ကြမ္းစားရင္း နဲ႔ ေစာင့္ေနပါ
By မင္းသူေအာင္
သင္ ကြမ္းစား တတ္ပါသလား။ သင္ကြမ္းစား တတ္လာၿပီ သို႔မဟုတ္ ကြမ္းစြဲသြားၿပီး ႏွစ္ေပါင္း ႏွစ္ဆယ္ခန္႔ ၾကာသည့္ အခါတြင္ သင့္ခံတြင္းတြင္ ေရာဂါ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး အလည္ လာလိမ့္မည္။ မယံုလွ်င္ ေစာင့္ၾကည့္ပါ။
ကြမ္းယာ စားသည့္ ဓေလ့ ျမန္မာႏုိင္ငံသို႔ ေရာက္ေနသည္မွာ ကိုရီးယား အစားအစာ “ကင္ခ်ီ” လို မေန႔ တစ္ေန႔ကမွ ေရာက္လာသည္ မဟုတ္။ ျမန္မာမ်ား ကြမ္းစား လာသည္မွာ ဘိုးေဘး ဘီဘင္ ေရွးပေ၀ဏသီ ကတည္းက၊ ကြမ္းယာ ႏွင့္ ျမန္မာျပည္ကို ခြဲျခား၍မရ။ တစ္သားတည္း ျဖစ္ေနၿပီ။ ျမန္မာ မွန္လွ်င္ ကြမ္းစား တတ္ရမည္ဟု ဆိုရမေလာက္ပင္။ ဘာသာစကား ေလ့လာသူမ်ား အၾကား ထင္ရွားေသာ စကားတစ္ခြန္းမွာ “ ကြမ္းမစား တတ္သေရြ႕ ဗမာ စကားမတတ္” ဟူ၏။
““ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ သီရိမဂၤလာ ေစ်းမွာ တစ္ေန႔ ကြမ္းရြက္ ပိႆာေပါင္း ငါးေသာင္းကေန ေျခာက္ေသာင္း အထိ အ၀င္ အထြက္ ရွိပါတယ္”” ဟု ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ အတြက္ ကြမ္းရြက္ ျဖန္႔ျဖဴးသည့္ အဓိက ေစ်းတစ္ခု ျဖစ္ေသာ သီရိမဂၤလာေစ်း စည္ပင္သာယာ ကုန္စည္ မွတ္တမ္း ဌာနမွ ဦးခင္ရီက ေျပာသည္။
ကြမ္းထြက္ ရာသီ မဟုတ္ခ်ိန္ မ်ားတြင္မူ တစ္ရက္လွ်င္ ကြမ္း ပိႆာခ်ိန္ေပါင္း သုံးေသာင္းမွ ေလးေသာင္း အထိ အ၀င္အထြက္ရွိၿပီး ကြမ္းရြက္ အဓိက လာရာ ေဒသမွ ပန္းတေနာ္၊ ကြမ္းၿခံကုန္း၊ ေက်ာက္ကုန္း တို႔ဘက္မွ အမ်ားဆံုး ၀င္ေရာက္သည္။
ထိုပမာဏသည္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕သို႔ ေန႔စဥ္ ေရာက္လာေသာ ကြမ္းပမာဏ ျဖစ္သည္။ ယင္းပမာဏျဖင့္ ရန္ကုန္တြင္ ကြမ္းစားသူ မည္မွ် ရွိမည္ကို ခန္းမွန္းႏိုင္သည္။
““ေဆးရြက္ႀကီး သံုးစြဲမႈ တုိက္ဖ်က္ေရး ေတြေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ ေသာက္ႏႈန္း က်လာေပမယ့္ ကြမ္းစားတဲ့ ႏႈန္းက သိပ္ေလ်ာ့ မလာဘူး”” ဟု ေဆးလိပ္ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီး တိုက္ဖ်က္ေရး လုပ္ငန္းမ်ားကို ဆယ္စုႏွစ္ ႏွင့္ ခ်ီ၍ တက္ႂကြစြာ ဦးေဆာင္ လုပ္ကိုင္ေနသူ ျပည္သူ႔ က်န္းမာေရး တကၠသုိလ္ ေက်ာင္းအုပ္ႀကီး ေဒါက္တာ ေနစိုးေမာင္က ေျပာသည္။
ကြမ္းစား သူမ်ားထဲတြင္ အမ်ဳိးသားႀကီး မ်ားသာ မဟုတ္ဘဲ အမ်ဳိးသမီးမ်ားပါ ပါ၀င္ သကဲ့သုိ႔ ဆယ္ေက်ာ္သက္ မ်ားလည္း ပါ၀င္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အသက္ (၁၅) ႏွစ္ မွာ (၆၄) ႏွစ္ အၾကား အမ်ဳိးသား ႏွစ္ဦးလွ်င္ တစ္ဦးမွာ ေဆးရြက္ႀကီး ပါသည့္ ကြမ္းယာ စြဲေနၾကသည္။ အမ်ဳိးသမီး မ်ားမွာမူ (၁၆ ဒသမ ၁) ရာခိုင္ႏႈန္းသာ ကြမ္းစားၾကသည္။ အဆိုပါ ကိန္းဂဏန္းမွာ ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ (WHO)က ထုတ္ျပန္ခဲ့သည့္ မကူးစက္ တတ္ေသာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစသည့္ အေၾကာင္း အရင္းမ်ား အမည္ရ စစ္တမ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားျခင္း ျဖစ္သည္။
