ကင္ဆာေရာဂါ ေ၀ဒနာသည္ မ်ားအတြက္ မွန္ကန္ေသာ စားေသာက္မႈ ပံုစံ
လူသား အားလံုးတိုင္းရဲ ့ ခႏၶာကို္ယ္ထဲမွာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ဟာ အလိုေလ်ာက္ ျဖစ္တည္ေနၾကျပီး၊ လူတစ္ေယာက္ရဲ ့ ဘ၀တစ္ သက္တာမွာ အဲဒီ ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြဟာ ပ်မ္းမွ် အားျဖင့္ ၆-ၾကိမ္ မွ ၁၀-ၾကိမ္အထိ ေပၚလာ တတ္ၾကပါတယ္။ ၄င္း ကင္ဆာဆဲလ္ ေတြဟာ သန္းေထာင္ေပါင္း အနည္းငယ္ အထိ ပြားမလာ မခ်င္းမွာေတာ့ ပံုမွန္ေရာဂါ ရွာေဖြ စစ္ေဆး ခ်က္ေတြမွာ “ကင္ဆာေရာဂါ” ဆိုတာ ေပၚလာမွာ မဟုတ္ေသးပါဘူး။ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္လာျပီဆိုရင္ေတာ့ (က) ေဆးသြင္းကုသနည္း (ခ) ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ျဖင့္ ကုသ နည္း (ဓာတ္ကင္ျခင္း) (ဂ) ခြဲစိပ္ကုသနည္း စသည့္ နည္းေတြျဖင့္ ေရာဂါအေျခအေနပၚ မူတည္၍ ကုသမႈ ခံယူၾကရပါတယ္။
အဲဒီလို ကုသရာမွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးေတြ ျဖစ္လာနိုင္ပါတယ္။
(က) ေဆးသြင္း ကုသနည္း
ထိုနည္းက အပြားျမန္တဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္ရံုသာမက၊ ရိုးတြင္းျခင္ဆီ၊ အစာအိမ္ နဲ ့အူေၾကာင္း တို ့မွာရွိတဲ့ ေကာင္း က်ိဳးျပဳ ဆဲလ္ေကာင္းေတြကိုပါ တျပိဳင္နက္တည္း သတ္ပစ္ လိုက္တာေၾကာင့္ လက္ရွိျဖစ္ေနတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါနာနဲ ့ မသက္ဆိုင္ တဲ့ အျခားေသာ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အဆုတ္စတဲ့ ကိုယ္တြင္း ကလီစာေတြကုိပါ ထိခိုက္ေစနိုင္ပါတယ္။
(ခ) ဓာတ္ေရာင္ျခည္နဲ ့ကုသနည္း (ဓာတ္ကင္ျခင္း)
ထိုနည္းက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္စီးေပးသလို၊ အျခားေသာ ေကာင္းေနတဲ့ ဆဲလ္မ်ား၊ တစ္သ်ွဴးမ်ား ႏွင့္ ကိုယ္တြင္းကလီစာ ေတြကိုပါ ထိခိုက္ပ်က္စီးသြားပါတယ္။ ဓာတ္ကင္ျခင္း အစပိုင္းမွာေတာ့ ကင္ဆာ အက်ိတ္ေတြက်ဳံ ့သြားတတ္ေသာ္လည္း၊ ေရရွည္ ကုသတဲ့အခါမွာ ထိေရာက္မႈ မရွိေတာ့တာေၾကာင့္ အက်ိတ္ေတြ ေသးငယ္သြားျခင္း မျဖစ္နိုင္ေတာ့ပါဘူး။
(ဂ) ခြဲစိပ္ ကုသနည္း
အထက္ေဖာ္ျပပါ ေဆးသြင္း ကုသနည္း နဲ ့ ဓာတ္ကင္နည္းေတြဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဗီဇေျပာင္းပစ္ လိုက္တာေၾကာင့္ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြ မ်ားလာကာ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ ့အမွွ် ထိုဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္စီးရခက္တဲ့ အေျခအေနမ်ိဳးထိ ေရာက္ရွိသြားပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေ၀ဒနာသည္မ်ား ဟာ ေရာဂါပိုး အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ျဖစ္ေစ၊ ေနာက္ဆက္တြဲျပႆနာေၾကာင့္ျဖစ္ေစ အသက္ဆံုးရံႈးနိုင္ပါတယ္။ တဖန္ ခြဲစိပ္ ကုသျခင္းဟာလည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို အျခားေနရာသို ့ ျပန္ ့ႏွံ ့ေစႏိုင္ပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါေ၀ဒနာသည္မ်ားအတြက္ မွန္ကန္ေသာစားေသာက္မႈပံုစံ
ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ဖို ့ဆိုရင္ေတာ့ အထိေရာက္ဆံုး နည္းလမ္း တစ္ခု ရွိပါတယ္။ ၄င္းနည္းလမ္းမွာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ျပန္ ့ႏွံ ့မ်ိဳးပြားရာမွာ ထိုကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို အားျဖစ္ေစတဲ့ အာဟာရေတြ ကို ျဖတ္ေတာက္ ပစ္လိုက္တဲ့ နည္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။
(၁) သၾကား
ဆြတ္ဆြတ္ျဖဴေဖြးေနတဲ့ သၾကားမႈန္မ်ားဟာ ကင္ဆာရဲ ့အာဟာရျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြ ရဲ ့ အဓိက အာဟာရတစ္ခုကို ျဖတ္ေတာက္ပစ္လိုက္တဲ့ အေနျဖင့့္ သၾကားကို (လံုး၀)မစားပါႏွင့္။ ဒါ့ျပင္ Nutra Sweet, Equal, Spoonful စတဲ့ သၾကားအစားထိုး အခ်ိဳအရသာေတြမွာလည္း Aspartame ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ေနတာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါသည္ေတြကို ထိခိုက္ ေစနိုင္ပါတယ္။ သို ့ပါ၍ ကင္ဆာေရာဂါ သည္မ်ား အေနျဖင့္ သၾကားမစားဘဲ၊ ပ်ားရည္ (သို ့မဟုတ္) တင္လဲရည္ တို ့ကို သင့္တင့္ရံု ပမာဏ စားေပးနိုင္ပါတယ္။
(၂) ႏို ့
ႏြားနို ့၊ ဆိတ္ႏို ့၊ ကြ်ဲႏို ့စတဲ့ တိရစၦာန္ထြက္နို ့မ်ားဟာ လူ ့ခႏၶာကို္ယ္ အထူးသျဖင့္ အစာအိမ္နဲ ့အူလမ္းေၾကာင္းမွ အက်ိအခြ်ဲေတြ ပံုမွန္ထက္ပို၍ ထြက္လာေစပါတယ္။ ထိုအက်ိအခြ်ဲေတြကို ကင္ဆာဆဲလ္ေတြက စားသံုးပစ္ တာေၾကာင့္လည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ အားေကာင္းလာေအာင္ တြန္းအားေပးရာေရာက္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါသည္မ်ားအေနျဖင့္ တိရစၦာန္ထြက္ နို ့မ်ားအစား သၾကားမပါတဲ့ ပဲႏို ့ရည္ေတြ ကို ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။ ပဲႏို ့ရည္က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ယုတ္ေလ်ာ့ေစရံုသာ မက၊ လူကို ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။
(၃) အနီေရာင္ အသားမ်ား
