Apollo ငါးအစပ္ေၾကာ္
ေန႔လည္စာ၊ အေစာေျပ အျဖစ္လုပ္စားႏုိင္တဲ႔ Apollo ငါးအစပ္ေၾကာ္ပါ။ ငါးကို အသားလႊာျပီမွ ဂ်ဳံ၊ ေကာ္မွုန္႔ကပ္ကာ အၾကြပ္ေၾကာ္၍ မဆလာ အခ်က္နဲ႔ ေရာခ်က္ ထားတာပါ။ ထမင္းနဲ႔လည္း လိုက္ဖက္တာမုိ႔ ခုပဲ တူတူ ခ်က္ၾကည္႔ရေအာင္…
ငါးေၾကာ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးၾကင္း (သုိ႔) တာလာဗီယားငါး – ၂၅၀ ဂရမ္
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
နႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ေရာေထာင္းထားပါ)
ငရုတ္သီး(အေရာင္တင္)မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
သံပရာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ၾကက္ဥ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
ေကာ္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဂ်ဳံမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
မဆလာခ်က္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဟင္းရြက္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)
ဂ်င္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ငရုတ္သီးအနွစ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ(ငရုတ္သီးပြပုနီကို ျပဳတ္ျပီ အေစ႔ထုတ္၊ ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း – ၃ခု (ထပ္ျခမ္းျခမ္းပါ)
ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းရြက္ – ၈ရြက္
နံနံေစ႔မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ငရုတ္ေကာင္းေစ႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
နံနံပင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ပါးပါးလွီးပါ)
ဒိန္ခ်ဥ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
သံပရာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငါးေၾကာ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ငါးကုိ အရုးိ၊ အေရခြံဖယ္ျပီ အသားလႊာေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ ငါးကို (ဆား၊ နႏြင္းမွုန္႔၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ သံပရာရည္)တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ေပးပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ၾကက္ဥ(တ၀က္) ထည္႔ျပီ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၄။ ထုိ႔ေနာက္(ဂ်ဳံ၊ ေကာ္မွုန္႔) ထည္႔ကာ ငါးကို ဂ်ဳံ၊ေကာ္မွုန္႔၊ ကပ္ေပးပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ငါးမ်ားကို ေရႊညိဳေရာင္သန္းသည္ အထိ ေၾကာ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ေပးပါ။
ငါး၊ မဆလာေၾကာ္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ဆီပူထုိးေပးပါ။
၂။ ျပီေနာက္ ငရုတ္သီးႏွစ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းရြက္မ်ားကို ၁မိနစ္ခန္႔ ဆီသပ္ေပးပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ နံနံေစ႔မွုန္႔၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ နံနံပင္ တုိ႔ကုိ ထည္႔ေပးပါ။
၄။ ျပီမွ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာေမႊျပီ ေနာက္ဆံုးမွ သံပရာရည္ ဆမ္းေပးပါ။
၅။ အရသာရွိေသာ ငါးအစပ္ေၾကာ္ကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
Wutyee Food House
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ငါးေၾကာ္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ငါးၾကင္း (သုိ႔) တာလာဗီယားငါး – ၂၅၀ ဂရမ္
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
နႏြင္းမွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ေရာေထာင္းထားပါ)
ငရုတ္သီး(အေရာင္တင္)မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္
သံပရာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ၾကက္ဥ – ၁လံုး (ခေလာက္ထားပါ)
ေကာ္မွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဂ်ဳံမွုန္႔ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
မဆလာခ်က္ရန္ ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ဟင္းရြက္ဆီ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၃မႊာ (ႏွုတ္ႏွုတ္စဥ္းပါ)
ဂ်င္း – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ႏွုတ္နွုတ္စဥ္းပါ)
ငရုတ္သီးအနွစ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္းခြဲ(ငရုတ္သီးပြပုနီကို ျပဳတ္ျပီ အေစ႔ထုတ္၊ ညက္ေအာင္ ေထာင္းပါ)
ငရုတ္သီးစိမ္း – ၃ခု (ထပ္ျခမ္းျခမ္းပါ)
ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းရြက္ – ၈ရြက္
နံနံေစ႔မွုန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ပဲငံျပာရည္(အၾကည္) – စားပြဲတင္ဇြန္း တ၀က္
ငရုတ္ေကာင္းေစ႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တ၀က္ (မညက္တညက္ေထာင္းပါ)
နံနံပင္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း (ပါးပါးလွီးပါ)
ဒိန္ခ်ဥ္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၄ဇြန္း
သံပရာရည္ – စားပြဲတင္ဇြန္း ၁ဇြန္း
ငါးေၾကာ္နည္း
၁။ အရင္ဆံုး ငါးကုိ အရုးိ၊ အေရခြံဖယ္ျပီ အသားလႊာေပးပါ။
၂။ ျပီလွ်င္ ငါးကို (ဆား၊ နႏြင္းမွုန္႔၊ ဂ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ငရုတ္သီးမွုန္႔၊ သံပရာရည္)တုိ႔ျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာႏုယ္ေပးပါ။
၃။ ျပီေနာက္ ၾကက္ဥ(တ၀က္) ထည္႔ျပီ ေရာေမႊလိုက္ပါ။
၄။ ထုိ႔ေနာက္(ဂ်ဳံ၊ ေကာ္မွုန္႔) ထည္႔ကာ ငါးကို ဂ်ဳံ၊ေကာ္မွုန္႔၊ ကပ္ေပးပါ။
၅။ ထုိ႔ေနာက္ ဒယ္ထဲ ဆီမ်ားမ်ားထည္႔ျပီ ဆီပူလာလွ်င္ ငါးမ်ားကို ေရႊညိဳေရာင္သန္းသည္ အထိ ေၾကာ္ေပးျပီ ျပန္ဆယ္ေပးပါ။
ငါး၊ မဆလာေၾကာ္နည္း
၁။ ဒယ္ထဲ ဆီ(စားပြဲတင္ဇြန္း ၂ဇြန္း) ထည္႔ကာ ၾကက္သြန္ျဖဴ၊ ဂ်င္း ဆီပူထုိးေပးပါ။
၂။ ျပီေနာက္ ငရုတ္သီးႏွစ္၊ ငရုတ္သီးစိမ္း၊ ပ်ဥ္ေတာ္သိမ္းရြက္မ်ားကို ၁မိနစ္ခန္႔ ဆီသပ္ေပးပါ။
၃။ ျပီလွ်င္ နံနံေစ႔မွုန္႔၊ ဆား၊ ပဲငံျပာရည္၊ ဒိန္ခ်ဥ္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ နံနံပင္ တုိ႔ကုိ ထည္႔ေပးပါ။
၄။ ျပီမွ ေၾကာ္ထားေသာ ငါးျဖင္႔ သမေအာင္ ေရာေမႊျပီ ေနာက္ဆံုးမွ သံပရာရည္ ဆမ္းေပးပါ။
၅။ အရသာရွိေသာ ငါးအစပ္ေၾကာ္ကို အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏုိင္ပါျပီ…
Wutyee Food House
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+