

***... ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲ တစ္ပြဲစာျပင္ဖို႕ အတြက္ လိုအပ္ တာေလးေတြ…

1. ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲ – 1 cup (250 mL)ခန္႕
2. ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲအၾကြပ္ေၾကာ္ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႔
3. ၾကက္အရည္ ဆမ္းဟင္း – 1/2 cup (125 ml)ခန္႔ (ဆီမ်ားေဝ့ေနသည့္အတြက္ ဟင္းရည္ကို ေမႊၿပီးမွထည့္ပါ။)
4. အုန္းႏိူ႕ဆီခ်က္ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ (သို႔) ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
5. ကုလားပဲေလွာ္မွဳန္႕ – ထမင္းစားဇြန္း တစ္ဝက္ခန္႕
6. ပါးပါးလွီးကာေရေဆးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခန္႕
7. ပါးပါးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္ပင္ – အနည္းငယ္
8. သံပုရာသီး – ၾကိဳက္နွစ္သက္သေလာက္္
9. ငရုတ္သီးဆီေၾကာ္ – ၾကိဳက္နွစ္သက္သေလာက္္

***... ေခါက္ဆြဲေလး ျပဳတ္ရေအာင္…..

ဂ်ဳံေခါက္ဆြဲေျခာက္ – တစ္ထုပ္ နွင့္ ၄ ပံု ၁ ပံု (470 g) ကို ေပ်ာ့သြားေအာင္ျပဳတ္ၿပီး ေရေအးျဖင့္ေဆး ကာ၊ ေရျပန္စစ္ၿပီးလွ်င္ အသံုးျပဳရန္အတြက္ ေခါက္ဆြဲ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ (ေခါက္ဆြဲေျခာက္ မသံုးသူ မ်ား ျပဳတ္ရန္ မလိုပါ။)

***... ေခါက္ဆြဲ အၾကြပ္ေၾကာ္ေလး ေၾကာ္ရေအာင္….

ေရစစ္ၿပီးသည့္ေခါက္ဆြဲမ်ားမွ 1 cup (250 mL)ခန္႕ကို အေတာ္ေလး ပူေနသည့္ ဆီ (ဆီသန္႔သန္႔ျဖင့္ေၾကာ္ မွ ေခါက္ဆြဲၾကြပ္ပါတယ္) ထဲထည့္ေၾကာ္ၿပီး နွစ္ဖက္လံုး ေရႊဝါေရာင္ျဖစ္ကာၾကြပ္လာလွ်င္ ဆယ္ၿပီး ဆီစစ္ထားပါ။
(ေခါက္ဆြဲထည့္ခ် လိုက္လွ်င္ ဆီမ်ား လွ်ံထြက္လာတတ္သျဖင့္ ေဇာက္နက္ေသာ အိုးကို သံုးၿပီး ေၾကာ္ေပးပါ။)

***... ၾကက္အရည္ ဆမ္းဟင္း ခ်က္ဖို႕အတြက္ လိုအပ္တာေလးေတြ…

1. ၾကက္ရင္ပံုသား - 500 g (၃၂ က်ပ္သားခြဲခန္႕)
2. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း
3. ဆီ – 1/2 cup (125 ml)
4. ပါးပါးေသးေသးလွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – 2 cups (500 ml)
5. နႏြင္းမွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္းတစ္ဝက္
6. အေရာင္တင္မွဳန္႕ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
7. ငါးငံျပာရည္ – 1/2 cup (120 ml)
8. အရသာမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၃ ဇြန္းခန္႔ (ငါးငံျပာရည္ပါသျဖင့္ ခ်င့္ခိ်္န္ထည့္ေပးပါ။)
9. ေရေႏြး – 3 1/2 cups (875 ml)

***... ၾကက္အရည္ဆမ္းဟင္းေလး ခ်က္ရေအာင္…

လက္တစ္ဆစ္ခန္႕ အတံုးေလးမ်ားလွီးထားေသာ ၾကက္္ရင္ပံုသားကို ဆား ျဖင့္နယ္ထားပါ။

ဆီ ထဲထည့္ေၾကာ္ထားေသာ ၾကက္သြန္နီ ေရႊဝါညိဳေရာင္ေျပာင္းလာလွ်င္ နႏြင္းမွဳန္႕ နွင့္ ေရာင္တင္မွဳန္႕ကို ထည့္ကာ ၄၊၅ ခ်က္ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။

ၿပီးလွ်င္ ငါးငံျပာရည္ထည့္ကာ အနည္းငယ္ေမႊေၾကာ္ၿပီးလွ်င္ ၾကက္သား နွင့္ အရသာမွဳန္႕ထည့္၍ ၈ မိနစ္ ခန္႔ ေမႊေၾကာ္ပါ။

ၿပီးေနာက္ ေရေႏြးထည့္ကာ အိုးအဖံုး ဖံုးၿပီး medium heat ျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ခန္႕ တည္ကာ အေပါ့ အငံျမည္းၿပီးလွ်င္ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲအတြက္ ၾကက္အရည္ ဆမ္းဟင္း အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။

***... အုန္းႏိူ႕ဆီခ်က္ေလး ခ်က္ရေအာင္ …

1. အုန္းႏိူ႕ (creamy coconut) – တစ္ဗူး (560 ml )

coconut milk ဗူး ကိုသံုးၿပီး ဆီခ်က္ ခ်က္လွ်င္ အုန္းဆီအနွစ္ အရနည္းသျဖင့္ creamy coconut ဗူး ကို သံုးေပးပါ။

အုန္းႏိူ႕ကို medium heat ျဖင့္ မိနစ္ ၄၀ ခန္႕ အနည္းငယ္ေမႊၿပီး က်ဳိေပးပါ။ (သံုးသည့္အုန္းႏိူ႔ အနည္းအမ်ား နွင့္ အမ်ဳိးအစား ေပၚမူတည္ၿပီး အခ်ိန္အတိုးအေလွ်ာ့ ရိွပါတယ္။)

ဆီ နွင့္ အဖတ္မ်ားလံုးဝကြဲထြက္သြားလွွ်င္ အုန္းႏိူ႕ဆီခ်က္ေလး အသံုးျပဳရန္ အသင့္ျဖစ္ၿပီမို႕ မီးဖိုမွဖယ္ေပးပါ။

အားလံုးခ်က္ၿပီးေနာက္ တစ္ပြဲစာျပန္ရန္လိုအပ္သည္မ်ားကို ေဇာက္နက္ေသာ ပန္းကန္ျပားထဲ လွလွပပ ထည့္ကာ ေရႊေတာင္ေခါက္ဆြဲကို အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ႏိူင္ပါၿပီ။

https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...