ငါးခူေၾကာ္မြမြ ပုဇြန္ေျခာက္ေလးနဲ. ေၾကာ္ရေအာင္
***... လိုအပ္ တာေလးေတြ...
1. တစ္ေပခန္. ရွည္ေသာ ငါးခူ – ၂ ေကာင္
2. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ(ငါးကို နယ္ထားရန္ နွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထဲ ထည့္ရန္)
3. အရသာမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ (ငါးကို နယ္ထားရန္ နွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထဲ ထည့္ရန္)
4. နႏြင္းမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း(ငါးကို နယ္ထားရန္ နွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထဲ ထည့္ရန္)
5. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္. – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
6. ပါးပါး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – တရုတ္ထမင္းစား ပန္းကန္လံုး ၂ လံုးခန္.
7. ဆီ
ငါးကို ဆားအနည္းငယ္နွင့္ ပြတ္တိုက္ကာ ေရနွင့္ ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆး ထားပါ။
လက္တစ္လံုးအထူခန္. လွီးၿပီး ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ)၊ အရသာမွဳန္.(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ)၊ နႏြင္းမွဳန္.(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္) နွင့္ နယ္ကာ ၁ နာရီခန္.နွပ္ထားပါ။
high heat နွင့္ အပူေပးထားသည့္ ဆီအမ်ားၾကီးထည့္ထားသည့္အိုးထဲမွ ဆီမ်ားပူလာလွ်င္ နႏြင္းမွဳန္.(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္) နွင့္ ငါးမ်ားကို တစ္တံုးခ်င္း(မကပ္ေစရန္) ထည့္ပါ။ (ငါးမ်ားကို ၾကပ္သိပ္ေအာင္ မထည့္ပါနွင့္။အိုးေသးလွ်င္ ၂ အိုးခြဲေၾကာ္ေပးပါ။)
ဆီမေပါက္ေအာင္ ေဇာက္နက္ေသာအိုးကိုသံုးေပးပါ။ (သို.) ေအာက္ပံုပါ ဇကာဖံုးကိုသံုးပါ။ ( ေဇာက္နက္ေသာ အိုးကို သံုးပါက ဆီမ်ားအျပင္ကို အရမ္းမစင္ထြက္ေတာ့ေသာေၾကာင့္ ဇကာကို သံုးစရာမလိုပါဘူး။ ဇကာပံုကိုျပခ်င္လို. ပံုမွာ ဖံုးျပထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။။)
ငါးေၾကာ္ေနခ်ိန္တြင္ ငါးမ်ားမေၾကေအာင္ တစ္ဖက္က အေတာ္ေလးက်က္ မွ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေၾကာ္ေပးပါ။
ငါးမ်ား အေတာ္ေလးၾကြပ္လာလွ်င္ ဆယ္ထုတ္ထားပါ။
အိုးထဲတြင္ ဆီ (3/4 cup (180 ml))ခန္႔ ခ်န္ၿပီး က်န္ဆီမ်ားအားလံုးကို ခပ္ထုတ္ကာ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ထည့္၍ high heat နွင့္ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
၆ မိနစ္ခန္.ၾကာၿပီး ၾကက္သြန္နီမ်ား ေအာက္ပါပံုအတိုင္း ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာလွ်င္ မီးဖိုမီးကိုပိတ္ၿပီး အရသာမွဳန္.(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)၊ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္. နွင့္ ငရုတ္သီးမွဳန္.တို. ကို ထည့္ကာ ေမႊေပးပါ။ (အိုးကို မီးပိတ္ထားသည့္ မီးဖိုေပၚမွာပဲ ဆက္ထားပါ။)
အားလံုးနွံ.သြားလွ်င္ ငါးေၾကာ္ထည့္ၿပီး ခပ္မြမြေမႊကာ ေရာေပးပါ။
ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ခပ္ထည့္ထားကာ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏူိင္ပါၿပီ။ (အိုးထဲ ဆက္ထားလွ်င္ အပူလံုၿပီး ၾကက္သြန္နွင့္ ငါးမ်ားေပ်ာ့သြား တတ္ပါတယ္။)
https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
1. တစ္ေပခန္. ရွည္ေသာ ငါးခူ – ၂ ေကာင္
2. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ(ငါးကို နယ္ထားရန္ နွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထဲ ထည့္ရန္)
3. အရသာမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္းခြဲ (ငါးကို နယ္ထားရန္ နွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထဲ ထည့္ရန္)
4. နႏြင္းမွဳန္. – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း(ငါးကို နယ္ထားရန္ နွင့္ ၾကက္သြန္ေၾကာ္ထဲ ထည့္ရန္)
5. ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္. – ထမင္းစားဇြန္း ၃ ဇြန္း
6. ပါးပါး လွီးထားေသာ ၾကက္သြန္နီ – တရုတ္ထမင္းစား ပန္းကန္လံုး ၂ လံုးခန္.