ထို႔အျပင္ ကြမ္းယာ စားႏႈန္းကုိ ေက်းလက္ ႏွင့္ ၿမိဳ႕ျပ ယွဥ္ၾကည့္လွ်င္ ေက်းလက္ ေဒသတြင္ ေနထုိင္သူမ်ားက ၿမိဳ႕ျပတြင္ ေနထုိင္ သူမ်ားထက္ ပိုမုိ၍ ကြမ္းစားၾကသည္။ ကမၻာ တစ္၀န္းလံုးတြင္ ကြမ္းစားသူ သန္း (၆၀၀) ခန္႔ ရွိေနသည္။
ကြမ္းစားႏႈန္းတြင္ အသက္ အုပ္စုမ်ားကို ခြဲ၍ ေလ့လာသည့္ အခါ ဆယ္ေက်ာ္သက္ အုပ္စု၏ ကြမ္းယာ စားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ဆယ္ဦးလွ်င္ သံုးဦးႏႈန္း ခန္႔ရွိၿပီး အသက္ အုပ္စု (၂၅-၃၄) ႏွင့္ (၃၅-၅၄) တို႔တြင္ ကြမ္းယာ စားသုံးမႈႏႈန္းမွာ ဆယ္ဦးလွ်င္ ေလးဦးႏႈန္း အထက္ ရွိလာသည္ဟု ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖဲြ႕၏ စစ္တမ္းက ဆိုထားသည္။ ထိုသို႔ စားသံုးရာတြင္လည္း တစ္ေန႔လွ်င္ ရွစ္ႀကိမ္ ႏွင့္ အထက္ ရွိတတ္သည္ဟု အဆုိပါ စစ္တမ္းက ဆုိထားေသးသည္။
““ကၽြန္ေတာ္ ကြမ္းစားတာႏွစ္ (၂၀) ေလာက္ ၾကာေတာ့ ပထမ ပါးေစာင္ ေရာင္သလိုမ်ဳိး ျဖစ္တယ္။ ပထမ စားေသးတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆရာ၀န္ သြားျပတယ္။ ဆရာ၀န္က ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ အဆင့္တစ္ အစ ပ်ဳိးေနၿပီလို႔ ေျပာတယ္။ ဒီအခ်ိန္ မွာ ကြမ္းစားတာ ရပ္လိုက္လို႔ ရွိရင္ ဘာမွမျဖစ္ဘူး။ ဒါေပမဲ့ ဆက္စားမယ္ ဆုိရင္ အဆင့္ တစ္ကေန အဆင့္ ေလးအထိ ေလးလ အတြင္း ျဖစ္သြား ႏုိင္တယ္လို႔ ေျပာတယ္”” ဟု ဦးခင္ေမာင္သိမ္း က ေျပာသည္။
ဦးခင္ေမာင္သိမ္း တစ္ေယာက္ ထုိအခ်ိန္မွ စကာ ကြမ္းမစား ေတာ့သည္မွာ ယေန႔ အခ်ိန္ အထိပင္။ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားစြာ ရွိၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါတိုင္းကို ျပင္းထန္မႈ ႏွင့္ ျပန္႔ႏွံ႕မႈကို လိုက္၍ အဆင့္ ေလးဆင့္ခြဲ သတ္မွတ္ ထားသည္။ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားသည့္ အဆင့္တစ္ ႏွင့္ အဆင့္ ႏွစ္တို႔တြင္ ကုသ ေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္ေသာ္လည္း အဆင့္ သံုးေရာက္သည့္ အခါတြင္မူ အသက္ ရွင္ႏုိင္ေခ်က (၄၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔သာ ရွိေတာ့သည္ဟု သိရသည္။ အဆင့္ေလး ေရာက္သည့္ အခါတြင္မူ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူသည္ မျပန္လမ္း တစ္လမ္းသာ ရွိေတာ့ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ား ထံမွ သိရသည္။
ကြမ္းစြဲ သူမ်ားသည္ အသက္ ႀကီးလာသည့္ အခါတြင္ က်န္းမာေရး ေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အျခား အေၾကာင္း အမ်ဳိးမ်ဳိး ေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း ကြမ္းျဖတ္ တတ္ၾကသည္။ သို႔ေသာ္ ကြမ္းျဖတ္ႏႈန္းမွာ အသက္ (၁၅) ႏွစ္ အရြယ္မွ အသက္ (၆၅) ႏွစ္ အရြယ္ အၾကား အမ်ဳိးသား၊ အမ်ိဳးသမီး အုပ္စု ႏွစ္ခုလံုးတြင္ (၁ ဒသမ ၇) ရာခုိင္ႏႈန္းသာ ရွိေနသည္။ ရွင္းေအာင္ ေျပာရလွ်င္ လူတစ္ရာလွ်င္ ႏွစ္ဦးႏႈန္းပင္ မျပည့္ေခ်။
