က်န္းမာေရးအတြက္ စားသုံးသင့္ေသာ အဆီေလးမ်ား
Written by ေပါက္ေပါက္
အဆီစားလုိ႔ အသားမျဖစ္၊ အဆီစားလုိ႔ ေဘးျဖစ္ ဟူေသာ က်န္းမာေရး သတိေပး ေဆာင္ပုဒ္ေလးကုိ က်န္းမာေရး လုိက္စားသူ အားလုံးသိေန၊ နားရည္ ဝေနၾကမယ္လုိ႔ ယုံၾကည္ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ ေအာက္ ေဖာ္ျပပါ အစားအစာ အဆီမ်ဳိး ကေတာ့ က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းက်ဳိး ျပဳေပးႏုိင္ တာေၾကာင့္ စားသုံးသင့္ ပါေၾကာင္း အႀကံျပဳ တုိက္တြန္း လုိက္ပါရေစ။
(၁) ငါး
ဆယ္လ္မြန္၊ တူနာ၊ ငါးေသတၱာငါးစတဲ့ ပင္လယ္ငါးမ်ားမွ ရရွိတဲ့ အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးစက္ဆစ္ေတြက ႏွလုံး ကို ေကာင္းက်ဳိးျပဳတာေၾကာင့္ ရက္သတၱပတ္ တစ္ပတ္လွ်င္ အနည္းဆုံးႏွစ္ႀကိမ္ ငါးစားေပးရန္ The American Heart Assocation (ေခၚ) အေမရိကန္ႏုိင္ငံရွိ ႏွလုံးေရာဂါ ေစာင့္ေရွာက္ေရးအဖြဲ႕မွ အႀကံ ျပဳ ထားပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ထုိအဆီဓာတ္က ဦးေႏွာက္ကုိ အားျဖစ္ေစလုိ႔ သက္ႀကီးရြယ္အုိ မ်ားအတြက္ အထူး သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ (ငါးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ အဆီဓာတ္ အာနိသင္ မျပယ္ေစဖုိ႔အတြက္ ငါးကုိ ေၾကာ္မ စားသင့္ပါ ဘူး။ ငါးေပါင္း၊ ငါးျပဳတ္၊ ငါးကင္စားေပးပါ။ လုိအပ္ရင္ ဆရာဝန္ႏွင့္ တုိင္ပင္၍ ျဖည့္စြက္စာအ ျဖစ္ ငါးၾကင္း ဆီေသာက္ပါ။)
(၂) ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ အဆီဓာတ္က ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ အ႐ုိးအဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ လြန္စြာေဆးဖက္ ဝင္ပါတယ္။ အကယ္၍ ေထာပတ္သီးကုိ အျခားအစားအစာမ်ားနဲ႔ တဲြစားျခင္း (သုိ႔မ ဟုတ္) ေထာပတ္သီး မစားခင္ႏွင့္ ေထာပတ္သီး စားၿပီးေနာက္ အျခားအစားအစာမ်ားကို ခ်က္ခ်င္း ဆုိသလုိ စားေသာက္မိတဲ့ အခါမွာလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးမျဖစ္ေစဘဲ၊ ထုိေထာပတ္သီးရဲ႕ အစြမ္းေၾကာင့္ ၎ႏွင့္ တြဲဖက္စားေသာက္မိေသာ အစားအစာေတြမွာ ပါရွိတဲ့ အာဟာရမ်ားကုိ ခႏၶာကုိယ္ ကေကာင္းစြာ စုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း အခ်ဳိပဲြအျဖစ္ ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ေပး သင့္ ပါတယ္။
