သြားဝါျခင္းအေၾကာင္း သိေကာင္းစရာမ်ား

လူတစ္ေယာက္ရဲ႕ အလွအပကို ဆံုးျဖတ္ေပးတဲ့ အလွအပေတြ ထဲမွာ သြားဟာလည္း အခန္းက႑ တစ္ခုမွ ပါဝင္လ်က္ ရွိပါတယ္။ အေၾကာင္း အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ သြားခြ်တ္ရတဲ့ အခါမ်ိဳးမွာပင္ အံသြား ကဲ့သုိ႔ လူမျမင္ႏိုင္ သည့္ သြားမ်ားမွ လြဲၿပီး ေရွ႕ပိုင္း သြားမ်ား ဆိုပါက မိမိ၏ ရုပ္ရည္ရူပကာကို လြန္စြာ ထိခိုက္ေစႏိုင္တာကို ပရိတ္သတ္မ်ား သတိျပဳမိ လိမ့္မယ္ ထင္ပါတယ္။

ဒါ့အျပင္ သြားခြ်တ္ ထားရသည္ မဟုတ္ေသာ္လည္း သြား၏ အေရာင္မွာ အျဖဴေရာင္ မဟုတ္ဘဲ အဝါေရာင္ ဘက္သုိ႔ျဖစ္ေန ပါကလည္း တျခား လူမ်ား၏ အျမင္မွာ တင့္တယ္မည္ မဟုတ္ဘဲ လူပံုအလယ္ စကားေျပာ သည့္ အခါတိုင္း မိမိကိုယ္ကို ယံုၾကည္မႈ မရွိဘဲ အခက္ခဲမ်ား ေတြ႕ၾကံဳရသည္ကို ပရိတ္သတ္မ်ားက သတိျပဳသင့္ ပါတယ္။ ပံုမွန္ သြားတိုက္ျခင္းျဖင့္ သြားကို ပံုထိန္သိမ္းၾကေသာ္လည္း ၎ထိန္းသိမ္း နည္းဟာ အမွန္စင္စစ္ သြားမ်ား အဝါေရာင္သို႔ ေျပာင္းလဲျခင္းကို ထိေရာက္စြာ ထိန္းသိမ္းႏိုင္မွာ မဟုတ္တာေၾကာင့္ ဘာေၾကာင့္ သြားမ်ားဝါရသည္ႏွင့္ မည္သည့္ အျပဳအမူေတြက သြားအဝါေရာင္သို႔ ေျပာင္းလဲျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစသလဲ ဆိုတာ သိရွိထားဖို႔ လိုအပ္ပါတယ္။ သြားဝါရျခင္း၏ အေၾကာင္းရင္းမ်ား မ်ားစြာရွိသည့္ အနက္ မိမိတို႔ စားသံုးေသာ အစားအစာမ်ားက သြားဝါျခင္းကို အထိေရာက္ဆံုး ျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ယခုေဆာင္းပါးကေန ေဖာ္ေျပေပး လိုက္ပါတယ္။

သြား ဘာေၾကာင့္ ဝါရသလဲ ?

သြားအဝါေရာင္ေျပာင္းလဲ ရျခင္း၏ ပထမဦးဆံုးအခ်က္မွာ မိမိတို႔စားသံုးသည့္ အစားအစာအခ်ိဳ႕မွ သြားကို အေရာင္စြန္းထင္းေသာ ဓါတ္မ်ားေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ဒုတိယအခ်က္မွာ အစားေသာက္ အခ်ိဳ႕တြင္ ပါဝင္ေသာ အက္ဆစ္ဓါတ္ မ်ားေၾကာင့္ သင့္သြား၏ အျဖဴေရာင္ အလႊာျဖစ္သည့္ White enamel coating ကို ပ်က္စီး မႈျဖစ္ေပၚေစေသာေၾကာင့္ျဖစ္သည္။ ဆိုဒါတြင္ သြား၏ အျဖဴေရာင္အလႊာကို ပ်က္စီးမႈျဖစ္ေပၚေစသည့္ အက္ဆစ္ဓါတ္မ်ား အဓိက ပါဝင္ၿပီး ပံုမွန္ ေသာက္သံုးသည့္ အေလ့က်င့္ ရွိသူသည့္ သြား၏ အျပင္ဘက္ဆံုး အလႊာကိုပ်က္စီးမႈပိုမိုျဖစ္ေပၚေစႏိုင္သည္။

အျဖဴေရာင္ရွိသည့္ သြား၏ White enamel coating အလႊာ ပ်က္စီးဆံုးရွံဳးသြားပါက ၎၏ေအာက္ဖက္ရွိ အလႊာျဖစ္ေသာ အေရာင္အားျဖင့္ အဝါေရာင္ရွိသည့္ dentin အလႊာေပၚလာၿပီး သြားဝါျခင္း ကို ျဖစ္ေပၚေစျခင္း ျဖစ္သည္။ ဒါေၾကာင့္ အသက္ရြယ္ ႀကီးရင့္သူမ်ားက ငယ္ရြယ္သူ မ်ားႏွင့္ႏႈိင္းယွဥ္မည္ ဆိုပါက သြားဝါျခင္းကို ပိုမိုျဖစ္ပြားျခင္းျဖစ္သည္။