အမဲ၊ ၀က္ စတဲ့ အနီေရာင္အသားေတြဟာ အက္ဆစ္ကို အားေပးတဲ့အျပင္၊ အသားရဲ ့ပရိုတိန္းက အစာေက်ဖို ့ခက္ခဲသြားတာ ေၾကာင့္ လူ ့ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အစာေျခအင္ဇိုင္းေတြ အမ်ားၾကီးရွိဖို ့လိုပါတယ္္။ အကယ္၍ လူ ့ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အင္ဇိုင္းေတြ မလံုေလာက္တဲ့အခါ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သုတ္သင္ဖို ့ ခက္ခဲ သြားပါျပီ။ ဒါ့ျပင္ ထိုအသားေတြကို စားတဲ့အခါ အစာမေၾကပါက အသားေတြဟာ ပုပ္သိုးသြားျပီး လူကို အဆိပ္ အေတာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာေ၀ဒနာသည္ မ်ားအေနျဖင့္ ငါး မ်ားမ်ားစားသင့္ျပီး၊ ၾကက္သားကိုေတာ့ သင့္တင့္ရံု စာေပးနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အမဲ၊ ၀က္၊ ၾကက္ေတြကို ေမြးျမဴရာမွာ သံုးတဲ့ ပဋိ ဇီ၀ေဆးမ်ား၊ ၾကီးထြားေဟာ္မုန္းေဆးမ်ား ႏွင့္ ၄င္းတိရစၦာန္ေတြမွာပါလာတဲ့ ကပ္ပါးပိုးေတြက ကင္ဆာေရာဂါ သည္ေတြကို ထိခိုက္ေစနိုင္ပါတယ္။
(၄) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီး၀လံမ်ား
အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေ၀ဒနာသည္မ်ားမွာ က်န္းမာတဲ့ ဆဲလ္ေတြတည္ေဆာက္ေစဖို ့အတြက္ ခႏၶာကို္ယ္ ထဲမွာ စြမ္းအားျမွင့္ အင္ဇိုင္းေတြ ရရွိလာေအာင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္သစ္သီး၀လံတို ့ကို တစ္ေန ့လွ်င္ ႏွစ္ၾကိမ္ မွ သံုးၾကိမ္အထိ စားေပး ဖို ့လိုပါတယ္။ အပင္မွရတဲ့ ထိုအင္ဇိုင္းဓာတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က အလြယ္တကူ စုပ္ယူနိုင္တာေၾကာင့္ စားေသာက္ျပီး ေနာက္ ၁၅ မိနစ္အတြင္းမွာပင္ ခႏၶာကိုယ္ ၏ဆဲလ္မ်ားဆီသို ့ ေရာက္ရွိသြားနိုင္ပါတယ္။ အင္ဇိုင္းအာဟာရဓာတ္ေတြ အျပည့္အ၀ ရရွိနိုင္ဖို ့အတြက္ ဆိုရင္ ၄င္းဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ႏြမ္းေပ်ာ့သြားသည့္တိုင္ေအာင္ အၾကာၾကီးအပူေပးမခ်က္ျပဳတ္ပါႏွင့္။
(၅) ဆား
စားပြဲတင္ဆား လို ေ့ခၚတဲ့ ဆားျဖဴျဖဴေဖြးေဖြးေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြေရာ၍ အေရာင္ခြ်တ္ျပဳျပင္ ထားၾက ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာ ေ၀ဒနာသည္မ်ားအတြက္ သဘာ၀ဆားၾကမ္း (ပင္လယ္ေနလွမ္းဆား) ကသာ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။
(၆) ကဖိန္းဓာတ္မ်ား
ကဖိန္းဓာတ္ေတြ အမ်ားၾကီးပါတဲ့ ေခ်ာကလက္၊ ေကာ္ဖီ၊ လၻက္ရည္ ျပင္းျပင္းေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါ သည္ေတြကို ေကာင္းက်ိဳး မျဖစ္ေစပါဘူး။ ျဖစ္နိုင္ရင္ မေသာက္ပါနွင့္ (သို ့မဟုတ္) ကဖိန္းဓာတ္ ပမာဏ ပါ၀င္မႈနည္းေအာင္ ေလ်ာ့နိုင္သမွ် ေလ်ာ့ေသာက္ပါ။
(၇) အရည္