(၃) အဆန္အေစ့မ်ား
ေနၾကာေစ့၊ ဖ႐ုံေစ့၊ ႏွမ္းေစ့၊ သစ္ၾကားသီး၊ ဗာဒံေစ့၊ ေျမပဲ၊ သီဟုိဠ္ေစ့ထဲမွာ ပါရွိတဲ့ သစ္ပင္မွ ရရွိေသာ သဘာဝ အဆီဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ကုိေဘးဥပဒ္ (မျဖစ္) ေစတဲ့ ကုိယ္လက္စထေရာမ်ားကုိ ေပးစြမ္းႏုိင္ ပါတယ္။ တိရစၧာန္မွ ရရွိေသာ အဆီႏွင့္ႏုိ႔မလုိင္ျပည့္ ႏြားႏုိ႔မ်ားဟာ ခႏၶာကုိယ္ကုိေဘး(ျဖစ္)ေစတဲ့ အဆီ မ်ားျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္အစားအစာႏွင့္ သေရစာမုန္႔ေတြ ဝယ္ယူတဲ့အခါ ၎တုိ႔ကုိ ထုပ္ပုိးထား ေသာ Packing အိတ္ေပၚမွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ပါဝင္မႈ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ သုံးစဲြေသာ ဆီအမ်ဳိးအစားႏွင့္ ဆီပါဝင္မႈ ပမာဏတုိ႔ကုိ ေသေသခ်ာခ်ာ ဖတ္႐ႈၿပီးမွ ေရြးခ်ယ္ ဝယ္ယူသင့္ပါတယ္။
(၄) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီမွာ လူသားတုိ႔ ဘက္စုံက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးျပဳေစတဲ့ အဆီဓာတ္ အျပည့္အဝပါရွိပါ တယ္။ အခ်က္၊ အျပဳတ္၊ အသုပ္၊ အကင္အားလုံးအတြက္ သံလြင္ဆီက အရသာေရာ အာနိသင္ပါ မေျပာင္း လဲေစပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေလ့အက်င့္ေကာင္း တစ္ခုအေနျဖင့္ သံလြင္ဆီ စားသုံးေပး သင့္ပါတယ္။
(၅) ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား
အစိမ္းေရာင္ရင့္ရင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ဟင္းႏုနယ္ႏွင့္ ကုိက္လံတုိ႔မွရရွိေသာ ဟင္းရြက္ ဆီမ်ားဟာလည္း ပင္လယ္ငါးႀကီးဆီေတြမွာသာ ေတြ႕ျမင္ရတဲ့ အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ေတြကဲ့သုိ႔ အက်ဳိးအာနိသင္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ေန႔စဥ္သုံး အစားအစာေတြထဲမွာ စိမ္းေရာင္ျခယ္ ဟင္းရြက္ တစ္ခုခုကုိ ထည့္စားေပးသင့္ပါတယ္။
(၆) ၾကက္ဥမ်ား
လူသားေတြအတြက္ မရွိမျဖစ္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ကုိ ၾကက္ဥ (အႏွစ္) စားျခင္းျဖင့္ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ အရည္ အ ေသြး ျပည့္မီၿပီး အရြယ္အစား ႀကီးမားတဲ့ ၾကက္ဥအႏွစ္ထဲမွာ အဆီဓာတ္ ငါးဂရမ္ခန္႔ပါရွိၿပီး ၎အဆီက အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ကဲ့သုိ႔ အာနိသင္ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ မည္သည့္အစားအစာမဆုိ တန္လွ်င္ေဆး၊ လြန္ရင္ေဘးျဖစ္တတ္ေသာေၾကာင့္ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ တစ္ေယာက္အဖုိ႔ အရြယ္အ စားႀကီးမားတဲ့ ၾကက္ဥကုိ တစ္ေန႔ကုိ ႏွစ္လုံးထက္ ပိုမစားသင့္ပါဘူး။