7. ဆီ
ငါးကို ဆားအနည္းငယ္နွင့္ ပြတ္တိုက္ကာ ေရနွင့္ ေျပာင္စင္ေအာင္ေဆး ထားပါ။
လက္တစ္လံုးအထူခန္. လွီးၿပီး ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ)၊ အရသာမွဳန္.(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ)၊ နႏြင္းမွဳန္.(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္) နွင့္ နယ္ကာ ၁ နာရီခန္.နွပ္ထားပါ။
high heat နွင့္ အပူေပးထားသည့္ ဆီအမ်ားၾကီးထည့္ထားသည့္အိုးထဲမွ ဆီမ်ားပူလာလွ်င္ နႏြင္းမွဳန္.(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း တစ္ဝက္) နွင့္ ငါးမ်ားကို တစ္တံုးခ်င္း(မကပ္ေစရန္) ထည့္ပါ။ (ငါးမ်ားကို ၾကပ္သိပ္ေအာင္ မထည့္ပါနွင့္။အိုးေသးလွ်င္ ၂ အိုးခြဲေၾကာ္ေပးပါ။)
ဆီမေပါက္ေအာင္ ေဇာက္နက္ေသာအိုးကိုသံုးေပးပါ။ (သို.) ေအာက္ပံုပါ ဇကာဖံုးကိုသံုးပါ။ ( ေဇာက္နက္ေသာ အိုးကို သံုးပါက ဆီမ်ားအျပင္ကို အရမ္းမစင္ထြက္ေတာ့ေသာေၾကာင့္ ဇကာကို သံုးစရာမလိုပါဘူး။ ဇကာပံုကိုျပခ်င္လို. ပံုမွာ ဖံုးျပထားျခင္းျဖစ္ပါတယ္။။)
ငါးေၾကာ္ေနခ်ိန္တြင္ ငါးမ်ားမေၾကေအာင္ တစ္ဖက္က အေတာ္ေလးက်က္ မွ ေနာက္တစ္ဖက္ကို လွန္ေၾကာ္ေပးပါ။
ငါးမ်ား အေတာ္ေလးၾကြပ္လာလွ်င္ ဆယ္ထုတ္ထားပါ။
အိုးထဲတြင္ ဆီ (3/4 cup (180 ml))ခန္႔ ခ်န္ၿပီး က်န္ဆီမ်ားအားလံုးကို ခပ္ထုတ္ကာ ၾကက္သြန္နီမ်ားကို ထည့္၍ high heat နွင့္ေမႊေၾကာ္ေပးပါ။
၆ မိနစ္ခန္.ၾကာၿပီး ၾကက္သြန္နီမ်ား ေအာက္ပါပံုအတိုင္း ေရႊဝါေရာင္ သန္းလာလွ်င္ မီးဖိုမီးကိုပိတ္ၿပီး အရသာမွဳန္.(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)၊ ဆား(လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္း)၊ ပုဇြန္ေျခာက္မွဳန္. နွင့္ ငရုတ္သီးမွဳန္.တို. ကို ထည့္ကာ ေမႊေပးပါ။ (အိုးကို မီးပိတ္ထားသည့္ မီးဖိုေပၚမွာပဲ ဆက္ထားပါ။)
အားလံုးနွံ.သြားလွ်င္ ငါးေၾကာ္ထည့္ၿပီး ခပ္မြမြေမႊကာ ေရာေပးပါ။
ၿပီးလွ်င္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ထဲ ခပ္ထည့္ထားကာ အရသာရွိစြာ သံုးေဆာင္ႏူိင္ပါၿပီ။ (အိုးထဲ ဆက္ထားလွ်င္ အပူလံုၿပီး ၾကက္သြန္နွင့္ ငါးမ်ားေပ်ာ့သြား တတ္ပါတယ္။)
https://www.facebook.com/ChawSusFoodFriends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+