ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမထားသင့္တဲ့ အစားအစာ (၅)မ်ိဳး

ေရခဲေသတၱာ ဆိုတာ အစားအစာေတြကို လတ္ဆတ္ေစဖို ့ /မပုပ္မသိုးေစဘဲ တာရွည္ခံဖို
့/က်မၼာေရးနဲ ့ညီညြတ္ေစဖို ့ဆိုျပီး အပူခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်၍ အေအးခံ သိမ္းဆည္း ထားတဲ့ ေနရာေလးျဖစ္တာမို
့ဇိမ္ခံပစၥည္း မဟုတ္ဘဲ၊ အိမ္တစ္အိမ္အတြက္ မရွိမျဖစ္ ပစၥည္း တစ္ခုေလးပါဘဲ။ အိမ္ရွင္မမ်ား အတြက္ သက္မဲ့ အတြင္းေရးမွဴး (လက္ေထာက္) ဆိုလဲ မမွားပါဘူး။

ဒါေပမယ့္ သဘာ၀နဲ ့ဆန္ ့က်င္ျပီး အပူခ်ိန္ေလ်ာ့ခ်ကာ အေအးခံေပး ထားတာျဖစ္လို ့၊ အစားအစာ (အားလံုး) ကိုေတာ့ ေရခဲေသ တၱာထဲ ထဲ့သိမ္းလို ့မရနိုင္ပါဘူး။ အခ်ိဳ ့အစားအစာေတြကို ေအးခဲထားလိုက္ တဲ့အခါ မူလအနံ ့အရသာကို ပ်က္ျပယ္သြားေစတဲ့ အျပင္၊ အခ်ိန္မတိုင္ခင္ ပုပ္သိုးႏြမ္းအိ သြားေစလို ့ပါ။

(၁) အာလူး

အာလူးေတြက အလင္း သိပ္မၾကိဳက္ၾကပါဘူး။ ေျခာက္ေသြ ့တဲ့ေနရာနဲ ့သဘာ၀အခန္း အပူခ်ိန္ကိုသာ ၾကိဳက္ၾကပါတယ္။ အကယ္ ၍ အာလူးကို ေရခဲေသတၱာထဲ ထည့္လိုက္တဲ့အခါ၊ သူ ့ရဲ ့မူလအရသာမ်ား ပ်က္စီး သြားပါေတာ့တယ္။ ဒါ့ျပင္ ခ်က္ျပဳတ္တဲ့အခါ ေတာ္ေတာ္နဲ ့မနူးအိလာေတာ့ဘဲ၊ စားတဲ့အခါမွာ
မာဆတ္ဆတ္ျဖစ္သြားပါတယ္။ အာလူးအခြံေပၚမွာ အစိမ္းေရာင္သန္းေနရင္ (လံုး၀)မ၀ယ္ပါနဲ့။ အဆိပ္ျဖစ္ေစတတ္လို ့ပါ။ (ထို ့နည္းတူစြာပင္ ပိန္းဥ၊ ကန္စြန္းဥေတြကိုလဲ ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းမထားသင့္ ပါဘူး)

(၂) ၾကက္သြန္နီ

ၾကက္သြန္နီေတြကို ပံုမွန္အခန္း အပူခ်ိန္ထဲမွာသာ ထားေပးရပါမယ္။ ၾကက္သြန္နီေတြ ၾကာၾကာခံေစဖို ့ အတြက္ ဇာကြက္/ ပိုက္ကြန္ အိတ္ေတြက အေကာင္းဆံုးပါဘဲ။ ေနာက္ထပ္ အေရးၾကီးဆံုး အခ်က္က ၾကက္သြန္နီေတြ နဲ ့ အာလူးေတြကို တူတူေရာ မထားသင့္ ပါဘူး။ ၾကက္သြန္ထဲမွာ ပါတဲ့ သဘာ ဟင္းခတ္ အေမႊးအၾကိဳင္ ရနံ ့ေတြကို အာလူးက စုပ္ယူပစ္လို့ပါ။ ဒါ့ျပင္ ၾကက္သြန္နဲ ့အာလူး မ်ားအားလံုး တခဏ တြင္းမွာပင္ ပုပ္သြားေစပါတယ္။ (ၾကက္သြန္နီေတြကို တေန ့တာခ်က္ျပဳတ္ဖို ့အတြက္ လိုအပ္သေလာက္ သာ အခြံႏႊာပါ။ အကယ္၍ အခြံႏႊာ ထက္ျခမ္းျခမ္းျပီးေတာ့မွ ပိုလွ်ံ၍ ေနာက္ေန ့မွ သံုးတဲ့အခါ အစာအိမ္ကို အဆိပ္ျပဳေစျပီး ေအာ့အန္ ေစနိုင္ပါတယ္။ အဲဒီလို ျပႆနာမျဖစ္ရေလေအာင္ အခြံႏႊာျပီးသား ပိုလွ်ံေနတဲ့ ၾကက္သြန္နီေတြကို အပူေပးဆီသတ္၍ အေအးခံျပီး ေနာက္ ဗူးထဲမွာေရလံုေအာင္ ဖံုးျပီးမွသာ ေရခဲေသတၱာ ထဲ ထဲ့သိမ္းေပးပါ။ ဗူးေလလံုဖို ့အေရးၾကီပါတယ္။ ေလမလံုပါက ေရခဲ ေသတၱာ တခုလံုးအနံ ့ဆိုးထြက္ျပီး၊
အထဲရွိ တျခားပစၥည္းမ်ား အားလံုးကို အနံ ့ကူးကာ လတ္ဆတ္မႈ မရွိေစေတာ့ပါဘူး)

(၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ

ၾကက္သြန္ အျဖဴေတြကိုလည္း ၾကက္သြန္ နီေတြလိုဘဲ၊ ဇာကြက္/ပိုက္ကြန္ အိတ္ေတြထဲထဲ့ျပီး အခန္းအပူခ်ိန္ မွာသာ သိမ္းထား သင့္ပါတယ္။

(၄) ခရမ္းခ်ဥ္သီး

အိမ္ရွင္မ တိုင္းလိုိလိုက ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ေရခဲေသတၱာထဲ သိမ္းထားမွ ၾကာၾကာခံတယ္လို ့ ထင္မွတ္ မွားေနၾကပါတယ္။ အဲဒီလို သိမ္းထားျခင္းက ခရမ္းခ်ဥ္သီးရဲ ့အနံ ့အရသာေတြ (အားလံုး) ပ်က္ယြင္း သြားေစလို ့အင္မတန္ မွားယြင္းတဲ့ အျပဳအမူျဖစ္ပါတယ္။ အေကာင္းဆံုး ကေတာ့ ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို
ပလပ္စတစ္အိတ္ထဲ ေလလံုေအာင္ထဲ့၍ ပံုမွန္အခန္း အပူခ်ိန္မွာသာ သိမ္းထားရပါမယ္။ (အကယ္၍
ခရမ္းခ်ဥ္သီးေတြကို ျမန္ျမန္ မွည့္ေစခ်င္ရင္၊ စကၠဴအိတ္မွာ သိမ္းေပးပါ)

(၅) ဌက္ေပ်ာသီး

ရခိုင္၊ ဖီၾကမ္း၊ သီးေမႊး၊ ေရႊဌက္ေပ်ာ စတဲ့ ဌက္ေပ်ာသီး ဘယ္အမ်ိဳးအစားေတြကို မဆို ေရခဲေသတၱာထဲ (လံုး၀) သိမ္းမထားသင့္ပါဘူး။ အဲဒီလို သိမ္းထားလိုက္တဲ့အခါ၊ မၾကာမီအတြင္းမွာပင္ ဌက္ေပ်ာသီးကို အေအးရိုက္္၍ ဌက္ေပ်ာခြံေတြ မည္းတက္လာျပီး၊ အနံ့အရသာ၊ က်မၼာေရး ဂုဏ္သတၱိေတြ အားလံုး ဓာတ္ျပယ္ သြားေစပါတယ္။ ဌက္ေပ်ာသီးရဲ ့သေဘာတရားက မၾကာခဏထိကိုင္ မိတဲ့အခါ အပူေလာင္ျပီး ေပ်ာ့လာတတ္တာမို ့၊ ဌက္ေပ်ာ္သီး အခိုင္တြဲကို အလယ္ကေန ၾကိဳးခြခ်ည္ျပီး တိုင္မွာ ခ်ိတ္ထားေပးပါ။ ဌက္ေပ်ာသီးရဲ ့အညွာကို ပလပ္စတစ္အစနဲ ့ တုပ္ခ်ည္ေပးျခင္းက ေနာက္ထပ္ ၄-ရက္(သို
့မဟုတ္)၅-ရက္ေလာက္ အထားခံပါ တယ္။ (ဌက္ေပ်ာခြံေပၚမွာ အမည္းအစက္ အေျပာက္ပါတဲ့
အသီးေတြက အပင္ေပၚမွာ ၾကာၾကာ ရင့္မွည့္လာတာမို ့ အရသာပို ေကာင္းျပီး ေဆးစြမ္း ပိုထက္ပါတယ္)

(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္...ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
*promise.pauk*
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...