ဗီယက္နမ္ စတုိင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္
ဟင္းခ်က္တယ္ ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြ အတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုးလုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခားပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ ကို ဟင္းခ်က္ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာတခု လိုပါပဲ။ ကျပက္ ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ ညစ္ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုး စြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္တာဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္းအတြက္ေတာ့ စြဲလမ္းေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာက႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပး လိုက္ပါတယ္။ လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေနသူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)
၀ါလကင္းလြတ္ သီတင္းကၽြတ္ ကာလလည္း ေက်ာ္လြန္လာၿပီမို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံတ၀န္း ေဆာင္းရနံ႔ ေလကို ထိေတြ႕ ခံစားေနရပါၿပီ။ ဒီလို ေဆာင္းဦးအႀကိဳကာလမွာ မိတ္ေဆြ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြကို မိတ္ဆက္ ေပး လိုတာက ကမၻာေက်ာ္ ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ တမ်ိဳးပါ။ ဗီယက္နမ္လို Pho လို႔ အဓိပၸာယ္ရၿပီး ဗီယက္နမ္ေရာက္ ကမၻာ့ခရီးသြားမ်ားရဲ႕ အသိအမွတ္ျပဳျခင္းကို ခံယူထားတဲ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာ တမ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္ …။
ကမၻာအရပ္ရပ္မွာ ေခါက္ဆြဲကိုပုံစံမ်ိဳးစုံနဲ႔ စားသုံးတည္ခင္းၾကသလို ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲ ဘာေၾကာင့္ ကမၻာေက်ာ္ရသလဲ ဆိုတာ ေလ့လာၾကည့္ၾကပါဦး။ ဗီယက္နမ္လူမ်ိဳးေတြ ခ်က္ျပဳတ္နည္း အတိုင္း အမဲသားနွင့္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ေပမယ့္ တျခား မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားနဲ႔လည္း အစားထိုး အသုံးျပဳႏိုင္ ပါ တယ္။
ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆန္ေခါက္ဆြဲအလတ္ – ၁ ကီလို (ညႇပ္ေခါက္ဆြဲ၊ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ၊ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲမ်ိဳး မပာုတ္ဘဲ ထိုင္းက ေကြ႕သယိုလို ေခါက္ဆြဲဖတ္ အလတ္စား)
ငါးဖယ္ – ၁ ကီလို
ၾကက္သြန္နီ – ၅၀၀ ဂရမ္
ဂ်င္း – ၂၀၀ ဂရမ္
ပုစြန္ေျခာက္ – အနည္းငယ္
စိမ္းစားငပိ – အနည္းငယ္
ၾကက္ရိုး (သို႔) အမဲရိုး – ၀.၅ ကီလို
ပဲပင္ေပါက္ – ႏွစ္သက္သလို
တြဲဖက္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ – ပါးပါးလွီး (ေရေဆးၿပီးစစ္ထားရန္)
ခ်င္း (ဂ်င္း) – မွ်င္မွ်င္ လွီးထားရန္
ရွမ္းနံနံ – ပါးပါးလွီး
နံနံပင္ – ပါးပါးလွီး
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – အစိမ္းေရာင္အပိုင္းကို ပါးပါးလွီး၊ အျဖဴေရာင္အပိုင္းကို အမွ်င္ပုံစံလွီး
ထိုင္းပင္စိမ္း (ဟိုလက္ဖာ) – အနည္းငယ္ (ျမန္မာအမ်ားစုက ဒီအနံ႔ကို မႀကိဳက္တတ္ေသာေၾကာင့္ စားပြဲတြင္ သီးသန္႔ထားရန္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း
