ပိုတက္စီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအစားေလးမ်ား
ဓာတုျဒပ္စင္ တစ္မ်ိဳးျဖစ္တဲ့ ပိုတက္စီယမ္(Potassium) ဟာ လူသားတို ့ က်န္းမာေရး အတြက္ မရွိ မျဖစ္တဲ့ အရာတစ္ခုပါ။ ပိုတက္ စီယမ္က ခႏၶာကိုယ္ထဲရွိ ဆုိဒီယမ္ ပမာဏကို ေလ်ာ့ခ်ေပး နိုင္တာေၾကာင့္ ၾကြက္သားမ်ား ေတာင့္တင္းျခင္း၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ေလ ငန္းေရာဂါ၊ ႏွလံုးေသြးေၾကာျပႆ နာ ႏွင့္ ႏွလံုးတုန္ျခင္းတို ့ကို ေလ်ာ့ပါး သက္သာေစပါတယ္။ အရြယ္ေရာက္ျပီးသူ လူတစ္ ေယာက္အတြက္ တစ္ေန ့တာ ပိုတက္စီယမ္ လိုအပ္ခ်က္ပမာဏဟာ ၄.၇ ဂရမ္ ရွိသင့္ျပီး၊ အားကစား သမားမ်ား အတြက္ကေတာ့ ထို ့ထက္ပို၍ လိုအပ္ပါ တယ္။ ယေန ့ကမၻာမွာ ပိုတက္စီ ယမ္ၾကြယ္၀တဲ့ အစား အစာဟာ ဌက္ေပ်ာ္သီးလို ့သာ လူအမ်ားသိထား ၾကပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ေအာက္ေဖာ္ျပပါ အစားအစားေလးမ်ားက ဌက္ေပ်ာသီးထက္ ပိုမိုတဲ့ ပိုတက္စီယမ္ ပမာဏကို ေပးစြမ္းနိုင္ ၾကပါတယ္။
(ဟင္းနုနယ္ရြက္)
အပူေပးခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဟင္းႏုနယ္ တစ္ပန္းကန္စာထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၈၃၉ မီလီဂရမ္ ပါရွိေနပါ တယ္။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္က ၾကြက္သားမ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းကိုေလ်ာ့ပါးသက္သာေစတာေၾကာင့္ အားကစားသမားေတြ အတြက္ ထိပ္တန္းအစားအစာလို ့ဆိုနိင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ၄င္းအစိ မ္းေရာင့္ေရာင္ အရြက္ဖားဖားေတြထဲမွာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းေတြ အျပည့္အ၀ ပါရွိေန တာေၾကာင့္လည္း အမ်ိဳးသမီးမ်ား မမ်ိဳးဥအိမ္ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ကို က်န္းမာေစကာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေဖာ္ျပပါ ေ၀ဒနာခံစားေနရသူေတြ အဖို ့ ဟင္းနုနယ္ ရြက္ကို အပူေပးေၾကာ္ခ်က္ျပဳတ္၍ တစ္ေန ့ ၂-ၾကိမ္က်ျဖင့္ ေန ့စဥ္စားသံုးသင့္ပါတယ္။
(အျဖဴေရာင္ပဲေစ့မ်ား)
ပဲအားလံုးတိုင္းဟာ ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀ၾကပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ပဲလြန္းျဖဴတိ္ု ့လို အျဖဴေရာင္ ပဲေစ့ေတြထဲ မွာ ပိုတက္စီယမ္ပါ၀င္မႈ ပိုမ်ားပါတယ္။ အပူေပး၍ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အျဖဴေရာင္ ပဲေစ့ ၁-ခြက္စာပမာဏထဲမွာ ပိုတက္စီ ယမ္ ၁၀၀၄ မီလီဂရမ္ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ပရိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀တာေၾကာင့္လည္း ပရိုတင္းျဖည့္စြက္ စာအျဖစ္ စားေသာက္နိုင္ ပါတယ္။ ထိုပဲေတြကို ဘယ္ေလာက္စားစား ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို (လံုး၀) မတက္ေစပါဘူး။ ဒါ့ျပင္ ႏွလံုးေရာဂါျဖ စ္နိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ပိုတက္စီယမ္ လိုအပ္ေနသူ မ်ား အတြက္ ေန ့စဥ္သံုး အစားအစာအျဖစ္ စားေပးသင့္ပါတယ္။
