ကိုကာ ေန႔စဥ္ေသာက္သံုးျခင္းျဖင့္ မွတ္ဉာဏ္ က်ဆင္းမႈႏွင့္ စိတ္ကစဥ့္ကလ်ား ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္
ေခ်ာကလက္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးက အခ်က္အလက္ မ်ားကို မွတ္သားေပးေသာ
ဦးေႏွာက္ အစိတ္အပိုင္းသို႔ ေသြးလွည့္ပတ္ စီးဆင္းမႈ အားေကာင္းေစျခင္းျဖင့္ Dementia ဟုေခၚသည့္ သက္ႀကီးရြယ္အို မ်ားတြင္ ေတြ႔ရတတ္ သည့္ အေမ့လြန္ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း
ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္ကို ကိုးကား၍ Daily Mail သတင္း ဌာနက ေအာက္တိုဘာလ ၂၇ ရက္ေန႔တြင္ ေဖာ္ျပ သည္။
ေခ်ာကလက္ ထုတ္လုပ္သည့္ ကိုကာပင္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဓာတ္ေပါင္း တစ္ခုျဖစ္သည့္ ဖေလဗႏိြဳက္ေခၚပစၥည္းသည္ သက္ႀကီးရြယ္အို မ်ားတြင္ မွတ္သားမႈစြမ္းရည္ကို ပိုမိုတိုးတက္ ေစသည္ဟု Nature Neuroscience ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အဆုိပါေလ့လာမႈက ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။
အသက္အရြယ္အားျဖင့္ ၅၀ႏွစ္မွ ၆၉ႏွစ္အၾကား သက္ႀကီးရြယ္အို ၃၇ဦးကို အုပ္စုႏွစ္စုခြဲ၍ ပထမ အုပ္စုအား ဖေလဗႏိြဳက္ဓာတ္ေပါင္း အခ်ိဳးအစားပမာဏမ်ားစြာ ပါ၀င္ေသာ ေခ်ာကလက္ကို သံုးေဆာင္ေစၿပီး က်န္အုပ္စုအား ဖေလဗႏိြဳက္ အခ်ိဳးအစားနည္းပါးေသာ ေခ်ာကလက္မ်ားကို သံုးေဆာင္ေစျခင္းျဖင့္ စမ္းသပ္မႈမ်ားကို သုေတသီမ်ားက ျပဳလုပ္ခဲ့သည္။
ယင္းသို႔ စမ္းသပ္အၿပီးသံုးလၾကာတြင္ ဖေလဗႏိြဳက္ ဓာတ္ေပါင္း အခ်ိဳးအစား ပမာဏ မ်ားစြာ ပါ၀င္ေသာ ေခ်ာကလက္ကို စားသံုးသူ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ားသည္ အခ်ိဳးအစားနည္းပါးေသာ ပမာဏကို စားသံုးေသာ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ားထက္ မွတ္ဉာဏ္စြမ္းရည္ ပိုမိုသာလြန္ေနသည္ကို ေတြ႔ရွိခဲ့ရသည္။
"ဒီလက္ေတြ႔စမ္းသပ္မႈဟာ အရြယ္အစားအားျဖင့္ ႀကီးက်ယ္မႈသိပ္မရွိေပမယ့္ ကိုကာမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးဟာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ ေနရာတစ္ေနရာကို ေသြးလည္ပတ္မႈ အားေကာင္းေစတယ္။ အဲဒီလို ေသြးလည္ပတ္မႈအားေကာင္းလာတဲ့အတြက္ အဲဒီေနရာက လုပ္ေဆာင္ေနတဲ့ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ မွတ္ဉာဏ္စြမ္းရည္က တိုးတက္လာတယ္ဆိုတာ သက္ေသျပေနပါတယ္" ဟု Alzheimer's Society ၊ သုေတသနဌာနမွ မန္ေနဂ်ာ Dr Clare Walton ကေျပာသည္။
သို႔ရာတြင္ ယင္းေတြ႔ရွိခ်က္အတိုင္း ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားက အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္ လာ သည္ႏွင့္ အမွ် ဦးေႏွာက္၏ မွတ္ဉာဏ္ယိုယြင္းလာမႈႏွင့္ စိတ္ကစဥ့္ကလ်ားေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ျခင္း ရွိမရွိအား ဆက္လက္ေလ့လာရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာ အကဲျဖတ္ အဖြဲ႔အစည္းမ်ားက မွတ္ခ်က္ျပဳေျပာ ဆိုသည္။
အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္မႈေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္စြမ္းရည္က်ဆင္းမႈသည္ ဦးေႏွာက္ အစိတ္အပိုင္းတစ္ ေနရာႏွင့္ ဆက္စပ္မႈရွိေနႏိုင္ၿပီး ယင္းကဲ့သို႔ မွတ္ဉာဏ္ ယိုယြင္းမႈကို အစားအေသာက္ျဖင့္ ကာကြယ္ ထိန္း သိမ္းႏိုင္ေၾကာင္း ယင္းေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားက ပထမဦးဆံုး သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့သည္ဟု အဆိုပါေလ့လာမႈ ကို ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ အေမရိကန္ႏိုင္ငံ၊ ကိုလမ္ဘီယာေဆးပညာဌာနမွ သုေတသီ မ်ားက ေျပာသည္။
