အ႐ုိးပြျခင္းတြင္ ေ႐ွာင္ၾကဥ္ရမည့္ အစားအစာမ်ား
အ႐ိုးပြျခင္း ဆိုတာ ဘာလဲ။ အ႐ိုးရဲ႕ သိပ္သည္းဆနဲ႔ အရည္ အေသြးေတြ တျဖည္းျဖည္း ေလ်ာ့ပါး လာတဲ့အခါ အ႐ိုးေတြက အားနည္း၊ ႂကြတ္ဆတ္ၿပီး၊ ႀကဳိးလြယ္လာတဲ့ အေျခအေန ကို ေခၚ ပါတယ္။ အသက္ႀကီးတဲ့ အမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ပိုၿပီးျဖစ္တတ္ပါ တယ္။
အ႐ိုးပြျခင္းကို ဘယ္အရာေတြက ပိုဆိုးေစတာလဲ။ အစာ အာဟာရ မမွ်တျခင္း၊ ေလ့က်င့္လႈပ္႐ွားမႈ နည္းျခင္း၊ ေနေရာင္ ျခည္ႏွင့္ ထိေတြ႕မႈ နည္းျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္း အရာေတြ အမ်ားႀကီး ႐ွိပါတယ္။
အ႐ိုးပြျခင္းကို ပိုျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာေတြက-
(၁)ကာဗြန္ပါ၀င္တဲ့ အခ်ိဳရည္မ်ား
ကာဗြန္ပါ၀င္တဲ့ အခ်ိဳရည္ (ဘိလပ္ရည္) အမ်ားစုက Phosphoric Acid မ်ား ပါ၀င္ၿပီး၊ ကယ္ဆီယမ္ လုံး၀မပါပါဘူး။ ယင္းအတြဲအဖက္က အမ်ိဳးသမီးေတြ အတြက္ေတာ့ တကယ့္အႏၲရာယ္ပါပဲ။ Phospharic Acid က အ႐ိုးမွ ကယ္ဆီယမ္ေတြကို ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ားေစၿပီး အ႐ိုးပြေရာဂါကုိ ပိုျဖစ္ေစပါတယ္။
(၂) ကဖင္း
ေလ့လာမႈေတြအရေတာ့ ကဖင္း 100mg ေသာက္သံုးၿပီးတိုင္း အ႐ိုးက ကယ္ဆီယမ္ 6mg ဆံုး႐ံႈးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ယင္းပမာဏက မ်ားလာတာမဟုတ္ေပမဲ့ အစားအစာထဲမွာ ကယ္ဆီယမ္ လံုေလာက္စြာ မပါ၀င္ရင္ေတာ့ ျပႆနာျဖစ္ေစမွာ ပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ရက္ကို ကဖင္း 300mg သာေသာက္သင့္ၿပီး ကယ္ဆီယမ္ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ အစားေတြ စားသင့္တယ္လို႔ အႀကံေပးထားပါတယ္။
(၃)ပဲပိစပ္ႏွင့္ ထြက္ကုန္
ပဲပိစပ္နဲ႔ ၎င္းရဲ႕ ထြက္ကုန္ေတြ ျဖစ္တဲ့ တို႔ဖူး၊ ပဲႏို႔စတဲ့ ထြက္ကုန္ေတြ မွာ Oxalate ဓာတ္ပါ၀င္ၿပီး ၎က ကယ္ဆီယမ္န႔ဲေပါင္းကာ ကယ္ဆီ ယမ္ကိုစုပ္ယူလို႔ မရေအာင္ တားဆီး ထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အ႐ြယ္ ေရာက္ၿပီးအမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ပဲပိစပ္ကို အကန္႔အသတ္နဲ႔ သာ စားသင့္ပါတယ္။
(၄) ဆိုဒီယမ္
စားပြဲတင္ဆားနဲ႔ အျခားအသင့္လုပ္ အစာေတြထဲမွာပါတဲ့ ဆိုဒီယမ္က ကယ္ဆီယမ္ေတြကို ဆီးနဲ႔ အတူ ပါသြားေစၿပီး အ႐ိုးပြမႈကို ပိုဆိုးေစပါတယ္။
(၅) အရက္