ဦးခင္ေမာင္သိမ္း အပါအ၀င္ ကြမ္းယာစြဲသူ၊ ကြမ္းယာ စားသူတို႔သည္ အေပါင္းအသင္း ေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ လက္တည့္ စမ္းခ်င္၍ ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အိပ္ခ်င္စိတ္ကို ေျဖေဖ်ာက္ရန္ အတြက္ လည္းေကာင္း ကြမ္းယာကို ၀ါးစမ္းရင္း ႏွင့္ တျဖည္းျဖည္း ကြမ္းစြဲလာ၊ ကြမ္းႀကိဳက္ လာျခင္း ျဖစ္သည္။
အခ်ိဳ႕ လူမ်ားကမူ ေဆးလိပ္ စြဲေနေသာေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ ျဖတ္ရန္ အတြက္ ကြမ္းေျပာင္း စားရာမွ ကြမ္း တစ္ပ်စ္ပ်စ္ ႏွင့္ ကြမ္းသမား ျဖစ္လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ မနက္ မိုးလင္း ကတည္းက ကြမ္းယာ ႏွင့္ စခဲ့ ၿပီး အိပ္ရာ ၀င္သည္အထိ ကြမ္းႏွင့္ ပါးစပ္ မျပတ္ သူမ်ားလည္း ရွိၾကသည္။
ကြမ္းစားျခင္း ေၾကာင့္ ေန႔ခ်င္း ညခ်င္းေတာ့ ေရာဂါဆိုးမ်ား မျဖစ္ႏုိင္ပါ။ သို႔ေသာ္ ကြမ္းစား သူမ်ားကလည္း ကြမ္းယာကို တစ္ရက္ ႏွစ္ရက္၊ တစ္ပတ္ ႏွစ္ပတ္မွ်သာ စားၾကသည္ မဟုတ္ဘဲ ႏွစ္ႏွင့္ခ်ီကာ ႏွစ္ရွည္လမ်ား စားၾက သူမ်ားခ်ည္း ျဖစ္သည္။ ထိုကဲ့သို႕ တစ္ေန႔ မဟုတ္၊ တစ္ရက္ မဟုတ္ ေန႔စဥ္ ရက္ဆက္ ကြမ္းစား ေနျခင္းေၾကာင့္ ကြမ္းယာထဲတြင္ ပါ၀င္သည့္ ဥပဒ္ ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္ပစၥည္း မ်ားသည္ တျဖည္းျဖည္း ႏွင့္ ခႏၶာကုိယ္တြင္ စုမိလာသည္။ ထို႔ေနာက္ တြင္ေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ကို ဒုကၡ ေပးေတာ့သည္။
““တစ္ေယာက္ နဲ႔ တစ္ေယာက္ တုန္႔ျပန္မႈေတာ့ မတူဘူးေပါ့။ တစ္ေယာက္ နဲ႔ တစ္ေယာက္ ခုခံအားခ်င္း ကလည္း မတူဘူးေလ။ ဒါေပမယ့္ မ်ားမ်ား စားရင္ ျမန္ျမန္ ျဖစ္တယ္”” ဟု ေဒါက္တာ ေနစုိးေမာင္ ကေျပာသည္။
ကြမ္းရြက္တြင္ Thiamine / calcium / carotene / niacin / riboflavin / vitamin c တို႔အျပင္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးျပဳ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ကြမ္းရြက္သည္ ဖန္၊ ခါး၊ ပူစပ္ေသာ အရသာ ရွိ၏။ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏။ သလိပ္ကို ေၾကေစ၏။ ေလကို ႏုိင္၏။ ထက္ျမက္၏။ အားကို တိုးေစ၏။ အဆိပ္ ကို ပယ္တတ္၏။ ၀မ္း မီးေတာက္ေစ၏။ ကာမကို အားေပး၏။ ႏွလံုးကို အက်ဳိးျပဳ၏။ ႏွလံုး၊ ေခ်ာင္းဆုိး ေရာဂါ စသည္ကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစ၏ ဟု ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
ကြမ္းရြက္သည္ သူ႕ခ်ည္း သက္သက္ သာဆိုလွ်င္ ေဆးဖက္၀င္ေသာ အရြက္ ျဖစ္ေသာ္လည္း သူႏွင့္ အတူ တြဲဖက္ စားေသာ ထံုး (Calcium Hydroxide) ၊ ေဆးရြက္ႀကီး၊ ေဆးေပါင္းမ်ား ႏွင့္ အျခား အေမြးအႀကိဳင္ ပစၥည္းမ်ားကမႈ ကြမ္းရြက္ ႏွင့္ ဆန္႔က်င္ဘက္ ျဖစ္သည္။ ကြမ္းရြက္ကဲ့သို႔ ေဆးဖက္ မ၀င္ေတာ့။ ၎တို႔ အထဲတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္အမ်ဳိးေပါင္း (၃၀) ခန္႔ ပါ၀င္ေနသည္ ဟုဆိုသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ကြမ္းယာထဲ၌ ထည့္ကာ အမ်ားဆံုး သုံးစြဲေနသည့္ ကြမ္းစားေဆး တံဆိပ္ အခ်ဳိ႕မွာ (Signal, 45, 92, 100, 162, 350 (Zarda, Saga, Power, ဘုရင္မ၊ ေရႊလက္၀ါး၊ ေရႊဗမာတို႔ ျဖစ္သည္။