လၻက္ရည္ၾကမ္း(ေခၚ)green tea လၻက္ရြက္ထဲမွာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ခုခံေပးနိုင္တဲ့ အက်ိဳးျပဳဓာတ္တိုး ဆန္ ့က်င့္ပစၥည္းေတြ ျမင့္မားစြာ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရေႏြးၾကမ္း ပိုေသာက္ေပးပါ။ ေသာက္ သံုးေရ ေသာက္တဲ့ အခါမွာလည္း အရည္အေသြးမွီ ေသာက္ေရသန္ ့(သို ့မဟုတ္)ေသခ်ာစြာ စစ္ ထားေသာ ေရၾကည္ေရသန္ ့မ်ိဳးကိုေသာက္ပါ။ ဘံုပိုင္မွရတဲ့ေရထဲမွာ heavy metals (ေခၚ)သတၱဳ အေလးစားေတြ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ လူကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစနိုင္သလို၊ ေပါင္းခံရည္ကလည္း အက္ဆစ္ျဖစ္ေစ နိုင္တာေၾကာင့္ ထိုအရည္မ်ိဳးေတြကိုေရွာင္ပါ။
(၈) ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား
ဗီတာမင္ေတြက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းေတြကို ပံ့ပိုးေပးနိုင္ျပီး မလိုလားအပ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြကိုရွင္းလင္းေပးပါတယ္။ သတၱဳဓာတ္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္ရဲ ့ေရာဂါျပီး စံနစ္ ကို ျမွင့္တင္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲေတြ ကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းကေန ႏွိမ္နင္းေပးရာေရာက္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆရာ၀န္၏ ညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း လိုက္နာ၍ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ပါေသာ ပဋိဇီ၀ေဆးမ်ား ကို ျဖည့္စြက္စာ အျဖစ္မွီ၀ဲ ေသာက္သံုးေပးပါ။
(၉) ဘ၀ေနထိုင္မႈပံုစံ
(က) စိတ္ခ်မ္းသာမႈက ေရာဂါေ၀ဒနာေတြကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာရာ ရေစတာေၾကာင့္ ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ပါး ကို ေပ်ာ္ရႊင္ေအာင္ၾကိဳးစား ေနထိုင္ပါ။
(ခ) ကင္ဆာဆဲလ္ေတြဟာ ေအာက္စီဂ်င္ကိုေၾကာက္ပါတယ္၊ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္တြင္းရွိ ဆဲလ္ေတြထဲ ထိေအာင္ ေအာက္ စီဂ်င္ မ်ားမ်ားေရာက္ရွိေစဖို ့ အတြက္ ေန ့စဥ္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈျပဳပါ၊ အသက္ျပင္းျပင္းရႈရႈိက္ပါ။
(ဂ) ျဖစ္နိင္ရင္ ေရခဲေသတၱာ ထဲမွာ ပလပ္စတစ္ေရ သန္ ့ဗူးမထဲ့ပါႏွင့္၊ ေသာက္ေရကို ဖန္ပုလင္းျဖင့္ ထားနိုင္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
(ဃ) မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္ မီးဖိုထဲမွာ ပလပ္စတစ္ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဗူးခြက္ေတြကို မသံုးပါႏွင့္။
<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္း မ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
အဲဒီလို ကုသရာမွာ ေအာက္ပါအတိုင္း ေဘးထြက္ ဆိုးက်ိဳးေတြ ျဖစ္လာနိုင္ပါတယ္။
(က) ေဆးသြင္း ကုသနည္း