(ေထာပတ္သီး)
ဗီတာမင္မ်ားသာမက၊ ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအစာကိုျပပါဆိုလွ်င္ ေထာပတ္သီးကိုသာ ေရြးခ်ယ္ရမွာပါ။ အရြယ္တူညီ ေထာပတ္သီးတစ္လံုးႏွင့္ ဌက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးတို ့ကို ႏိႈင္း ယွဥ္ၾကည့္တဲ့အခါ၊ ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါ ၀င္မႈ ၂-ဆမွ် ပိုေနပါတယ္။ ေထာပတ္သီး တစ္ေန ့တစ္လံုးမွန္မွန္ စားသံုးသူေတြမွာ ခံတြင္း ကင္ဆာ ႏွင့္ ေလငန္းေရာဂါေတြ ျဖစ္ ျခင္းမွ ကာ ကြယ္ရာေရာက္တယ္လို ့ က်န္းမာေရး သုေတသီေတြက အၾကံျပဳ ထားပါတယ္။ လတ္ဆတ္၍ မွည့္ေနတဲ့ အရြယ္ၾကီး ၾကီး ေထာပတ္သီးတစ္လံုးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၉၇၅ မီလီ ဂရမ္ခန္ ့ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၃၂၂ ခန္ ့ပါရွိေနၾကပါတယ္။
(ခရမ္းခ်ဥ္သီး)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားဟာ ပိုတက္စီယမ္ရရွိနိုင္တဲ့ အရင္းအျမစ္ဆိုတာကို သင္အံ့ၾသမသြားလိုက္ပါနဲ ့။ ဒါတင္မကေသး ပါဘူး။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ ႏွင့္ လိုင္စိုပင္န္ဓာတ္ေတြပါ ရွိေနတာေၾကာင့္ ထိုဓာတ္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ဓာတ္တိုးဓာတ္ဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ားအျဖစ္ အစြမ္းထက္ျမက္ေစပါတယ္။ အပူေပး၍ ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး ၁-ခြက္စာထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၉၀၉ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၇၈ တို ့ပါရွိၾကပါ တယ္။
(အာလူး)
အာလူးဟာ ဟင္းကို အပြားခပ္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ စားအိုးၾကီးေသာ မိသားစုမွ အိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္ အေဖာ္မြန္ ေကာင္းျဖစ္သလို၊ ခြန္အားျပည့္၀ေစတာေၾကာင့္လည္း အရြယ္သံုးပါး မေရြး အတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ လို ့ေနပါတယ္။ အကယ္၍ အာလူးၾကီးၾကီးတစ္လံုးကို မီးကင္ (ဖုတ္) စားပါက ပိုတက္စီယမ္ ၉၂၅ မီလီဂရမ္ ရရွိေစမွာျဖစ္သလို၊ ကန္စြန္းဥ ၾကီးၾကီးတစ္လံုးကို မိီးကင္စားပါက ပိုတက္စီယမ္ ၆၉၄ မီလီဂရမ္ ရွိရနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကယ္လိုရီျပည့္၀တဲ့ အာလူးထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြအလံုအ ေလာက္ ပါရွိေနပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာက် ခ်င္သူမ်ားကလည္း အာလူးကို အားကို္းထိုက္ပါတယ္။
(ဌက္ေပ်ာသီး)
ပိုတက္စီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့အစားအစာ စာရင္းထဲမွာဌက္ေပ်ာသီးကို ခ်န္ထားလို ့မရပါဘူး။ ဗိုက္ဆာ လာတဲ့အခါ ဇာတ္လိုက္ေက်ာ္ ဌက္ေပ်ာသီးေလးေတြကို ေနရာမေရြး အခ်ိန္အခါမေရြး အခြံႏႊာစား ရံုမွ်ျဖင့္ အဆာေျပရင္ေအးေစ ပါတယ္။ ဒါ့ ျပင္ ဌက္ေပ်ာသီးက ႏွလံုး ႏွင့္ ဆံပင္(ဆံသား)က်န္းမာေရးတို ့အတြက္ အေဖာ္မြန္ေကာင္းပါဘဲ။ က်န္းမာလိုသူမ်ားအဖို ့ “ ည ဌက္ေပ်ာ ” ဆိုတဲ့ ေဆာင္ပုဒ္ေလးအတိုင္း ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီးတိုင္း ဌက္ေပ်ာသီးမွည့္ တစ္လံုးကို မေမ့မေလ်ာ့ စားျဖစ္ေအာင္စားေပးပါ။
