လက္ဖက္ ၾကက္သားႏွပ္ခ်က္
ဟင္းခ်က္တယ္ ဆုိတာ အိမ္ရွင္မေတြ အတြက္ ေန႔စဥ္ လုပ္ရိုး လုပ္စဥ္ အလုပ္တခု ျဖစ္လို႔ ဘာမွ မထူးျခား ပါဘူးလို႔ ထင္ႏုိင္ေပမယ့္ တကယ့္ ကို ဟင္းခ်က္ ဝါသနာ ပါသူေတြ အတြက္ကေတာ့ ဟင္းခ်က္ျခင္းဟာ အႏုပညာ တခုလိုပါပဲ။ ကျပက္ ကေခ်ာ္ ခ်က္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္၊ အစပ္အဟပ္ မတည့္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္ ထမင္းပြဲမွာ စိတ္ညစ္ ညဴးရသလို၊ စနစ္တက်နဲ႔ အႏုပညာဆန္ဆန္ ခ်က္ျပဳတ္လိုက္တဲ့ ဟင္းတခြက္ေၾကာင့္လည္း တသက္လံုး စြဲေအာင္ ေျပာမဆံုး ျဖစ္ရတတ္ ပါတယ္။ ဟင္းခ်က္ ဟာ အမ်ိဳးသမီးေတြရဲ႕ အလုပ္လို႔ တခ်ိဳ႕က ထင္တတ္ေပမယ့္ တကယ္ေတာ့ အမ်ိဳးသမီးရယ္၊ အမ်ိဳးသားရယ္ မဟုတ္ဘဲ ဝါသနာပါသူတုိင္း အတြက္ေတာ့ စြဲလမ္း ေပ်ာ္ရႊင္စရာေကာင္းတဲ့ အလုပ္တခု ျဖစ္ပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ရဲ႕ ဧရာဝတီရဲ႕ အႏုပညာ က႑မွာ ဟင္းခ်က္ျခင္း အႏုပညာကို စာဖတ္သူေတြ စေန အားလပ္ရက္မွာ ဖတ္ရႈေလ့လာႏိုင္ေအာင္ ခ်က္နည္းျပဳတ္နည္း တမ်ိဳးကို ေဖာ္ျပေပးလိုက္ပါတယ္။ လွ်ာရင္းျမက္ေအာင္ ဘာဟင္းခ်က္ရလဲ စဥ္းစားေန သူေတြ အတြက္ေကာ၊ ႏုိင္ငံတကာမွာ ဘာေၾကာင့္ ဒီဟင္းေတြဟာ နာမည္ႀကီး ထုိးေဖာက္ ႏုိင္တာလဲ ဆုိတာပါ သိရွိႏိုင္ဖုိ႔ ရည္ရြယ္ပါတယ္။ (အယ္ဒီတာ)
လက္ဖက္ကို တရုတ္ျပည္မွာ စတင္ေတြ႕ရိွခဲ့တယ္ ဆိုေပမယ့္ တရုတ္လူမ်ိဳးေတြက လက္ဖက္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (Chinese Tea) အျဖစ္သာ သုံးစြဲရင္း ကမၻာအႏွံ႔ကို ပ်ံ႕ႏွံ႔ေရာက္ရိွ ခဲ့ပါတယ္ …။
က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ လက္ဖက္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း၊ လက္ဖက္ရည္အခ်ိဳ၊ ရိုုးရာ လက္ဖက္ ေတြကစၿပီး အလွဴမဂၤလာ ပြဲေတြမွာ မပါမျဖစ္ အေရးႀကီးတဲ့ စားဖြယ္ရာအျဖစ္ ပါ၀င္လို႔ ေနပါ တယ္။
အဲဒီကမွ တဆင့္ ေဒသအလိုက္ လက္ဖက္ကို ပုံစံမ်ိဳးစုံ လုပ္ၿပီး စားသုံးၾကသလို၊ အမည္နာမ လွလွေလး ေတြနဲ႔လည္း တန္ဆာ ဆင္လာၾကပါတယ္ …။
ဒီတပတ္အတြက္ က်ေနာ္က လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္ကို ၾကက္သားနဲ႔ ေရာၿပီး ျမန္မာ့ရိုးရာ ဟင္းပြဲအျဖစ္ တင္ဆက္လိုက္ ပါတယ္။
