ကညြတ္ဟင္းခ်ိဳ

က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာအေခၚ ကညြတ္ (Asparagus) ကို အရင္က ေပါမ်ားစြာ ေတြ ့ရေလ့ မရိွသလို ေၾကာ္စား တာက လြဲလို႔ အာဟာရ ျပည့္၀တဲ့ နည္းလမ္းကို အသုံးျပဳၿပီး ခ်က္ျပဳတ္စားသုံးၾကဖို ့မေလ့လာ မိၾကပါ ဘူး …။

အခုအခ်ိန္မွာ ကညြတ္ကို လြယ္လင့္ တကူ ေပါမ်ား စြာ ၀ယ္ယူ ရရိွႏိုင္သလို၊ ေစ်းႏႈန္းလည္း သင့္တင့္ တာေၾကာင့္ ကညြတ္ကို ပုံမွန္ စားသုံးေပးျခင္း အားျဖင့္ သင္နဲ႔ သင့္မိသားစု က်န္းမာေရးကို မ်ားစြာ အေထာက္အကူ ျဖစ္ေစပါတယ္ …။

က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာေတြ ခ်က္စားေလ့မရိွတဲ့ ပာင္းရည္ ခ်က္နည္း ျဖစ္ပါတယ္။ အသက္အရြယ္ ႀကီးသူမ်ား၊ နာမက်န္း ျဖစ္ေနသူမ်ားနဲ႔ ကေလးငယ္ေတြ အတြက္ လုံေလာက္တဲ့ အာဟာရ ျဖည့္တင္း ေပးေစႏိုင္တဲ့ … ဒီခ်က္နည္းေတြနဲ႔ ပတ္သက္လို႔ေတာ့ တရုတ္၊ ဂ်ပန္နဲ႔ အေနာက္တိုင္း နည္းေတြကို အတုယူသင့္ပါတယ္ …။

အေနာက္တိုင္းစတိုင္ ကညြတ္ ဟင္းခ်ိဳ (Asparagus Cream Soup)

ကညြတ္ – ၁/၂ ကီလို (ႏုေသာအပိုင္းမ်ားသာ)
အာလူး – ၁ လုံး
ၾကက္သြန္နီ – ၁ လုံး
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃ တက္
ၾကက္ျပဳတ္ရည္ – လီတာ၀က္ခန္႔
ေထာပတ္ – ၂ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ဂ်ဳံႏုမႈန္ ့ – ၁ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
Heavy Cream – ၁ /၂ ခြက္ (လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္လုံး)
Parsley – ၁ ဇြန္း (ႏုတ္ႏုတ္စင္း)
Fresh Thyme (အေနာက္တိုင္းသုံး ပာင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္) – အလွဆင္ရန္
သံပုရာသီး – ၁ လုံး

ကညြတ္ေတြရဲ႕ ထိပ္ပိုင္း အဖူးေလးေတြကို သီးသန္႔ ဖယ္ရွားထားၿပီး က်န္ အပိုင္းေတြကို မထူမပါး အရြယ္ေတာ္ေလးမ်ား လွီးျဖတ္ပါ …။

အားလူးကိုလည္း အခြံႏႊာၿပီး အတုံးေသးေသး ေလးမ်ား ရေအာင္ပိုင္းပါ …။
စတီးအိုး တလုံးမွာ ေထာပတ္ ၁ ဇြန္းကို အပူေပးၿပီး ၾကက္သြန္နီကို အရင္ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ ႏြမ္းလာရင္ ၾကက္သြန္ျဖဴ ထည့္ေပါင္းၿပီး ကညြတ္နဲ႔ အားလူးတို႔ ကိုလည္း ထည့္ေပါင္း ဆီသတ္ပါ …။

ၾကက္ျပဳတ္ရည္ ျဖည့္စြက္ၿပီး ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္းမႈန္႔ တို႔နဲ႔ အရသာ သြင္းပါ။ အားလုံး ႏူးအိသြားၿပီဆိုရင္ ႀကိတ္စက္မွာ ထည့္ၿပီး ညက္ေနေအာင္ ႀကိတ္ေပးပါ။

ထိုစဥ္အတြင္း သီးသန္႔ အိုးတလုံးမွာ ဆား၊ ဆီ အနည္းငယ္ ထည့္ထားတဲ့ ေရေႏြး ဆူဆူမွာ ကညြတ္ဖူးေလးေတြကို ေဖ်ာ၊ ေရခဲေရ စိမ္ၿပီး ျပန္လည္ စစ္ယူထားပါ။

ၿပီးရင္ေတာ့ အိုးတလုံးမွာ က်န္ရိွေသးတဲ့ ေထာပတ္ တဇြန္းကို အပူေပးၿပီး ႏုတ္ႏုတ္ စဥ္းထားတဲ့ ၾကက္သြန္နီကို ဆီသတ္ကာ ႀကိတ္ထားတဲ့ ကညြတ္နဲ႔ အာလူးအေရာကို ထည့္ပါ။
လိုအပ္ရင္ ေရ ၁ ခြက္ (လက္ဖက္ရည္ပန္းကန္) ကို ေပါင္းထည့္ၿပီး ဆူေအာင္ အပူေပးပါ။ အရသာ အတြက္ ဆား၊ ငရုတ္ေကာင္း တို႔နဲ႔ ျဖည့္စြက္ပါ။

ဟင္းရည္ အနည္းငယ္ ေစးပ်စ္လာေစဖို႔ အတြက္ ဂ်ဳံႏုမႈန္႔ကို အရည္ေဖ်ာ္ ေလာင္း ထည့္ၿပီး ျဖည္းျဖည္း ေမႊေပးပါ။

ေနာက္ဆုံးမွာ Heavy Cream ကို ေလာင္းထည့္ၿပီး အဆက္မျပတ္ ေမႊေပးပါ။
တည္ခင္းမယ့္ ပန္းကန္ထဲ ခပ္ထည့္ၿပီး Cream ၊ Fresh Thyme အညြန္႔၊ ေရေႏြးေဖ်ာထားတဲ့ ကညြတ္ အဖူးေလးေတြနဲ႔ အလွဆင္ တည္ခင္းဧည့္ခံ ႏိုင္ပါၿပီ။

http://burma.irrawaddy.org/entertainment/2014/11/01/66622.html
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...