ထိုနည္းက အပြားျမန္တဲ့ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သတ္ပစ္ရံုသာမက၊ ရိုးတြင္းျခင္ဆီ၊ အစာအိမ္ နဲ ့အူေၾကာင္း တို ့မွာရွိတဲ့ ေကာင္း က်ိဳးျပဳ ဆဲလ္ေကာင္းေတြကိုပါ တျပိဳင္နက္တည္း သတ္ပစ္ လိုက္တာေၾကာင့္ လက္ရွိျဖစ္ေနတဲ့ ကင္ဆာေရာဂါနာနဲ ့ မသက္ဆိုင္ တဲ့ အျခားေသာ အသည္း၊ ေက်ာက္ကပ္၊ အဆုတ္စတဲ့ ကိုယ္တြင္း ကလီစာေတြကုိပါ ထိခိုက္ေစနိုင္ပါတယ္။
(ခ) ဓာတ္ေရာင္ျခည္နဲ ့ကုသနည္း (ဓာတ္ကင္ျခင္း)
ထိုနည္းက ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္စီးေပးသလို၊ အျခားေသာ ေကာင္းေနတဲ့ ဆဲလ္မ်ား၊ တစ္သ်ွဴးမ်ား ႏွင့္ ကိုယ္တြင္းကလီစာ ေတြကိုပါ ထိခိုက္ပ်က္စီးသြားပါတယ္။ ဓာတ္ကင္ျခင္း အစပိုင္းမွာေတာ့ ကင္ဆာ အက်ိတ္ေတြက်ဳံ ့သြားတတ္ေသာ္လည္း၊ ေရရွည္ ကုသတဲ့အခါမွာ ထိေရာက္မႈ မရွိေတာ့တာေၾကာင့္ အက်ိတ္ေတြ ေသးငယ္သြားျခင္း မျဖစ္နိုင္ေတာ့ပါဘူး။
(ဂ) ခြဲစိပ္ ကုသနည္း
အထက္ေဖာ္ျပပါ ေဆးသြင္း ကုသနည္း နဲ ့ ဓာတ္ကင္နည္းေတြဟာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ဗီဇေျပာင္းပစ္ လိုက္တာေၾကာင့္ ခႏၶာ ကိုယ္တြင္း အဆိပ္အေတာက္ေတြ မ်ားလာကာ အခ်ိန္ၾကာလာတာနဲ ့အမွွ် ထိုဆဲလ္ေတြကို ဖ်က္စီးရခက္တဲ့ အေျခအေနမ်ိဳးထိ ေရာက္ရွိသြားပါတယ္။ အဲဒီအခါ ေ၀ဒနာသည္မ်ား ဟာ ေရာဂါပိုး အမ်ိဳးမ်ိဳးေၾကာင့္ျဖစ္ေစ၊ ေနာက္ဆက္တြဲျပႆနာေၾကာင့္ျဖစ္ေစ အသက္ဆံုးရံႈးနိုင္ပါတယ္။ တဖန္ ခြဲစိပ္ ကုသျခင္းဟာလည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို အျခားေနရာသို ့ ျပန္ ့ႏွံ ့ေစႏိုင္ပါတယ္။
ကင္ဆာေရာဂါေ၀ဒနာသည္မ်ားအတြက္ မွန္ကန္ေသာစားေသာက္မႈပံုစံ
ကင္ဆာေရာဂါကို တိုက္ဖ်က္ဖို ့ဆိုရင္ေတာ့ အထိေရာက္ဆံုး နည္းလမ္း တစ္ခု ရွိပါတယ္။ ၄င္းနည္းလမ္းမွာ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ ျပန္ ့ႏွံ ့မ်ိဳးပြားရာမွာ ထိုကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို အားျဖစ္ေစတဲ့ အာဟာရေတြ ကို ျဖတ္ေတာက္ ပစ္လိုက္တဲ့ နည္းဘဲျဖစ္ပါတယ္။
(၁) သၾကား
ဆြတ္ဆြတ္ျဖဴေဖြးေနတဲ့ သၾကားမႈန္မ်ားဟာ ကင္ဆာရဲ ့အာဟာရျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာ ဆဲလ္ေတြ ရဲ ့ အဓိက အာဟာရတစ္ခုကို ျဖတ္ေတာက္ပစ္လိုက္တဲ့ အေနျဖင့့္ သၾကားကို (လံုး၀)မစားပါႏွင့္။ ဒါ့ျပင္ Nutra Sweet, Equal, Spoonful စတဲ့ သၾကားအစားထိုး အခ်ိဳအရသာေတြမွာလည္း Aspartame ဓာတ္ေတြ ပါ၀င္ေနတာေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါသည္ေတြကို ထိခိုက္ ေစနိုင္ပါတယ္။ သို ့ပါ၍ ကင္ဆာေရာဂါ သည္မ်ား အေနျဖင့္ သၾကားမစားဘဲ၊ ပ်ားရည္ (သို ့မဟုတ္) တင္လဲရည္ တို ့ကို သင့္တင့္ရံု ပမာဏ စားေပးနိုင္ပါတယ္။
(၂) ႏို ့
