ေဆးဖက္၀င္ ငပိရည္ေဖ်ာ္နည္း
ကြ်န္မတို ့ေန ့စဥ္ ထမင္းျမိန္ေစတဲ့ ငပိရည္ဟာ စားလို ့ေတာ့ ေကာင္းပါရဲ ့။ ငပိရည္ ဘယ္လိုျဖစ္လာ တာကို သိသူ နည္းပါးပါလိမ့္မယ္။ ဒါေၾကာင့္ ေဆးဖက္၀င္ ငပိရည္ ေဖ်ာ္နည္း အေၾကာင္း မေျပာခင္ ဦးစြာပထမ ငပိ လုပ္နည္းကို ေျပာျပခ်င္ပါတယ္။ ငပိတစ္ပိႆာအတြက္ ငါးတစ္ပိႆာ နွစ္ဆယ့္ ငါးက်ပ္သားေလာက္ ၀ယ္ရပါမယ္။ ငေျပမ ကေတာ့ ေျပာစမွတ္ ျဖစ္ရေအာင္ အခ်ိဳ ဓာတ္ ေလးေလးပင္ပင္ ရွိလွပါတယ္။ ေစ်းမွာ လြယ္လြယ္ ၀ယ္လို ့ရတဲ့ ငရံ ့၊ ငခူ၊ ငက်ီး၊ ငေမြထိုး စတဲ့ ေရခ်ိဳငါးတို ့ကိုလည္း သံုးႏိုင္ပါတယ္။ ဦးစြာ ငါးေတြကို ဗိုက္ခြဲ အူထုတ္ျပီး ေရေျပာင္ေအာင္ ေဆးေပးပါ။ ငါးတစ္ေကာင္ ခ်င္းစီကို တစ္ထြာေလာက္ထက္ ပို၍ မႀကီးသင့္ပါဘူး။ ငါးအေကာင္ ႀကီးရင္ေတာ့ ထက္ျခမ္း ခြဲသင့္ပါတယ္။ ဒါမွသာ ပထမေန ့မွာပဲ အေတာ္အသင့္ အစိုဓာတ္နဲသြားမွာပါ။ ဆားနယ္တဲ့အခါမွာ ပံုမွန္ဟင္း ခ်က္တာထက္ပိုျပီး နယ္ရမွာပါ။ သို
့ေသာ္ ဆားထဲ့မ်ားရင္ ငံလြန္းေနျပီး ဆားနည္းရင္ေတာ့ ငါးေတြ ပုပ္တတ္ပါတယ္။ သဘာ၀နည္းျဖစ္လို ့ အခ်ိဳမႈန္ ့နဲ ့ ယမ္းစိမ္း လံုး၀ထည့္စရာ မလိုပါ။ *(သတိျပဳရန္။ ငါးေနလွန္းတဲ့အခါ ယင္ေကာင္မ်ား နားပါက၊ ဥခ်ခဲ့ရင္ ငပိထဲမွာ ေလာက္ေကာင္မ်ား ေတြ့ရတတ္လို ့ ယင္မနားပါေစႏွင့္) *ငါးေျခာက္ျဖစ္တဲ့ အထိ ေနမ လွန္းပဲ အစိုဓာတ္ ထက္၀က္ေလာက္ ေလ်ာ့က်သြားခ်ိန္မွာ ငရုပ္ဆံုထဲထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ။ သို့ေသာ္ အထူးညက္စရာ မလိုပါ။ ငါးပံုပ်က္ျပီး အနဲငယ္ပဲ့ရြဲ ႔၍ ဖိသိပ္ထဲ့လို ့ရတဲ့ အေနအထားထိ ေပ်ာ့ေပ်ာင္း လာ ရင္ေတာ့ ပလပ္စတစ္ဗူး၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲ သိပ္ထည့္ထားပါ။ ျပီးရင္အေပၚမွ ဆားမ်ားကိုျဖဴး၍ (အနဲဆံုး လက္ တစ္ဆုပ္ခန္ ့)အဖံုးကို လံုေအာင္ ပိတ္ထား လိုက္ရံုပါဘဲ။ ယခုလို သဘာ၀ နည္းျဖင့္ ငါးငပိလုပ္နည္းက