(ႏြားနို ့)
၈ ေအာင္စ ပမာဏရွိတဲ့ ႏြားနို ့အက်က္ ၁-ဖန္ခြက္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၃၂၂ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၀၀ နီးပါး ခန္ ့ ပါ ရွိေနၾကပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ႏြားနို ့ဟာ ဗီတာမင္ ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ တို ့ရရွိရာ အရင္းအျမစ္ျဖစ္တာေၾကာင့္ လည္း အရြယ္ ၃-ပါး မေရြး ေသာက္သံုးသင့္တဲ့ “ အာဟာရ ေရျဖဴ ” လို ့တင္စားေခၚေ၀ၚထိုက္ပါတယ္။
(ဒိန္ခ်ဥ္)
နို ့ကလုပ္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ျဖစ္လို ့ ႏို ့လိုဘဲ ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀တယ္ဆိုတာ ယံုမွား သံသယျဖစ္ဖြယ္မရွိပါ။ သို ့ေသာ္ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ ့နို ့ကို ႏိူင္းယွဥ္ၾကည့္တဲ့အခါမွာ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါ၀င္မႈ ပိုေနတယ္ဆိုရင္ သင္အံ့ၾသ သြားေလ မလား။ ေလ့လာစမ္းစစ္ ခ်က္မ်ားအရ၊ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၆၂၅ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၃၇ ပါရွိေနေၾကာင္း၊ အဆီမပါတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ခြက္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၅၇၉ မီလီဂရမ္ ပါရွိေၾကာင္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္က အစာ ေက်ညက္ လြယ္ေစ တာေၾကာင့္ ထမင္းစားျပီးတဲ့အခါ ဒိန္ ခ်ဥ္ေသာက္သင့္ေၾကာင္း၊ အဆီပါတဲ့ဒိန္ခ်ဥ္က အရိုးပါး၊ အရိုးေပ်ာ့ေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမွတ္သားရ ပါတယ္။
(လိေမၼာ္ရည္)
ဖန္ခြက္ တစ္ခြက္စာပမာဏရွိတဲ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ လိေမၼာ္သီးေဖ်ာ္ရည္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၄၉၅ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၁၂ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ လိေမၼာ္သီးထဲရွိ ဗီတာမင္စီဓာတ္က အသားအေရကို လြန္စြာေကာင္း က်ိဳးျပဳတာ ေၾကာင့္ လိေမၼာ္သီးကို အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာအျဖစ္ စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။
(စပ်စ္သီးေျခာက္)
လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏရွိတဲ့ စပ်စ္သီးေျခာက္ထဲမွာ ခႏၶာကိုယ္ကို အားျဖည့္ေပးနိုင္တဲ့ ပိုတက္စီ ယမ္ ၅၄၄ မီ လီဂရမ္၊ ကယ္လိုရီ ၁၄၉ ႏွင့္ ဗီတာမင္ေက ၂၅၀ မီလီဂရမ္တိ္ု ့ပါရွိေနၾကပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ႏွင့္ ဓာတ္တိုး ဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းမ်ား ပါရွိေနတာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ ့အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးနိုင္တဲ့ ထိုစပ်စ္သီးေျခာက္ေလးေတြ ကို ထမင္းစားျပီးတိုင္း အခ်ိဳပြဲအျဖစ္ စားသံုးနိုင္ပါတယ္။ (သၾကားလံုး၀မပါေလ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းေလပါဘဲ)
(ဆယ္လ္မြန္ငါး)
ပိုတက္စီယမ္ အားနည္းေန သူမ်ားအတြက္ ဆယ္လ္မြန္ငါးေတြကို အားကိုးထိုက္ပါတယ္။ ၁၃ ေ အာင္စ အေလး ခ်ိန္ရွိတဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၅၃၄ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၅၅ ပါရွိေနပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ထိုငါး ကို ဆီပူေၾကာ္ ျခင္း(သို ့မဟုတ္)မီးကင္ျခင္း ျပဳတဲ့အခါမွာေတာ့ ၄င္းအာဟာရအာနိသင္ေတြကို အျပည့္အ၀ မရနိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ေတြ မဆံုးရႈံးေစဖို ့အတြက္ ဆယ္လ္မြန္ငါးကို ခ်က္ျပဳတ္၍သာ စားေသာက္ေပးပါ။
(အျဖဴေရာင္ မႈိပြင့္ေလးမ်ား)
လူတစ္ေယာက္ရဲ ့ တေန ့တာ လိုအပ္လ်က္ရွိေသာ ပိုတက္စီယမ္သတၱဳဓာတ္၏ ၂၈ ရာခိုင္ႏႈန္းကို အျဖဴေရာင္ မႈိဟင္း တစ္ပန္းကန္စာမွ ရရွိနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ မႈိဟင္းတစ္ပန္းကန္စာပမာဏထဲမွာ ကယ္လိုရီ ၂၈ ပါရွိေနပါ တယ္။ အာဟာရဓာတ္မေပ်ာက္ေစဖို ့အတြက္ ၄င္းမႈိပြင့္ကို ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေၾကာ္ခ်က္၍ စားေပးသင့္ပါတယ္။
(ဂံုးေကာင္)
၁၀၀ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ပင္လယ္စာ ဂံုးေကာင္ေလးေတြထဲမွ ပိုတက္စီယမ္ ၆၂၈ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၄၈ ကို ရရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ ပိုတက္စီယမ္ခ်ိဳ ့တဲ့ေနသူမ်ားအတြက္ လြန္စြာေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဂံုးေကာင္ေတြ မွာ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိတာေၾကာင့္ ႏွလံုးကိုက်န္းမာေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအလည္း အလံု အေလာက္ပါရွိေနတာမို ့ အသားအေရကို ၀င္းပေစကာ၊ အျမင္အာရံုကိုလည္း ၾကည္လင္ေစမွာပါ။ အေလးခ်ိန္ တူညီတဲ့ အနီေရာင္အသား ႏွင့္ ႏိႈ္င္းယွဥ္ၾကည့္ပါက ဂံုးေကာင္ထဲမွာပါရွိတဲ့ ပရိုတင္းခြန္အားက ပို၍မ်ားျပားေန တာ ကို ေတြ ့ရမည့္အျပင္၊ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ လြန္စြာနည္းပါးတာ ေၾကာင့္လည္း သက္ရွည္က်န္းမာေစဖို ့ ဂံုးေကာင္ ေလးေတြကို မၾကာခဏဆိုသလို စားေပးသင့္ပါတယ္။
(သေဘၤာသီး)
