သက္ရွည္ က်န္းမာေစမည့္ ျမင္းခြာရြက္သုပ္ ဟင္းလ်ာ

ျမင္းခြာရြက္ ပင္ေလးမ်ား ေပါက္ေရာက္ရာ ဇစ္ျမစ္ဟာ အိႏိၵယႏိုင္ငံ ျဖစ္တာေၾကာင့္ သူ ့ရဲ ့အမည္ကို Indian Pennywort လို ့ေခၚပါတယ္။ အရြက္ဟာ ျမင္းခြါပံု သ႑ာန္ႏွင့္ ဆင္တူလို ့ ျမန္မာျပည္ မွာေတာ့ “ျမင္းခြာ ရြက္” ဟူ၍ အလြယ္ေခၚၾကပါတယ္။ ျမင္းခြာရြက္တို ့ကို ျမင္းခြာရြက္ရိုးရိုး၊ အညာျမင္းခြာ၊ ကုလားျမင္းခြာ၊ ေဆးျမင္းခြာ ဟူ၍ ျမန္မာ့ျပည္ အနွံ ့အျပားတြင္ ေတြ ့ျမင္ႏိုင္ျပီးအမ်ိဳး အစားအားလံုး ေဆးဖက္၀င္ၾကပါတယ္။ ျမင္းခြာရြက္ရိုးရိုး ႏွင့္ အညာျမင္းခြာတို ့မွာ အရြယ္အ စား ပံုစံဆင္တူျပီး၊ ကုလားျမင္းခြာ၏ အရြက္မွာ အေမႊး ရွိကာ၊ ေဆးျမင္းခြာ ကေတာ့ အရြယ္အစား အလြန္ ေသးငယ္ပါတယ္။ ျမင္းခြာရြက္ ရိုးရိုးကို ဟင္းခ်ိဳ၊ ဟင္းခါး၊ အသုပ္စသည္ျဖင့္္ ႏႈတ္ျမိန္အရံ ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသံုး ေလ့ ရွိၾကသလို၊ ေရစင္စင္ ေဆးကာ ငပိရည္အတို ့အျမွဳပ္အျဖစ္ အစိမ္းလိုက္ ၀ါးစားၾကပါတယ္။ သူရဲ ့ မဆို သေလာက္ ဖန္ခါးတဲ့ အရသာေလးက ခံတြင္းရွင္းျပီး ႏႈတ္ျမိန္ေစပါတယ္။

ဟင္းလ်ာအျဖစ္ စားသံုးေလ့ရွိတဲ့ ျမင္းခြာရြက္ရိုးရိုးဟာ ႏွလံုး ေသြးေၾကာေရာဂါ၊ ဦးေႏွာက္ ႏွင့္အာ ရံုေၾကာေရာဂါ၊ အသီး ေရာင္ဖ်ားနာျခင္း၊ ႏွင္းခူယားနာ အဖုအပိမ့္မ်ား၊ မ်က္စိေရတိမ္ ေရာဂါ၊ ေသြးတိုးေရာဂါ၊ ဆီးေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ ေသြးမသန္ ့ျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္ ကိုက္ခဲေရာင္ရမ္းျခင္း၊ ေဖာေရာင္ျခင္း၊ ရင္သားကင္ဆာ စတဲ့ေရာဂါတို ့အတြက္ ေဆးဖက္၀င္ ပါတယ္။ ဒါ့ျပင္ နာတာရွည္ ဖ်ားနာျပီးေနာက္ ျမင္းခြာရြက္ လက္တစ္ဆုပ္စာ ပမာဏကို အျမစ္ပါ ဆြဲႏႈတ္၍ ေရစင္စင္ေဆးျပီး ႏြားနို ့ ၂၅ က်ပ္သားျဖင့္ သံုးခြက္တခြက္တင္ ၾကိဳေသာက္ျခင္းျဖင့္ ခ်က္ခ်င္းအားျပည့္ လာေစသလို၊ ခံတြင္းလိုက္ေစမွာ ျဖစ္ပါတယ္။

ေစ်းႏႈန္းခ်ိဳသာျပီး အလြယ္တကူ၀ယ္ယူရရိွနိုင္ျခင္းကလည္း ျမင္းခြာရြက္၏ အားသာခ်က္ တခု လို ့ဆိုနိုင္ပါတယ္။ သက္ ရွည္က်န္းမာ ေဆးဖက္၀င္ျမင္းခြားရြက္သုပ္ လုပ္စားနည္းေလးကို မွ်ေ၀လိုက္ပါရေစ။ မိသားစု ၅ ဦးစာ တနပ္စာဟင္းလ်ာ အသုပ္တစ္ပြဲ ျပင္ဆင္ဖို ့အတြက္ ပါ၀င္ရမည့္ ပစၥည္းမ်ားမွာ-(၁) ျမင္းခြာရြက္ သံုးစီး (၂) ၾကက္သြန္နီ ငါးလံုး (၃) ၾကက္သြန္ျဖဴ အမႊာၾကီး ၂ မႊာ (၄) ေဂၚဖီထုပ္ တစ္စိပ္ (၅) သံပုရာသီး တစ္လံုး (၆) ဟင္းခတ္မႈန္ ့သင့္ရံု (၇) ခရမ္းခ်ဥ္သီး ႏွစ္လံုး (၈) အခြံခြ်တ္၍ မညက္တညက္ ေထာင္းထားတဲ့ လက္တစ္ဆုပ္ ပမာဏရွိတဲ့ ေျမပဲ ဆံေလွာ္ (၉) ပဲဆီျဖင့္ ခ်က္ထားေသာ ဆီခ်က္ (၁၀) ငရုပ္သီးစိမ္း ဆယ္ေတာင့္ (၁၁) အေရာ အေႏွာမပါ အငံမပါေသာ အေကာင္းစား ပုစြန္ ေျခာက္မႈန္ ့ စတီးဇြန္းႏွစ္ဇြန္းတို ့ လို္အပ္ပါတယ္။