ငါးကေလးဆိုရင္ နွစ္လခြဲ ခန္ ့ၾကာမွာျဖစ္ျပီး၊ ငါးႀကီးဆိုလွ်င္ သံုးလခြဲခန္ ့ၾကာနိုင္ပါတယ္။ ငပိနပ္လို ့ အိုး စဖြင့္တယ္္ ဆိုရင္ဘဲ ငပိအိုး တက္ရည္မ်ားကိုေတြ ့ရပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီအိုးတက္ရည္ေတြဟာ သဘာ၀ငပိမွ ထြက္တဲ ့ ငံျပာရည္ မ်ားျဖစ္လို ့ ေဘးအႏၱရယ္ကင္းစြာ အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။ ဒီအတိုင္းသံုးရင္ အနံ ့မေကာင္း တဲ့အတြက္ အိုးထဲမွ ငံျပာရည္ (အိုးတက္ ရည္)မ်ားကို ခပ္ယူျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ိဳခ်က္ထားရပါမယ္။ ငံျပာရည္ အခ်ိဳၾကိဳက္ရင္ေတာ့ သၾကားထဲ့ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ပုလင္းအလြတ္ တစ္လံုးထဲမွာ သိမ္းျပီး သဘာ၀ငါးငံျပာရည္ စစ္စစ္အျဖစ္ လိုသလို အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ျဖင့္ အိမ္ရွင္မမ်ား မိမိအိမ္မွာ
ငါးငပိ လုပ္ရင္း၊ ငါးငံျပာ စစ္စစ္ကိုပါ သံုးစြဲလို ့ရပါျပီ။
ေဆးဖက္္၀င္ ငပိရည္ေဖ်ာ္နည္း
ငပိဆိုတာ ငါးကိုေရေဆး၊ ဗိုက္ခြဲကာ အူေတြ ထုတ္ျပီး၊ ဆား(အငန္ဓာတ္ေတြ)နဲ ့အပုပ္ခံလုပ္ ထားတာ မို ့လည္း ငပိရည္က စားလို ့ေတာ့ေကာင္းပါရဲ ့ အငန္ဓာတ္ ကဲေနပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္လည္း ေသြးတိုးေရာဂါ သည္မ်ား ႏွင့္ ၀က္ျခံေပါက္ သူမ်ားက ထမင္း၀ိုင္းမွာ ငပိရည္ရနံ ့ေမႊးေမႊးေလးကို စိတ္ရွိတိုင္း မစားရဲၾကပါ ဘူး။ သို့ေသာ္ အထက္မွာ ေဖာ္ျပထားသလို ဘသာ၀နညး္နဲ ့ျပဳလုပ္ ေဖာ္စပ္ထားတဲ့ ငပိရည္ကို ေဆးဖက္ ၀င္ေအာင္ေဖ်ာ္၍ သင့္တင့္တဲ့ ပမာဏစားျခင္း လူကိုေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး မျဖစ္ေစပါဘူး။ ဦးစြာ ငပိရည္က်ိဳတဲ့ အခါမွာ နႏြင္း(စႏြင္း)မႈန္ ့ကို ထဲ့၍ ၾကိဳေပးရမွာပါ။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ နႏြင္းမႈန္ ့က အညွီအေဟာက္မ်ား ကို လြန္စြာေျပေပ်ာက္ေစတဲ့ အျပင္၊ အေရာင္ လွပရံုသာမက ငပိရည္၏ အနံ ့ႏွင့္ အရသာကိုပါ ပိုေကာင္းေစနိုင္ လို ့ပါဘဲ။ နႏြင္းႏွင့္ ေရာ ၾကိဳျပီး ပြက္ပြက္ ဆူလာတဲ့အခါ အုိးေပၚမွခ်၍ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနိုင္နိုင္ ထည့္ေပးလိုက္ျခင္းျဖင့္ စားခ်င့္စဖြယ္ “ေဆးဖက္၀င္ ငပိေဖ်ာ္ရည္” ရပါျပီ။ အစပ္ ၾကိဳက္ သူမ်ားက ငရုပ္သီးစိမ္းကိုေလွာ္၍ ေထာင္းထဲ့ စားနိုင္ပါတယ္။ ငရုပ္သီးစိမ္းေလွာ္ က ငပိရည္ရနံ ့ကို ပို၍ ဆြဲေဆာင္မႈ ျဖစ္ေစရံုသာမက၊ ငရုပ္သီးစိမ္းစားလို ့ဗိုက္နာျခင္းမွလည္း ၾကိဳတင္ ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါ တယ္။ (ငရုပ္သီး အက်က္မႈန္ ့ကိုမွ ၾကိဳက္သူမ်ားကလည္း မိမိအလိုရွိသလို ထဲ့လို ့ရပါတယ္) ေဆးဖက္၀င္ ငပိရည္ေဖ်ာ္အတြက္ အခ်ိဳမႈန္ ့ မထဲ့သင့္ပါဘူး၊ အခ်ိဳမႈန္ ့အစား ပုစြန္ေျခာက္မႈန္ အနည္းငယ္ ထဲ့ေပးနိုင္ပါ တယ္ (သို ့မဟုတ္) မိမိအဆင္ေျပရာ ျပဳတ္ထားေသာ ငက်ည္း ငၾကင္း ငျမစ္ခ်င္း အသားအနည္းကို အရိုးႏႊင္၍ ငပိရည္ထဲ ခတ္ေပးနိုင္ပါတယ္။ ထမင္း၀ိုင္းျပင္ခါနီးမွာ ငပိရည္ခြက္ထဲကို သံပုရာရည္ ညွစ္ ထည့္ေပးလိုက္ပါဦး။ သံပုရာရည္က ေသြးတိုးကို ထိန္းေပးနိုင္သလို ျမန္မာ့အၾကိဳက္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရ သာျပီးျပည့္ စံုတဲ့ ငပိရည္ တစ္ခြက္ရပါျပီ။ (အတို ့အျမွဳပ္အျဖစ္ မန္က်ည္းသီးျဖင့္ ျပဳတ္ထားေသာ ကန္စြန္း ရိုးနီ၊ ဖန္ခါးသီး၊ ဆီးျဖဴသီး၊ သခြားသီး၊ ဖရဲသီးငယ္(သို ့မဟုတ္) ဗူးသီးျပဳတ္၊ ခရမ္းကြ်တ္သီး၊ ပူစီနံရြက္၊
မုန္လာဥနီ၊ ခ်ဥ္ဖတ္ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ပဲေစာင္းခါးသီး-ေဂၚဖီ-ပဲေတာင့္ရွည္-ကနေဖာ့-မႈိနတို-စာကေလးေျခေထာက္-ပဲပုစြန္ စတဲ့ သဘာ၀ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားကို ငပိရည္ျဖင့္ တြဲဖက္စားျခင္းျဖင့္ ခံတြင္းလိုက္ ေစသလို ေဆးဖက္လည္း ၀င္ေစမွာ အမွန္ပါ)
(ေဆာင္းပါးရွင္..တင္ထက္ထက္ေဇာ္....ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
့ေသာ္ ဆားထဲ့မ်ားရင္ ငံလြန္းေနျပီး ဆားနည္းရင္ေတာ့ ငါးေတြ ပုပ္တတ္ပါတယ္။ သဘာ၀နည္းျဖစ္လို ့ အခ်ိဳမႈန္ ့နဲ ့ ယမ္းစိမ္း လံုး၀ထည့္စရာ မလိုပါ။ *(သတိျပဳရန္။ ငါးေနလွန္းတဲ့အခါ ယင္ေကာင္မ်ား နားပါက၊ ဥခ်ခဲ့ရင္ ငပိထဲမွာ ေလာက္ေကာင္မ်ား ေတြ့ရတတ္လို ့ ယင္မနားပါေစႏွင့္) *ငါးေျခာက္ျဖစ္တဲ့ အထိ ေနမ လွန္းပဲ အစိုဓာတ္ ထက္၀က္ေလာက္ ေလ်ာ့က်သြားခ်ိန္မွာ ငရုပ္ဆံုထဲထည့္ျပီး ေထာင္းေပးပါ။ သို့ေသာ္ အထူးညက္စရာ မလိုပါ။ ငါးပံုပ်က္ျပီး အနဲငယ္ပဲ့ရြဲ ႔၍ ဖိသိပ္ထဲ့လို ့ရတဲ့ အေနအထားထိ ေပ်ာ့ေပ်ာင္း လာ ရင္ေတာ့ ပလပ္စတစ္ဗူး၊ ဖန္ဘူးမ်ားထဲ သိပ္ထည့္ထားပါ။ ျပီးရင္အေပၚမွ ဆားမ်ားကိုျဖဴး၍ (အနဲဆံုး လက္ တစ္ဆုပ္ခန္ ့)အဖံုးကို လံုေအာင္ ပိတ္ထား လိုက္ရံုပါဘဲ။ ယခုလို သဘာ၀ နည္းျဖင့္ ငါးငပိလုပ္နည္းက
ငါးကေလးဆိုရင္ နွစ္လခြဲ ခန္ ့ၾကာမွာျဖစ္ျပီး၊ ငါးႀကီးဆိုလွ်င္ သံုးလခြဲခန္ ့ၾကာနိုင္ပါတယ္။ ငပိနပ္လို ့ အိုး စဖြင့္တယ္္ ဆိုရင္ဘဲ ငပိအိုး တက္ရည္မ်ားကိုေတြ ့ရပါလိမ့္မယ္။ အဲဒီအိုးတက္ရည္ေတြဟာ သဘာ၀ငပိမွ ထြက္တဲ ့ ငံျပာရည္ မ်ားျဖစ္လို ့ ေဘးအႏၱရယ္ကင္းစြာ အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။ ဒီအတိုင္းသံုးရင္ အနံ ့မေကာင္း တဲ့အတြက္ အိုးထဲမွ ငံျပာရည္ (အိုးတက္ ရည္)မ်ားကို ခပ္ယူျပီး ပြက္ပြက္ဆူေအာင္ က်ိဳခ်က္ထားရပါမယ္။ ငံျပာရည္ အခ်ိဳၾကိဳက္ရင္ေတာ့ သၾကားထဲ့ေပးႏိုင္ပါတယ္။ ျပီးရင္ ပုလင္းအလြတ္ တစ္လံုးထဲမွာ သိမ္းျပီး သဘာ၀ငါးငံျပာရည္ စစ္စစ္အျဖစ္ လိုသလို အသံုးျပဳနိုင္ပါတယ္။ ဒါဆိုရင္ျဖင့္ အိမ္ရွင္မမ်ား မိမိအိမ္မွာ
ငါးငပိ လုပ္ရင္း၊ ငါးငံျပာ စစ္စစ္ကိုပါ သံုးစြဲလို ့ရပါျပီ။
ေဆးဖက္္၀င္ ငပိရည္ေဖ်ာ္နည္း
ငပိဆိုတာ ငါးကိုေရေဆး၊ ဗိုက္ခြဲကာ အူေတြ ထုတ္ျပီး၊ ဆား(အငန္ဓာတ္ေတြ)နဲ ့အပုပ္ခံလုပ္ ထားတာ မို ့လည္း ငပိရည္က စားလို ့ေတာ့ေကာင္းပါရဲ ့ အငန္ဓာတ္ ကဲေနပါတယ္။ ဒါ့ေၾကာင့္လည္း ေသြးတိုးေရာဂါ သည္မ်ား ႏွင့္ ၀က္ျခံေပါက္ သူမ်ားက ထမင္း၀ိုင္းမွာ ငပိရည္ရနံ ့ေမႊးေမႊးေလးကို စိတ္ရွိတိုင္း မစားရဲၾကပါ ဘူး။ သို့ေသာ္ အထက္မွာ ေဖာ္ျပထားသလို ဘသာ၀နညး္နဲ ့ျပဳလုပ္ ေဖာ္စပ္ထားတဲ့ ငပိရည္ကို ေဆးဖက္ ၀င္ေအာင္ေဖ်ာ္၍ သင့္တင့္တဲ့ ပမာဏစားျခင္း လူကိုေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး မျဖစ္ေစပါဘူး။ ဦးစြာ ငပိရည္က်ိဳတဲ့ အခါမွာ နႏြင္း(စႏြင္း)မႈန္ ့ကို