က်န္းမာေရးအတြက္ ဘက္ေပါင္းစံုမွ ေကာင္းက်ိဳးျပဳတဲ့ သေဘၤာသီးေတြဟာ ေဆးသိပၸံနည္း အရေရာ၊ ျမန္မာ့ရုိးရာ ေဆးျမီးတို ကုထံုးမ်ားအတြက္ပါ အသံုးတည့္လွပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေရာင္ရမ္း နာအမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ေျပေလ်ာ့ေစတာ ေၾကာင့္လည္း “ နံက္ သေဘၤာ(နံက္စာ စားျပီးတိုင္း သေဘၤာသီးမွည့္စားပါ)” လို ့ ဆိုရိုးစကားရွိ ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ အရြယ္လတ္လတ္ သေဘၤာသီးမွည့္ တစ္လံုးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၇၁၈ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၁၉ တို ့ရ ရွိ နိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
(အစိမ္းေရာင္ ပဲဆိမ့္သီး)
Pistachios(ေခၚ) ခ်ိဳဆိမ့္ဆိမ့္ အရသာရွိတဲ့ အေစ့အဆံမ်ိဳးႏြယ္၀င္ အစိမ္းေရာင္ ပဲဆိမ့္သီးကို လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏ စားေပးျခင္းျဖင့္ ပိုတက္စီယမ္ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိနိုင္မွာျဖစ္္ပါတယ္။ ထို ပဲဆိမ့္သီးေလးေတြမွာ ဗီတာမင္ ဘီ၆ ျမင့္မားစြာ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာရံုေၾကာမ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဗီတာမင္ အီးပါ၀င္ေနလိုု ့ အသားအေရအတြက္ ေဆးဖက္၀င္ပါတယ္။ (Pistachios(ေခၚ) အစိမ္းေရာင္ပဲဆိမ့္သီးေတြဟာ နိုင္ငံျခားမ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ City Mart ဆိုင္မ်ား၏ သြားရည္စာ အေရာင္းေကာင္တာမ်ားမွာ ဗူးေလးမ်ားျဖင့္ ထုပ္ပိုးေရာင္းခ် လ်က္ရွိပါတယ္)
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
(ဟင္းနုနယ္ရြက္)
အပူေပးခ်က္ျပဳတ္ေၾကာ္ထားတဲ့ ဟင္းႏုနယ္ တစ္ပန္းကန္စာထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၈၃၉ မီလီဂရမ္ ပါရွိေနပါ တယ္။ ဟင္းႏုနယ္ရြက္က ၾကြက္သားမ်ား ၾကြက္တက္ျခင္းကိုေလ်ာ့ပါးသက္သာေစတာေၾကာင့္ အားကစားသမားေတြ အတြက္ ထိပ္တန္းအစားအစာလို ့ဆိုနိင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ၄င္းအစိ မ္းေရာင့္ေရာင္ အရြက္ဖားဖားေတြထဲမွာ ဓာတ္တိုးဆန္ ့က်င္ပစၥည္းေတြ အျပည့္အ၀ ပါရွိေန တာေၾကာင့္လည္း အမ်ိဳးသမီးမ်ား မမ်ိဳးဥအိမ္ ႏွင့္ အမ်ိဳးသားမ်ား ဆီးက်ိတ္ကို က်န္းမာေစကာ ကင္ဆာေရာဂါ ျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးပါတယ္။ ေဖာ္ျပပါ ေ၀ဒနာခံစားေနရသူေတြ အဖို ့ ဟင္းနုနယ္ ရြက္ကို အပူေပးေၾကာ္ခ်က္ျပဳတ္၍ တစ္ေန ့ ၂-ၾကိမ္က်ျဖင့္ ေန ့စဥ္စားသံုးသင့္ပါတယ္။
(အျဖဴေရာင္ပဲေစ့မ်ား)
ပဲအားလံုးတိုင္းဟာ ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀ၾကပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ပဲလြန္းျဖဴတိ္ု ့လို အျဖဴေရာင္ ပဲေစ့ေတြထဲ မွာ ပိုတက္စီယမ္ပါ၀င္မႈ ပိုမ်ားပါတယ္။ အပူေပး၍ ခ်က္ျပဳတ္ျပင္ဆင္ထားတဲ့ အျဖဴေရာင္ ပဲေစ့ ၁-ခြက္စာပမာဏထဲမွာ ပိုတက္စီ ယမ္ ၁၀၀၄ မီလီဂရမ္ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ပရိုတင္းဓာတ္ ၾကြယ္၀တာေၾကာင့္လည္း ပရိုတင္းျဖည့္စြက္ စာအျဖစ္ စားေသာက္နိုင္ ပါတယ္။ ထိုပဲေတြကို ဘယ္ေလာက္စားစား ေသြးထဲရွိ သၾကားပမာဏကို (လံုး၀) မတက္ေစပါဘူး။ ဒါ့ျပင္ ႏွလံုးေရာဂါျဖ စ္နိုင္ေခ်ကို ေလ်ာ့ခ်ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ ပိုတက္စီယမ္ လိုအပ္ေနသူ မ်ား အတြက္ ေန ့စဥ္သံုး အစားအစာအျဖစ္ စားေပးသင့္ပါတယ္။