အရက္ေသစာ ေသာက္သံုး ျခင္းက ကယ္ဆီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဒီ စုပ္ယူမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အရက္၊ ဘီယာတို႔ကို တစ္ ရက္၊ တစ္ခြက္ႏွစ္ခြက္နဲ႔ေတာ့ အ႐ိုး ပြျခင္းကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါဘူး။
မိုင္ကိ
Ref; Medindia
Health Updates Journal No. 138
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
အ႐ိုးပြျခင္းကို ဘယ္အရာေတြက ပိုဆိုးေစတာလဲ။ အစာ အာဟာရ မမွ်တျခင္း၊ ေလ့က်င့္လႈပ္႐ွားမႈ နည္းျခင္း၊ ေနေရာင္ ျခည္ႏွင့္ ထိေတြ႕မႈ နည္းျခင္း စတဲ့ အေၾကာင္း အရာေတြ အမ်ားႀကီး ႐ွိပါတယ္။
အ႐ိုးပြျခင္းကို ပိုျဖစ္ေစတဲ့ အစားအစာေတြက-
(၁)ကာဗြန္ပါ၀င္တဲ့ အခ်ိဳရည္မ်ား
ကာဗြန္ပါ၀င္တဲ့ အခ်ိဳရည္ (ဘိလပ္ရည္) အမ်ားစုက Phosphoric Acid မ်ား ပါ၀င္ၿပီး၊ ကယ္ဆီယမ္ လုံး၀မပါပါဘူး။ ယင္းအတြဲအဖက္က အမ်ိဳးသမီးေတြ အတြက္ေတာ့ တကယ့္အႏၲရာယ္ပါပဲ။ Phospharic Acid က အ႐ိုးမွ ကယ္ဆီယမ္ေတြကို ဆံုး႐ံႈးမႈမ်ားေစၿပီး အ႐ိုးပြေရာဂါကုိ ပိုျဖစ္ေစပါတယ္။
(၂) ကဖင္း
ေလ့လာမႈေတြအရေတာ့ ကဖင္း 100mg ေသာက္သံုးၿပီးတိုင္း အ႐ိုးက ကယ္ဆီယမ္ 6mg ဆံုး႐ံႈးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။ ယင္းပမာဏက မ်ားလာတာမဟုတ္ေပမဲ့ အစားအစာထဲမွာ ကယ္ဆီယမ္ လံုေလာက္စြာ မပါ၀င္ရင္ေတာ့ ျပႆနာျဖစ္ေစမွာ ပါပဲ။ ဒါေၾကာင့္ တစ္ရက္ကို ကဖင္း 300mg သာေသာက္သင့္ၿပီး ကယ္ဆီယမ္ႂကြယ္၀စြာပါ၀င္တဲ့ အစားေတြ စားသင့္တယ္လို႔ အႀကံေပးထားပါတယ္။
(၃)ပဲပိစပ္ႏွင့္ ထြက္ကုန္
ပဲပိစပ္နဲ႔ ၎င္းရဲ႕ ထြက္ကုန္ေတြ ျဖစ္တဲ့ တို႔ဖူး၊ ပဲႏို႔စတဲ့ ထြက္ကုန္ေတြ မွာ Oxalate ဓာတ္ပါ၀င္ၿပီး ၎က ကယ္ဆီယမ္န႔ဲေပါင္းကာ ကယ္ဆီ ယမ္ကိုစုပ္ယူလို႔ မရေအာင္ တားဆီး ထားပါတယ္။ ဒါေၾကာင့္ အ႐ြယ္ ေရာက္ၿပီးအမ်ိဳးသမီးေတြမွာ ပဲပိစပ္ကို အကန္႔အသတ္နဲ႔ သာ စားသင့္ပါတယ္။
(၄) ဆိုဒီယမ္
စားပြဲတင္ဆားနဲ႔ အျခားအသင့္လုပ္ အစာေတြထဲမွာပါတဲ့ ဆိုဒီယမ္က ကယ္ဆီယမ္ေတြကို ဆီးနဲ႔ အတူ ပါသြားေစၿပီး အ႐ိုးပြမႈကို ပိုဆိုးေစပါတယ္။
(၅) အရက္
အရက္ေသစာ ေသာက္သံုး ျခင္းက ကယ္ဆီယမ္နဲ႔ ဗီတာမင္ဒီ စုပ္ယူမႈကို ေလ်ာ့က်ေစပါတယ္။ ဒါေပမဲ့ အရက္၊ ဘီယာတို႔ကို တစ္ ရက္၊ တစ္ခြက္ႏွစ္ခြက္နဲ႔ေတာ့ အ႐ိုး ပြျခင္းကို မျဖစ္ေစႏိုင္ပါဘူး။
မိုင္ကိ
Ref; Medindia
Health Updates Journal No. 138
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
