အဆီတက္ၿခင္း အေႀကာင္းတရား

လူအမ်ားေန ့စဥ္ စားသုံးေနေသာ အစားအစာ မ်ားတြင္ ပါဝင္ေနေသာ အဆီမ်ားေႀကာင့္ ေသြးတြင္း ေသြးေႀကာမ်ား တြင္ ကုိလက္စေထရာ အခ်ဳိးအစားမ်ား စုစည္းၿမင့္တက္ လာၿပီး ဝမ္းဗုိက္မ်ား တြင္လည္း အဆီမ်ား တက္လာၿပီး ဗုိက္ေခါက္ထူ ဗုိက္ပူ လာပါသည္ ။ မိမိတုိ ့စားသုံးေသာ အစားမ်ားတြင္ ေပ်ာ္ဝင္ၿခင္း မရွိေသာ ဆီမ်ား စားသုံးၿခင္း ေႀကာင့္ မ်ားမႀကာမွီ တင္ၿပသလုိ ့ၿဖစ္ေပၚပါသည္ ။

ေပ်ာ္ဝင္ဆီ မဟုတ္ၿခင္းေႀကာင့္ အဆီမ်ား တက္လာပါသည္ ။ ေပ်ာ္ဝင္ၿခင္း ရွိေသာ ဆီမ်ားအေနၿဖင့္ စားသုံးၿပီးေသာလည္း ခႏၶာကိုယ္အတြင္း သုိေလွာင္ၿခင္း မၿပဳ ့ဘဲ ကယ္လုိရီအၿဖစ္ ေၿပာင္းလဲၿခင္းေႀကာင့္ အဆီတက္ၿခင္း မၿဖစ္ေပၚေတာ့ပါ ။ ေပ်ာ္ဝင္ၿခင္း မရွိေသာ ဆီမ်ားအေနၿဖင့္ ဗုိက္ေနရာတြင္ အဆီမ်ား စုေဝးၿပီး ထပ္မံၿပီး အသည္းကုိလည္း အဆီဖုံး ေစႏုိင္ပါသည္ ။

ေပ်ာ္ဝင္ႏွဳန္းရွိေသာ ေနႀကာဆီကုိ ဆီပါမွာ စားေသာက္ေကာင္း သူမ်ားအေနၿဖင့္ ပုိမုိသင့္ေတာ္သလုိ ့ ေပ်ာ္ဝင္မွဳ မရွိေသာ စားအုန္းဆီအမ်ဳိးအစားကုိ စားသုံးၿခင္း မသင့္ပါ ။ ၿမန္မာ့အစားအစာ ခ်က္လုပ္ရာတြင္ ဆီမ်ားစြာသုံးၿခင္း သည္လည္း က်န္းမာေရးအတြက္မသင့္သလုိ ့ ေရရွည္အတြက္လည္း အသည္းအဆီဖုံးၿခင္း ႏွင့္ ခါးဝမ္းဗုိက္မ်ား အဆီစုစည္းၿခင္းေႀကာင့္ ခါးတုတ္ ဗုိက္ပုူ လာပါသည္ ။

သင့္ေန ့စဥ္စားသံုးေသာ အစားအစာႏွင့္ ခ်က္ၿပဳတ္ဟင္းအလ်ာမ်ားတြင္ ဆီပါဝင္ခ်က္ၿပဳတ္စားသုံးၿခင္းကုိ ေလ်ာ့ခ်ၿပီး စားသုံးပါ ခ်က္ၿပဳတ္ပါ ။ ေပ်ာ္ဝင္မွဳ ့မရွိေသာ ဆီပါဝင္ေသာ မုန္ ့မ်ားႏွင့္ အစားေသာက္မ်ားကုိ စားသုံးေနလွ်င္လည္း အဆီခ်ၿခင္းအတြက္လုပ္ေဆာင္ေနေပမဲ့ သင့္အတြက္ ပင္ပန္းေမာပန္းေနမွဳ ့သာ အဖက္တင္ေနပါလိမ့္မည္ ။

ေရရွည္စားသုံးၿခင္းေႀကာင့္ အဆီစုစည္းၿခင္းမ်ားလာလွ်င္ ခႏၶာကုိယ္လွဳပ္ရွားရၿခင္း ေလးထုိင္လာသလုိ ့လွခ်င္သည့္ စိတ္ကူးေတြလည္း ေဝးလာပါမည္ ။

အသက္ရာေက်ာ္ ရွည္ပါေစ

Mg Mandalay
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...