Milk types ႏြားႏို႔ အမ်ိဳးအစားမ်ား
ခုတေလာ ႏြာႏို႔နဲ႔ ဆိုင္တာေတြ ေရးၾကတာ သတိ ထားမိတယ္။ မေသာက္သင့္ဘူး ဆိုတာလဲ ပါတယ္။ သမတနဲ႔ ဆိုင္တာလဲ ဆက္ပါေနတယ္။ ကြ်န္ေတာ္ က ႏြားႏို႔ထဲက အဆီ အေၾကာင္းသာ ေရးပါမယ္။ အကာေတြ မေရးလိုပါ။
ႏြားႏို႔အမ်ိဳးအစားေတြကို အထဲမွာ အဆီပါဝင္မႈအရ ခြဲျခားရင္ အမ်ိဳးအစား (၅) မ်ိဳးရွိပါတယ္။
1. Standardized milk စံခ်ိန္ကိုက္ႏြားႏို႔၊
2. Whole milk ဘယ္လိုမွ ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔၊
3. Reduced-fat milk (2%) အဆီေလွ်ာ့ႏြားႏို႔၊
4. Low-fat milk (1%) အဆီနည္းႏြားႏို႔ နဲ႔
5. Skimmed milk/non-fat milk အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ေတြျဖစ္တယ္။
၁။ Standardized milk စံခ်ိန္ကိုက္ႏြားႏို႔ဆိုတာ ကြ်ဲႏို႔နဲ႔ အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ကို ေရာထားတယ္။ Fat အဆီ ၅႕၆% နဲ႔ Solid not fat (SNF) က ၈႕၅% ပါတယ္။
၂။ Whole milk ဘယ္လိုမွ ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၃႕၂၅% နဲ႔ Solids by weight က ၈႕၂၅% ပါတယ္။ သူ႔ကိုေသာက္ရင္ လယ္လိုရီ ၅ဝ%ကို အဆီကေနရမယ္။ အဆီပဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေမြးစကေလးေတြနဲ႔ ၂ ႏွစ္သားအထိ ကေလးငယ္ေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္တယ္။
၃။ Reduced-fat milk (2%) အဆီေလွ်ာ့ႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၂% သာပါတယ္။ အေလးခ်ိန္အေပၚ မူတည္ျပီး တြက္ထားတာ ျဖစ္တယ္။ ႏြားႏို႔ရဲ႕ အေလးခ်ိန္ဟာ ပါေနတဲ့ေရအေလးခ်ိန္က မ်ားတယ္။ ေရနည္းေအာင္ လုပ္လိုက္ရင္ အဆီရာႏွဳးန္ မ်ားေစမယ္။ ကယ္လိုရီဟာ အဆီကေန ၃၅% ရေစတယ္။
၄။ Low-fat milk (1%) အဆီနည္းႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၁% သာပါတယ္။ ကယ္လိုရီဟာ အဆီကေန ၂၃% ရေစတယ္။
၅။ Skimmed milk/non-fat milk အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ဆိုတာ အဆီကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး ထုတ္ယူ ထားတယ္။ ဒါေတာင္မွ ဝ႕၅% အထိပါႏိုင္ေသးတယ္။ ႏြားႏို႔တခြက္ထဲမွာ အဆီ ဝ႕၅ ဂရမ္ထက္ေတာ့ မမ်ားပါ။ အဆီကေနရမဲ့ ကယ္လိုရီ ၅% သာ ရွိမယ္။ လူၾကီးေတြအတြက္ အသင့္ေလွ်ာ္ဆံုး ႏြားႏို႔ အမ်ိဳးအစားျဖစ္တယ္။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ႏြားႏို႔အမ်ိဳးအစားေတြကို အထဲမွာ အဆီပါဝင္မႈအရ ခြဲျခားရင္ အမ်ိဳးအစား (၅) မ်ိဳးရွိပါတယ္။
1. Standardized milk စံခ်ိန္ကိုက္ႏြားႏို႔၊
2. Whole milk ဘယ္လိုမွ ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔၊
3. Reduced-fat milk (2%) အဆီေလွ်ာ့ႏြားႏို႔၊
4. Low-fat milk (1%) အဆီနည္းႏြားႏို႔ နဲ႔
5. Skimmed milk/non-fat milk အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ေတြျဖစ္တယ္။
၁။ Standardized milk စံခ်ိန္ကိုက္ႏြားႏို႔ဆိုတာ ကြ်ဲႏို႔နဲ႔ အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ကို ေရာထားတယ္။ Fat အဆီ ၅႕၆% နဲ႔ Solid not fat (SNF) က ၈႕၅% ပါတယ္။
၂။ Whole milk ဘယ္လိုမွ ျပဳျပင္မထားတဲ့ႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၃႕၂၅% နဲ႔ Solids by weight က ၈႕၂၅% ပါတယ္။ သူ႔ကိုေသာက္ရင္ လယ္လိုရီ ၅ဝ%ကို အဆီကေနရမယ္။ အဆီပဝင္မႈ မ်ားတာေၾကာင့္ ေမြးစကေလးေတြနဲ႔ ၂ ႏွစ္သားအထိ ကေလးငယ္ေတြအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္တယ္။
၃။ Reduced-fat milk (2%) အဆီေလွ်ာ့ႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၂% သာပါတယ္။ အေလးခ်ိန္အေပၚ မူတည္ျပီး တြက္ထားတာ ျဖစ္တယ္။ ႏြားႏို႔ရဲ႕ အေလးခ်ိန္ဟာ ပါေနတဲ့ေရအေလးခ်ိန္က မ်ားတယ္။ ေရနည္းေအာင္ လုပ္လိုက္ရင္ အဆီရာႏွဳးန္ မ်ားေစမယ္။ ကယ္လိုရီဟာ အဆီကေန ၃၅% ရေစတယ္။
၄။ Low-fat milk (1%) အဆီနည္းႏြားႏို႔ထဲမွာ Fat အဆီ ၁% သာပါတယ္။ ကယ္လိုရီဟာ အဆီကေန ၂၃% ရေစတယ္။
၅။ Skimmed milk/non-fat milk အဆီထုတ္ထားတဲ့ႏြားႏို္႔ဆိုတာ အဆီကို အတတ္ႏိုင္ဆံုး ထုတ္ယူ ထားတယ္။ ဒါေတာင္မွ ဝ႕၅% အထိပါႏိုင္ေသးတယ္။ ႏြားႏို႔တခြက္ထဲမွာ အဆီ ဝ႕၅ ဂရမ္ထက္ေတာ့ မမ်ားပါ။ အဆီကေနရမဲ့ ကယ္လိုရီ ၅% သာ ရွိမယ္။ လူၾကီးေတြအတြက္ အသင့္ေလွ်ာ္ဆံုး ႏြားႏို႔ အမ်ိဳးအစားျဖစ္တယ္။
ေဒါက္တာတင့္ေဆြ
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+