(ေထာပတ္သီး)
ဗီတာမင္မ်ားသာမက၊ ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀တဲ့ အစားအစာကိုျပပါဆိုလွ်င္ ေထာပတ္သီးကိုသာ ေရြးခ်ယ္ရမွာပါ။ အရြယ္တူညီ ေထာပတ္သီးတစ္လံုးႏွင့္ ဌက္ေပ်ာသီးတစ္လံုးတို ့ကို ႏိႈင္း ယွဥ္ၾကည့္တဲ့အခါ၊ ေထာပတ္သီးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါ ၀င္မႈ ၂-ဆမွ် ပိုေနပါတယ္။ ေထာပတ္သီး တစ္ေန ့တစ္လံုးမွန္မွန္ စားသံုးသူေတြမွာ ခံတြင္း ကင္ဆာ ႏွင့္ ေလငန္းေရာဂါေတြ ျဖစ္ ျခင္းမွ ကာ ကြယ္ရာေရာက္တယ္လို ့ က်န္းမာေရး သုေတသီေတြက အၾကံျပဳ ထားပါတယ္။ လတ္ဆတ္၍ မွည့္ေနတဲ့ အရြယ္ၾကီး ၾကီး ေထာပတ္သီးတစ္လံုးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၉၇၅ မီလီ ဂရမ္ခန္ ့ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၃၂၂ ခန္ ့ပါရွိေနၾကပါတယ္။
(ခရမ္းခ်ဥ္သီး)
ခရမ္းခ်ဥ္သီးမ်ားဟာ ပိုတက္စီယမ္ရရွိနိုင္တဲ့ အရင္းအျမစ္ဆိုတာကို သင္အံ့ၾသမသြားလိုက္ပါနဲ ့။ ဒါတင္မကေသး ပါဘူး။ ခရမ္းခ်ဥ္သီးထဲမွာ ဗီတာမင္ေအ၊ ဗီတာမင္စီ ႏွင့္ လိုင္စိုပင္န္ဓာတ္ေတြပါ ရွိေနတာေၾကာင့္ ထိုဓာတ္မ်ားက ခႏၶာကိုယ္အတြက္ ဓာတ္တိုးဓာတ္ဆန္ ့က်င္ပစၥည္းမ်ားအျဖစ္ အစြမ္းထက္ျမက္ေစပါတယ္။ အပူေပး၍ ခ်က္ျပဳတ္ ျပင္ဆင္ထားတဲ့ ခရမ္းခ်ဥ္ သီး ၁-ခြက္စာထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၉၀၉ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၇၈ တို ့ပါရွိၾကပါ တယ္။
(အာလူး)
အာလူးဟာ ဟင္းကို အပြားခပ္ေပးနိုင္တာေၾကာင့္ စားအိုးၾကီးေသာ မိသားစုမွ အိမ္ရွင္မမ်ားအတြက္ မရွိမျဖစ္ အေဖာ္မြန္ ေကာင္းျဖစ္သလို၊ ခြန္အားျပည့္၀ေစတာေၾကာင့္လည္း အရြယ္သံုးပါး မေရြး အတြက္ အထူးသင့္ေတာ္ လို ့ေနပါတယ္။ အကယ္၍ အာလူးၾကီးၾကီးတစ္လံုးကို မီးကင္ (ဖုတ္) စားပါက ပိုတက္စီယမ္ ၉၂၅ မီလီဂရမ္ ရရွိေစမွာျဖစ္သလို၊ ကန္စြန္းဥ ၾကီးၾကီးတစ္လံုးကို မိီးကင္စားပါက ပိုတက္စီယမ္ ၆၉၄ မီလီဂရမ္ ရွိရနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ကယ္လိုရီျပည့္၀တဲ့ အာလူးထဲမွာ အမွ်င္ဓာတ္ေတြအလံုအ ေလာက္ ပါရွိေနပါတယ္။ ကိုလက္စထေရာက် ခ်င္သူမ်ားကလည္း အာလူးကို အားကို္းထိုက္ပါတယ္။
(ဌက္ေပ်ာသီး)
ပိုတက္စီယမ္ ၾကြယ္၀တဲ့အစားအစာ စာရင္းထဲမွာဌက္ေပ်ာသီးကို ခ်န္ထားလို ့မရပါဘူး။ ဗိုက္ဆာ လာတဲ့အခါ ဇာတ္လိုက္ေက်ာ္ ဌက္ေပ်ာသီးေလးေတြကို ေနရာမေရြး အခ်ိန္အခါမေရြး အခြံႏႊာစား ရံုမွ်ျဖင့္ အဆာေျပရင္ေအးေစ ပါတယ္။ ဒါ့ ျပင္ ဌက္ေပ်ာသီးက ႏွလံုး ႏွင့္ ဆံပင္(ဆံသား)က်န္းမာေရးတို ့အတြက္ အေဖာ္မြန္ေကာင္းပါဘဲ။ က်န္းမာလိုသူမ်ားအဖို ့ “ ည ဌက္ေပ်ာ ” ဆိုတဲ့ ေဆာင္ပုဒ္ေလးအတိုင္း ညအိပ္ယာ၀င္ခါနီးတိုင္း ဌက္ေပ်ာသီးမွည့္ တစ္လံုးကို မေမ့မေလ်ာ့ စားျဖစ္ေအာင္စားေပးပါ။
(ႏြားနို ့)