ျမင္းခြာရြက္သုပ္ ျပဳလုပ္ပံုနညး္မွာ- (၁) ျမင္းခြာရြက္ပင္ ပဥၥငါးပါးစလံုး(အရြက္ ပင္စည္ အျမစ္ အားလံုး)ကို ေရ စင္စင္ေဆး ျပီး အေနေတာ္ ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားပါ (၂) ၾကက္သြန္ဥနီ ႏွစ္လံုး ႏွင့္ ၾကက္သြန္ျဖဴ အျမႊာၾကီး ၂ မႊာကို ဆီခ်က္ ခ်က္ထား ပါ (၃) ၾကက္သြန္နီဥ သံုးလံုး၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္းတို ့ကို ပါးပါးလွီးျဖတ္ထားပါ (၄) ျပီးရင္ ပါးပါးလွီး ျဖတ္ထားေသာ ျမင္းခြာရြက္ထဲကို ၾကက္သြန္နီ၊ ေဂၚဖီ၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ငရုပ္သီးစိမ္းတို ့ထဲ့ပါ (၅) ထို ေ့နာက္ ဟင္းခတ္မႈန္ ့၊ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္ ့၊ ေျမပဲဆံေထာင္းအမႈန္ ့၊ ဆီခ်က္ခ်က္ထားတဲ့ ဆီတို ့ကို ေရာကာ သမေအာင္နယ္၍ ခ်ိဳငန္အရ သာကိုျမည္းကာ လိုသလိုထပ္ျဖည့္ပါ (၆) ခ်ဥ္စပ္ အရသာေလးျဖစ္ေစဖို ့ သံပုရာရည္ ညွစ္ပါ (၇) အရသာ စိတ္ၾကိဳက္ ျဖစ္ျပီဆိုရင္ ပန္းကန္ျပားတစ္ခ်ပ္ေပၚ ကို ျမင္း ခြာရြက္သုပ္ေျပာင္းထဲ့၍ အေပၚ ကေန ဆီခ်က္အဖတ္ေလးေတြကို ျဖန္ ့ ၍ျဖဴးေပးပါ။ ေဆးဖက္၀င္ျမင္းခြာရြက္သုပ္ရပါျပီ။

အစပ္မၾကိဳက္သူမ်ားက ငရုပ္သီးစိမ္းေလ်ာ့ထဲ့နိုင္သလို၊ သက္သက္လြတ္သမားမ်ားအတြက္ ပုစြန္ေျခာက္မႈန္ ့မထဲ့ လည္းအရသာရွိေနမွာပါ။ သြားအေခါင္းေပါက္ျပႆနာရွိသူမ်ားအ တြက္ ေျမ ပဲဆံေထာင္းကို မသံုးလိုပါက၊ ပဲမႈန္ ့ေလွာ္ (အက်က္)ကို အစားထိုးသံုးနိုင္ပါတယ္။

သတိျပဳရန္။ (က) ျမင္းခြာရြက္ ႏွင့္ သခြားသီး တို ့တြဲဖက္မစားသင္ပါဘူး၊ ေအာ့အန္တတ္လို ့ပါ (ခ) ျမင္းခြာရြက္ ပင္၏ သေဘာသဘာ၀ဟာ ေျမၾကီးႏွင့္ကပ္ကာ တြားသြားေပါက္ေလ့ရွိ သျဖ င့္ ေရာဂါပိုးအမ်ဳိးမ်ဳိးႏွင့္ ထိေတြ႕ ညစ္ညမ္းေစႏိုင္ တာေၾကာင့္ ေရစင္စင္ေဆးျပီးမွသာ စားသံုး သင့္ပါတယ္ (ဂ) တခ်ိဳ ့ကိုယ္၀န္ေဆာင္ အမ်ိဳးသမီး မ်ားက ျမင္းခြာရြက္ႏွင့္ ဓာတ္မတည့္သျဖင့္ သားပ်က္သားေလ်ာျဖစ္ေစႏိုင္၍ အထူးသတိျပဳပါ။ (ဃ) ျမင္းခြာရြက္ ဟာ က်န္းမာေရးကို အက်ိဳးျပဳ ေစတာမွန္ေသာ္လဲ၊ လိုအပ္သည္ထက္ ပိုစားပါက၊ မူးေ၀တတ္ပါတယ္။


(ေဆာင္းပါးရွင္…ေပါက္ေပါက္…ေရးသားမွ်ေ၀သည္)
--
promise.pauk
--------------------------------------
ကိုမ်ဳိး(သုတစြယ္စုံ)(lwanmapyay.blogspot.com) Facebook Page Twitter Google+

ဆက်စပ်ဖတ်ရှုရန် အကြောင်းအရာများ...