ႏြားနို ့၊ ဆိတ္ႏို ့၊ ကြ်ဲႏို ့စတဲ့ တိရစၦာန္ထြက္နို ့မ်ားဟာ လူ ့ခႏၶာကို္ယ္ အထူးသျဖင့္ အစာအိမ္နဲ ့အူလမ္းေၾကာင္းမွ အက်ိအခြ်ဲေတြ ပံုမွန္ထက္ပို၍ ထြက္လာေစပါတယ္။ ထိုအက်ိအခြ်ဲေတြကို ကင္ဆာဆဲလ္ေတြက စားသံုးပစ္ တာေၾကာင့္လည္း ကင္ဆာဆဲလ္ေတြ အားေကာင္းလာေအာင္ တြန္းအားေပးရာေရာက္ေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာေရာဂါသည္မ်ားအေနျဖင့္ တိရစၦာန္ထြက္ နို ့မ်ားအစား သၾကားမပါတဲ့ ပဲႏို ့ရည္ေတြ ကို ေသာက္ေပးသင့္ပါတယ္။ ပဲႏို ့ရည္က ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို ယုတ္ေလ်ာ့ေစရံုသာ မက၊ လူကို ခြန္အားျဖစ္ေစပါတယ္။
(၃) အနီေရာင္ အသားမ်ား
အမဲ၊ ၀က္ စတဲ့ အနီေရာင္အသားေတြဟာ အက္ဆစ္ကို အားေပးတဲ့အျပင္၊ အသားရဲ ့ပရိုတိန္းက အစာေက်ဖို ့ခက္ခဲသြားတာ ေၾကာင့္ လူ ့ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အစာေျခအင္ဇိုင္းေတြ အမ်ားၾကီးရွိဖို ့လိုပါတယ္္။ အကယ္၍ လူ ့ခႏၶာကိုယ္ထဲမွာ အင္ဇိုင္းေတြ မလံုေလာက္တဲ့အခါ ကင္ဆာဆဲလ္ေတြကို သုတ္သင္ဖို ့ ခက္ခဲ သြားပါျပီ။ ဒါ့ျပင္ ထိုအသားေတြကို စားတဲ့အခါ အစာမေၾကပါက အသားေတြဟာ ပုပ္သိုးသြားျပီး လူကို အဆိပ္ အေတာက္ျဖစ္ေစပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာေ၀ဒနာသည္ မ်ားအေနျဖင့္ ငါး မ်ားမ်ားစားသင့္ျပီး၊ ၾကက္သားကိုေတာ့ သင့္တင့္ရံု စာေပးနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အမဲ၊ ၀က္၊ ၾကက္ေတြကို ေမြးျမဴရာမွာ သံုးတဲ့ ပဋိ ဇီ၀ေဆးမ်ား၊ ၾကီးထြားေဟာ္မုန္းေဆးမ်ား ႏွင့္ ၄င္းတိရစၦာန္ေတြမွာပါလာတဲ့ ကပ္ပါးပိုးေတြက ကင္ဆာေရာဂါ သည္ေတြကို ထိခိုက္ေစနိုင္ပါတယ္။
(၄) ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္ သစ္သီး၀လံမ်ား
အထူးသျဖင့္ ကင္ဆာေ၀ဒနာသည္မ်ားမွာ က်န္းမာတဲ့ ဆဲလ္ေတြတည္ေဆာက္ေစဖို ့အတြက္ ခႏၶာကို္ယ္ ထဲမွာ စြမ္းအားျမွင့္ အင္ဇိုင္းေတြ ရရွိလာေအာင္ လတ္ဆတ္တဲ့ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ ႏွင့္သစ္သီး၀လံတို ့ကို တစ္ေန ့လွ်င္ ႏွစ္ၾကိမ္ မွ သံုးၾကိမ္အထိ စားေပး ဖို ့လိုပါတယ္။ အပင္မွရတဲ့ ထိုအင္ဇိုင္းဓာတ္ေတြကို ခႏၶာကိုယ္က အလြယ္တကူ စုပ္ယူနိုင္တာေၾကာင့္ စားေသာက္ျပီး ေနာက္ ၁၅ မိနစ္အတြင္းမွာပင္ ခႏၶာကိုယ္ ၏ဆဲလ္မ်ားဆီသို ့ ေရာက္ရွိသြားနိုင္ပါတယ္။ အင္ဇိုင္းအာဟာရဓာတ္ေတြ အျပည့္အ၀ ရရွိနိုင္ဖို ့အတြက္ ဆိုရင္ ၄င္းဟင္းသီးဟင္းရြက္ေတြကို ႏြမ္းေပ်ာ့သြားသည့္တိုင္ေအာင္ အၾကာၾကီးအပူေပးမခ်က္ျပဳတ္ပါႏွင့္။
(၅) ဆား
စားပြဲတင္ဆား လို ေ့ခၚတဲ့ ဆားျဖဴျဖဴေဖြးေဖြးေတြမွာ ဓာတုပစၥည္းေတြေရာ၍ အေရာင္ခြ်တ္ျပဳျပင္ ထားၾက ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ကင္ဆာ ေ၀ဒနာသည္မ်ားအတြက္ သဘာ၀ဆားၾကမ္း (ပင္လယ္ေနလွမ္းဆား) ကသာ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္ပါတယ္။
(၆) ကဖိန္းဓာတ္မ်ား