(၇) ဂုံေလွ်ာ္ေစ့
အဝါေရာင္ေရာင္ သမ္းေနတဲ့ ဂုံေလွ်ာ္ေစ့ထဲမွာ အဆီဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ႏွစ္မ်ဳိးစလုံး ပါရွိေနပါတယ္။ ဂုံေလွ်ာ္ေစ့ထဲမွ ရရွိတဲ့ အဆီဓာတ္က အသားအေရကုိ ေကာင္းက်ဳိးျပဳၿပီး၊ အမွ်င္ဓာတ္ကေတာ့ ေရာင္ရမ္း နာက်င္ျခင္းႏွင့္ အစာအိမ္နာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးျပဳပါတယ္။
(၈) အျဖဴေရာင္ပဲေစ့မ်ား
ပဲေထာပတ္ႏွင့္ ပဲပိစပ္တုိ႔လုိ အျဖဴေရာင္ပဲေစ့ေတြထဲမွာ ပါရွိတဲ့အဆီဓာတ္က အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ စစ္ကဲ့သုိ႔ အာနိသင္ ထက္ျမက္ေစတာေၾကာင့္ လူသားတုိ႔အတြက္ ႐ုပ္ပုိင္းဆုိင္ရာကုိ သာမက၊ စိတ္ပုိင္း ဆုိင္ရာကုိပါ အားျဖည့္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ စိတ္က်ေရာဂါျဖစ္တတ္ေသာ သက္ႀကီးရြယ္အုိ မ်ားနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားေနသူေတြအဖုိ႔ ၎အျဖဴေရာင္ပဲႏွင့္ ပဲႏုိ႔ရည္တုိ႔ကုိ မ်ားမ်ားစားေသာက္ေပးသင့္ပါ တယ္။
ေၾကးမုံသတင္းစာ
ေအာက္တိုဘာ (၁၉) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
အဆီစားလုိ႔ အသားမျဖစ္၊ အဆီစားလုိ႔ ေဘးျဖစ္ ဟူေသာ က်န္းမာေရး သတိေပး ေဆာင္ပုဒ္ေလးကုိ က်န္းမာေရး လုိက္စားသူ အားလုံးသိေန၊ နားရည္ ဝေနၾကမယ္လုိ႔ ယုံၾကည္ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ ေအာက္ ေဖာ္ျပပါ အစားအစာ အဆီမ်ဳိး ကေတာ့ က်န္းမာေရးကုိ ေကာင္းက်ဳိး ျပဳေပးႏုိင္ တာေၾကာင့္ စားသုံးသင့္ ပါေၾကာင္း အႀကံျပဳ တုိက္တြန္း လုိက္ပါရေစ။
(၁) ငါး
ဆယ္လ္မြန္၊ တူနာ၊ ငါးေသတၱာငါးစတဲ့ ပင္လယ္ငါးမ်ားမွ ရရွိတဲ့ အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးစက္ဆစ္ေတြက ႏွလုံး ကို ေကာင္းက်ဳိးျပဳတာေၾကာင့္ ရက္သတၱပတ္ တစ္ပတ္လွ်င္ အနည္းဆုံးႏွစ္ႀကိမ္ ငါးစားေပးရန္ The American Heart Assocation (ေခၚ) အေမရိကန္ႏုိင္ငံရွိ ႏွလုံးေရာဂါ ေစာင့္ေရွာက္ေရးအဖြဲ႕မွ အႀကံ ျပဳ ထားပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ထုိအဆီဓာတ္က