ခႏၶာကိုယ္အတြက္ အက်ဳိးအာနိသင္ မ်ားစြာရွိတဲ့ ေဆးဝါး ေကာင္းတစ္လက္ (သို႔မဟုတ္) ဂ်င္း(ခ်င္း)
ေန႔စဥ္ခ်က္ျပဳတ္ရာမွာ အသုံးျပဳေနတဲ့ မီးဖိုးေခ်ာင္သုံး အသီးအရြက္ေတြထဲမွာ ဂ်င္း(ခ်င္း)ဟာ လူသားေတြ အတြက္ အလြန္အမင္း ကိုမွ ေထာက္ပံ့ မႈေကာင္း က်ဳိးမ်ား စြာကို ေပးစြမ္းေန ပါတယ္။ ဂ်င္း(ခ်င္း) ရဲ႕ အသုံးဝင္မႈ ကိုလည္း ကမၻာ႔ႏိုင္ငံအႏွံ႕အျပားက အသိအမွတ္ျပန္လက္ခံ ထားၾကပါတယ္။ ဂ်င္း(ခ်င္း) ထဲမွာ Gingerol နဲ႔ Shogal ဆိုတဲ့ ဓာတ္ေတြ ပါဝင္ တာမို႔ ေမႊးပ်ံ႕တဲ့ရနံ႔ရွိ႐ုံသာမက စားသုံးလိုက္တဲ့အခါ အူလမ္းေၾကာင္း တစ္ေလွ်ာက္အတြက္ လြန္စြာမွ အက်ဳိးအာနိသင္ရွိေစၿပီးေတာ့ အစာေခ် တဲ့အ ခါမွာလည္း မ်ားစြာ အေထာက္ အကူျပဳေပးေနတာမို႔ အသားအေရ စိုေျပမႈအတြက္လည္း အက်ဳိးျဖစ္ ႏိုင္ပါတယ္။
အဲဒါေတြတင္ မကေသးဘဲနဲ႔ ဂ်င္း(ခ်င္း)ဟာ အေအးမိျခင္း၊ တုပ္ေကြးမိျခင္း ေဝဒနာတို႔ကိုလည္း ေပ်ာက္ ကင္းေစ ပါတယ္။ အေအးမိ၊ တုပ္ေကြးမိျခင္းျဖစ္တဲ့ အခါေတြမွာ ဂ်င္းကို ေရေႏြးပူပူေလးမွာ စိမ္ၿပီးေတာ့ ေသာက္သုံးတဲ့အခါ အဲဒီေဝဒနာကို ေပ်ာက္ကင္း သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္ ။ဒါ့အျပင္ ဂ်င္း(ခ်င္း) ကို လွီးျဖတ္ၿပီးေတာ့ သင့္ေတာ္ သေလာက္ ေလးေဆာင္ထားသင့္ၿပီး ကားမူး၊ လႈိင္းမူးျဖစ္တဲ့ အခါမ်ဳိး၊ ေခါင္း ကိုက္ နာက်င္တဲ့ အခ်ိန္မ်ဳိးေတြမွာ စားသုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ အဲဒီေဝဒနာေတြကို လွ်င္ျမန္စြာနဲ႔သက္ သာေစ တဲ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္လည္း အက်ဳိးအာနိသင္မ်ားစြာ ျဖစ္ထြန္းေစႏိုင္ပါတယ္။
အခုလက္ရွိဟာလည္း ႏိုဝင္ဘာလထဲကို ခ်ဥ္းနင္းေရာက္ရွိေနတာမို႔ ရာသီအကူးအေျပာင္း ကာလမွာ ေရခ်ဳိး မွားရာကေနၿပီး အေအးပတ္ျခင္း ေရာဂါေဝဒနာကို ခံစား ရႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့လည္း ခ်င္းကို စား သုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ အဲဒီေဝဒနာကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဂ်င္း(ခ်င္း)ကို စားသုံးတဲ့ အစြမ္းအာနိ သင္ဟာ အေအး မိျခင္းအပါအဝင္၊ ႏွာရည္ ယိုႏွာပိတ္ျခင္းနဲ႔ ေခါင္းကိုက္ျခင္းျဖစ္ေပၚ မႈေတြ ကိုပါ ေပ်ာက္ကင္း သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ေသြးတုိးျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႔ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ေပါက္ျခင္းစတဲ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြကိုလည္း ဂ်င္း(ခ်င္း)ကိုပုံမွန္စားသုံး ေပးျခင္းအားျဖင့္မ်ားစြာအေထာက္ အကူျပဳကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေဆးဝါးပညာရွင္ေတြရဲ႕ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြ အရလည္း အိမ္ ေနာက္ေဖးမီးဖိုေခ်ာင္သုံး ဂ်င္း(ခ်င္း) ဟာ ဆီးခ်ဳိေရာ ဂါျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ထားခဲ့ၾက တဲ့အျပင္ နာတာရွည္ဆီး ခ်ဳိေရာဂါခံစား ေနရာသူေတြဟာလည္း ဂ်င္း(ခ်င္း)စိမ္းျပဳတ္ ရည္ကို ပုံမွန္ေသာက္ သုံးပါက ေရာဂါေဝဒနာကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ေၾကာင္းကို လည္းေလ့လာေတြ႕ရွိထားၾကပါတယ္။
ဂ်င္း(ခ်င္း)ဟာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ေဝဒနာကာကြယ္ရန္ ေဆးဝါးထဲကမွ ေဆးဝါးတစ္ခုအျဖစ္ ပါဝင္ရပ္တည္ေန သလို၊ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းက သၾကား ဓာတ္နဲ႔အတူ ဂလူးဂို႔စ္ဓာတ္ ကိုလည္း အပိုအလိုမရွိ စီမံ ခန္႔ခြဲ ေပးႏိုင္ေၾကာင္းကိုလည္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ထားၾကပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံက ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခုျဖစ္တဲ့ (University Of Myaryland Mdeical Center) ရဲ႕ ေလ့လာေဖာ္ျပခ်က္အရ ဂ်င္း(ခ်င္း) ရဲ႕ အသုံးဝင္မႈေတြကို တ႐ုတ္ လူမ်ဳိးေတြဟာ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေပါင္း (၂ဝဝဝ)ကတည္းက စတည္ရွာေဖြေတြ႕ရွိ အသုံးျပဳခဲ့တာလုိ႔လည္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
Popular Journal
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
အဲဒါေတြတင္ မကေသးဘဲနဲ႔ ဂ်င္း(ခ်င္း)ဟာ အေအးမိျခင္း၊ တုပ္ေကြးမိျခင္း ေဝဒနာတို႔ကိုလည္း ေပ်ာက္ ကင္းေစ ပါတယ္။ အေအးမိ၊ တုပ္ေကြးမိျခင္းျဖစ္တဲ့ အခါေတြမွာ ဂ်င္းကို ေရေႏြးပူပူေလးမွာ စိမ္ၿပီးေတာ့ ေသာက္သုံးတဲ့အခါ အဲဒီေဝဒနာကို ေပ်ာက္ကင္း သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္ ။ဒါ့အျပင္ ဂ်င္း(ခ်င္း) ကို လွီးျဖတ္ၿပီးေတာ့ သင့္ေတာ္ သေလာက္ ေလးေဆာင္ထားသင့္ၿပီး ကားမူး၊ လႈိင္းမူးျဖစ္တဲ့ အခါမ်ဳိး၊ ေခါင္း ကိုက္ နာက်င္တဲ့ အခ်ိန္မ်ဳိးေတြမွာ စားသုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ အဲဒီေဝဒနာေတြကို လွ်င္ျမန္စြာနဲ႔သက္ သာေစ တဲ့အျပင္ ခႏၶာကိုယ္ အတြက္လည္း အက်ဳိးအာနိသင္မ်ားစြာ ျဖစ္ထြန္းေစႏိုင္ပါတယ္။