သြားဝါျခင္းကို ျဖစ္ေပၚေစေသာ မိမိတို႔ေန႔စဥ္ စားေသာက္ လ်က္ရွိသည့္ အစားေသာက္မ်ားမွ ၅ မ်ိဳး

ဘလက္ေကာ္ဖီ

ဘလက္ေကာ္ဖီမ်ားဟာ သြားကို အေရာင္ထင္း ဆိုးေစႏိုင္သည့္ အစားအစာမ်ားထဲမွ စြမ္းအားႀကီးေသာ အစားအစာ တစ္ခုဟု ဆိုႏိုင္သည္။ သင့္ရဲ႕ သြားမ်က္ႏွာျပင္မွာ အေပါက္ငယ္ေလးမ်ား မ်ားျပား စြာျဖစ္ေပၚေနသည့္ အခ်က္ကအစား စားခ်ိန္တိုင္း အစားစာမ်ားမွာ ပါဝင္သည့္ ဓါတ္မ်ားကို သြားအတြင္းသို႔ အလြယ္တကူ ဝင္ေရာက္ေစႏိုင္သည္။ အေရာင္းေသြး ပါဝင္သည့္ အစားအစာမ်ား အထူးသျဖင့္ ဘလက္ေကာ္ဖီ ကဲ့သို႔ အစားစားမ်ားကို စားေသာက္လိုက္ျခင္းက သြား၏ အေရာင္ကိုပါေျပာင္းလဲ သြားႏုိင္တာေၾကာင့္ ပရိတ္သတ္မ်ားက သတိျပဳသင့္ပါတယ္။ သို႔ေသာ္လည္း သြားအေရာင္ေျပာင္းလဲမွာ စိုးရိမ္လို႔ ဘလက္ေကာ္ဖီ ေသာက္ျခင္းကို ရပ္တန္႔လိုက္ဖို႔ မလိုအပ္ပါဘူး။ မိမိတို႔ ေသာက္သံုးေသာ
ဘလက္ေကာ္ဖီမွာ ႏြားႏို႔အနည္းငယ္ ေပါင္းထည့္ျခင္းအားျဖင့္ သြားအေရာင္ ေျပာင္းလဲျခင္းကို ေလ်ာ့ခ်ႏိုင္ သလို ႏြားႏို႔တြင္ ပါဝင္သည္ ဗိုက္တာမင္ ဒီအစြမ္းသတၱိေၾကာင့္ အရိုးဆစ္ ခိုင္မာျခင္းဆိုသည့္ က်န္းမာေရး ရလဒ္ကိုပါ ခံစားႏိုင္ၾကပါတယ္။

လက္ဖက္ရည္


ျမန္မာႏိုင္ငံႏိုင္ငံသားမွာ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ ေသာက္သံုးၾကတဲ့ လက္ဖက္ရည္သည္လည္း ဘလက္ေကာ္ဖီ ကဲ့သုိ႔ပင္ သြားကို အေရာင္ ထင္းဆိုးေစသည့္ အစားေသာက္မ်ား စာရင္းဝင္ တစ္ခုျဖစ္သည္။ သုိ႔ေသာ္လည္း ဆိုးရြားစြာ အေရာင္းစြန္းထင္းမႈမ်ား မျဖစ္ေစတာေၾကာင့္ ေသာက္သံုး သင့္ပါတယ္။ လက္ဖက္ရည္မွာ ပါဝင္ သည့္ tannins ဓါတ္က သြားကို အေရာင္ ထင္းစိုးထင္းေစသည့္ အခ်က္ေၾကာင့္ က်န္းမားေရး အတြက္ ေကာင္းက်ိဳး မ်ားစြာျဖစ္ေစသည့္ လက္ဖက္ရည္ကို မစြန္႔လႊတ္သင့္ ပါဘူး။ လက္ဖက္ရည္ အမ်ိဳးစား အမ်ိဳးအမ်ိဳးရွိတာေၾကာင့္ အေရာင္ရင့္ေသာ လက္ဖက္ရည္မ်ားထက္ အေရာင္ေသြးေဖ်ာ့ေသာ လက္ဖက္ရည္ မ်ားကို ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ သြားအေရာင္ေျပာင္းလဲျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