ကဖိန္းဓာတ္ေတြ အမ်ားၾကီးပါတဲ့ ေခ်ာကလက္၊ ေကာ္ဖီ၊ လၻက္ရည္ ျပင္းျပင္းေတြဟာ ကင္ဆာေရာဂါ သည္ေတြကို ေကာင္းက်ိဳး မျဖစ္ေစပါဘူး။ ျဖစ္နိုင္ရင္ မေသာက္ပါနွင့္ (သို ့မဟုတ္) ကဖိန္းဓာတ္ ပမာဏ ပါ၀င္မႈနည္းေအာင္ ေလ်ာ့နိုင္သမွ် ေလ်ာ့ေသာက္ပါ။
(၇) အရည္
လၻက္ရည္ၾကမ္း(ေခၚ)green tea လၻက္ရြက္ထဲမွာ ကင္ဆာေရာဂါေတြကို ခုခံေပးနိုင္တဲ့ အက်ိဳးျပဳဓာတ္တိုး ဆန္ ့က်င့္ပစၥည္းေတြ ျမင့္မားစြာ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေရေႏြးၾကမ္း ပိုေသာက္ေပးပါ။ ေသာက္ သံုးေရ ေသာက္တဲ့ အခါမွာလည္း အရည္အေသြးမွီ ေသာက္ေရသန္ ့(သို ့မဟုတ္)ေသခ်ာစြာ စစ္ ထားေသာ ေရၾကည္ေရသန္ ့မ်ိဳးကိုေသာက္ပါ။ ဘံုပိုင္မွရတဲ့ေရထဲမွာ heavy metals (ေခၚ)သတၱဳ အေလးစားေတြ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ လူကို အဆိပ္အေတာက္ ျဖစ္ေစနိုင္သလို၊ ေပါင္းခံရည္ကလည္း အက္ဆစ္ျဖစ္ေစ နိုင္တာေၾကာင့္ ထိုအရည္မ်ိဳးေတြကိုေရွာင္ပါ။
(၈) ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား
ဗီတာမင္ေတြက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ မရွိမျဖစ္လိုအပ္တဲ့ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းေတြကို ပံ့ပိုးေပးနိုင္ျပီး မလိုလားအပ္တဲ့ ဆဲလ္ေတြကိုရွင္းလင္းေပးပါတယ္။ သတၱဳဓာတ္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္ရဲ ့ေရာဂါျပီး စံနစ္ ကို ျမွင့္တင္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ကင္ဆာဆဲေတြ ကို တစ္ဖက္တစ္လမ္းကေန ႏွိမ္နင္းေပးရာေရာက္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ ဆရာ၀န္၏ ညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း လိုက္နာ၍ ဗီတာမင္ ႏွင့္ သတၱဳဓာတ္ပါေသာ ပဋိဇီ၀ေဆးမ်ား ကို ျဖည့္စြက္စာ အျဖစ္မွီ၀ဲ ေသာက္သံုးေပးပါ။
(၉) ဘ၀ေနထိုင္မႈပံုစံ
(က) စိတ္ခ်မ္းသာမႈက ေရာဂါေ၀ဒနာေတြကို ေလ်ာ့ပါးသက္သာရာ ရေစတာေၾကာင့္ ကိုယ္စိတ္ႏွစ္ပါး ကို ေပ်ာ္ရႊင္ေအာင္ၾကိဳးစား ေနထိုင္ပါ။
(ခ) ကင္ဆာဆဲလ္ေတြဟာ ေအာက္စီဂ်င္ကိုေၾကာက္ပါတယ္၊ ဒါေၾကာင့္ ကိုယ္တြင္းရွိ ဆဲလ္ေတြထဲ ထိေအာင္ ေအာက္ စီဂ်င္ မ်ားမ်ားေရာက္ရွိေစဖို ့ အတြက္ ေန ့စဥ္ ကိုယ္လက္လႈပ္ရွားမႈျပဳပါ၊ အသက္ျပင္းျပင္းရႈရႈိက္ပါ။
(ဂ) ျဖစ္နိင္ရင္ ေရခဲေသတၱာ ထဲမွာ ပလပ္စတစ္ေရ သန္ ့ဗူးမထဲ့ပါႏွင့္၊ ေသာက္ေရကို ဖန္ပုလင္းျဖင့္ ထားနိုင္ရင္ ပိုေကာင္းပါတယ္။
(ဃ) မိုက္ခရိုေ၀့ဖ္ မီးဖိုထဲမွာ ပလပ္စတစ္ျဖင့္ျပဳလုပ္ထားတဲ့ ဗူးခြက္ေတြကို မသံုးပါႏွင့္။
<<စာနာေထာက္ထားစြာျဖင့္ ေဆာင္းပါးရွင္အမည္ကို ေျပာင္းလဲျခင္း/ခ်န္လွပ္ထားျခင္း မ်ိဳး မျပဳလုပ္ၾကပါရန္ ေမတၱာရပ္ခံပါသည္ >>
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+