ကြမ္း ေကာင္းေကာင္း မစားတတ္ ေသးသူမ်ားသည္ Shikha ကဲ့သုိ႔ေသာ ကြမ္းယာ ေျခာက္မ်ားကို စားတတ္ၾက သည္။ ၎တို႔ အထဲတြင္ ဓာတု ဓာတ္ပစၥည္း အမ်ဳိးေပါင္း (၃၀၇၅) မ်ဳိး ပါ၀င္ကာ ထုိအထဲမွ (၂၈) မ်ဳိးသည္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕မွ သိရသည္။
ကြမ္းယာေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ဆိုးက်ဳိး မ်ားအနက္ သာမန္ ဆိုးက်ဳိးမ်ားမွာ သြားအေရာင္ ညစ္ႏြမ္းျခင္း၊ သြား၏ အေပၚယံ ေႂကြလႊာ ျပဳန္းတီးျခင္း၊ ေမး႐ုိး အဆစ္ ေရာဂါရျခင္း၊ သြားမ်ားတြင္ ေက်ာက္တည္ကာ သြားဖံုး ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္ မ်ားထံမွ သိရသည္။ ထုိ႔အျပင္လည္း ႏွလံုး ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားျခင္းသည္ ကြမ္းစားျခင္း ႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္မႈ ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။
ထုိ႔ထက္ ဆုိးေသာ ဆိုးက်ိဳးမွာ ခံတြင္း ကင္ဆာ၊ လွ်ာကင္ဆာ ႏွင့္ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာတို႔ ျဖစ္သည္။ ထိုကင္ဆာမ်ိဳး ျဖစ္ၿပီ ဆိုလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ငါးႏွစ္ အသက္ရွည္ရန္မွာ (၆၀) ရာခုိင္ႏႈန္းပင္ မရွိေတာ့ ဟုဆိုသည္။ ထို႔အျပင္ အသက္ မဆံုးခင္ တြင္လည္း ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ကင္ရျခင္း၊ လွ်ာျဖတ္ ပစ္ရျခင္း၊ ေမး႐ိုး တစ္ခုလံုး ျဖဳတ္ပစ္ရျခင္းတုိ႔ ျဖစ္တတ္ကာ မစားႏုိင္ မေသာက္ႏုိင္ ႏွင့္ တစ္ပိန္ပိန္ တစ္လိန္လိန္ အသက္ ဆက္ရ တတ္သည္ဟု ဆုိသည္။
ကင္ဆာ မျဖစ္ခင္ အဆင့္တြင္ ခံတြင္း သားလႊာမ်ားသည္ အျဖဴေရာင္သို႔ ေျပာင္းလာၿပီး မာေက်ာ လာသည့္ အေျခအေနကို ေတြ႕ရတတ္ကာ တစ္ခါ တစ္ရံတြင္ ပါးစပ္ဟ၍ မရႏိုင္ေလာက္ ေအာင္အထိ ဆိုး၀ါး လာတတ္ သည္ဟု ေဆးပညာရွင္ မ်ားက ဆုိသည္။
ထိုသုိ႔ မဟုတ္ပါ ကလည္း အျဖဴေရာင္ အကြက္မ်ား ပါးေစာင္သားႏွင့္ လွ်ာမ်ား တြင္လည္း ျဖစ္တတ္သည္။ ထို အေျခအေနမ်ားမွ တစ္ဆင့္ တစ္ဆင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္သြား ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
လွ်ာ ကင္ဆာသည္ ကြမ္း၀ါး သူမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားၿပီး ေဆးလိပ္ ေသာက္သူ၊ အရက္ မ်ားမ်ား ေသာက္သူ မ်ားတြင္လည္း ျဖစ္ပြား တတ္သည္။ ထိုကင္ဆာ၏ လကၡဏာမွာ လွ်ာေပၚတြင္ အနီကြက္ သို႔မဟုတ္ အျဖဴကြက္မ်ား ျဖစ္ျခင္း၊ အက်ိတ္ေပၚျခင္း၊ အနာ ျဖစ္ျခင္း၊ ထုံက်ဥ္ျခင္း စသည့္ တစ္မ်ဳိး မဟုတ္ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ႏုိင္ကာ ႏွစ္ပတ္ အတြင္း မေပ်ာက္ကင္းပါက ဆရာ၀န္ ႏွင့္ ျပရန္ ေဆးပညာရွင္မ်ားက တုိက္တြန္း ၾကသည္။
ခံတြင္း ကင္ဆာ ႏွင့္ အစာမ်ိဳ လမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္းမွာ ကြမ္းစားျခင္း ႏွင့္ ဆက္စပ္ေနၿပီး ကြမ္းစားသူ မ်ားသည္ ကြမ္းမစား သူမ်ားထက္ ခံတြင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေခ် (၁၀) ဆခန္႔ ပုိမ်ားသည္ဟု ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ဆုိထားသည္။
သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္မ်ား အရဆုိလွ်င္ ကြမ္းေရာ၊ ေဆးလိပ္ပါ သံုးစြဲသူသည္ ေဆးလိပ္ မေသာက္ဘဲ ကြမ္းစားသူထက္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ (၆) ဆခန္႔ ျမင့္ၿပီး ကြမ္း၊ ေဆးလိပ္၊ အရက္ သံုးမ်ဳိးလံုး သံုးစြဲသူသည္ အရက္၊ ေဆးလိပ္ မေသာက္ဘဲ ကြမ္းစားသူ ထက္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေခ် (၁၂၃) ဆ ပုိမ်ားသည္ဟု ဆိုသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ သင္ ကြမ္းစြဲေနၿပီလား။ ကြမ္းစား သက္တမ္း ဆယ္စုႏွစ္ႏွင့္ ခ်ီေနၿပီ ဆိုလွ်င္ေတာ့ မၾကာခင္ အခ်ိန္အတြင္း သုိ႔မဟုတ္ မၾကာခင္ ႏွစ္မ်ား အတြင္း သင့္ထံသုိ႔ ကင္ဆာ ေရာဂါတို႔ အလည္ ေရာက္လာေတာ့မည္။ သင္ ကြမ္းစားရင္းသာ ေစာင့္ေနပါ။
သင္ ကြမ္းစား တတ္ပါသလား။ သင္ကြမ္းစား တတ္လာၿပီ သို႔မဟုတ္ ကြမ္းစြဲသြားၿပီး ႏွစ္ေပါင္း ႏွစ္ဆယ္ခန္႔ ၾကာသည့္ အခါတြင္ သင့္ခံတြင္းတြင္ ေရာဂါ တစ္မ်ဳိးမ်ဳိး အလည္ လာလိမ့္မည္။ မယံုလွ်င္ ေစာင့္ၾကည့္ပါ။
ကြမ္းယာ စားသည့္ ဓေလ့ ျမန္မာႏုိင္ငံသို႔ ေရာက္ေနသည္မွာ ကိုရီးယား အစားအစာ “ကင္ခ်ီ” လို မေန႔ တစ္ေန႔ကမွ ေရာက္လာသည္ မဟုတ္။ ျမန္မာမ်ား ကြမ္းစား လာသည္မွာ ဘိုးေဘး ဘီဘင္ ေရွးပေ၀ဏသီ ကတည္းက၊ ကြမ္းယာ ႏွင့္ ျမန္မာျပည္ကို ခြဲျခား၍မရ။ တစ္သားတည္း ျဖစ္ေနၿပီ။ ျမန္မာ မွန္လွ်င္ ကြမ္းစား တတ္ရမည္ဟု ဆိုရမေလာက္ပင္။ ဘာသာစကား ေလ့လာသူမ်ား အၾကား ထင္ရွားေသာ စကားတစ္ခြန္းမွာ “ ကြမ္းမစား တတ္သေရြ႕ ဗမာ စကားမတတ္” ဟူ၏။
““ကၽြန္ေတာ္တုိ႔ သီရိမဂၤလာ ေစ်းမွာ တစ္ေန႔ ကြမ္းရြက္ ပိႆာေပါင္း ငါးေသာင္းကေန ေျခာက္ေသာင္း အထိ အ၀င္ အထြက္ ရွိပါတယ္”” ဟု ရန္ကုန္ၿမိဳ႕ အတြက္ ကြမ္းရြက္ ျဖန္႔ျဖဴးသည့္ အဓိက ေစ်းတစ္ခု ျဖစ္ေသာ သီရိမဂၤလာေစ်း စည္ပင္သာယာ ကုန္စည္ မွတ္တမ္း ဌာနမွ ဦးခင္ရီက ေျပာသည္။
ကြမ္းထြက္ ရာသီ မဟုတ္ခ်ိန္ မ်ားတြင္မူ တစ္ရက္လွ်င္ ကြမ္း ပိႆာခ်ိန္ေပါင္း သုံးေသာင္းမွ ေလးေသာင္း အထိ အ၀င္အထြက္ရွိၿပီး ကြမ္းရြက္ အဓိက လာရာ ေဒသမွ ပန္းတေနာ္၊ ကြမ္းၿခံကုန္း၊ ေက်ာက္ကုန္း တို႔ဘက္မွ အမ်ားဆံုး ၀င္ေရာက္သည္။
ထိုပမာဏသည္ ရန္ကုန္ၿမိဳ႕သို႔ ေန႔စဥ္ ေရာက္လာေသာ ကြမ္းပမာဏ ျဖစ္သည္။ ယင္းပမာဏျဖင့္ ရန္ကုန္တြင္ ကြမ္းစားသူ မည္မွ် ရွိမည္ကို ခန္းမွန္းႏိုင္သည္။
““ေဆးရြက္ႀကီး သံုးစြဲမႈ တုိက္ဖ်က္ေရး ေတြေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ ေသာက္ႏႈန္း က်လာေပမယ့္ ကြမ္းစားတဲ့ ႏႈန္းက သိပ္ေလ်ာ့ မလာဘူး”” ဟု ေဆးလိပ္ႏွင့္ ေဆးရြက္ႀကီး တိုက္ဖ်က္ေရး လုပ္ငန္းမ်ားကို ဆယ္စုႏွစ္ ႏွင့္ ခ်ီ၍ တက္ႂကြစြာ ဦးေဆာင္ လုပ္ကိုင္ေနသူ ျပည္သူ႔ က်န္းမာေရး တကၠသုိလ္ ေက်ာင္းအုပ္ႀကီး ေဒါက္တာ ေနစိုးေမာင္က ေျပာသည္။
