အမဲသားနွပ္ အိအိေလး
***... အမဲသားနွပ္ အိအိေလး အတြက္ လိုအပ္ တာေလးေတြ…
1. အရြတ္ကေလး မ်ားပါေသာ အမဲသား – 1 kg (၆၅ က်ပ္သား)
2. အတံုး ႀကီးႀကီး လွီးထားေသာ ေဂါက္သီးအရြယ္ ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုးခြဲ
3. ခရမ္းခ်ဥ္သီး – 400 g တစ္ဗူး + ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးႀကီး တစ္လံုး
4. နႏြင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
5. အေရာင္တင္မွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
6. ဇီယာေစ့ (cumin seeds) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
7. မဆလာ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
8. နံနံေစ့ အမွဳန္႔ (coriander powder) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
9. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
10. chicken powder – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (အေပါ့ အငံ မိမိနွစ္သက္သလို ထည့္ပါ)
11. ဆီ – 300 ml (ဆီမ်ားမ်ားျဖင့္ ခ်က္မွ ေကာင္းေသာေၾကာင့္ ဆီကိုေလွ်ာ့မထည့္ပါနွင့္။က်က္ေသာအခါမွ မစားခ်င္လ်ွင္ အနည္းငယ္ခပ္ထုတ္ ပစ္ပါ)
12. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ (curry leaves) – ၁၅ ရြက္ခန္႔
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္မွလြဲ၍ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို မကပ္ႏိူင္သည့္ အိုးတစ္လံုး ထဲ ထည့္ကာ ေရာနယ္ၿပီး ၁ နာရီခန္႔ နွပ္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ high heat ျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။ (အနည္းငယ္ေမႊေပးပါ။)
ၿပီးလွ်င္ medium heat သို႔ေလွွ်ာ့ကာ အဖံုး ဖံုးၿပီး နာရီဝက္ခန္႔ တည္ထားပါ( ၄-၅ ခါခန္႔ ေမႊေပးပါ)။
low heat သို႔ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး ေနာက္ထပ္ နာရီဝက္ခန္႔ ဆက္တည္ပါ (၃-၄ ခါ ေမႊေပးပါ)။
အသားႏူး၊ အရည္ခမ္းကာ ဆီျပန္လာလွ်င္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ ေမႊေရာေပးၿပီးေနာက္ အမဲသားနွပ္ အိအိေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ (နဴးလြယ္ေသာ အသားဆိုလွ်င္ ေရ ထပ္ထည့္ စရာမလိုပါ။ ခရမ္းခ်ည္သီး နွင့္ အသားတို႔ မွထြက္လာေသာ အရည္မ်ားျဖင့္ လံုေလာက္ပါသည္။)
မနဴးေသးဟု ထင္လ်ွင္ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည့္ကာ ဆက္တည္ပါ။
Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+
1. အရြတ္ကေလး မ်ားပါေသာ အမဲသား – 1 kg (၆၅ က်ပ္သား)
2. အတံုး ႀကီးႀကီး လွီးထားေသာ ေဂါက္သီးအရြယ္ ၾကက္သြန္နီ – ၃ လံုးခြဲ
3. ခရမ္းခ်ဥ္သီး – 400 g တစ္ဗူး + ခရမ္းခ်ဥ္သီး အလံုးႀကီး တစ္လံုး
4. နႏြင္းမွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
5. အေရာင္တင္မွဳန္႔ – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
6. ဇီယာေစ့ (cumin seeds) – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
7. မဆလာ – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္းခြဲ
8. နံနံေစ့ အမွဳန္႔ (coriander powder) – ထမင္းစားဇြန္း ၁ ဇြန္း
9. ဆား – လက္ဖက္ရည္ဇြန္း ၂ ဇြန္း
10. chicken powder – ထမင္းစားဇြန္း ၂ ဇြန္း (အေပါ့ အငံ မိမိနွစ္သက္သလို ထည့္ပါ)
11. ဆီ – 300 ml (ဆီမ်ားမ်ားျဖင့္ ခ်က္မွ ေကာင္းေသာေၾကာင့္ ဆီကိုေလွ်ာ့မထည့္ပါနွင့္။က်က္ေသာအခါမွ မစားခ်င္လ်ွင္ အနည္းငယ္ခပ္ထုတ္ ပစ္ပါ)
12. ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ (curry leaves) – ၁၅ ရြက္ခန္႔
ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္မွလြဲ၍ ပါဝင္ပစၥည္းအားလံုးကို မကပ္ႏိူင္သည့္ အိုးတစ္လံုး ထဲ ထည့္ကာ ေရာနယ္ၿပီး ၁ နာရီခန္႔ နွပ္ထားပါ။
ၿပီးလွ်င္ high heat ျဖင့္ ၁၀ မိနစ္ခန္႔ တည္ထားပါ။ (အနည္းငယ္ေမႊေပးပါ။)
ၿပီးလွ်င္ medium heat သို႔ေလွွ်ာ့ကာ အဖံုး ဖံုးၿပီး နာရီဝက္ခန္႔ တည္ထားပါ( ၄-၅ ခါခန္႔ ေမႊေပးပါ)။
low heat သို႔ေလွ်ာ့ခ်ၿပီး ေနာက္ထပ္ နာရီဝက္ခန္႔ ဆက္တည္ပါ (၃-၄ ခါ ေမႊေပးပါ)။
အသားႏူး၊ အရည္ခမ္းကာ ဆီျပန္လာလွ်င္ ပ်ဥ္းေတာ္သိမ္ရြက္ထည့္ကာ ၁ မိနစ္ခန္႔ ေမႊေရာေပးၿပီးေနာက္ အမဲသားနွပ္ အိအိေလး အရသာရိွစြာ သံုးေဆာင္ရန္ အသင့္ျဖစ္ပါၿပီ။ (နဴးလြယ္ေသာ အသားဆိုလွ်င္ ေရ ထပ္ထည့္ စရာမလိုပါ။ ခရမ္းခ်ည္သီး နွင့္ အသားတို႔ မွထြက္လာေသာ အရည္မ်ားျဖင့္ လံုေလာက္ပါသည္။)
မနဴးေသးဟု ထင္လ်ွင္ ေရအနည္းငယ္ ထပ္ထည့္ကာ ဆက္တည္ပါ။
Chaw Su's Food Friends
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+