ဦးေႏွာက္ကုိ အားျဖစ္ေစလုိ႔ သက္ႀကီးရြယ္အုိ မ်ားအတြက္ အထူး သင့္ေလ်ာ္ပါတယ္။ (ငါးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ အဆီဓာတ္ အာနိသင္ မျပယ္ေစဖုိ႔အတြက္ ငါးကုိ ေၾကာ္မ စားသင့္ပါ ဘူး။ ငါးေပါင္း၊ ငါးျပဳတ္၊ ငါးကင္စားေပးပါ။ လုိအပ္ရင္ ဆရာဝန္ႏွင့္ တုိင္ပင္၍ ျဖည့္စြက္စာအ ျဖစ္ ငါးၾကင္း ဆီေသာက္ပါ။)
(၂) ေထာပတ္သီး
ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပါရွိတဲ့ အဆီဓာတ္က ႏွလုံးေရာဂါႏွင့္ အ႐ုိးအဆစ္ ေရာင္ရမ္းနာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ လြန္စြာေဆးဖက္ ဝင္ပါတယ္။ အကယ္၍ ေထာပတ္သီးကုိ အျခားအစားအစာမ်ားနဲ႔ တဲြစားျခင္း (သုိ႔မ ဟုတ္) ေထာပတ္သီး မစားခင္ႏွင့္ ေထာပတ္သီး စားၿပီးေနာက္ အျခားအစားအစာမ်ားကို ခ်က္ခ်င္း ဆုိသလုိ စားေသာက္မိတဲ့ အခါမွာလည္း က်န္းမာေရးအတြက္ ေဘးမျဖစ္ေစဘဲ၊ ထုိေထာပတ္သီးရဲ႕ အစြမ္းေၾကာင့္ ၎ႏွင့္ တြဲဖက္စားေသာက္မိေသာ အစားအစာေတြမွာ ပါရွိတဲ့ အာဟာရမ်ားကုိ ခႏၶာကုိယ္ ကေကာင္းစြာ စုပ္ယူႏုိင္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ထမင္းစားၿပီးၿပီးခ်င္း အခ်ဳိပဲြအျဖစ္ ေထာပတ္သီးေဖ်ာ္ရည္ ေသာက္ေပး သင့္ ပါတယ္။
(၃) အဆန္အေစ့မ်ား
ေနၾကာေစ့၊ ဖ႐ုံေစ့၊ ႏွမ္းေစ့၊ သစ္ၾကားသီး၊ ဗာဒံေစ့၊ ေျမပဲ၊ သီဟုိဠ္ေစ့ထဲမွာ ပါရွိတဲ့ သစ္ပင္မွ ရရွိေသာ သဘာဝ အဆီဓာတ္က ခႏၶာကုိယ္ကုိေဘးဥပဒ္ (မျဖစ္) ေစတဲ့ ကုိယ္လက္စထေရာမ်ားကုိ ေပးစြမ္းႏုိင္ ပါတယ္။ တိရစၧာန္မွ ရရွိေသာ အဆီႏွင့္ႏုိ႔မလုိင္ျပည့္ ႏြားႏုိ႔မ်ားဟာ ခႏၶာကုိယ္ကုိေဘး(ျဖစ္)ေစတဲ့ အဆီ မ်ားျဖစ္ၾကပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္အစားအစာႏွင့္ သေရစာမုန္႔ေတြ ဝယ္ယူတဲ့အခါ ၎တုိ႔ကုိ ထုပ္ပုိးထား ေသာ Packing အိတ္ေပၚမွာ ေဖာ္ျပထားတဲ့ ပါဝင္မႈ ပစၥည္းမ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ သုံးစဲြေသာ ဆီအမ်ဳိးအစားႏွင့္ ဆီပါဝင္မႈ ပမာဏတုိ႔ကုိ ေသေသခ်ာခ်ာ ဖတ္႐ႈၿပီးမွ ေရြးခ်ယ္ ဝယ္ယူသင့္ပါတယ္။
(၄) သံလြင္ဆီ
သံလြင္ဆီမွာ လူသားတုိ႔ ဘက္စုံက်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးျပဳေစတဲ့ အဆီဓာတ္ အျပည့္အဝပါရွိပါ တယ္။ အခ်က္၊ အျပဳတ္၊ အသုပ္၊ အကင္အားလုံးအတြက္ သံလြင္ဆီက အရသာေရာ အာနိသင္ပါ မေျပာင္း လဲေစပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ က်န္းမာေရးအတြက္ အေလ့အက်င့္ေကာင္း တစ္ခုအေနျဖင့္ သံလြင္ဆီ စားသုံးေပး သင့္ပါတယ္။
