ဂ်ဴးျမစ္ႏွင့္ က်န္းမာေရး
ဂ်ဴးျမစ္ကို ရွမ္းျပည္နယ္တြင္ ေတာင္ႀကီးၿမိဳ႕နယ္၊ ဟိုပံုးၿမိဳ႕နယ္၊ ပင္ေလာင္းၿမိဳ႕နယ္၊ ပင္းတယၿမိဳ႕ နယ္ႏွင့္ ေနာင္တရား ၿမိဳ႕နယ္ခဲြ တို႔တြင္ စိုက္ပ်ိဳးၾက သည္။ ဂ်ဴးျမစ္ကိုေႀကာ္၍ လည္းေကာင္း၊ အတို႔ အျမွဳပ္ အျဖစ္ လည္းေကာင္း၊ ခ်ဥ္ဟင္းခ်က္၍ လည္းေကာင္း၊ အသား၊ ပဲပုတ္တို႔ႏွင့္ ေရာခ်က္၍ လည္းေကာင္း စားသံုးၾကသည္။
ဂ်ဴးျမစ္ကို ေန႔စဥ္ ပံုမွန္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးဖိအား ပံုမွန္ ျဖစ္ေစျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးလႊတ္ေၾကာ ဆိုင္ ရာ ေရာဂါမ်ား၊ အယ္ဇိုင္းမား ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ အိုမင္း ရင့္ေရာ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း၊ ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ႏွင့္ မႈိေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ အရိုးပါးေရာဂါ၊ အဆုတ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း စသည့္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား ရရွိေစပါသည္။
ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ အာဟာရဓါတ္ မ်ားမွာ ဂ်ဴးျမစ္ (၁၀၀) ဂရမ္လွ်င္ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ ၄.၃၅ ဂရမ္၊ ပရိုတိန္း ၃.၂၇ ဂရမ္၊ အဆီ ၀.၇၃ ဂရမ္၊ ကိုလက္စထေရာ ၀.၀ မီလီဂရမ္၊ အမွ်င္ဓါတ္ ၂.၅ ဂရမ္၊ စြမ္းအင္ ၃၀ KcaL ပါရွိပါသည္။
ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဗီတာမင္မ်ားမွာ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ၁၀၅ µg၊ ႏိုင္ယာစင္ ၂၁၂.၇ µg၊ ဗီတာမင္ ေအ ၄၃၅၃ lU၊ ဗီတာမင္ ေက ၂၁၂.၇ µg၊ သိုင္ယာမင္း ၀.၀၇၈ mg၊ ဗီတာမင္ စီ ၅၈.၁ mg၊ ဗီတာမင္ အီး ၀.၂၁ mgတို႔ ပါရွိပါသည္။
ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ သတၱဳဓါတ္မ်ားမွာ ကယ္ဆီယမ္ ၉၂ mg ၊ ေကာ့ပါး ၀.၁၅၇ mg၊ သံဓါတ္ ၁.၆၀ mg၊ မဂၢနီဆီယမ္ ၄၂ mg၊ မဂၢနီးစ္ ၀.၃၇၃ mg၊ ဆီလီနီယမ္ ၀.၉၀ µg၊ ဇင့္ ၀.၅၆ mg ပါရွိပါသည္။
ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားမွာ သိုင္အိုဆိုင္ဖိုနိတ္စ္ ၃.၆ mg၊ β -ကယ္ရိုတင္း ၂၆၁၂ µg၊ β- ကရိုင္တို ဇန္သင္ ၀.၀ µg၊ လူတိန္း - ဇီဇန္သင္ ၃၂၃ µg ပါရွိသည္။
စိုက္ပ်ိဳးသည့္ ေဒသ၏ အပူခ်ိန္ေပၚမူတည္၍ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ သိုင္အိုဆိုင္ဖိုနိတ္စ္ ဓါတ္ေပါင္း ပါဝင္မႈ ကြာျခားသည္။ ေန႔အပူခ်ိန္ (၂၁•) စင္တီဂရိတ္တြင္ ၁၅ µmol/ g၊ (၂၅•) စင္တီဂရိတ္ တြင္ ၃၆ µmol/ g ႏွင့္ (၃၁•) စင္တီဂရိတ္တြင္ ၅၃µmol/ g ပါဝင္သည္။