၈ ေအာင္စ ပမာဏရွိတဲ့ ႏြားနို ့အက်က္ ၁-ဖန္ခြက္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၃၂၂ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၀၀ နီးပါး ခန္ ့ ပါ ရွိေနၾကပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ႏြားနို ့ဟာ ဗီတာမင္ ႏွင့္ ကယ္လ္စီယမ္ တို ့ရရွိရာ အရင္းအျမစ္ျဖစ္တာေၾကာင့္ လည္း အရြယ္ ၃-ပါး မေရြး ေသာက္သံုးသင့္တဲ့ “ အာဟာရ ေရျဖဴ ” လို ့တင္စားေခၚေ၀ၚထိုက္ပါတယ္။
(ဒိန္ခ်ဥ္)
နို ့ကလုပ္တဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ျဖစ္လို ့ ႏို ့လိုဘဲ ပိုတက္စီယမ္ၾကြယ္၀တယ္ဆိုတာ ယံုမွား သံသယျဖစ္ဖြယ္မရွိပါ။ သို ့ေသာ္ ဒိန္ခ်ဥ္နဲ ့နို ့ကို ႏိူင္းယွဥ္ၾကည့္တဲ့အခါမွာ ဒိန္ခ်ဥ္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ပါ၀င္မႈ ပိုေနတယ္ဆိုရင္ သင္အံ့ၾသ သြားေလ မလား။ ေလ့လာစမ္းစစ္ ခ်က္မ်ားအရ၊ ဒိန္ခ်ဥ္တစ္ခြက္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၆၂၅ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၃၇ ပါရွိေနေၾကာင္း၊ အဆီမပါတဲ့ ဒိန္ခ်ဥ္ တစ္ခြက္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၅၇၉ မီလီဂရမ္ ပါရွိေၾကာင္း၊ ဒိန္ခ်ဥ္က အစာ ေက်ညက္ လြယ္ေစ တာေၾကာင့္ ထမင္းစားျပီးတဲ့အခါ ဒိန္ ခ်ဥ္ေသာက္သင့္ေၾကာင္း၊ အဆီပါတဲ့ဒိန္ခ်ဥ္က အရိုးပါး၊ အရိုးေပ်ာ့ေရာဂါျဖစ္ျခင္းမွ ကာကြယ္ေပးနိုင္ေၾကာင္း ေလ့လာမွတ္သားရ ပါတယ္။
(လိေမၼာ္ရည္)
ဖန္ခြက္ တစ္ခြက္စာပမာဏရွိတဲ့ လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ လိေမၼာ္သီးေဖ်ာ္ရည္ထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၄၉၅ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၁၂ ပါရွိေနပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ လိေမၼာ္သီးထဲရွိ ဗီတာမင္စီဓာတ္က အသားအေရကို လြန္စြာေကာင္း က်ိဳးျပဳတာ ေၾကာင့္ လိေမၼာ္သီးကို အစာလည္းေဆး ေဆးလည္းအစာအျဖစ္ စားသံုးေပးသင့္ပါတယ္။
(စပ်စ္သီးေျခာက္)
လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏရွိတဲ့ စပ်စ္သီးေျခာက္ထဲမွာ ခႏၶာကိုယ္ကို အားျဖည့္ေပးနိုင္တဲ့ ပိုတက္စီ ယမ္ ၅၄၄ မီ လီဂရမ္၊ ကယ္လိုရီ ၁၄၉ ႏွင့္ ဗီတာမင္ေက ၂၅၀ မီလီဂရမ္တိ္ု ့ပါရွိေနၾကပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ အမွ်င္ဓာတ္ ႏွင့္ ဓာတ္တိုး ဆန္ ့က်င္ ပစၥည္းမ်ား ပါရွိေနတာေၾကာင့္ အစာအိမ္နဲ ့အူလမ္းေၾကာင္း ကင္ဆာမျဖစ္ေအာင္ ကူညီေပးနိုင္တဲ့ ထိုစပ်စ္သီးေျခာက္ေလးေတြ ကို ထမင္းစားျပီးတိုင္း အခ်ိဳပြဲအျဖစ္ စားသံုးနိုင္ပါတယ္။ (သၾကားလံုး၀မပါေလ က်န္းမာေရးအတြက္ ေကာင္းေလပါဘဲ)
(ဆယ္လ္မြန္ငါး)
ပိုတက္စီယမ္ အားနည္းေန သူမ်ားအတြက္ ဆယ္လ္မြန္ငါးေတြကို အားကိုးထိုက္ပါတယ္။ ၁၃ ေ အာင္စ အေလး ခ်ိန္ရွိတဲ့ ဆယ္လ္မြန္ငါးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၅၃၄ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၅၅ ပါရွိေနပါတယ္။ သို ့ေသာ္ ထိုငါး ကို ဆီပူေၾကာ္ ျခင္း(သို ့မဟုတ္)မီးကင္ျခင္း ျပဳတဲ့အခါမွာေတာ့ ၄င္းအာဟာရအာနိသင္ေတြကို အျပည့္အ၀ မရနိုင္ေတာ့ပါဘူး။ ဒါေၾကာင့္ အာဟာရဓာတ္ေတြ မဆံုးရႈံးေစဖို ့အတြက္ ဆယ္လ္မြန္ငါးကို ခ်က္ျပဳတ္၍သာ စားေသာက္ေပးပါ။