ထဲ့၍ ၾကိဳေပးရမွာပါ။ ဘာေၾကာင့္လဲဆိုရင္ နႏြင္းမႈန္ ့က အညွီအေဟာက္မ်ား ကို လြန္စြာေျပေပ်ာက္ေစတဲ့ အျပင္၊ အေရာင္ လွပရံုသာမက ငပိရည္၏ အနံ ့ႏွင့္ အရသာကိုပါ ပိုေကာင္းေစနိုင္ လို ့ပါဘဲ။ နႏြင္းႏွင့္ ေရာ ၾကိဳျပီး ပြက္ပြက္ ဆူလာတဲ့အခါ အုိးေပၚမွခ်၍ ေထာင္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္ျဖဴနိုင္နိုင္ ထည့္ေပးလိုက္ျခင္းျဖင့္ စားခ်င့္စဖြယ္ “ေဆးဖက္၀င္ ငပိေဖ်ာ္ရည္” ရပါျပီ။ အစပ္ ၾကိဳက္ သူမ်ားက ငရုပ္သီးစိမ္းကိုေလွာ္၍ ေထာင္းထဲ့ စားနိုင္ပါတယ္။ ငရုပ္သီးစိမ္းေလွာ္ က ငပိရည္ရနံ ့ကို ပို၍ ဆြဲေဆာင္မႈ ျဖစ္ေစရံုသာမက၊ ငရုပ္သီးစိမ္းစားလို ့ဗိုက္နာျခင္းမွလည္း ၾကိဳတင္ ကာကြယ္ရာ ေရာက္ပါ တယ္။ (ငရုပ္သီး အက်က္မႈန္ ့ကိုမွ ၾကိဳက္သူမ်ားကလည္း မိမိအလိုရွိသလို ထဲ့လို ့ရပါတယ္) ေဆးဖက္၀င္ ငပိရည္ေဖ်ာ္အတြက္ အခ်ိဳမႈန္ ့ မထဲ့သင့္ပါဘူး၊ အခ်ိဳမႈန္ ့အစား ပုစြန္ေျခာက္မႈန္ အနည္းငယ္ ထဲ့ေပးနိုင္ပါ တယ္ (သို ့မဟုတ္) မိမိအဆင္ေျပရာ ျပဳတ္ထားေသာ ငက်ည္း ငၾကင္း ငျမစ္ခ်င္း အသားအနည္းကို အရိုးႏႊင္၍ ငပိရည္ထဲ ခတ္ေပးနိုင္ပါတယ္။ ထမင္း၀ိုင္းျပင္ခါနီးမွာ ငပိရည္ခြက္ထဲကို သံပုရာရည္ ညွစ္ ထည့္ေပးလိုက္ပါဦး။ သံပုရာရည္က ေသြးတိုးကို ထိန္းေပးနိုင္သလို ျမန္မာ့အၾကိဳက္ ခ်ဥ္၊ ငံ၊ စပ္ အရ သာျပီးျပည့္ စံုတဲ့ ငပိရည္ တစ္ခြက္ရပါျပီ။ (အတို ့အျမွဳပ္အျဖစ္ မန္က်ည္းသီးျဖင့္ ျပဳတ္ထားေသာ ကန္စြန္း ရိုးနီ၊ ဖန္ခါးသီး၊ ဆီးျဖဴသီး၊ သခြားသီး၊ ဖရဲသီးငယ္(သို ့မဟုတ္) ဗူးသီးျပဳတ္၊ ခရမ္းကြ်တ္သီး၊ ပူစီနံရြက္၊
မုန္လာဥနီ၊ ခ်ဥ္ဖတ္ အမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ပဲေစာင္းခါးသီး-ေဂၚဖီ-ပဲေတာင့္ရွည္-ကနေဖာ့-မႈိနတို-စာကေလးေျခေထာက္-ပဲပုစြန္ စတဲ့ သဘာ၀ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားကို ငပိရည္ျဖင့္ တြဲဖက္စားျခင္းျဖင့္ ခံတြင္းလိုက္ ေစသလို ေဆးဖက္လည္း ၀င္ေစမွာ အမွန္ပါ)
(ေဆာင္းပါးရွင္..တင္ထက္ထက္ေဇာ္....ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+