အခုလက္ရွိဟာလည္း ႏိုဝင္ဘာလထဲကို ခ်ဥ္းနင္းေရာက္ရွိေနတာမို႔ ရာသီအကူးအေျပာင္း ကာလမွာ ေရခ်ဳိး မွားရာကေနၿပီး အေအးပတ္ျခင္း ေရာဂါေဝဒနာကို ခံစား ရႏိုင္ ပါတယ္။ ဒါေပမဲ့လည္း ခ်င္းကို စား သုံးေပးျခင္းအားျဖင့္ အဲဒီေဝဒနာကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏုိင္ပါတယ္။ ဒါ့အျပင္ ဂ်င္း(ခ်င္း)ကို စားသုံးတဲ့ အစြမ္းအာနိ သင္ဟာ အေအး မိျခင္းအပါအဝင္၊ ႏွာရည္ ယိုႏွာပိတ္ျခင္းနဲ႔ ေခါင္းကိုက္ျခင္းျဖစ္ေပၚ မႈေတြ ကိုပါ ေပ်ာက္ကင္း သက္သာေစႏိုင္ပါတယ္။
ဒါ့အျပင္ ေသြးတုိးျခင္း၊ ေလျဖတ္ျခင္းနဲ႔ ဦးေႏွာက္ေသြးေၾကာ ေပါက္ျခင္းစတဲ့ ေရာဂါလကၡဏာေတြကိုလည္း ဂ်င္း(ခ်င္း)ကိုပုံမွန္စားသုံး ေပးျခင္းအားျဖင့္မ်ားစြာအေထာက္ အကူျပဳကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ေဆးဝါးပညာရွင္ေတြရဲ႕ ေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္ေတြ အရလည္း အိမ္ ေနာက္ေဖးမီးဖိုေခ်ာင္သုံး ဂ်င္း(ခ်င္း) ဟာ ဆီးခ်ဳိေရာ ဂါျဖစ္ပြားမႈ အႏၲရာယ္ကို ကာကြယ္ေပးႏိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ထားခဲ့ၾက တဲ့အျပင္ နာတာရွည္ဆီး ခ်ဳိေရာဂါခံစား ေနရာသူေတြဟာလည္း ဂ်င္း(ခ်င္း)စိမ္းျပဳတ္ ရည္ကို ပုံမွန္ေသာက္ သုံးပါက ေရာဂါေဝဒနာကို သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစႏိုင္ေၾကာင္းကို လည္းေလ့လာေတြ႕ရွိထားၾကပါတယ္။
ဂ်င္း(ခ်င္း)ဟာ ဆီးခ်ဳိေရာဂါ ေဝဒနာကာကြယ္ရန္ ေဆးဝါးထဲကမွ ေဆးဝါးတစ္ခုအျဖစ္ ပါဝင္ရပ္တည္ေန သလို၊ ခႏၶာကိုယ္အတြင္းက သၾကား ဓာတ္နဲ႔အတူ ဂလူးဂို႔စ္ဓာတ္ ကိုလည္း အပိုအလိုမရွိ စီမံ ခန္႔ခြဲ ေပးႏိုင္ေၾကာင္းကိုလည္း ေလ့လာေတြ႕ရွိ ထားၾကပါတယ္။ အေမရိကန္ႏိုင္ငံက ေဆးတကၠသိုလ္ တစ္ခုျဖစ္တဲ့ (University Of Myaryland Mdeical Center) ရဲ႕ ေလ့လာေဖာ္ျပခ်က္အရ ဂ်င္း(ခ်င္း) ရဲ႕ အသုံးဝင္မႈေတြကို တ႐ုတ္ လူမ်ဳိးေတြဟာ လြန္ခဲ့တဲ့ႏွစ္ေပါင္း (၂ဝဝဝ)ကတည္းက စတည္ရွာေဖြေတြ႕ရွိ အသုံးျပဳခဲ့တာလုိ႔လည္း ေဖာ္ျပထားပါတယ္။
Popular Journal
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+