အသက္အရြယ္ႏွင့္ ဆိုင္ေသာ မွတ္ဉာဏ္ ဆံုး႐ံႈးမႈကို ကိုကိုးမႈန္႔တြင္ ပါ၀င္ေသာ သဘာ၀ျဒပ္ေပါင္းက ကာကြယ္ႏိုင္

www.mindcafe.org
အသက္ (၅၀) ေက်ာ္ႏွင့္ (၆၀) ေက်ာ္အတြင္း ၀င္ေရာက္လာ သူမ်ားမွာ ၎တို႔၏ ကာလတို မွတ္ဉာဏ္ အခ်ိဳ႕ေသာ အစိတ္ အပိုင္းကို စတင္ဆံုး႐ႈံး လာေလ့ရွိသည္။ သို႔ေသာ္ ယင္းကဲ့သို႔ မွတ္ဉာဏ္ ဆံုး႐ံႈးမႈကို ကိုကိုးမႈန္႔ထဲတြင္ သဘာ၀ အေလ်ာက္ ပါ၀င္ေသာ ျဒပ္ေပါင္း တစ္မ်ိဳးက ကာ ကြယ္တိုက္ ဖ်က္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမႈ တစ္ခုအရ သိရသည္။

ကိုလံဘီယာ ေဆးတကၠသိုလ္မွ သုေတသီမ်ားက ကိုကိုးမႈန္႔တြင္ ပါ၀င္သည့္ သဘာ၀ျဒပ္ေပါင္း အရည္ကို အသက္ (၅၀) ႏွင့္ (၆၉) ႏွစ္ ၾကား က်န္းမာ သန္စြမ္းသူမ်ားကို စမ္းသပ္ေသာက္ သံုးေစခဲ့သည္။ အခ်ိဳ႕ ေသာလူနာမ်ားကို ယင္းျဒပ္ေပါင္းမ်ားစြာ ပါ၀င္ေသာ ဓာတ္စာတိုက္ေကြၽးၿပီး အျခားလူမ်ားကို ယင္းျဒပ္ေပါင္း အနည္းငယ္သာ တိုက္ေကြၽးၿပီး ေလ့ လာခဲ့သည္။ စမ္းသပ္ေလ့လာမႈ မျပဳလုပ္မီႏွင့္ ျပဳလုပ္ၿပီးေနာက္ ၎တို႔၏ ဦးေႏွာက္ကို ဓာတ္မွန္ ႐ိုက္၍ ေစာင့္ၾကည့္ခဲ့ရာ ၎တို႔ေလ့လာေနေသာ မွတ္ဉာဏ္ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ိဳးႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ ဦးေႏွာက္၏ မွတ္ဉာဏ္ျဖစ္ေပၚရာအပိုင္းတြင္ သိသာေသာ တုိးတက္မႈမ်ားကို သုေတသီမ်ား ေတြ႕ရွိခဲ့သည္။

ယင္းကဲ့သို႔ ကုသနည္းမွာ ဇရာႀကိဳေရာဂါ ျဖစ္ေနသူမ်ားကို ကုသရန္အတြက္မဟုတ္ဟု သုေတသီမ်ား က ေျပာၾကားေသာ္လည္း အသက္အရြယ္ႏွင့္ ဆက္စပ္ေသာ သာမန္ မွတ္ဉာဏ္ ဆံုး႐ံႈးမႈကို ကာကြယ္ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။

ေလ့လာမႈ စတင္ခ်ိန္တြင္ အသက္ (၆၀) အရြယ္ မွတ္ဉာဏ္မ်ိဳးရွိ သူ တစ္ဦးသည္ သံုးလၾကာၿပီးေနာက္ အသက္ (၃၀) ႏွစ္ (သို႔မဟုတ္)(၄၀) ႏွစ္ရွိ ပုဂၢဳိလ္တစ္ဦး၏ မွတ္ဉာဏ္မ်ိဳးကဲ့သို႔ မွတ္ဉာဏ္တုိးတက္ သြားေၾကာင္း ေလ့လာမႈကို ဦးေဆာင္သည့္ ေဒါက္တာ စေကာ့ေအစေမာက ေျပာသည္။

ယင္းေလ့လာမႈကို ထပ္မံ တိုးခ်ဲ႕၍ ဆက္လက္ေလ့လာ သြားမည္ဟုလည္း ၎က ေျပာၾကားသည္။ ယခုေလ့လာမႈကို Nature Neuroscience ဂ်ာနယ္တြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။

—Ref: UPI
7Day Daily
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...