Myanmar Times
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ဦးေႏွာက္ အစိတ္အပိုင္းသို႔ ေသြးလွည့္ပတ္ စီးဆင္းမႈ အားေကာင္းေစျခင္းျဖင့္ Dementia ဟုေခၚသည့္ သက္ႀကီးရြယ္အို မ်ားတြင္ ေတြ႔ရတတ္ သည့္ အေမ့လြန္ေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း
ေလ့လာမႈ တစ္ရပ္ကို ကိုးကား၍ Daily Mail သတင္း ဌာနက ေအာက္တိုဘာလ ၂၇ ရက္ေန႔တြင္ ေဖာ္ျပ သည္။
ေခ်ာကလက္ ထုတ္လုပ္သည့္ ကိုကာပင္တြင္ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဓာတ္ေပါင္း တစ္ခုျဖစ္သည့္ ဖေလဗႏိြဳက္ေခၚပစၥည္းသည္ သက္ႀကီးရြယ္အို မ်ားတြင္ မွတ္သားမႈစြမ္းရည္ကို ပိုမိုတိုးတက္ ေစသည္ဟု Nature Neuroscience ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပခဲ့ေသာ အဆုိပါေလ့လာမႈက ေတြ႔ရွိခဲ့သည္။
အသက္အရြယ္အားျဖင့္ ၅၀ႏွစ္မွ ၆၉ႏွစ္အၾကား သက္ႀကီးရြယ္အို ၃၇ဦးကို အုပ္စုႏွစ္စုခြဲ၍ ပထမ အုပ္စုအား ဖေလဗႏိြဳက္ဓာတ္ေပါင္း အခ်ိဳးအစားပမာဏမ်ားစြာ ပါ၀င္ေသာ ေခ်ာကလက္ကို သံုးေဆာင္ေစၿပီး က်န္အုပ္စုအား ဖေလဗႏိြဳက္ အခ်ိဳးအစားနည္းပါးေသာ ေခ်ာကလက္မ်ားကို သံုးေဆာင္ေစျခင္းျဖင့္ စမ္းသပ္မႈမ်ားကို သုေတသီမ်ားက ျပဳလုပ္ခဲ့သည္။
ယင္းသို႔ စမ္းသပ္အၿပီးသံုးလၾကာတြင္ ဖေလဗႏိြဳက္ ဓာတ္ေပါင္း အခ်ိဳးအစား ပမာဏ မ်ားစြာ ပါ၀င္ေသာ ေခ်ာကလက္ကို စားသံုးသူ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ားသည္ အခ်ိဳးအစားနည္းပါးေသာ ပမာဏကို စားသံုးေသာ သက္ႀကီးရြယ္အိုမ်ားထက္ မွတ္ဉာဏ္စြမ္းရည္ ပိုမိုသာလြန္ေနသည္ကို ေတြ႔ရွိခဲ့ရသည္။
"ဒီလက္ေတြ႔စမ္းသပ္မႈဟာ အရြယ္အစားအားျဖင့္ ႀကီးက်ယ္မႈသိပ္မရွိေပမယ့္ ကိုကာမွာပါ၀င္တဲ့ ဓာတ္တိုး ဆန္႔က်င္ ဓာတ္ေပါင္းတစ္မ်ိဳးဟာ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ ေနရာတစ္ေနရာကို ေသြးလည္ပတ္မႈ အားေကာင္းေစတယ္။ အဲဒီလို ေသြးလည္ပတ္မႈအားေကာင္းလာတဲ့အတြက္ အဲဒီေနရာက လုပ္ေဆာင္ေနတဲ့ ဦးေႏွာက္ရဲ႕ မွတ္ဉာဏ္စြမ္းရည္က တိုးတက္လာတယ္ဆိုတာ သက္ေသျပေနပါတယ္" ဟု Alzheimer's Society ၊ သုေတသနဌာနမွ မန္ေနဂ်ာ Dr Clare Walton ကေျပာသည္။
သို႔ရာတြင္ ယင္းေတြ႔ရွိခ်က္အတိုင္း ဓာတ္တိုးဆန္႔က်င္ ဓာတ္ေပါင္းမ်ားက အသက္အရြယ္ႀကီးရင့္ လာ သည္ႏွင့္ အမွ် ဦးေႏွာက္၏ မွတ္ဉာဏ္ယိုယြင္းလာမႈႏွင့္ စိတ္ကစဥ့္ကလ်ားေရာဂါကို ကာကြယ္ ေပးႏိုင္ျခင္း ရွိမရွိအား ဆက္လက္ေလ့လာရမည္ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာ အကဲျဖတ္ အဖြဲ႔အစည္းမ်ားက မွတ္ခ်က္ျပဳေျပာ ဆိုသည္။
အသက္အရြယ္ ႀကီးရင့္မႈေၾကာင့္ မွတ္ဉာဏ္စြမ္းရည္က်ဆင္းမႈသည္ ဦးေႏွာက္ အစိတ္အပိုင္းတစ္ ေနရာႏွင့္ ဆက္စပ္မႈရွိေနႏိုင္ၿပီး ယင္းကဲ့သို႔ မွတ္ဉာဏ္ ယိုယြင္းမႈကို အစားအေသာက္ျဖင့္ ကာကြယ္ ထိန္း သိမ္းႏိုင္ေၾကာင္း ယင္းေလ့လာေတြ႔ရွိခ်က္မ်ားက ပထမဦးဆံုး သက္ေသျပႏိုင္ခဲ့သည္ဟု အဆိုပါေလ့လာမႈ ကို ျပဳလုပ္ခဲ့ေသာ အေမရိကန္ႏိုင္ငံ၊ ကိုလမ္ဘီယာေဆးပညာဌာနမွ သုေတသီ မ်ားက ေျပာသည္။
Myanmar Times
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+