ၾကက္သားနဲ႔ လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျမန္မာၾကက္ (ေခၚ) အိမ္ၾကက္ – ၄၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လုံး
ခ်င္းေသးေသး – ၁ တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅ တက္
လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ – ၁၀ က်ပ္သား
ဆား – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ဟင္းခတ္မႈန္႔ – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ပဲဆီသန္႔သန္႔ – ၅ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ပထမ ဦးစြာ ၾကက္သားကို ေရေဆးၿပီး အေနေတာ္တုံးကာ ေရေဆး၊ စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ ကို ႏုပ္ႏုပ္ေလး စဥ္းထားပါ။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။
ၾကက္သားထဲသို႔ ေရာေထာင္းထားေသာ ခ်င္းအေရာ၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ တို႔နဲ႔ ေရာ နယ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
အဲဒီလို ႏွပ္ထားခ်ိန္မွာ ဆီကိုအပူေပးၿပီး ၾကက္သြန္နီေတြကို ေရႊေရာင္ရေအာင္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ ေတြ ဆီသတ္တာ ေရႊေရာင္သန္းလာၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြ ထည့္ေပါင္းၿပီး ေမႊေပးပါ။
ၾကက္သားက ထြက္လာတဲ့ အရည္ေတြ ကုန္ခမ္းၿပီး ဆီျပန္လာတဲ့အထိ အဖုံးပိတ္ထားေပးပါ။
ဆီျပန္လာရင္ေတာ့ ေရအနည္းငယ္ကို ေဘးပတ္ပတ္လည္ကို ေ၀့ထည့္ၿပီး ၾကက္သား သုံးပုံ ၂ ပုံ ႏူးအိ သည္အထိ ခ်က္ပါ။
အသားႏူးခါနီးၿပီး ဆီျပန္လာရင္ေတာ့ လက္ဖက္ညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ကို ထည့္ေပါင္းၿပီး မီးျပင္းကိုေလွ်ာ့ခ်ကာ ၾကက္သားေတြထဲ လက္ဖက္အရသာ ၀င္သည္အထိ ႏွပ္ခ်က္ ခ်က္ေပးပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ အလွဆင္ၿပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
The post လက္ဖက္ ၾကက္သားႏွပ္ခ်က္ appeared first on ဧရာ၀တီ.
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
လက္ဖက္ကို တရုတ္ျပည္မွာ စတင္ေတြ႕ရိွခဲ့တယ္ ဆိုေပမယ့္ တရုတ္လူမ်ိဳးေတြက လက္ဖက္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း (Chinese Tea) အျဖစ္သာ သုံးစြဲရင္း ကမၻာအႏွံ႔ကို ပ်ံ႕ႏွံ႔ေရာက္ရိွ ခဲ့ပါတယ္ …။
