မလိုလားအပ္ေသာ ယူရစ္အက္ဆစ္မ်ားကို သဘာ၀နည္းျဖင့္ ေလ်ာ့ခ်နည္း
ေသြးထဲရွိ မလိုလား အပ္ေသာ ယူရစ္အက္ဆစ္ မ်ားကို၊ ေဘးဘယာ ကင္းေ၀းစြာျဖင့္ ေအာက္ပါ နည္းလမ္း(၃) သြယ္ကို သံုး၍ ေလ်ာ့ခ်နိုင္ ပါတယ္။
(၁) ေရက ေက်ာက္ကပ္ကို ေကာင္းစြာ အလုပ္ လုပ္ေစျပီး၊ ယူရစ္ အက္ဆစ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္ ျပင္ပသို ့ဆီးအျဖစ္ စြန္ ့ထုတ္နို္င္ ေအာင္
ပံ့ပိုးကူညီေပး ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရြယ္ေရာက္ျပီး သူ က်ား-မ အားလံုး တိုင္းဟာ ေန ့စဥ္ သန္ ့ရွင္းေသာ ေသာက္ေရ သန္ ့ကို ၂ လီတာမွ ၃ လီတာခန္ ့အထိ ေသာက္သံုးေပးဖို ့လို္ပါတယ္။ မွန္ကန္ေသာ ေရေသာက္ နည္းကေတာ့၊ တၾကိမ္တည္းမွာ ေရေတြ အမ်ားၾကီး ေသာက္သံုးျခင္းမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ၊ ေရနည္းနည္း စီကို မၾကာခဏ ဆိုသလို ေသာက္သံုးေပး ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
(၂) မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါက ယူရစ္အက္ဆစ္ေတြကို ေကာင္းစြာေခ်ဖ်က္ေပးနိုင္ပါတယ္။ ၈ ေအာင္စ ပမာဏ ရွိေသာ ေသာက္ေရထဲ ကို မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါ စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္ခန္ ့ ေရာေဖ်ာ္၍ေသာက္ေပး ရမွာပါ။ ၄င္းေဆးရည္ကို ေသာက္သံုးရမည့္ အခ်ိန္မ်ား ကေတာ့ ညအိပ္ယာမ၀င္ခင္ (သို ့မဟုတ္) နံက္ အိပ္ယာထ ခ်ိန္ (သို ့မဟုတ္) ေန ့လည္စာစားျပီးခ်ိန္ ႏွင္ ့ညစာမစားမီ ၾကားကာ လအတြင္းမွာ မိမိအဆင္ေျပ သလို ေသာက္သံုးေပးနိုင္ ပါတယ္။ (သတိျပဳရန္။ မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါမွာ ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါရွိ ေန တာေၾကာင့္၊ ဟင္းလ်ာ ႏွင့္ အစားအစာေတြမွာ အငံေလ်ာ့စားေပးပါ။ အကယ္၍ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ေလ့ ရွိသူမ်ားအဖို ့ထို ေဆးရည္ကို ခ်င့္ခ်ိန္၍ေသာက္ပါ)
(၃) ပူရင္း(purine )ဓာတ္မ်ားေသာ အစားအစာေတြက ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏကို တိုးပြားလာေစနိုင္ တာေၾကာင့္၊ ၄င္းဓာတ္ပါရွိ ေသာ အစားအစာမ်ားကို အထူးေရွာင္ရွား သင့္ပါတယ္။ ပူရင္းဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ အမဲသား၊ ၀က္သား၊ ဆိတ္သားတို ့လို အနီေရာင္ အသားမ်ား၊ ၾကက္-ဘဲ-ဘဲငန္းတို ့၏ အေရခြံမ်ား၊
ပင္လယ္စာမ်ား၊ တရိစၦာန္ ကလီစာမ်ား စားသံုးမႈကိုေရွာင္ပါ။ အယ္လ္ကုိ ေဟာလ္ပါေသာ အရက္၊ ဘီယာ၊ ၀ိုင္တို ့ကလည္း ယူရစ္အက္ဆစ္ကို တိုးပြားလာေစနိုင္ပါတယ္။ ပူရင္းဓာတ္ ပါ၀င္မႈွနည္းေသာ တူနာငါး၊ ဆဲလ္မြန္ငါး စားပါ။ အဆီထုတ္ထားေသာ ႏြားနို ့ ေသာက္ပါ။ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ခ်ယ္ရီ၊ စပ်စ္၊ နာနတ္၊ ပန္းသီး၊ ေရွာက္ သီး၊ သံပရိုသီး၊ လိေမၼာ္၊ မုန္လာဥနီ၊ သခြားစတဲ့ အသီးအႏွံမ်ားစားပါ။ ကစီဓာတ္ပါေသာ္လဲ ပူရင္းဓာတ္ပါ၀င္မႈနည္းတဲ့ ေပါင္မုန့္၊ သစ္သီးေျခာက္၊ ဆန္၊ ေခါက္ဆြဲ တို ့စားေပးပါ။ ဗိုစားပဲသီး၊ ေဂၚဖီ ႏွင့္