ကြမ္းစား သူမ်ားထဲတြင္ အမ်ဳိးသားႀကီး မ်ားသာ မဟုတ္ဘဲ အမ်ဳိးသမီးမ်ားပါ ပါ၀င္ သကဲ့သုိ႔ ဆယ္ေက်ာ္သက္ မ်ားလည္း ပါ၀င္သည္။ ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ အသက္ (၁၅) ႏွစ္ မွာ (၆၄) ႏွစ္ အၾကား အမ်ဳိးသား ႏွစ္ဦးလွ်င္ တစ္ဦးမွာ ေဆးရြက္ႀကီး ပါသည့္ ကြမ္းယာ စြဲေနၾကသည္။ အမ်ဳိးသမီး မ်ားမွာမူ (၁၆ ဒသမ ၁) ရာခိုင္ႏႈန္းသာ ကြမ္းစားၾကသည္။ အဆိုပါ ကိန္းဂဏန္းမွာ ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ (WHO)က ထုတ္ျပန္ခဲ့သည့္ မကူးစက္ တတ္ေသာ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားေစသည့္ အေၾကာင္း အရင္းမ်ား အမည္ရ စစ္တမ္းတြင္ ေဖာ္ျပထားျခင္း ျဖစ္သည္။
ထို႔အျပင္ ကြမ္းယာ စားႏႈန္းကုိ ေက်းလက္ ႏွင့္ ၿမိဳ႕ျပ ယွဥ္ၾကည့္လွ်င္ ေက်းလက္ ေဒသတြင္ ေနထုိင္သူမ်ားက ၿမိဳ႕ျပတြင္ ေနထုိင္ သူမ်ားထက္ ပိုမုိ၍ ကြမ္းစားၾကသည္။ ကမၻာ တစ္၀န္းလံုးတြင္ ကြမ္းစားသူ သန္း (၆၀၀) ခန္႔ ရွိေနသည္။
ကြမ္းစားႏႈန္းတြင္ အသက္ အုပ္စုမ်ားကို ခြဲ၍ ေလ့လာသည့္ အခါ ဆယ္ေက်ာ္သက္ အုပ္စု၏ ကြမ္းယာ စားသံုးမႈႏႈန္းမွာ ဆယ္ဦးလွ်င္ သံုးဦးႏႈန္း ခန္႔ရွိၿပီး အသက္ အုပ္စု (၂၅-၃၄) ႏွင့္ (၃၅-၅၄) တို႔တြင္ ကြမ္းယာ စားသုံးမႈႏႈန္းမွာ ဆယ္ဦးလွ်င္ ေလးဦးႏႈန္း အထက္ ရွိလာသည္ဟု ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖဲြ႕၏ စစ္တမ္းက ဆိုထားသည္။ ထိုသို႔ စားသံုးရာတြင္လည္း တစ္ေန႔လွ်င္ ရွစ္ႀကိမ္ ႏွင့္ အထက္ ရွိတတ္သည္ဟု အဆုိပါ စစ္တမ္းက ဆုိထားေသးသည္။
““ကၽြန္ေတာ္ ကြမ္းစားတာႏွစ္ (၂၀) ေလာက္ ၾကာေတာ့ ပထမ ပါးေစာင္ ေရာင္သလိုမ်ဳိး ျဖစ္တယ္။ ပထမ စားေသးတယ္။ ၿပီးေတာ့ ဆရာ၀န္ သြားျပတယ္။ ဆရာ၀န္က ခံတြင္း ကင္ဆာျဖစ္ဖို႔ အဆင့္တစ္ အစ ပ်ဳိးေနၿပီလို႔ ေျပာတယ္။ ဒီအခ်ိန္ မွာ ကြမ္းစားတာ ရပ္လိုက္လို႔ ရွိရင္ ဘာမွမျဖစ္ဘူး။ ဒါေပမဲ့ ဆက္စားမယ္ ဆုိရင္ အဆင့္ တစ္ကေန အဆင့္ ေလးအထိ ေလးလ အတြင္း ျဖစ္သြား ႏုိင္တယ္လို႔ ေျပာတယ္”” ဟု ဦးခင္ေမာင္သိမ္း က ေျပာသည္။
ဦးခင္ေမာင္သိမ္း တစ္ေယာက္ ထုိအခ်ိန္မွ စကာ ကြမ္းမစား ေတာ့သည္မွာ ယေန႔ အခ်ိန္ အထိပင္။ ကင္ဆာ ေရာဂါမ်ားစြာ ရွိၿပီး ကင္ဆာ ေရာဂါတိုင္းကို ျပင္းထန္မႈ ႏွင့္ ျပန္႔ႏွံ႕မႈကို လိုက္၍ အဆင့္ ေလးဆင့္ခြဲ သတ္မွတ္ ထားသည္။ ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားသည့္ အဆင့္တစ္ ႏွင့္ အဆင့္ ႏွစ္တို႔တြင္ ကုသ ေပ်ာက္ကင္း ႏိုင္ေသာ္လည္း အဆင့္ သံုးေရာက္သည့္ အခါတြင္မူ အသက္ ရွင္ႏုိင္ေခ်က (၄၀) ရာခိုင္ႏႈန္း ခန္႔သာ ရွိေတာ့သည္ဟု သိရသည္။ အဆင့္ေလး ေရာက္သည့္ အခါတြင္မူ ေရာဂါ ျဖစ္ပြားသူသည္ မျပန္လမ္း တစ္လမ္းသာ ရွိေတာ့ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္မ်ား ထံမွ သိရသည္။
ကြမ္းစြဲ သူမ်ားသည္ အသက္ ႀကီးလာသည့္ အခါတြင္ က်န္းမာေရး ေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အျခား အေၾကာင္း အမ်ဳိးမ်ဳိး ေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း ကြမ္းျဖတ္ တတ္ၾကသည္။ သို႔ေသာ္ ကြမ္းျဖတ္ႏႈန္းမွာ အသက္ (၁၅) ႏွစ္ အရြယ္မွ အသက္ (၆၅) ႏွစ္ အရြယ္ အၾကား အမ်ဳိးသား၊ အမ်ိဳးသမီး အုပ္စု ႏွစ္ခုလံုးတြင္ (၁ ဒသမ ၇) ရာခုိင္ႏႈန္းသာ ရွိေနသည္။ ရွင္းေအာင္ ေျပာရလွ်င္ လူတစ္ရာလွ်င္ ႏွစ္ဦးႏႈန္းပင္ မျပည့္ေခ်။