က်ေနာ္တို႔ ျမန္မာႏိုင္ငံမွာေတာ့ လက္ဖက္ကို လက္ဖက္ရည္ၾကမ္း၊ လက္ဖက္ရည္အခ်ိဳ၊ ရိုုးရာ လက္ဖက္ ေတြကစၿပီး အလွဴမဂၤလာ ပြဲေတြမွာ မပါမျဖစ္ အေရးႀကီးတဲ့ စားဖြယ္ရာအျဖစ္ ပါ၀င္လို႔ ေနပါ တယ္။
အဲဒီကမွ တဆင့္ ေဒသအလိုက္ လက္ဖက္ကို ပုံစံမ်ိဳးစုံ လုပ္ၿပီး စားသုံးၾကသလို၊ အမည္နာမ လွလွေလး ေတြနဲ႔လည္း တန္ဆာ ဆင္လာၾကပါတယ္ …။
ဒီတပတ္အတြက္ က်ေနာ္က လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္ကို ၾကက္သားနဲ႔ ေရာၿပီး ျမန္မာ့ရိုးရာ ဟင္းပြဲအျဖစ္ တင္ဆက္လိုက္ ပါတယ္။
ၾကက္သားနဲ႔ လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ႏွပ္
ပါ၀င္ပစၥည္းမ်ား
ျမန္မာၾကက္ (ေခၚ) အိမ္ၾကက္ – ၄၀ က်ပ္သား
ၾကက္သြန္နီ – ၂ လုံး
ခ်င္းေသးေသး – ၁ တက္
ၾကက္သြန္ျဖဴ – ၅ တက္
လက္ဖက္အညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ – ၁၀ က်ပ္သား
ဆား – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ဟင္းခတ္မႈန္႔ – ၁ ဇြန္း (လက္ဖက္ရည္ဇြန္း)
ပဲဆီသန္႔သန္႔ – ၅ ဇြန္း (ထမင္းစားဇြန္း)
ပထမ ဦးစြာ ၾကက္သားကို ေရေဆးၿပီး အေနေတာ္တုံးကာ ေရေဆး၊ စစ္ထားပါ။ ၾကက္သြန္နီ ကို ႏုပ္ႏုပ္ေလး စဥ္းထားပါ။ ခ်င္း၊ ၾကက္သြန္ျဖဴကို ညက္ေနေအာင္ ေထာင္းပါ။
ၾကက္သားထဲသို႔ ေရာေထာင္းထားေသာ ခ်င္းအေရာ၊ နႏြင္းမႈန္႔ အနည္းငယ္၊ ဆား၊ ဟင္းခတ္မႈန္႔ တို႔နဲ႔ ေရာ နယ္ၿပီး ၁၀ မိနစ္ခန္႔ ႏွပ္ထားပါ။
အဲဒီလို ႏွပ္ထားခ်ိန္မွာ ဆီကိုအပူေပးၿပီး ၾကက္သြန္နီေတြကို ေရႊေရာင္ရေအာင္ ဆီသတ္ပါ။ ၾကက္သြန္နီ ေတြ ဆီသတ္တာ ေရႊေရာင္သန္းလာၿပီ ဆိုရင္ေတာ့ နယ္ထားတဲ့ ၾကက္သားေတြ ထည့္ေပါင္းၿပီး ေမႊေပးပါ။
ၾကက္သားက ထြက္လာတဲ့ အရည္ေတြ ကုန္ခမ္းၿပီး ဆီျပန္လာတဲ့အထိ အဖုံးပိတ္ထားေပးပါ။
ဆီျပန္လာရင္ေတာ့ ေရအနည္းငယ္ကို ေဘးပတ္ပတ္လည္ကို ေ၀့ထည့္ၿပီး ၾကက္သား သုံးပုံ ၂ ပုံ ႏူးအိ သည္အထိ ခ်က္ပါ။
အသားႏူးခါနီးၿပီး ဆီျပန္လာရင္ေတာ့ လက္ဖက္ညြန္႔ ခ်ဥ္စပ္ကို ထည့္ေပါင္းၿပီး မီးျပင္းကိုေလွ်ာ့ခ်ကာ ၾကက္သားေတြထဲ လက္ဖက္အရသာ ၀င္သည္အထိ ႏွပ္ခ်က္ ခ်က္ေပးပါ။
ငရုတ္သီးစိမ္းနဲ႔ အလွဆင္ၿပီး သုံးေဆာင္ႏိုင္ပါတယ္။
The post လက္ဖက္ ၾကက္သားႏွပ္ခ်က္ appeared first on ဧရာ၀တီ.
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+