(၅) ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား
အစိမ္းေရာင္ရင့္ရင့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္မ်ားျဖစ္ၾကတဲ့ ဟင္းႏုနယ္ႏွင့္ ကုိက္လံတုိ႔မွရရွိေသာ ဟင္းရြက္ ဆီမ်ားဟာလည္း ပင္လယ္ငါးႀကီးဆီေတြမွာသာ ေတြ႕ျမင္ရတဲ့ အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ေတြကဲ့သုိ႔ အက်ဳိးအာနိသင္ ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ေန႔စဥ္သုံး အစားအစာေတြထဲမွာ စိမ္းေရာင္ျခယ္ ဟင္းရြက္ တစ္ခုခုကုိ ထည့္စားေပးသင့္ပါတယ္။
(၆) ၾကက္ဥမ်ား
လူသားေတြအတြက္ မရွိမျဖစ္ ပ႐ုိတင္းဓာတ္ကုိ ၾကက္ဥ (အႏွစ္) စားျခင္းျဖင့္ ရရွိႏုိင္ပါတယ္။ အရည္ အ ေသြး ျပည့္မီၿပီး အရြယ္အစား ႀကီးမားတဲ့ ၾကက္ဥအႏွစ္ထဲမွာ အဆီဓာတ္ ငါးဂရမ္ခန္႔ပါရွိၿပီး ၎အဆီက အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္စစ္ကဲ့သုိ႔ အာနိသင္ျဖစ္ေစႏုိင္ပါတယ္။ သုိ႔ေသာ္ မည္သည့္အစားအစာမဆုိ တန္လွ်င္ေဆး၊ လြန္ရင္ေဘးျဖစ္တတ္ေသာေၾကာင့္ အရြယ္ေရာက္ၿပီးသူ တစ္ေယာက္အဖုိ႔ အရြယ္အ စားႀကီးမားတဲ့ ၾကက္ဥကုိ တစ္ေန႔ကုိ ႏွစ္လုံးထက္ ပိုမစားသင့္ပါဘူး။
(၇) ဂုံေလွ်ာ္ေစ့
အဝါေရာင္ေရာင္ သမ္းေနတဲ့ ဂုံေလွ်ာ္ေစ့ထဲမွာ အဆီဓာတ္ႏွင့္ အမွ်င္ဓာတ္ႏွစ္မ်ဳိးစလုံး ပါရွိေနပါတယ္။ ဂုံေလွ်ာ္ေစ့ထဲမွ ရရွိတဲ့ အဆီဓာတ္က အသားအေရကုိ ေကာင္းက်ဳိးျပဳၿပီး၊ အမွ်င္ဓာတ္ကေတာ့ ေရာင္ရမ္း နာက်င္ျခင္းႏွင့္ အစာအိမ္နာ ေရာဂါမ်ားအတြက္ ေကာင္းက်ဳိးျပဳပါတယ္။
(၈) အျဖဴေရာင္ပဲေစ့မ်ား
ပဲေထာပတ္ႏွင့္ ပဲပိစပ္တုိ႔လုိ အျဖဴေရာင္ပဲေစ့ေတြထဲမွာ ပါရွိတဲ့အဆီဓာတ္က အုိမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ စစ္ကဲ့သုိ႔ အာနိသင္ ထက္ျမက္ေစတာေၾကာင့္ လူသားတုိ႔အတြက္ ႐ုပ္ပုိင္းဆုိင္ရာကုိ သာမက၊ စိတ္ပုိင္း ဆုိင္ရာကုိပါ အားျဖည့္ေပးႏုိင္ပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ စိတ္က်ေရာဂါျဖစ္တတ္ေသာ သက္ႀကီးရြယ္အုိ မ်ားနဲ႔ စိတ္ဖိစီးမႈမ်ားေနသူေတြအဖုိ႔ ၎အျဖဴေရာင္ပဲႏွင့္ ပဲႏုိ႔ရည္တုိ႔ကုိ မ်ားမ်ားစားေသာက္ေပးသင့္ပါ တယ္။
ေၾကးမုံသတင္းစာ
ေအာက္တိုဘာ (၁၉) ရက္၊ ၂၀၁၄ ခုႏွစ္
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+