ဆလတ္ရြက္အပါအ၀င္ အမွွ်င္ဓာတ္မ်ားေသာ စိမ္း ေရာင္ျခယ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ မ်ားမ်ားစားပါ။ သေဘၤာသီးအစိမ္းကို အတံုးေလးေတြ တံုးကာျပဳတ္ျပီး၊ လၻက္ေျခာက္ခပ္၍ ေရာေသာက္ပါ။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
(၁) ေရက ေက်ာက္ကပ္ကို ေကာင္းစြာ အလုပ္ လုပ္ေစျပီး၊ ယူရစ္ အက္ဆစ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္ ျပင္ပသို ့ဆီးအျဖစ္ စြန္ ့ထုတ္နို္င္ ေအာင္
ပံ့ပိုးကူညီေပး ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အရြယ္ေရာက္ျပီး သူ က်ား-မ အားလံုး တိုင္းဟာ ေန ့စဥ္ သန္ ့ရွင္းေသာ ေသာက္ေရ သန္ ့ကို ၂ လီတာမွ ၃ လီတာခန္ ့အထိ ေသာက္သံုးေပးဖို ့လို္ပါတယ္။ မွန္ကန္ေသာ ေရေသာက္ နည္းကေတာ့၊ တၾကိမ္တည္းမွာ ေရေတြ အမ်ားၾကီး ေသာက္သံုးျခင္းမ်ိဳး မဟုတ္ဘဲ၊ ေရနည္းနည္း စီကို မၾကာခဏ ဆိုသလို ေသာက္သံုးေပး ရမွာျဖစ္ပါတယ္။
(၂) မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါက ယူရစ္အက္ဆစ္ေတြကို ေကာင္းစြာေခ်ဖ်က္ေပးနိုင္ပါတယ္။ ၈ ေအာင္စ ပမာဏ ရွိေသာ ေသာက္ေရထဲ ကို မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါ စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္ခန္ ့ ေရာေဖ်ာ္၍ေသာက္ေပး ရမွာပါ။ ၄င္းေဆးရည္ကို ေသာက္သံုးရမည့္ အခ်ိန္မ်ား ကေတာ့ ညအိပ္ယာမ၀င္ခင္ (သို ့မဟုတ္) နံက္ အိပ္ယာထ ခ်ိန္ (သို ့မဟုတ္) ေန ့လည္စာစားျပီးခ်ိန္ ႏွင္ ့ညစာမစားမီ ၾကားကာ လအတြင္းမွာ မိမိအဆင္ေျပ သလို ေသာက္သံုးေပးနိုင္ ပါတယ္။ (သတိျပဳရန္။ မုန္ ့ဖုတ္ေဆာ္ဒါမွာ ဆိုဒီယမ္ဓာတ္ျမင့္မားစြာ ပါရွိ ေန တာေၾကာင့္၊ ဟင္းလ်ာ ႏွင့္ အစားအစာေတြမွာ အငံေလ်ာ့စားေပးပါ။ အကယ္၍ ေသြးတိုးေရာဂါ ျဖစ္ေလ့ ရွိသူမ်ားအဖို ့ထို ေဆးရည္ကို ခ်င့္ခ်ိန္၍ေသာက္ပါ)
(၃) ပူရင္း(purine )ဓာတ္မ်ားေသာ အစားအစာေတြက ယူရစ္အက္ဆစ္ပမာဏကို တိုးပြားလာေစနိုင္ တာေၾကာင့္၊ ၄င္းဓာတ္ပါရွိ ေသာ အစားအစာမ်ားကို အထူးေရွာင္ရွား သင့္ပါတယ္။ ပူရင္းဓာတ္ၾကြယ္၀တဲ့ အမဲသား၊ ၀က္သား၊ ဆိတ္သားတို ့လို အနီေရာင္ အသားမ်ား၊ ၾကက္-ဘဲ-ဘဲငန္းတို ့၏ အေရခြံမ်ား၊
ပင္လယ္စာမ်ား၊ တရိစၦာန္ ကလီစာမ်ား စားသံုးမႈကိုေရွာင္ပါ။ အယ္လ္ကုိ ေဟာလ္ပါေသာ အရက္၊ ဘီယာ၊ ၀ိုင္တို ့ကလည္း ယူရစ္အက္ဆစ္ကို တိုးပြားလာေစနိုင္ပါတယ္။ ပူရင္းဓာတ္ ပါ၀င္မႈွနည္းေသာ တူနာငါး၊ ဆဲလ္မြန္ငါး စားပါ။ အဆီထုတ္ထားေသာ ႏြားနို ့ ေသာက္ပါ။ စေတာ္ဘယ္ရီ၊ ခ်ယ္ရီ၊ စပ်စ္၊ နာနတ္၊ ပန္းသီး၊ ေရွာက္ သီး၊ သံပရိုသီး၊ လိေမၼာ္၊ မုန္လာဥနီ၊ သခြားစတဲ့ အသီးအႏွံမ်ားစားပါ။ ကစီဓာတ္ပါေသာ္လဲ ပူရင္းဓာတ္ပါ၀င္မႈနည္းတဲ့ ေပါင္မုန့္၊ သစ္သီးေျခာက္၊ ဆန္၊ ေခါက္ဆြဲ တို ့စားေပးပါ။ ဗိုစားပဲသီး၊ ေဂၚဖီ ႏွင့္
ဆလတ္ရြက္အပါအ၀င္ အမွွ်င္ဓာတ္မ်ားေသာ စိမ္း ေရာင္ျခယ္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြ မ်ားမ်ားစားပါ။ သေဘၤာသီးအစိမ္းကို အတံုးေလးေတြ တံုးကာျပဳတ္ျပီး၊ လၻက္ေျခာက္ခပ္၍ ေရာေသာက္ပါ။
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+