ဦးခင္ေမာင္သိမ္း အပါအ၀င္ ကြမ္းယာစြဲသူ၊ ကြမ္းယာ စားသူတို႔သည္ အေပါင္းအသင္း ေၾကာင့္ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ လက္တည့္ စမ္းခ်င္၍ ေသာ္ လည္းေကာင္း၊ အိပ္ခ်င္စိတ္ကို ေျဖေဖ်ာက္ရန္ အတြက္ လည္းေကာင္း ကြမ္းယာကို ၀ါးစမ္းရင္း ႏွင့္ တျဖည္းျဖည္း ကြမ္းစြဲလာ၊ ကြမ္းႀကိဳက္ လာျခင္း ျဖစ္သည္။
အခ်ိဳ႕ လူမ်ားကမူ ေဆးလိပ္ စြဲေနေသာေၾကာင့္ ေဆးလိပ္ ျဖတ္ရန္ အတြက္ ကြမ္းေျပာင္း စားရာမွ ကြမ္း တစ္ပ်စ္ပ်စ္ ႏွင့္ ကြမ္းသမား ျဖစ္လာခဲ့ျခင္း ျဖစ္သည္။ မနက္ မိုးလင္း ကတည္းက ကြမ္းယာ ႏွင့္ စခဲ့ ၿပီး အိပ္ရာ ၀င္သည္အထိ ကြမ္းႏွင့္ ပါးစပ္ မျပတ္ သူမ်ားလည္း ရွိၾကသည္။
ကြမ္းစားျခင္း ေၾကာင့္ ေန႔ခ်င္း ညခ်င္းေတာ့ ေရာဂါဆိုးမ်ား မျဖစ္ႏုိင္ပါ။ သို႔ေသာ္ ကြမ္းစား သူမ်ားကလည္း ကြမ္းယာကို တစ္ရက္ ႏွစ္ရက္၊ တစ္ပတ္ ႏွစ္ပတ္မွ်သာ စားၾကသည္ မဟုတ္ဘဲ ႏွစ္ႏွင့္ခ်ီကာ ႏွစ္ရွည္လမ်ား စားၾက သူမ်ားခ်ည္း ျဖစ္သည္။ ထိုကဲ့သို႕ တစ္ေန႔ မဟုတ္၊ တစ္ရက္ မဟုတ္ ေန႔စဥ္ ရက္ဆက္ ကြမ္းစား ေနျခင္းေၾကာင့္ ကြမ္းယာထဲတြင္ ပါ၀င္သည့္ ဥပဒ္ ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္ပစၥည္း မ်ားသည္ တျဖည္းျဖည္း ႏွင့္ ခႏၶာကုိယ္တြင္ စုမိလာသည္။ ထို႔ေနာက္ တြင္ေတာ့ ခႏၶာကိုယ္ကို ဒုကၡ ေပးေတာ့သည္။
““တစ္ေယာက္ နဲ႔ တစ္ေယာက္ တုန္႔ျပန္မႈေတာ့ မတူဘူးေပါ့။ တစ္ေယာက္ နဲ႔ တစ္ေယာက္ ခုခံအားခ်င္း ကလည္း မတူဘူးေလ။ ဒါေပမယ့္ မ်ားမ်ား စားရင္ ျမန္ျမန္ ျဖစ္တယ္”” ဟု ေဒါက္တာ ေနစုိးေမာင္ ကေျပာသည္။
ကြမ္းရြက္တြင္ Thiamine / calcium / carotene / niacin / riboflavin / vitamin c တို႔အျပင္ က်န္းမာေရး အက်ဳိးျပဳ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ပါ၀င္သည္။ ထုိ႔အျပင္ ကြမ္းရြက္သည္ ဖန္၊ ခါး၊ ပူစပ္ေသာ အရသာ ရွိ၏။ ႏႈတ္ကို ၿမိန္ေစ၏။ သလိပ္ကို ေၾကေစ၏။ ေလကို ႏုိင္၏။ ထက္ျမက္၏။ အားကို တိုးေစ၏။ အဆိပ္ ကို ပယ္တတ္၏။ ၀မ္း မီးေတာက္ေစ၏။ ကာမကို အားေပး၏။ ႏွလံုးကို အက်ဳိးျပဳ၏။ ႏွလံုး၊ ေခ်ာင္းဆုိး ေရာဂါ စသည္ကုိ ေပ်ာက္ကင္းေစ၏ ဟု ျမန္မာ ေဆးက်မ္းမ်ားတြင္ ေဖာ္ျပထားသည္။
ကြမ္းရြက္သည္ သူ႕ခ်ည္း သက္သက္ သာဆိုလွ်င္ ေဆးဖက္၀င္ေသာ အရြက္ ျဖစ္ေသာ္လည္း သူႏွင့္ အတူ တြဲဖက္ စားေသာ ထံုး (Calcium Hydroxide) ၊ ေဆးရြက္ႀကီး၊ ေဆးေပါင္းမ်ား ႏွင့္ အျခား အေမြးအႀကိဳင္ ပစၥည္းမ်ားကမႈ ကြမ္းရြက္ ႏွင့္ ဆန္႔က်င္ဘက္ ျဖစ္သည္။ ကြမ္းရြက္ကဲ့သို႔ ေဆးဖက္ မ၀င္ေတာ့။ ၎တို႔ အထဲတြင္ ကင္ဆာ ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္အမ်ဳိးေပါင္း (၃၀) ခန္႔ ပါ၀င္ေနသည္ ဟုဆိုသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ကြမ္းယာထဲ၌ ထည့္ကာ အမ်ားဆံုး သုံးစြဲေနသည့္ ကြမ္းစားေဆး တံဆိပ္ အခ်ဳိ႕မွာ (Signal, 45, 92, 100, 162, 350 (Zarda, Saga, Power, ဘုရင္မ၊ ေရႊလက္၀ါး၊ ေရႊဗမာတို႔ ျဖစ္သည္။
ကြမ္း ေကာင္းေကာင္း မစားတတ္ ေသးသူမ်ားသည္ Shikha ကဲ့သုိ႔ေသာ ကြမ္းယာ ေျခာက္မ်ားကို စားတတ္ၾက သည္။ ၎တို႔ အထဲတြင္ ဓာတု ဓာတ္ပစၥည္း အမ်ဳိးေပါင္း (၃၀၇၅) မ်ဳိး ပါ၀င္ကာ ထုိအထဲမွ (၂၈) မ်ဳိးသည္ ကင္ဆာ ေရာဂါ ျဖစ္ေစေသာ ဓာတ္ပစၥည္းမ်ား ျဖစ္ေၾကာင္း ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕မွ သိရသည္။
