ဟင္းသီးဟင္းရြက္ သစ္သီးဝလံမ်ား စားသံုးရာတြင္ အႏၱရာယ္ ကင္းေစေရး ႏိႈးေဆာ္ခ်က္
လူတို႔ က်န္းမာႀကံ့ခိုင္ သန္စြမ္းေစရန္ ေန႔စဥ္ စားေသာက္သည့္ အစားအစာ မ်ားတြင္ ေရာဂါ ကာ ကြယ္ႏိုင္သည့္ ဗီတာမင္ သက္ေစာင့္ ဓာတ္မ်ားႏွင့္ သတၱဳဓာတ္မ်ား ပါဝင္သည့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ား၊ အသီးအႏွံမ်ားကို စားသံုးရန္ လိုအပ္ပါသည္။
ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား စားသံုးရာတြင္ သဘာဝအတိုင္း မဟုတ္ဘဲ ျပဳျပင္ထားေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ သစ္သီးဝလံမ်ား၊ ပိုးသတ္ေဆး၊ ဓာတ္ေျမ ၾသဇာစသည့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား ပါဝင္သည့္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္ မ်ားကို စားသံုးမိျခင္းေၾကာင့္ လတ္တေလာ တြင္ ဝမ္းပ်က္ ဝမ္းေလွ်ာျခင္း၊ ဗိုက္ရစ္နာျခင္း၊ ေအာ့အန္ျခင္း၊ ေခါင္းကိုက္ မူးေဝျခင္းတို႔ ျဖစ္ေပၚလာ ႏိုင္ၿပီး ေနာက္ ပိုင္းတြင္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္ အာ႐ံုေၾကာ ထိခိုက္ျခင္း၊ မ်ဳိးပြားႏိုင္စြမ္း ေလ်ာ့နည္းျခင္း၊ သေႏၶသား ခ်ဳိ႕ယြင္းမႈ ျဖစ္ျခင္း၊ ႏွင္းခူေရာဂါျဖစ္ျခင္း၊ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ပြားျခင္း စသည္တို႔ ျဖစ္ပြား တတ္ပါသည္။
သို႔ပါ၍ ဟင္းသီးဟင္းရြက္ႏွင့္ အသီးအႏွံမ်ား စားသံုးရာတြင္ က်န္းမာေရးႏွင့္ ညီၫြတ္ၿပီး ေဘးအႏၲရာယ္ ကင္းရွင္း ေစရန္ ဓာတုေဆးမ်ား အသံုးျပဳ၍ ဝါဝင္းေနေအာင္ ျပဳလုပ္ထားေသာ သစ္သီးမ်ားကို စားသံုးျခင္းမွ ေရွာင္ၾကဥ္ျခင္း၊ ဟင္းသီးဟင္း ရြက္၊ သစ္သီးဝလံ စိုက္ခင္းမ်ားတြင္ အသံုးျပဳသည့္ ပိုးသတ္ေဆးမ်ားႏွင့္ ဓာတုပစၥည္းမ်ား အစား အေသာက္ထဲတြင္ မပါ ဝင္ေစရန္ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္မ်ားကို မလွီးမျဖတ္ခင္ ေရသန္႔သန္႔ႏွင့္ စင္ၾကယ္စြာ ေဆးေၾကာၿပီးမွ ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးျခင္း၊ အစိမ္းစားမည့္ ဟင္းသီးဟင္းရြက္၊ သစ္သီးဝလံမ်ားကို ေရသန္႔သန္႔ျဖင့္ အထပ္ထပ္ ေဆးၿပီးမွ စားသံုးျခင္း၊ သဘာဝအတိုင္း စိုက္ပ်ဳိးေရာင္းခ်ေသာ ဟင္းသီး ဟင္းရြက္သစ္ သီးဝလံမ်ားကို စားသံုးျခင္း စသည့္အခ်က္မ်ားကို လိုက္နာ ေဆာင္ရြက္ၾက ပါရန္ တိုက္တြန္း ႏိႈးေဆာ္ အပ္ပါသည္။
က်န္းမာေရး ဝန္ႀကီးဌာန
ျမ၀တီ
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+