ဂ်ဴးျမစ္၏ အာဟာရတန္ဖိုးမပ်က္စီးေစရန္ သိုေလွာင္နည္းစနစ္မွာ အပူခ်ိန္ (၃ ± ၁•C) အတြင္း သိုေလွာင္ပါ က (၂၅-၃၅) ရက္ အထိ သိုေလွာင္ႏိုင္သည္။ ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္ (၂၅ ± ၁•C) ျဖင့္ သိုေလွာင္ပါက (၅ - ၇) ရက္အထိ အာဟာရတန္ဖိုးမ်ား မပ်က္စီးပဲ သိုေလွာင္ႏိုင္သည္။ အခန္း၏ စိုထိုင္းဆ (၉၀ - ၉၅%) တြင္ သိုေလွာင္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္သည္။ ပါကင္တစ္ဘူးလွွ်င္ (၅ - ၁၀) kg စီ ပလတ္စတစ္ပါးစျဖင့္ ထုတ္ပိုး၍ ထည့္သြင္း၍ ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ႏိုင္သည္။ ပန္းပြင့္ခ်ိန္တြင္ ေဟာ္မုန္း (၂, ၄ - D) သို႔ GA3 ပတ္ဖ်န္းထားပါက သိုေလွာင္ခ်ိန္တြင္ အရည္အေသြးပိုမို ေကာင္းမြန္ေစသည္။
ဂ်ဴးျမစ္မွ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေသာ တန္ဖိုးျမင့္ ထုတ္ကုန္မ်ားမွာ အေအးခံဂ်ဴးရြက္ (Forzen Chinese chives leaves) ၊ ဂ်ဴးျမစ္ ရွာလကာရည္ (vine gar with Chinese chives) ၊ သီးရြက္စံု ဆလတ္ (Basil, Chinese chives, leek Salad)၊ ငါး + ဂ်ဴးျမစ္ခဲပတ္ကင္ (First Backed Chinese chives Sprinkled) ၊ အသင့္သံုး က်န္းမာေရး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ (User-Friendly Herbs Ready Made Spices)တို႔ ျဖစ္ၾကပါသည္။
( မွတ္ခ်က္။ လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးေရးႏွင့္ ဆည္ေျမာင္းဝန္ႀကီးဌာန စိုက္ပ်ိဳးေရးဦးစီးဌာနမွ ထုတ္ေဝေသာ လက္ကမ္းစာေစာင္ကို ရည္ညႊန္းကိုးကား ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။)
MOI Webportal Myanmar
https://www.facebook.com/MOIWebportalMyanmar
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ဂ်ဴးျမစ္ကို ေန႔စဥ္ ပံုမွန္စားသံုးျခင္းျဖင့္ ေသြးဖိအား ပံုမွန္ ျဖစ္ေစျခင္း၊ ႏွလံုးေသြးလႊတ္ေၾကာ ဆိုင္ ရာ ေရာဂါမ်ား၊ အယ္ဇိုင္းမား ျဖစ္ျခင္းႏွင့္ အိုမင္း ရင့္ေရာ္ျခင္းကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း၊ ဘက္တီးရီးယား၊ ဗိုင္းရပ္စ္ႏွင့္ မႈိေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ အရိုးပါးေရာဂါ၊ အဆုတ္ႏွင့္ အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာမ်ားကို ကာကြယ္ႏိုင္ျခင္း စသည့္ ေကာင္းက်ိဳးမ်ား ရရွိေစပါသည္။
ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ အာဟာရဓါတ္ မ်ားမွာ ဂ်ဴးျမစ္ (၁၀၀) ဂရမ္လွ်င္ ကာဗြန္ဟိုက္ဒရိတ္ ၄.၃၅ ဂရမ္၊ ပရိုတိန္း ၃.၂၇ ဂရမ္၊ အဆီ ၀.၇၃ ဂရမ္၊ ကိုလက္စထေရာ ၀.၀ မီလီဂရမ္၊ အမွ်င္ဓါတ္ ၂.၅ ဂရမ္၊ စြမ္းအင္ ၃၀ KcaL ပါရွိပါသည္။
ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ ဗီတာမင္မ်ားမွာ ေဖာလစ္အက္ဆစ္ ၁၀၅ µg၊ ႏိုင္ယာစင္ ၂၁၂.၇ µg၊ ဗီတာမင္ ေအ ၄၃၅၃ lU၊ ဗီတာမင္ ေက ၂၁၂.၇ µg၊ သိုင္ယာမင္း ၀.၀၇၈ mg၊ ဗီတာမင္ စီ ၅၈.၁ mg၊ ဗီတာမင္ အီး ၀.၂၁ mgတို႔ ပါရွိပါသည္။
ဂ်ဴးျမစ္တြင္ ပါဝင္ေသာ သတၱဳဓါတ္မ်ားမွာ ကယ္ဆီယမ္ ၉၂ mg ၊ ေကာ့ပါး ၀.၁၅၇ mg၊ သံဓါတ္ ၁.၆၀ mg၊ မဂၢနီဆီယမ္ ၄၂ mg၊ မဂၢနီးစ္ ၀.၃၇၃ mg၊ ဆီလီနီယမ္ ၀.၉၀ µg၊ ဇင့္ ၀.၅၆ mg ပါရွိပါသည္။
ကင္ဆာေရာဂါကာကြယ္သည့္ ျဒပ္ေပါင္းမ်ားမွာ သိုင္အိုဆိုင္ဖိုနိတ္စ္ ၃.၆ mg၊ β -ကယ္ရိုတင္း ၂၆၁၂ µg၊ β- ကရိုင္တို ဇန္သင္ ၀.၀ µg၊ လူတိန္း - ဇီဇန္သင္ ၃၂၃ µg ပါရွိသည္။
စိုက္ပ်ိဳးသည့္ ေဒသ၏ အပူခ်ိန္ေပၚမူတည္၍ ကင္ဆာေရာဂါကို ကာကြယ္ႏိုင္သည့္ သိုင္အိုဆိုင္ဖိုနိတ္စ္ ဓါတ္ေပါင္း ပါဝင္မႈ ကြာျခားသည္။ ေန႔အပူခ်ိန္ (၂၁•) စင္တီဂရိတ္တြင္ ၁၅ µmol/ g၊ (၂၅•) စင္တီဂရိတ္ တြင္ ၃၆ µmol/ g ႏွင့္ (၃၁•) စင္တီဂရိတ္တြင္ ၅၃µmol/ g ပါဝင္သည္။
ဂ်ဴးျမစ္၏ အာဟာရတန္ဖိုးမပ်က္စီးေစရန္ သိုေလွာင္နည္းစနစ္မွာ အပူခ်ိန္ (၃ ± ၁•C) အတြင္း သိုေလွာင္ပါ က (၂၅-၃၅) ရက္ အထိ သိုေလွာင္ႏိုင္သည္။ ပံုမွန္အခန္းအပူခ်ိန္ (၂၅ ± ၁•C) ျဖင့္ သိုေလွာင္ပါက (၅ - ၇) ရက္အထိ အာဟာရတန္ဖိုးမ်ား မပ်က္စီးပဲ သိုေလွာင္ႏိုင္သည္။ အခန္း၏ စိုထိုင္းဆ (၉၀ - ၉၅%) တြင္ သိုေလွာင္ရန္ အသင့္ေတာ္ဆံုးျဖစ္သည္။ ပါကင္တစ္ဘူးလွွ်င္ (၅ - ၁၀) kg စီ ပလတ္စတစ္ပါးစျဖင့္ ထုတ္ပိုး၍ ထည့္သြင္း၍ ေစ်းကြက္သို႔ တင္ပို႔ႏိုင္သည္။ ပန္းပြင့္ခ်ိန္တြင္ ေဟာ္မုန္း (၂, ၄ - D) သို႔ GA3 ပတ္ဖ်န္းထားပါက သိုေလွာင္ခ်ိန္တြင္ အရည္အေသြးပိုမို ေကာင္းမြန္ေစသည္။
ဂ်ဴးျမစ္မွ ထုတ္လုပ္ႏိုင္ေသာ တန္ဖိုးျမင့္ ထုတ္ကုန္မ်ားမွာ အေအးခံဂ်ဴးရြက္ (Forzen Chinese chives leaves) ၊ ဂ်ဴးျမစ္ ရွာလကာရည္ (vine gar with Chinese chives) ၊ သီးရြက္စံု ဆလတ္ (Basil, Chinese chives, leek Salad)၊ ငါး + ဂ်ဴးျမစ္ခဲပတ္ကင္ (First Backed Chinese chives Sprinkled) ၊ အသင့္သံုး က်န္းမာေရး ဟင္းခတ္အေမႊးအႀကိဳင္ (User-Friendly Herbs Ready Made Spices)တို႔ ျဖစ္ၾကပါသည္။
( မွတ္ခ်က္။ လယ္ယာစိုက္ပ်ိဳးေရးႏွင့္ ဆည္ေျမာင္းဝန္ႀကီးဌာန စိုက္ပ်ိဳးေရးဦးစီးဌာနမွ ထုတ္ေဝေသာ လက္ကမ္းစာေစာင္ကို ရည္ညႊန္းကိုးကား ေဖာ္ျပလိုက္ပါသည္။)
MOI Webportal Myanmar
https://www.facebook.com/MOIWebportalMyanmar
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+