ကြမ္းယာေၾကာင့္ ျဖစ္ေသာ ဆိုးက်ဳိး မ်ားအနက္ သာမန္ ဆိုးက်ဳိးမ်ားမွာ သြားအေရာင္ ညစ္ႏြမ္းျခင္း၊ သြား၏ အေပၚယံ ေႂကြလႊာ ျပဳန္းတီးျခင္း၊ ေမး႐ုိး အဆစ္ ေရာဂါရျခင္း၊ သြားမ်ားတြင္ ေက်ာက္တည္ကာ သြားဖံုး ေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းတို႔ ျဖစ္ေၾကာင္း ေဆးပညာရွင္ မ်ားထံမွ သိရသည္။ ထုိ႔အျပင္လည္း ႏွလံုး ႏွင့္ ပတ္သက္ေသာ ေရာဂါမ်ား ျဖစ္ပြားျခင္းသည္ ကြမ္းစားျခင္း ႏွင့္ ဆက္ႏႊယ္မႈ ရွိသည္ဟု ဆိုသည္။
ထုိ႔ထက္ ဆုိးေသာ ဆိုးက်ိဳးမွာ ခံတြင္း ကင္ဆာ၊ လွ်ာကင္ဆာ ႏွင့္ လည္ေခ်ာင္း ကင္ဆာတို႔ ျဖစ္သည္။ ထိုကင္ဆာမ်ိဳး ျဖစ္ၿပီ ဆိုလွ်င္ ေနာက္ထပ္ ငါးႏွစ္ အသက္ရွည္ရန္မွာ (၆၀) ရာခုိင္ႏႈန္းပင္ မရွိေတာ့ ဟုဆိုသည္။ ထို႔အျပင္ အသက္ မဆံုးခင္ တြင္လည္း ဓာတ္ေရာင္ျခည္ ကင္ရျခင္း၊ လွ်ာျဖတ္ ပစ္ရျခင္း၊ ေမး႐ိုး တစ္ခုလံုး ျဖဳတ္ပစ္ရျခင္းတုိ႔ ျဖစ္တတ္ကာ မစားႏုိင္ မေသာက္ႏုိင္ ႏွင့္ တစ္ပိန္ပိန္ တစ္လိန္လိန္ အသက္ ဆက္ရ တတ္သည္ဟု ဆုိသည္။
ကင္ဆာ မျဖစ္ခင္ အဆင့္တြင္ ခံတြင္း သားလႊာမ်ားသည္ အျဖဴေရာင္သို႔ ေျပာင္းလာၿပီး မာေက်ာ လာသည့္ အေျခအေနကို ေတြ႕ရတတ္ကာ တစ္ခါ တစ္ရံတြင္ ပါးစပ္ဟ၍ မရႏိုင္ေလာက္ ေအာင္အထိ ဆိုး၀ါး လာတတ္ သည္ဟု ေဆးပညာရွင္ မ်ားက ဆုိသည္။
ထိုသုိ႔ မဟုတ္ပါ ကလည္း အျဖဴေရာင္ အကြက္မ်ား ပါးေစာင္သားႏွင့္ လွ်ာမ်ား တြင္လည္း ျဖစ္တတ္သည္။ ထို အေျခအေနမ်ားမွ တစ္ဆင့္ တစ္ဆင့္ ကင္ဆာ ျဖစ္သြား ႏိုင္ေၾကာင္း သိရသည္။
လွ်ာ ကင္ဆာသည္ ကြမ္း၀ါး သူမ်ားတြင္ အျဖစ္မ်ားၿပီး ေဆးလိပ္ ေသာက္သူ၊ အရက္ မ်ားမ်ား ေသာက္သူ မ်ားတြင္လည္း ျဖစ္ပြား တတ္သည္။ ထိုကင္ဆာ၏ လကၡဏာမွာ လွ်ာေပၚတြင္ အနီကြက္ သို႔မဟုတ္ အျဖဴကြက္မ်ား ျဖစ္ျခင္း၊ အက်ိတ္ေပၚျခင္း၊ အနာ ျဖစ္ျခင္း၊ ထုံက်ဥ္ျခင္း စသည့္ တစ္မ်ဳိး မဟုတ္ တစ္မ်ဳိး ျဖစ္ႏုိင္ကာ ႏွစ္ပတ္ အတြင္း မေပ်ာက္ကင္းပါက ဆရာ၀န္ ႏွင့္ ျပရန္ ေဆးပညာရွင္မ်ားက တုိက္တြန္း ၾကသည္။
ခံတြင္း ကင္ဆာ ႏွင့္ အစာမ်ိဳ လမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားျခင္းမွာ ကြမ္းစားျခင္း ႏွင့္ ဆက္စပ္ေနၿပီး ကြမ္းစားသူ မ်ားသည္ ကြမ္းမစား သူမ်ားထက္ ခံတြင္း ကင္ဆာ ျဖစ္ပြားႏုိင္ေခ် (၁၀) ဆခန္႔ ပုိမ်ားသည္ဟု ကမၻာ့ က်န္းမာေရး အဖြဲ႕ဆုိထားသည္။
သုေတသန ျပဳလုပ္ခ်က္မ်ား အရဆုိလွ်င္ ကြမ္းေရာ၊ ေဆးလိပ္ပါ သံုးစြဲသူသည္ ေဆးလိပ္ မေသာက္ဘဲ ကြမ္းစားသူထက္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေျခ (၆) ဆခန္႔ ျမင့္ၿပီး ကြမ္း၊ ေဆးလိပ္၊ အရက္ သံုးမ်ဳိးလံုး သံုးစြဲသူသည္ အရက္၊ ေဆးလိပ္ မေသာက္ဘဲ ကြမ္းစားသူ ထက္ ကင္ဆာ ျဖစ္ႏုိင္ေခ် (၁၂၃) ဆ ပုိမ်ားသည္ဟု ဆိုသည္။
ထို႔ေၾကာင့္ သင္ ကြမ္းစြဲေနၿပီလား။ ကြမ္းစား သက္တမ္း ဆယ္စုႏွစ္ႏွင့္ ခ်ီေနၿပီ ဆိုလွ်င္ေတာ့ မၾကာခင္ အခ်ိန္အတြင္း သုိ႔မဟုတ္ မၾကာခင္ ႏွစ္မ်ား အတြင္း သင့္ထံသုိ႔ ကင္ဆာ ေရာဂါတို႔ အလည္ ေရာက္လာေတာ့မည္။ သင္ ကြမ္းစားရင္းသာ ေစာင့္ေနပါ။
The Messenger
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+