ငရုတ္သီးစိမ္းနီ – ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း
သံပုရာသီး – လိုအပ္သလိုစိပ္
ပထမဆုံး ၾကက္သြန္ သုံးပုံႏွစ္ပုံနဲ ဂ်င္းတ၀က္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ဓားျပားရိုက္ၿပီး ဆီပူပူမွာ ထည့္ေၾကာ္ၿပီး စစ္ေပးထားပါ။
ၾကက္ရိုး (သို႔) အမဲရိုးႏွင့္အတူ အိုးႀကီးႀကီး တလုံးမွာ ျပဳတ္ၿပီးထြက္လာတဲ့ အညစ္အေၾကးေတြကို
ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ထုတ္ပါ (ပာင္းရည္ၾကည္ရန္အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္)။
ျပဳတ္ရည္ ဆူပြက္လာရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငပိတို႔ကို ထည့္ေပးရပါမယ္။ ငံျပာရည္၊ ပာင္းခတ္မႈန္႔တို႔နဲ႔ အရသာ ျဖည့္စြက္ၿပီး အနည္းဆုံး ၁ နာရီေလာက္ ၾကာေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ထားေပးရပါမယ္။
၁ နာရီေလာက္ ၾကာလို႔ ပာင္းရည္က်လာၿပီး အသားႏူးၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ အသားကို သီးသန္႔ စစ္ထုတ္ထားၿပီး ဟင္းရည္ကိုလည္း ဆန္ခါ ႀကီးႀကီးတခုနဲ႔ အားလုံးကို စစ္ထုတ္ေပးလိုက္ပါ။
စစ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ၾကည္ကို ဆူတဲ့အထိ အပူျပန္ေပးၿပီးရင္ အရန္သင့္ ျဖစ္ပါၿပီ …။
ဆူပြက္ေနတဲ့ ေရအိုးမွာ ပဲပင္ေပါက္နဲ႔ ေခါက္ဆြဲကို ျပဳတ္ဆန္ခါနဲ႔ ျပဳတ္ၿပီး ပန္းကန္လုံး တလံုးမွာ ထည့္ပါ။ စစ္ထားတဲ့ အသားကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၅ ဖတ္လာက္ထည့္ပါ။ တြဲဖက္ ပစၥည္းေတြ ထည့္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ဆူေနတဲ့ ပာင္းရည္ ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။
တစ္ေယာက္ခ်င္းစာစီကို သီးသန္႔ျပင္ေပးရပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ စားပြဲေပၚမွာရိွတဲ့ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံပုရာသီး ထည့္၊ မိမိႏွစ္သက္သလို မြမ္းမံၿပီး သုံးေဆာင္လို႔ ရပါၿပီ …။
ၾကက္သြန္နီီေၾကာ္၊ ဂ်င္းေၾကာ္ရနံ႔ ပူပူေမႊးေမႊးနဲ႔ အရသာရိွလွတဲ့ ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ တမ်ိဳးပါ …။
The post ဗီယက္နမ္ စတုိင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ appeared first on ဧရာ၀တီ.
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
၀ါလကင္းလြတ္ သီတင္းကၽြတ္ ကာလလည္း ေက်ာ္လြန္လာၿပီမို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံတ၀န္း ေဆာင္းရနံ႔ ေလကို ထိေတြ႕ ခံစားေနရပါၿပီ။ ဒီလို ေဆာင္းဦးအႀကိဳကာလမွာ မိတ္ေဆြ၊ သူငယ္ခ်င္းေတြကို မိတ္ဆက္ ေပး လိုတာက ကမၻာေက်ာ္ ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ တမ်ိဳးပါ။ ဗီယက္နမ္လို Pho လို႔ အဓိပၸာယ္ရၿပီး ဗီယက္နမ္ေရာက္ ကမၻာ့ခရီးသြားမ်ားရဲ႕ အသိအမွတ္ျပဳျခင္းကို ခံယူထားတဲ့ စားေသာက္ဖြယ္ရာ တမ်ိဳးလည္း ျဖစ္ပါတယ္ …။
ကမၻာအရပ္ရပ္မွာ ေခါက္ဆြဲကိုပုံစံမ်ိဳးစုံနဲ႔ စားသုံးတည္ခင္းၾကသလို ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲ ဘာေၾကာင့္ ကမၻာေက်ာ္ရသလဲ ဆိုတာ ေလ့လာၾကည့္ၾကပါဦး။ ဗီယက္နမ္လူမ်ိဳးေတြ ခ်က္ျပဳတ္နည္း အတိုင္း အမဲသားနွင့္ ေဖာ္ျပေပးလိုက္ေပမယ့္ တျခား မိမိႏွစ္သက္ရာ အသားနဲ႔လည္း အစားထိုး အသုံးျပဳႏိုင္ ပါ တယ္။
ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲ
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဆန္ေခါက္ဆြဲအလတ္ – ၁ ကီလို (ညႇပ္ေခါက္ဆြဲ၊ ဆန္ျပားေခါက္ဆြဲ၊ ေရစိမ္ေခါက္ဆြဲမ်ိဳး မပာုတ္ဘဲ ထိုင္းက ေကြ႕သယိုလို ေခါက္ဆြဲဖတ္ အလတ္စား)
ငါးဖယ္ – ၁ ကီလို
ၾကက္သြန္နီ – ၅၀၀ ဂရမ္
ဂ်င္း – ၂၀၀ ဂရမ္
ပုစြန္ေျခာက္ – အနည္းငယ္
စိမ္းစားငပိ – အနည္းငယ္
ၾကက္ရိုး (သို႔) အမဲရိုး – ၀.၅ ကီလို
ပဲပင္ေပါက္ – ႏွစ္သက္သလို
တြဲဖက္ပစၥည္းမ်ား
ၾကက္သြန္နီ – ပါးပါးလွီး (ေရေဆးၿပီးစစ္ထားရန္)
ခ်င္း (ဂ်င္း) – မွ်င္မွ်င္ လွီးထားရန္
ရွမ္းနံနံ – ပါးပါးလွီး
နံနံပင္ – ပါးပါးလွီး
ၾကက္သြန္ၿမိတ္ – အစိမ္းေရာင္အပိုင္းကို ပါးပါးလွီး၊ အျဖဴေရာင္အပိုင္းကို အမွ်င္ပုံစံလွီး
ထိုင္းပင္စိမ္း (ဟိုလက္ဖာ) – အနည္းငယ္ (ျမန္မာအမ်ားစုက ဒီအနံ႔ကို မႀကိဳက္တတ္ေသာေၾကာင့္ စားပြဲတြင္ သီးသန္႔ထားရန္)
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း
ငရုတ္သီးစိမ္းနီ – ႏုပ္ႏုပ္စဥ္း
သံပုရာသီး – လိုအပ္သလိုစိပ္
ပထမဆုံး ၾကက္သြန္ သုံးပုံႏွစ္ပုံနဲ ဂ်င္းတ၀က္ကို ေရစင္ေအာင္ေဆး၊ ဓားျပားရိုက္ၿပီး ဆီပူပူမွာ ထည့္ေၾကာ္ၿပီး စစ္ေပးထားပါ။
ၾကက္ရိုး (သို႔) အမဲရိုးႏွင့္အတူ အိုးႀကီးႀကီး တလုံးမွာ ျပဳတ္ၿပီးထြက္လာတဲ့ အညစ္အေၾကးေတြကို
ဆန္ခါနဲ႔ စစ္ထုတ္ပါ (ပာင္းရည္ၾကည္ရန္အတြက္ ျဖစ္ပါတယ္)။
ျပဳတ္ရည္ ဆူပြက္လာရင္ ေၾကာ္ထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီ၊ ဂ်င္း၊ ပုစြန္ေျခာက္၊ ငပိတို႔ကို ထည့္ေပးရပါမယ္။ ငံျပာရည္၊ ပာင္းခတ္မႈန္႔တို႔နဲ႔ အရသာ ျဖည့္စြက္ၿပီး အနည္းဆုံး ၁ နာရီေလာက္ ၾကာေအာင္ မီးေအးေအးနဲ႔ တည္ထားေပးရပါမယ္။
၁ နာရီေလာက္ ၾကာလို႔ ပာင္းရည္က်လာၿပီး အသားႏူးၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ အသားကို သီးသန္႔ စစ္ထုတ္ထားၿပီး ဟင္းရည္ကိုလည္း ဆန္ခါ ႀကီးႀကီးတခုနဲ႔ အားလုံးကို စစ္ထုတ္ေပးလိုက္ပါ။
စစ္ထားတဲ့ ဟင္းရည္ၾကည္ကို ဆူတဲ့အထိ အပူျပန္ေပးၿပီးရင္ အရန္သင့္ ျဖစ္ပါၿပီ …။
ဆူပြက္ေနတဲ့ ေရအိုးမွာ ပဲပင္ေပါက္နဲ႔ ေခါက္ဆြဲကို ျပဳတ္ဆန္ခါနဲ႔ ျပဳတ္ၿပီး ပန္းကန္လုံး တလံုးမွာ ထည့္ပါ။ စစ္ထားတဲ့ အသားကို ပါးပါးလွီးၿပီး ၅ ဖတ္လာက္ထည့္ပါ။ တြဲဖက္ ပစၥည္းေတြ ထည့္ၿပီးၿပီဆိုရင္ ဆူေနတဲ့ ပာင္းရည္ ေလာင္းခ်လိုက္ပါ။
တစ္ေယာက္ခ်င္းစာစီကို သီးသန္႔ျပင္ေပးရပါတယ္။ ၿပီးရင္ေတာ့ စားပြဲေပၚမွာရိွတဲ့ ငရုတ္သီး၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ သံပုရာသီး ထည့္၊ မိမိႏွစ္သက္သလို မြမ္းမံၿပီး သုံးေဆာင္လို႔ ရပါၿပီ …။
ၾကက္သြန္နီီေၾကာ္၊ ဂ်င္းေၾကာ္ရနံ႔ ပူပူေမႊးေမႊးနဲ႔ အရသာရိွလွတဲ့ ဗီယက္နမ္စတိုင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ တမ်ိဳးပါ …။
The post ဗီယက္နမ္ စတုိင္ ေခါက္ဆြဲျပဳတ္ appeared first on ဧရာ၀တီ.
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
- (အရှေ့သို့) ကၽြန္ေတာ္ Kingfisher ငွက္မ်ားကို ဓါတ္ပံု ရိုက္ရာတြင္ Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)Cytotec (Misoprostol) ေဆးသံုးနည္းAbortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)JAVA leaning Myanmar (PDF)ေဆးစြမ္းထက္ေသာ သလဲသီး...သရဲေမြးမိသူ မိခင္
- (အနောက်သို့) ကေလးတုိ႔ရဲ႕ ပညာေရး၊ လူ႔အဖြဲ႔စည္းနဲ႔ အနာဂတ္ႏုိင္ငံေတာ္ Syphilis Tests ဆစ္ဖလစ္ေရာဂါ စမ္းသပ္နည္းမ်ား (+18)Cytotec (Misoprostol) ေဆးသံုးနည္းAbortion causes ကိုယ္ဝန္ပ်က္ေစတဲ့ အေၾကာင္းတရားေတြ (+18)JAVA leaning Myanmar (PDF)ေဆးစြမ္းထက္ေသာ သလဲသီး...သရဲေမြးမိသူ မိခင္