ဝိုင္အနီ

ဝိုင္အနီဟာ သင့္ရဲ႕ ႏွလံုးက်န္းမာေရးအတြက္ အထူးေကာင္းမြန္သလို အယ္ဇိုင္းမား ေရာဂါႏွင့္ အျခားေရာဂါ အခ်ိဳ႕ကို ကာကြယ္ရာမွာ လြန္စြာ အသံုးဝင္ လွေသာ္လည္း သင့္ရဲ႕ သြားအေပၚ သက္ေရာက္မႈ ကေတာ့ ေကာင္းက်ိဳး မျဖစ္ထြန္းေစပါဘူး။ ဝိုင္အနီ တစ္ခြက္ေလာက္ကို ေသာက္သံုးၿပီး မွန္ေရွ႕မွာ သြားေစ့ ၾကည့္လိုက္ပါက ဝိုင္အနီရဲ႕ သြားအေပၚ သက္ေရာက္မႈကို ပရိတ္သတ္မ်ား သိရွိပါလိမ့္မယ္။ သုိ႔ေသာ္ သြား ဝါျခင္းေၾကာင့္ အေကာင္းစား ဝိုင္အနီပုလင္းကို အမိႈက္ပံုးထဲ မထည့္မီ သတင္းေပးလိုသည္က ျပဳျပင္ မႈ ျပဳလုပ္ထားသည့္ ဝိုင္မ်ားက သြားအေရာင္ စြန္းထင္းျခင္းကို ေလ်ာ့က်ေစႏိုင္ေၾကာင္း သက္ေသျပခ်က္ အခ်ိဳ႕က ေျပာထားၿပီး အခ်ိဳ႕ေလ့လာမႈမ်ားက သြားအေရာင္ စြန္းထင္းျခင္းကို ျပဳျပင္ထားသည့္ ဝိုင္မ်ား က ေကာင္းစြာ မကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္းကိုလည္း ထုတ္ျပန္ထားၾကပါတယ္။ အေကာင္းဆံုးနည္း လမ္းတစ္ခု အေနျဖင့္ က်န္းမာေရးကို ေကာင္းက်ိဳးျဖစ္ေစသည္ ဝိုင္အနီကို ေသာက္သံုးၿပီးသည့္ အခါတိုင္း ေရတစ္ ခြက္ျဖင့္ ပလုပ္က်င္းျခင္းအားျဖင့္ သြားအေရာင္ စြန္းထင္းျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ၾကပါတယ္။

ကိုလာ

ယေန႔ေခတ္ လူအမ်ားစု တြင္က်ယ္စြာ ေသာက္သံုး လ်က္ရွိတဲ့ ကိုလာ အခ်ိဳရည္မွာ သြားကို အေရာင္ထင္း ဆိုးရြားေစသည့္ ဆိုဒါဓါတ္မ်ား မ်ားျပားစြာ ပါဝင္ပါတယ္။ အလြန္အမင္း ေအးေနေသာ (သို႔မဟုတ္) ပူေနေသာ ဆိုဒါကို ေသာက္သံုးျခင္းသည္ သြား၏ ထုထည္ကို က်ံဳ႕သြားေစႏိုင္ၿပီး သြားေပါက္မ်ား အတြင္းသို႔ အေရာင္မ်ား ပိုမိုစြန္းထင္းေစႏုိင္သည္။ ဒါ့အျပင္ ကိုလာတြင္ ပါဝင္သည့္ ေဖာ့ဆေဖာရစ္ အက္ဆစ္ဓါတ္ႏွင့္ ဆစ္ထရစ္ အက္ဆစ္ဓါတ္မ်ားက သြား၏ အေပၚယံလႊာ enamel ကို ပ်က္စီးေစၿပီး ေစႏိုင္တာေၾကာင့္ သတိျပဳသင့္ပါတယ္။

ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့

လူအမ်ားစုႏွစ္သက္သည့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ဟာ သြားကို အေရာင္ထင္း ဆိုးရြားေစႏိုင္တာကို သတိျပဳသင့္ ပါတယ္။ အသားမ်ား (သို႔မဟုတ္) ဟင္းလ်ာမ်ားႏွင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးကို တြဲဖက္ စားသံုးၾကသလို အီတလီ ေခါက္ဆြဲ (pasta) ကို ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ ျဖင့္ ႏွစ္ၿခိဳက္စြာ တြဲဖက္ စားသံုးၾကလ်က္ ရွိပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ကို စားသံုးမႈ မျပဳခင္ ကာကြယ္မႈ တစ္ခုခု ျပဳလုပ္သင့္ပါတယ္။ ကာကြယ္မႈျပဳ လုပ္ဖို႔ရန္အတြက္ ေထြေထြထူးထူး ျပဳလုပ္ရမည္ မဟုတ္ဘဲ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေဆာ့ မစားခင္ ပန္းေဂၚဖီစိမ္းႏွင့္ ဆရြက္လက္ရြက္ကဲ့သုိ႔ အသီးရြက္မ်ားကို စားသံုးသင့္ပါတယ္။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ ၎အသီးရြက္မ်ားတြင္ သြား၏ မ်က္ႏွာျပင္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္သည့္ အလႊာတစ္မ်ိဳးကို ထုတ္လုပ္ေပးႏိုင္ ေသာေၾကာင့္ အရာင္ အစြန္းမ်ား သြားပိုးေပါက္အတြင္း ဝင္ေရာက္ျခင္းမွ ကာကြယ္ႏိုုင္ျခင္းေၾကာင့္ ျဖစ္ပါတယ္။

(ေအာင္ဟိန္းခိုင္၊ ေစာင့္ၾကည့္ သတင္းဂ်ာနယ္)--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...