(အျဖဴေရာင္ မႈိပြင့္ေလးမ်ား)
လူတစ္ေယာက္ရဲ ့ တေန ့တာ လိုအပ္လ်က္ရွိေသာ ပိုတက္စီယမ္သတၱဳဓာတ္၏ ၂၈ ရာခိုင္ႏႈန္းကို အျဖဴေရာင္ မႈိဟင္း တစ္ပန္းကန္စာမွ ရရွိနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ မႈိဟင္းတစ္ပန္းကန္စာပမာဏထဲမွာ ကယ္လိုရီ ၂၈ ပါရွိေနပါ တယ္။ အာဟာရဓာတ္မေပ်ာက္ေစဖို ့အတြက္ ၄င္းမႈိပြင့္ကို ခပ္ေပ်ာ့ေပ်ာ့ေၾကာ္ခ်က္၍ စားေပးသင့္ပါတယ္။
(ဂံုးေကာင္)
၁၀၀ ဂရမ္အေလးခ်ိန္ရွိတဲ့ ပင္လယ္စာ ဂံုးေကာင္ေလးေတြထဲမွ ပိုတက္စီယမ္ ၆၂၈ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၄၈ ကို ရရွိႏိုင္တာေၾကာင့္ ပိုတက္စီယမ္ခ်ိဳ ့တဲ့ေနသူမ်ားအတြက္ လြန္စြာေကာင္းက်ိဳးျပဳပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဂံုးေကာင္ေတြ မွာ အိုမီဂါ-၃ ဖက္တီးအက္ဆစ္ ၾကြယ္၀စြာ ပါရွိတာေၾကာင့္ ႏွလံုးကိုက်န္းမာေစပါတယ္။ ဗီတာမင္ေအလည္း အလံု အေလာက္ပါရွိေနတာမို ့ အသားအေရကို ၀င္းပေစကာ၊ အျမင္အာရံုကိုလည္း ၾကည္လင္ေစမွာပါ။ အေလးခ်ိန္ တူညီတဲ့ အနီေရာင္အသား ႏွင့္ ႏိႈ္င္းယွဥ္ၾကည့္ပါက ဂံုးေကာင္ထဲမွာပါရွိတဲ့ ပရိုတင္းခြန္အားက ပို၍မ်ားျပားေန တာ ကို ေတြ ့ရမည့္အျပင္၊ ကယ္လိုရီပါ၀င္မႈ လြန္စြာနည္းပါးတာ ေၾကာင့္လည္း သက္ရွည္က်န္းမာေစဖို ့ ဂံုးေကာင္ ေလးေတြကို မၾကာခဏဆိုသလို စားေပးသင့္ပါတယ္။
(သေဘၤာသီး)
က်န္းမာေရးအတြက္ ဘက္ေပါင္းစံုမွ ေကာင္းက်ိဳးျပဳတဲ့ သေဘၤာသီးေတြဟာ ေဆးသိပၸံနည္း အရေရာ၊ ျမန္မာ့ရုိးရာ ေဆးျမီးတို ကုထံုးမ်ားအတြက္ပါ အသံုးတည့္လွပါတယ္။ အထူးသျဖင့္ ေရာင္ရမ္း နာအမ်ိဳးမ်ိဳး ႏွင့္ ၀မ္းခ်ဳပ္ျခင္းကို ေျပေလ်ာ့ေစတာ ေၾကာင့္လည္း “ နံက္ သေဘၤာ(နံက္စာ စားျပီးတိုင္း သေဘၤာသီးမွည့္စားပါ)” လို ့ ဆိုရိုးစကားရွိ ပါတယ္။ လတ္ဆတ္တဲ့ အရြယ္လတ္လတ္ သေဘၤာသီးမွည့္ တစ္လံုးထဲမွာ ပိုတက္စီယမ္ ၇၁၈ မီလီဂရမ္ ႏွင့္ ကယ္လိုရီ ၁၁၉ တို ့ရ ရွိ နိုင္မွာ ျဖစ္ပါတယ္။
(အစိမ္းေရာင္ ပဲဆိမ့္သီး)
Pistachios(ေခၚ) ခ်ိဳဆိမ့္ဆိမ့္ အရသာရွိတဲ့ အေစ့အဆံမ်ိဳးႏြယ္၀င္ အစိမ္းေရာင္ ပဲဆိမ့္သီးကို လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏ စားေပးျခင္းျဖင့္ ပိုတက္စီယမ္ ၈ ရာခိုင္ႏႈန္းကို ရရွိနိုင္မွာျဖစ္္ပါတယ္။ ထို ပဲဆိမ့္သီးေလးေတြမွာ ဗီတာမင္ ဘီ၆ ျမင့္မားစြာ ပါရွိေနတာေၾကာင့္ ဦးေႏွာက္ႏွင့္အာရံုေၾကာမ်ားကို ေကာင္းက်ိဳးျပဳေပးနိုင္ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ ဗီတာမင္ အီးပါ၀င္ေနလိုု ့ အသားအေရအတြက္ ေဆးဖက္၀င္ပါတယ္။ (Pistachios(ေခၚ) အစိမ္းေရာင္ပဲဆိမ့္သီးေတြဟာ နိုင္ငံျခားမ်ိဳးျဖစ္တာေၾကာင့္ City Mart ဆိုင္မ်ား၏ သြားရည္စာ အေရာင္းေကာင္တာမ်ားမွာ ဗူးေလးမ်ားျဖင့္ ထုပ္ပိုးေရာင္းခ် လ်က္ရွိပါတယ္)
(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္္..ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+